JoooJ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 είχα και έχω ακόμα σύμβαση αορίστου χρόνου (8ωρο, 5θημερο). απ ότι φαίνεται θα μετατραπεί πιθανόν σε 3ωρη, 5θήμερο. τι συνέπειες θα έχει αυτό; εκτός του μισθού οκ. απ ότι έμαθα μια συνέπεια θα είναι ότι σε περίπτωση απόλυσης η αποζημείωση θα είναι μικρότερη σε σχέση με το να ήμουν 8ωρος (δεν είμαι και 100% σίγουρος αν ισχύει κιόλας) μια σκέψη που έκανα, αν μετά από κάποιο διάστημα με απολύσουν θα μπορέσω να πάρω ταμείο ανεργίας ή θα έχω κανένα θέμα επειδή δε θα είμαι 8ωρος; μήπως θα πάρω μειωμένο ταμείο; με τις άδειες τι γίνεται; θα δικαιούμαι λιγότερες; προφανώς δε μπορεί κάποιος που δουλεύει 8 ώρες να δικαιούται τα ίδια με κάποιον που δουλεύει 3. μήπως υπάρχει καμια παγίδα-λεπτομέρεια που δε φάινεται με την 1η;
insomnia888 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Αυτό είναι βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης. Εννοείται οτι αν την αποδεχθείς και σε κάποια δεύτερη στιγμή σε απολύσει, θα πάρεις αποζημίωση που αναλογεί με τις τελευταίες αποδοχές σου. Πρόσεξε τί θα σου προτείνει, τροποποιητική σύμβαση ή νέα σύμβαση. Αν υπογράψεις νέα σύμβαση χάνεις την προυπηρεσία που σημαίνει οτι αν σε απολύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ναι μεν μπαίνεις ταμείο ανεργίας αλλά δεν θα δικαιούσαι αποζημίωση αφού η νέα σύμβαση θα θεωρείται ως οικειοθελής αποχώρηση από το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς. Έχεις δικαίωμα να μην αποδεχθείς την βλαπτική μεταβολή. Στη θέση σου εγώ δεν θα δεχόμουν το νέο καθεστώς, Οπότε ο εργοδότης ή συνεχίζει να σε απασχολεί με 8ωρο (πράγμα απίθανο) ή σε απολύει. Πάρε τηλέφωνο την επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σου χωρίς να πεις όνομα επιχείρησης και ρώτησε ποιά είναι τα δικαιώματά σου. Θα σε εξυπηρετήσουν. Σε συμφέρει οικονομικά να πάρεις αποζημίωση και να μπεις ταμείο ανεργίας και να ψάξεις για κάτι άλλο. Άλλη μια απόδειξη οτι για τους εργοδότες οι εργαζόμενοι είναι συμμέτοχοι μόνο στη ζημιά, ποτέ στα κέρδη. 6
JoooJ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 ευχαριστώ για την απάντηση. μου κάνει εντύπωση πως κάποιος με 3ωρο δικαιούται το ίδιο ταμείο ανεργίας με τον 8ωρο. σίγουρα κάποια αρνητικά θα έχει αλλά δε ξέρω που. δε θα είναι νέα σύμβαση αλλά τροποποιητική. απ ότι ξέρω αν υπογράψω νέα, πρέπει να γίνει απόλυση πρώτα. και λογικά να πάρω αποζημίωση. επίσης να πω ότι 3ωρη θα είναι στα χαρτιά στην πράξη θα είναι 6ωρη-8ωρη με τον ίδιο μισθό που είχα. δηλαδή χάνω μόνο στα ένσημα. αν δούλευα πραγματικά 3ωρος δε θα δεχόμουν και ας με απέλυε. τώρα δε ξέρω. ψάχνω να δω πρώτα τι συνέπειες θα έχω με τη μεταβολή αυτή επίσης, η απόλυση με προειδοποίηση είναι 4 μήνες;
insomnia888 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Θα είναι θαύμα αν σου κάνει απόλυση σε περίπτωση νέας σύμβασης και όχι οικειοθελή αποχώρηση. Για τον ΟΑΕΔ ναι δεν υπάρχει θέμα αν δούλευες 40 ώρες ή 15, αλλά το το χρονικό διάστημα που εργάζεσαι συνεχώς. Για την προειδοποίηση απόλυσης ξέρω ότι ήταν 2 μηνες, αν πήγε τώρα 4 δεν το γνωρίζω. Λυπάμαι για αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας στο οποίο εισερχεσαι.
JoooJ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 βέβαια υπάρχει και το ρίσκο να αρνηθώ. λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποιος πρέπει να πάρει τη θέση μου και κανείς δε μπορεί να με αντικαταστήσει από το υπάρχον προσωπικό. άρα πρέπει να προσλάβει κάποιον άλλον και μάλιστα άμεσα. δε ξέρω τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση. πιστεύω θα παραμείνω 8ωρός αλλά θα είμαι σε μαύρη λίστα. μετά περιπλέκονται τα πράγματα όμως. δουλεύουν κι άλλοι με αυτό το σύστημα, άλλες ώρες στα χαρτιά και άλλες στην πράξη,
dtzgr Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Περα από παράνομο (αφού σου βγάζει το μισό μισθό μαύρο, πράγμα που δεν σε συμφέρει καθολου αν έχεις να καλύψεις τεκμήρια κλπ) θα μετρήσει και στις συνταξιμες αποδοχές: όσο χρόνο κάτσεις έτσι, θα γράφει το μηχανάκι ότι έπαιρνες τα λίγα, με αποτέλεσμα να σου μειώνονται οι μέσοι όροι, αναπληρώσεις κλπ. Αν είναι να κάτσεις πολύ με αυτό το καθεστώς σκέψου το. Επίσης, αν και σήμερα σου λέει ότι θα παίρνεις τα ίδια για 6-8 ώρες, αύριο μπορεί να σου τα γυρίσει (να σε κάνει πραγματικά τρίωρο) και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Τα δώρα θα υπολογίζονται με βάση το τρίωρο. Τέλος, αν σου φάει 2-3 μισθούς, το μόνο που μπορείς να διεκδικήσεις είναι ο,τι φαίνεται στα χαρτιά, όχι ότι συμφωνήσατε σε μαύρα. Γενικά είναι τεράστια βλάβη για σένα. Εκεί που έπαιρνες ενα x πόσο κανονικά και νόμιμα, τώρα θα παίρνεις το ίδιο x πόσο, αλλά με ένα ποσοστό του να είναι μαύρο (γλυτώνοντας ο εργοδότης ασφαλιστικές εισφορες, φόρους, κρατήσεις και βέβαια δικαιώματα σου σε διεκδικήσεις κάθε ειδους πχ σε περίπτωση μελλοντικής απόλυσης).
JoooJ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 γι αυτό ρωτάω φίλε μου να δω τι συνέπειες έχω. για τα τεκμήρια που είπες.. μέχρι τώρα τα τεκμήρια που είχα και έχω είναι περισσότερα από το εισόδημά μου. πχ μπορεί να είχα εισόδημα 7000€ και τεκμήρια 10000€ (τυχαιά ποσά αλλά κάπου εκεί) τώρα θα έχω πάλι τα ίδια τεκμήρια (ας πούμε 10000€) και εισόδημα 3500€ αυτό με επηρεάζει κάπως; έχω κάποιο πρόστιμο αν η διαφορά τεκμήρια-πραγματικό εισόδημα αυξηθεί; υποτίθεται ότι ο μισθός και τα λοιπά θα είναι όπως πριν πχ άδειες ψάχνω για άλλη δουλειά πάντως.... να μου τα γυρίσει λίγο δύσκολο, γιατί αν φτάσουμε εκεί, με τόσες παρανομίες του τινάζω το μαγαζάκι στον αέρα. 10,500€ αν θυμάμαι καλά ο κάθε ανασφάλιστος, χώρια κάτι άλλα....
insomnia888 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Μόνο εσύ χάνεις, ο εργοδότης θα κερδίσει. Από τη στιγμή που σου φέρεται έτσι μετά από όλα όσα έχεις προσφέρει για αυτόν, στο ξαναλέω, εγώ στη θέση σου δεν θα αποδεχόμουν το νέο καθεστώς, ωθώντας τον έτσι στο να με απολύσει. Είναι αφερέγγυος και οποιαδήποτε στιγμή θα σε αφήσει ξεκρέμαστο με μισθό 15ωρου επειδή αυτό φαίνεται στα χαρτιά. Βασίζεται στο γεγονός οτι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι γελάδια και δεν μιλάνε. Τα μαύρα πώς θα στα δίνει? Με κατάθεση στην τράπεζα? Έτσι και βγει παγανιά η εφορία θα απαιτήσει τα μισά. Στο χέρι? Με τα capital control δεν θα είναι και τόσο εύκολο να έχει τόσα μετρητά διαθέσιμα στο χέρι για όλους....Ειλικρινά λυπάμαι αλλά θα χάσεις.... 1
mclein Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 το μεγαλυτερο σου προβλημα θα ειναι καποιο ατυχημα σε ωρα εργασιας. σιγουρα θα ειναι προβλημα και για το boss αλλα νομιζω για σενα μεγαλυτερο !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα