Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Την εποχη που θα τις αγορασαν οι γονεις για να εχουν 1500δραχμες αν ειχες 50.000.000 δραχμες θεωρουσουν πλουσιος δεν χρειαζοταν να τα επενδυσης σε χρυσι για να εισαι πλουσιος.Αρχες του 70 ενα διαμερισμα ειχε γυρω στις 200.000 οποτε αμα ειχες 50εκ αγοραζες καμμια 10-20αρια οικοδομες

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Επισκέπτης
Δημοσ.

Προφανώς δεν ήταν 1500 δρχ της δεκατίας του 90...

του 70', κάπου τότε τις πηραν.

Δημοσ.

Οτι αγοραστικη δυναμη ειχε η λιρα πριν 30-40-50 χρονια εχει και σημερα μην κολλας στην ονομαστκη αξια που ειχαν και εχουν τωρα. Οταν πηγαινα νημια το κουλουρι ειχε 2 δραχμες ενω σημερα θα ειχε γυρω στις 170 δραχμες.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Την εποχη που θα τις αγορασαν οι γονεις για να εχουν 1500δραχμες αν ειχες 50.000.000 δραχμες θεωρουσουν πλουσιος δεν χρειαζοταν να τα επενδυσης σε χρυσι για να εισαι πλουσιος.Αρχες του 70 ενα διαμερισμα ειχε γυρω στις 200.000 οποτε αμα ειχες 50εκ αγοραζες καμμια 10-20αρια οικοδομες

ρε φίλε ναι αγοράζεις ένα δύο σπιτάκια και ότι άλλο επιθυμούσες, άλλα αν κοίταγες και μακριά....θα είχες μετατρέψει τα υπόλοιπα σε κάτι που δεν χάνει την αξία του. Ώστε μετά να μετατρέψεις ξανά μερικές στο μέλλον.

Οτι αγοραστικη δυναμη ειχε η λιρα πριν 30-40-50 χρονια εχει και σημερα μην κολλας στην ονομαστκη αξια που ειχαν και εχουν τωρα. Οταν πηγαινα νημια το κουλουρι ειχε 2 δραχμες ενω σημερα θα ειχε γυρω στις 170 δραχμες.

για αυτό το λέω, οπότε η οικογενεια του τυπά σήμερα θα ήταν πλούσια, αν το είχε κάνει αυτό.

ενώ αν έμενε με δραχμές δε θα ήταν πάνω από 100k σε ευρώ αυτά που θα είχαν απομείνει.

δε χαλάς έτσι και αλλιώς 50.000.000 σε μία ζωή, αλλά 140k άνετα σε 1 χρόνο

• Super Moderators
Δημοσ.

του 70', κάπου τότε τις πηραν.

Γνωρίζουμε πόσο ήταν ο μισθός τότε? :P

Δημοσ.

Δεν σε καταλαβαινω, απλα εφερα ενα παραδειγμα οσο αναφορα την αξια που ειχε το χρημα την εποχη που αγοραστικαν η λιρες. Το ποσα και πως θα μπορουσε καποιος να τα εεπενδυση ειναι αλλη ιστορια και δεν νομιζω να αφορα τη συζητηση. Απλα ηθελα να δειξω οτι οι 1500 δραχμες εκεινη την εποχη δεν εχουν καμμια σχεση με το σημερα οπου αντιστοιχουν σε 5€ και φτανουν μονο να πιεις εναν καφε.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Γνωρίζουμε πόσο ήταν ο μισθός τότε? :P

πες πως ήταν επιχειρηματιας ο τύπος

Δημοσ.

Επισης δεν νομιζω οτι οι γονεις του να ειχαν 50εκ για να συζητησουμε πως να επςνδυανε. Το πιθανοτερο να ειχαν αγοραστει ως δωρο για το νεονυμφο ζευγαρι απο του γονεις οπως κανουν και τωρα ή λογω της τοτε οικονομοσης κρισης (κριση του σουεζ) επςνδυσαν καποιες οικονομιες τους σε χρυσο για ασφαλεια λογω της οικονομικης αναταραχης. Τελη του 60 το μεροκαματο πρεπει να ηταν γυρω στις 80-100 δραχμες. Αν θυμαμαι καλα ο πατερας μεσα προς τελη του 70 ο μηνιαιος μισθος του ηταν 8-10.000δραχμες.

• Super Moderators
Δημοσ.

πες πως ήταν επιχειρηματιας ο τύπος

Δεν το ρωτάω από αυτή την πλευρά, αλλά για να καταλάβει κάποιος πόσο πχ ήταν ο "βασικός" μισθός, πόσο έκανε μια φραντζόλα ψωμί κτλπ κτλπ.

Ακούγοντας κάποιος 1500 δρχ μπορεί να πει, κλάιν 4-5 παγωτά, συγκρίνοντας με τιμές 90ς. Αν όμως του πεις ότι το 70 ήταν πχ πάνω από ένα βασικό μισθό, θα το σκεφτεί αλλιώς.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν το ρωτάω από αυτή την πλευρά, αλλά για να καταλάβει κάποιος πόσο πχ ήταν ο "βασικός" μισθός, πόσο έκανε μια φραντζόλα ψωμί κτλπ κτλπ.

Ακούγοντας κάποιος 1500 δρχ μπορεί να πει, κλάιν 4-5 παγωτά, συγκρίνοντας με τιμές 90ς. Αν όμως του πεις ότι το 70 ήταν πχ πάνω από ένα βασικό μισθό, θα το σκεφτεί αλλιώς.

Επισης δεν νομιζω οτι οι γονεις του να ειχαν 50εκ για να συζητησουμε πως να επςνδυανε. Το πιθανοτερο να ειχαν αγοραστει ως δωρο για το νεονυμφο ζευγαρι απο του γονεις οπως κανουν και τωρα ή λογω της τοτε οικονομοσης κρισης (κριση του σουεζ) επςνδυσαν καποιες οικονομιες τους σε χρυσο για ασφαλεια λογω της οικονομικης αναταραχης. Τελη του 60 το μεροκαματο πρεπει να ηταν γυρω στις 80-100 δραχμες. Αν θυμαμαι καλα ο πατερας μεσα προς τελη του 70 ο μηνιαιος μισθος του ηταν 8-10.000δραχμες.

τόσο ήταν από οτι έψαξα και εγώ ο μισθός τοτε.

και πιο παλιά 5 χρόνια πιο πριν ήταν 300 δραχμές η λίρα.

Όσο 6 πακέτακια μακαρόνια.

Με τον μισθό να είναι ο ίδιος.

Τιμές λίρας ανά χρονιά

Screenshot_13.jpg

Δημοσ.

τόσο ήταν από οτι έψαξα και εγώ ο μισθός τοτε.

και πιο παλιά 5 χρόνια πιο πριν ήταν 300 δραχμές η λίρα.

Όσο 6 πακέτακια μακαρόνια.

Με τον μισθό να είναι ο ίδιος

α) Ο μέσος μηνιαός μισθός ήταν τόσο και λίγο μεγαλύτερος.

Ένας ικανοποιητικός μισθός (αρκετά πάνω από τον βασικό) ήταν περίπου 4000-5000 δρχ. μικτά.

β) 6 πακέτα μακαρόνια τότε κόστιζαν 30 δρχ. το πολύ. Ένα πακέτο ξεκινούσε από περίπου 5 δρχ.

γ) Ο μισθός δεν ήταν -σε καμία περίπτωση- ίδιος.

Τιμές λίρας ανά χρονιά

Screenshot_13.jpg

Επειδή αλλιώς τα θυμάμαι, ειδικά τα δέκα τελευταία χρόνια) θα μπορούσα να έχω ένα επίσημο link;

(στην ΤΤΕ δεν βρήκα για τις χρονιές αυτές)

Δημοσ.

το ξέρω, στο χέρι μου το δοκίμασα δε την έριξα κάτω, εδώ την έχω και σε ξεχωριστό σημείο με τα υπόλοιπα

:D

http://www.skroutz.gr/s/288388/OEM-Μίνι-Ψηφιακή-Ζυγαριά-Ακριβείας-500gr.html

μία τέτοια ζυγαριά καλή είναι ?

επίσης θα πρέπει να πάρω και αυτό τον μηχανισμό που έχει τρύπες και περνάνε απο μέσα ?

έτσι όπως τα βλέπω εγώ θα έλεγα ότι οι πάνω είναι ψεύτικες :  https://youtu.be/FibfAF_2S_w?t=12s

αλλά τελικά στο βίντεο οι πάνω είναι αληθινές lol

οχι αυτή η ζυγαριά δέν κάνει ,θέλει ζυγαριά μεγάλης ακριβείας ,εχω γνωστό ατομο πού ασχολείται μέ χρυσές λίρες κ μού εχει πεί

τήν γνήσια τήν  καταλαβαίνει ακόμα κ ο πιό ασχετος μέ αυτά ,

από τόν θόρυβο πού κάνει οταν απλά τήν ρίξεις πάνω σέ μάρμαρο ...

εχω κ εγώ μία χρυσή λίρα μού την εδωσε ο νονός μου οταν μέ βάφτισε ...κάθε φορά πού την βλέπω ειναι πανέμορφη η ατιμη...

• Moderators
Δημοσ.

τήν γνήσια τήν  καταλαβαίνει ακόμα κ ο πιό ασχετος μέ αυτά ,

από τόν θόρυβο πού κάνει οταν απλά τήν ρίξεις πάνω σέ μάρμαρο ..

Δυστυχώς αυτο δεν ισχύει :)

Χονδρικά:

Την ξύνουν σε μια ειδική πέτρα (σα να τραβάνε μια γραμμή 10 εκατοστά) και περνάνε από πάνω σε διαφορετικά σημεία διαλύματα με υδράργυρο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που αντιστοιχούν και σε διαφορετικά καράτια. Εκεί που βλέπεις κάποια πλήρη αλλαγή στο χρωμα (νομίζω ουσιαστικά απορρόφηση) είναι τα καράτια της.

Επειτα την κρίνουν με το βάρος και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Ομως δεν αλλοιωνει τη λιρα αυτη η μεθοδος?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...