Επισκέπτης Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Οι μηχανισμοί προπαγάνδας και επιβολής της θρησκευτικής πίστης είναι πολλοί.Πάρα πολλοί. Στην Ελλάδα λχ η Εκκλησία είναι Κρατική οργάνωση,κομμάτι και όργανο στο Κράτος για την εκπλήρωση της όποιας πολιτικής του. Αν ακόμα δεν πάει το μυαλό σου πώς επιβάλλεται η θρησκεία,θα σε καλύψουν οι υπόλοιποι. Στην Ελλάδα ζω κι εγώ και εμένα κανένας δεν μου επέβαλε ούτε να πιστεύω, ούτε να κάνω προσευχή, ούτε να πηγαίνω εκκλησία. Ούτε κανένας μου έχει πει κάτι αρνητικό πάνω σε αυτά. Στα θρησκευτικά επίσης οποίος θέλει παίρνει απαλλαγή. Στον διαχωρισμό εκκλησιας-κράτους συμφωνώ απόλυτα για καθαρά πολιτικούς λόγους αλλά και πάλι δεν μπορώ να πιστέψω ότι στην Ελλάδα του 2017 υπάρχουν χριστιανοί με το ζόρι.Δεν ξέρω μπορεί στην Αθήνα τα πράγματα να είναι διαφορετικά (?)
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δεν νομίζω πως γενικά βγαίνουν οι άθεοι και γράφουν ότι είναι καλύτεροι άνθρωποι, πιο δίκαιοι, αγαθοί, κτλ. Χλευασμός για την ευφυία των πιστών όντως υπάρχει, αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι είναι γενικευμένο φαινόμενο να λέει κάποιος σε έναν άθεο ότι πιστεύει και ο άλλος να τους απαντάει με την μία "είσαι βλάκας". Εκεί που βλέπεις χλευασμό και ειρωνικά σχόλια είναι σε συγκεκριμένες φωτογραφίες και άρθρα που ανεβαίνουν συχνά πυκνά στο Ίντερνετ αλλά νομίζω ότι από την μια είναι λογικό και αναμενόμενο. Δύσκολα κάποιος πιστός μπορεί να κατανοήσει πως φαίνεται σε κάποιον μη πιστό να βλέπει μια φώτο από 100άδες ή χιλιάδες πιστούς να περιμένουν να φιλήσουν την σαγιονάρα του Παίσιου π.χ. Όσον αφορά την σχέση ευφυίας και πίστης, υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση, είναι αδιαμφισβήτητο αυτό. Όσο λιγότερο ευφυής είναι κάποιος, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πιστεύει και το αντίθετο, όσο πιο ευφυής είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει. Προφανώς και δεν σημαίνει ότι όποιος πιστεύει είναι αυτομάτως και βλάκας ή ότι όλοι οι άθεοι είναι διάνοιες. Όταν υπάρχει ένα σύστημα που από μωρό παιδί σε πιάνει και σου κάνει το μυαλό πιλάφι και τιμωρεί την ελεύθερη σκέψη και την διαφορετικότητα, είναι άθλος που υπάρχουν καν και κάποιοι που τελικά δεν πιστεύουν και καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που τους μαθαίνουν από μωρά. Συμπερασματικά: Ναι, υπάρχουν και κάφροι άθεοι, εννοείται. Από την άλλη, είναι δύσκολο να μην σκάσεις ένα γελάκι ή να πεις "ήμαρτον" ( ) βλέποντας φώτος σαν αυτή του momotis π.χ. από πάνω. Ο μέσος πιστός που ασχολείται ενεργά με την Εκκλησία (όχι η πλειοψηφία που δεν ασχολείται και απλά αν τους ρωτήσεις απαντάνε ότι πιστεύουν) δεν είναι και το μεγαλύτερο μυαλό. Ο όποιος άσχημος χλεαυσμός σίγουρα από τη δική μου οπτική γωνία σε κάνει πιο κάφρο από αυτόν που χλευάζεις. Το αν ασχολείσαι με τη θρησκεία σου όπως αυτή το ορίζει είναι διαφορετικό θέμα από το αν πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού. Ναι από προσωπική καθαρά εμπειρία (δεν έχω διαβάσει έρευνες πάνω στο θέμα) θα έλεγα ότι τα πιο ευφυή άτομα είναι λιγότερο θρησκευόμενα όντως, αλλά πολλά πιστεύουν στην ύπαρξη Θεού. Όπως και πάρα πολλοί ιδιοφυείς επιστήμονες πίστευαν και ακόμη πιστεύουν. Δεν θεωρώ ότι ο διαχωρισμός μεταξύ πίστης και μη πίστης δείχνει κάτι για την ευφυΐα σου. Δείχνει περισσότερο τις απόψεις σου περί υπαρξιακών θεμάτων. Επίσης από προσωπική εμπειρία έχω γνωρίσει και πολλούς βλάκες άθεους που πιστεύουν σε πράγματα όπως το flat earth theory που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δεν ισχύει. Παρ' όλα αυτά δεν θα πω ποτέ οι άθεοι είναι βλάκες.
Baator Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Όπως ανέφερα, υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν την σχέση πίστης και ευφυίας. Με μια έρευνα στο Google θα τις βρεις εύκολα. Για το αν υπάρχουν πιστοί επιστήμονες, προφανώς και υπάρχουν. Ξαναλέω, υπάρχει ένα σύστημα που από μικρό σε πιάνει και σου λέει κάποια πράγματα και μετά όσο έξυπνος και αν είσαι, είναι τρομερά δύσκολο να τα κάνεις πέρα. Το ότι υπάρχουν πιστοί επιστήμονες δεν λέει κάτι από μόνο του. Σε άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που κατά κανόνα π.χ. θα τους χαρακτήριζες "καλούς", αλλά αν τους ρωτήσεις τι γνώμη έχουν για τους ομοφυλόφιλους θα σου πούνε πως πρέπει να τους πετάμε από την ταράτσα. Δεν σημαίνει ότι είναι κακοί, αυτό τους μάθανε από μωρά. Εδώ υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που είναι φανατικοί χριστιανοί/μουσουλμάνοι που για μένα δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, αλλά να που υπάρχουν. Γι' αυτόν τον λόγο και όταν έστω πάει να αναφερθεί καν σαν πιθανότητα το ενδεχόμενο να μην διδάσκονται τα θρησκευτικά ή να μειωθούν οι ώρες τους στα σχολεία ή το μάθημα να πάρει μορφή γενικά θρησκειολογίας, οι παπάδες λυσσάνε όσο ποτέ άλλοτε. Αν πιάσεις 20άρη και 30άρη που δεν έχει ακούσει ποτέ για θρησκείες και του πεις για φίδια που μιλάνε και αναστάσεις και διαβόλους, θα βάλει τα γέλια. Το μωρό σε πιστεύει. Βλέπει και τους γύρω του που όλοι τα ίδια του λένε, σου λέει έτσι θα 'ναι για να το λένε όλοι. Και μετά μένει γιατί απλά δεν κάθεσαι να το πολυσκεφτείς, ενώ πολλές φορές δεν θες να δώσεις και στόχο ή να φανείς διαφορετικός από το πλήθος. Τώρα για το ότι γνώρισες προσωπικά flat earthers άθεους και μάλιστα πολλούς στην Ελλάδα...τι να πω. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω να σου πω την αλήθεια. Όπως και να 'χει, θα το πω για πολλοστή φορά, παραμένει γεγονός ότι σχέση ευφυίας και πίστης καλώς κακώς, υπάρχει. Συμφωνούμε στο ότι υπάρχουν ενοχλητικότατοι άθεοι, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Συμφωνούμε και στο ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι αγενής ή να προσβάλεις κόσμο στα καλά καθούμενα, ειδικά μπαίνοντας στις δικές τους σελίδες. 3
web_assasin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Στην Ελλάδα ζω κι εγώ και εμένα κανένας δεν μου επέβαλε ούτε να πιστεύω, ούτε να κάνω προσευχή, ούτε να πηγαίνω εκκλησία. Ούτε κανένας μου έχει πει κάτι αρνητικό πάνω σε αυτά. Στα θρησκευτικά επίσης οποίος θέλει παίρνει απαλλαγή. Στον διαχωρισμό εκκλησιας-κράτους συμφωνώ απόλυτα για καθαρά πολιτικούς λόγους αλλά και πάλι δεν μπορώ να πιστέψω ότι στην Ελλάδα του 2017 υπάρχουν χριστιανοί με το ζόρι. Δεν ξέρω μπορεί στην Αθήνα τα πράγματα να είναι διαφορετικά (?) εχεις μεγαλωσει ελλαδα? γιατι εμενα με βαφτισαν,με βαλαν να κανω προσευχη καθε μερα και να πηγαινω εκκλησια με το ζορι. edit τωρα ειδα αυτο για την απαλλαγη,μαλλον εισαι αρκετα μικρη οποτε δεν τα εζησες αυτα. 3
Walternet Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 ιδου η αιτια ολων των πολεμων Ο μεγαλύτερος κατακτητής ever ο Τζέγκις Χαν , η μεγαλύτερες αυτοκρατορίες η Ρωμαική παλαιότερα ή η πιο πρόσφατα η βρετανική στο όνομα ποιανού θεού δημιουργήθηκαν ? H αιτία τροφοδότης όλων των πολέμων είναι η ανθρώπινη φύση. Η θρησκεία είναι απλά μια έκφρασή της (ανθρώπινης φύσης) . Όσοι αναμασάτε το σανό και αναπαράγετε σαν bots κάποιες ετοιματζίδικες απαντήσεις αναρρωτηθήκατε μήπως είσαστε κι εσείς "θρήσκοι" ? 1
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 εχεις μεγαλωσει ελλαδα? γιατι εμενα με βαφτισαν,με βαλαν να κανω προσευχη καθε μερα και να πηγαινω εκκλησια με το ζορι. Ναι έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα. Οι γονείς σου να φανταστώ και όχι κανένας παπάς έτσι;
Ghost_Rider Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 οποιουδηποτε ηγετη να ποιανου δε χρειαζεται απαραιτητα να ειναι άϋλος και να πετα στα ουρανια ξερεις
web_assasin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Ναι έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα. Οι γονείς σου να φανταστώ και όχι κανένας παπάς έτσι; το σχολειο,οχι οι γονεις μου. απο οτι καταλαβα ομως εσυ δεν εζησες εκεινα τα χρονια,η αλλα χειροτερα πιο παλια. εισαι περαν του 92 γεννημενη ? 4
Silenzio Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Ναι έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα. Οι γονείς σου να φανταστώ και όχι κανένας παπάς έτσι; στο μπουρδελοσχολείο δε σε πήγαιναν εκκλησία με το ζόρι και σε έβαζαν να λες τη προσευχούλα με το ζόρι?? επίσης στο ίδιο σχολείο δεν έρχονταν γ@##οι παπαδες να κάνουν κήρυγμα και αγιασμούς και ότι άλλο βρωμερό υπάρχει ? έλα τώρα μη κοροιδευόμαστε ! προσωπικά σοβαρό άνθρωπο (με ιδέες) δεν έχω γνωρίσει που να πιστεύει, δε λέω καλό ή κακό !! και το λέω αυτό βάζοντας μέσα και άτομα του πολύ κλειστου μου κύκλου. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Όπως ανέφερα, υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν την σχέση πίστης και ευφυίας. Με μια έρευνα στο Google θα τις βρεις εύκολα. Για το αν υπάρχουν πιστοί επιστήμονες, προφανώς και υπάρχουν. Ξαναλέω, υπάρχει ένα σύστημα που από μικρό σε πιάνει και σου λέει κάποια πράγματα και μετά όσο έξυπνος και αν είσαι, είναι τρομερά δύσκολο να τα κάνεις πέρα. Το ότι υπάρχουν πιστοί επιστήμονες δεν λέει κάτι από μόνο του. Σε άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που κατά κανόνα π.χ. θα τους χαρακτήριζες "καλούς", αλλά αν τους ρωτήσεις τι γνώμη έχουν για τους ομοφυλόφιλους θα σου πούνε πως πρέπει να τους πετάμε από την ταράτσα. Δεν σημαίνει ότι είναι κακοί, αυτό τους μάθανε από μωρά. Εδώ υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που είναι φανατικοί χριστιανοί/μουσουλμάνοι που για μένα δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, αλλά να που υπάρχουν. Γι' αυτόν τον λόγο και όταν έστω πάει να αναφερθεί καν σαν πιθανότητα το ενδεχόμενο να μην διδάσκονται τα θρησκευτικά ή να μειωθούν οι ώρες τους στα σχολεία ή το μάθημα να πάρει μορφή γενικά θρησκειολογίας, οι παπάδες λυσσάνε όσο ποτέ άλλοτε. Αν πιάσεις 20άρη και 30άρη που δεν έχει ακούσει ποτέ για θρησκείες και του πεις για φίδια που μιλάνε και αναστάσεις και διαβόλους, θα βάλει τα γέλια. Το μωρό σε πιστεύει. Βλέπει και τους γύρω του που όλοι τα ίδια του λένε, σου λέει έτσι θα 'ναι για να το λένε όλοι. Και μετά μένει γιατί απλά δεν κάθεσαι να το πολυσκεφτείς, ενώ πολλές φορές δεν θες να δώσεις και στόχο ή να φανείς διαφορετικός από το πλήθος. Τώρα για το ότι γνώρισες προσωπικά flat earthers άθεους και μάλιστα πολλούς στην Ελλάδα...τι να πω. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω να σου πω την αλήθεια. Όπως και να 'χει, θα το πω για πολλοστή φορά, παραμένει γεγονός ότι σχέση ευφυίας και πίστης καλώς κακώς, υπάρχει. Συμφωνούμε στο ότι υπάρχουν ενοχλητικότατοι άθεοι, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Συμφωνούμε και στο ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι αγενής ή να προσβάλεις κόσμο στα καλά καθούμενα, ειδικά μπαίνοντας στις δικές τους σελίδες. Με μια πολύ απλή Google έρευνα, είδα ότι τα περισσότερα papers δίνουν συσχέτιση religiosity-intelligence και όχι καθαρά με το αν πιστεύεις ή όχι. Το οποίο είναι πολύ διαφορετικό κατά την άποψή μου.Επίσης, τι είναι ευφυΐα και το πως επηρεάζεται και αν από εξωγενείς παράγοντες είναι ενα άκρως περίπλοκο θέμα στο οποίο πολλοί επιστήμονες έχουν διφορούμενες απόψεις. Μπορεί κάποια θρησκευόμενα άτομα να έχουν αναπτυγμένοι μια ευφυΐα που μη θρησκευόμενα άτομα να μην έχουν. Δεν μπορώ να το δω ως άσπρο/μαύρο. Δυστυχώς συνάντησα, μάλλον είναι λόγω της ελληνικής αγάπης για τη συνωμοσιολογία. στο μπουρδελοσχολείο δε σε πήγαιναν εκκλησία με το ζόρι και σε έβαζαν να λες τη προσευχούλα με το ζόρι?? επίσης στο ίδιο σχολείο δεν έρχονταν γ@##οι παπαδες να κάνουν κήρυγμα και αγιασμούς και ότι άλλο βρωμερό υπάρχει ? έλα τώρα μη κοροιδευόμαστε ! προσωπικά σοβαρό άνθρωπο (με ιδέες) δεν έχω γνωρίσει που να πιστεύει, δε λέω καλό ή κακό !! και το λέω αυτό βάζοντας μέσα και άτομα του πολύ κλειστου μου κύκλου. Όχι και όχι. Κήρυγμα δεν έκανε ποτέ κανένας. Αγιασμό προφανώς κάνανε αλλά οποίος ήθελε δεν χρειαζόταν να παρακολουθήσει ή μπορούσε να έρθει αφού τελείωνε. Όχι δεν ήταν ιδιωτικό. Έχω γνωρίσει σκεπτόμενα άτομα και ήταν βουδιστές, μουσουλμάνοι, ταοιστές και προφανώς και άθεοι. το σχολειο,οχι οι γονεις μου. απο οτι καταλαβα ομως εσυ δεν εζησες εκεινα τα χρονια,η αλλα χειροτερα πιο παλια. εισαι περαν του 92 γεννημενη ? Όχι τα παλιά τα χρόνια δεν τα έζησα. Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και νομίζω ότι είναι πιο σχετικό τι συμβαίνει στη νεότερη Ελλάδα σε σχέση π.χ με αυτής της χούντας.
Walternet Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 στο μπουρδελοσχολείο δε σε πήγαιναν εκκλησία με το ζόρι και σε έβαζαν να λες τη προσευχούλα με το ζόρι?? επίσης στο ίδιο σχολείο δεν έρχονταν γ@##οι παπαδες να κάνουν κήρυγμα και αγιασμούς και ότι άλλο βρωμερό υπάρχει ? έλα τώρα μη κοροιδευόμαστε ! προσωπικά σοβαρό άνθρωπο (με ιδέες) δεν έχω γνωρίσει που να πιστεύει, δε λέω καλό ή κακό !! και το λέω αυτό βάζοντας μέσα και άτομα του πολύ κλειστου μου κύκλου. Ενώ π.χ. -αν σε ακρωτηριάζανε με την γέννησή σου (περιτομή) και σε σημαδεύανε μόνιμα και για όλη σου την ζωή (όπως σημαδεύε παλιά ο ιδιόκτητης τα ζώα του) -σου επιτρέπανε να τρως ορισμένα καθαρά φαγητά (και ειδικά όσον αφορά κρεατικά προέρχονται από ζώα οποία σφάζονται με ακόμη χειρότερο και πολύ πιο επώδυνο τρόπο από ότι ο υπόλοιοπος κόσμος για να θεωρούνται καθαρά) -είχες αυστηρό dress code (πολύ αυστηρότερο από την χουντική ποδιά ) και και ........ θα ήταν πολύ καλύτερα .
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Που έγραψα ότι είμαι υπέρ της περιτομής, του kosher και του αυστηρού dress code; Γιατί πραγματικά δεν θυμάμαι.
Gilmaru Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2017 Ποια Ελλάδα χούντας ρε παιδιά σοβαρά μιλάμε; Εδώ δεκαετία του 90' γίνονταν αυτά και ακόμη και σήμερα υπάρχει ο Χριστούλης σε όλες τις αίθουσες στα σχολεία. Και δεν καταλαβαίνω γιατί οι άθεοι είναι υπεύθυνοι για τον κάθε κομπλεξικό που το παίζει έξυπνος στο διαδίκτυο, ενώ για τους πιστούς είναι υπεύθυνοι μόνο οι εκπρόσωποι της εκκλησίας. Υπεύθυνοι είναι και οι ίδιοι οι πιστοί και η νοοτροπία που αναπαράγουν δίχως την οποία και η εκκλησία δεν θα είχε την δύναμη να απαιτεί και να επιτάσσει πράγματα στον υπουργό παιδείας σε σχέση με το εκπαιδευτικό προγράμμα στα σχολεία. Γονείς που επιλέγουν να μαθαίνουν το παιδί από μικρό να ασπάζεται όλες αυτές τις ιδέες περί θρησκείας, αλλά αν ήταν αθεϊστική προπαγάνδα η συνήθης απόκρισή τους θα ήταν ότι "τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τέτοια πράγματα". Αλλά ναι γενικά τα πράγματα είναι καλύτερα και θα είναι καλύτερα σε σχέση με αυτό το θέμα πιστεύω στο μέλλον. 7
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα