lof Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Καλησπέρα..χρειάζομαι την βοήθεια όσων φυσικά ξέρουν και μπορούν να βοηθήσουν.μου έκανε ο παππούς μου συμβόλαιο το σπίτι με ψιλή κυριότητα σε μένα και επικαρπία στον ίδιο και μετά θάνατον να περάσει η επικαρπία στην μητέρα μου..επειδή έγιναν κάποια γεγονότα και ανακατευτηκαν οι συγγενείς..ο παππούς άφησε την επικαρπία σε διαθήκη στην θεία μου..Αυτό ισχύει??υφίσταται κάτι τέτοιο??αφού πρώτα υπάρχει συμβόλαιο που λέει ότι μετά θάνατον θα πάει στην μητέρα μου..
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Moderators Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μετά τον θάνατο του αρχικού επικαρπωτή, η επικαρπία ενώνεται αυτόματα με την ψιλή κυριότητα. Δεν ισχύει η μεταβίβαση της επικαρπίας που έχει κάνει στη θεία σου. Μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο το δικαίωμα άσκησης της επικαρπίας (πράγμα που δεν έχει νόημα να γίνει στη διαθήκη, αφού ο θα έχει «πέσει» η επικαρπία), όχι η ίδια η επικαρπία
Super Moderators paredwse Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 [...] μου έκανε ο παππούς μου συμβόλαιο το σπίτι με ψιλή κυριότητα σε μένα και επικαρπία στον ίδιο και μετά θάνατον να περάσει η επικαρπία στην μητέρα μου.. [...] ο παππούς άφησε την επικαρπία σε διαθήκη στην θεία μου..Αυτό ισχύει??υφίσταται κάτι τέτοιο??αφού πρώτα υπάρχει συμβόλαιο που λέει ότι μετά θάνατον θα πάει στην μητέρα μου.. Ας τα πάρουμε από την αρχή: - O παππούς με συμβόλαιο δωρίζει την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου σε εσένα. ΟΚ μέχρι εδώ, η ψιλή κυριότητα είναι δική σου. - Με το ίδιο συμβόλαιο ο παππούς παρακρατάει την επικαρπία του ακινήτου για τον εαυτό του και, όταν πεθάνει, τη δωρίζει στην μητέρα σου. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1) ότι μέχρι να πεθάνει, η επικαρπία ανήκει στον παππού και 2) ότι όταν πεθάνει ο παππούς, η μητέρα αποκτά την επικαρπία. Για να συμβεί όμως το 2ο, θα πρέπει: ΕΙΤΕ η μητέρα να είναι και αυτή συμβαλλόμενη στο συμβόλαιο στο οποίο ο παππούς έκανε την δωρεά της ψιλής κυριότητας. ΕΙΤΕ η μητέρα να αποδεχθεί τη δωρεά της επικαρπίας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά το θάνατο του παππού. Ποιό είναι το εύλογο χρονικό διάστημα; Συνήθως θεωρείται ως εύλογο το τετράμηνο της αποποίησης. Αν δεν έχει συμβεί τίποτα από τα δύο αυτά, η επικαρπία έρχεται σε εσένα αυτομάτως μετά το θάνατο του παππού. Η μεταγενέστερη "μεταβίβαση" της επικαρπίας σε άλλο πρόσωπο είναι πρακτικά άκυρη - γιατί ο παππούς προσπαθεί να μεταβιβάσει κάτι που δεν του ανήκει πια. Αυτά. 5
lof Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Σε Ευχαριστώ πολυ..όσο αναφορά την επικαρπία..στο συμβόλαιο είναι συμβαλλόμενη και η μητέρα μου ..δηλαδή..λέει το συμβόλαιο τα εξής:παρακρατά ο δωρητής την επικαρπία του δωρουμενου ακινήτου εφόρου ζωής και εφόρου ζωής της κόρης του τάδε.... Επίσης και ο δικηγορος μου είπε πως η μεταβίβαση της επικαρπίας είναι πρακτικά άκυρη..διότι μετά το θάνατο του παππού θα περάσει στην μητέρα μου..όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο
lof Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Η τάδε..είναι η κόρη του παππού..δηλαδή η μητέρα μου..πρόσεξε τι γράφω παραπάνω
Super Moderators paredwse Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Σε Ευχαριστώ πολυ..όσο αναφορά την επικαρπία..στο συμβόλαιο είναι συμβαλλόμενη και η μητέρα μου ..δηλαδή..λέει το συμβόλαιο τα εξής:παρακρατά ο δωρητής την επικαρπία του δωρουμενου ακινήτου εφόρου ζωής και εφόρου ζωής της κόρης του τάδε.... [...] Εφ'όσον είναι συμβαλλόμενη και η μητέρα σου στο συμβόλαιο, αποκτά η μητέρα την ψιλή κυριότητα επικαρπία μετά το θάνατο του παππού και μετά το θάνατο της μητέρας, αποκτάς εσύ την πλήρη κυριότητα. Τελείωσε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
lof Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μα αφού την ψιλή κυριότητα την έχω εγώ τώρα..η μητέρα μου το μόνο που θα αποκτήσει όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι η επικαρπία μετά θάνατον του παππού..μετά θάνατον του παππού θα πάει και η ψιλή κυριότητα στην μητέρα μου?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 1 Ιουλίου 2017 Μα αφού την ψιλή κυριότητα την έχω εγώ τώρα..η μητέρα μου το μόνο που θα αποκτήσει όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι η επικαρπία μετά θάνατον του παππού..μετά θάνατον του παππού θα πάει και η ψιλή κυριότητα στην μητέρα μου? Μπαρδόν, λάθος! Το διόρθωσα πιο πάνω.
lof Δημοσ. 2 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουλίου 2017 Εντάξει σε Ευχαριστώ..σε ποια περίπτωση νομικά πέφτει το συμβόλαιο?σε ρωταω επειδή η θεία έβαλε τον παππού να κάνουν αγωγή.μπορούν να κάνουν κάτι?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα