Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 9,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

λοιπόν με all core negative -8 έφαγα crashes και στα 2  (5800χτ, 5700χ) με prime 95 284-8096 ffts .

με το corecycler δεν είχα ζητήματα. έχω πάει στο -5 τώρα.

γενικά το να βρεις curve per core φαίνεται λίγο "αδύνατο" αφού μπορεί κάτι που με ένα core να περνάει στο full load να κολάει.

γενικά τι μέθοδο ακολουθείτε εσείς για per core tuning?

αν αφήσω το curve και κάνω undervolt το cpu θα συμπεριφέρεται παρόμια;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, The__Blade είπε

λοιπόν με all core negative -8 έφαγα crashes και στα 2  (5800χτ, 5700χ) με prime 95 284-8096 ffts .

γενικά το να βρεις curve per core φαίνεται λίγο "αδύνατο" αφού μπορεί κάτι που με ένα core να περνάει στο full load να κολάει.

εγω παιζω με αυτον τον οδηγο για per core εχω βεβαια 9700χ αλλα λογικα θα σου δουλευει και σενα

https://www.overclock.net/threads/amd-ryzen-curve-optimizer-per-core.1814427/#replies

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, The__Blade είπε

Στην δική μου περίπτωση το per core λειτουργούσε προοδευτικά ανάλογα με το πόσο "καλοί" ήταν οι πυρήνες

Οι πυρήνες 2/7 ήταν οι πιο δυνατοί, οπότε είχαν και το χαμηλότερο UV. Ακολουθούσαν οι 1/4/8 με μεγαλύτερο UV και οι πιο αδύναμοι πυρήνες 3/5/6 είχαν το υψηλότερο UV.

Κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό, άλλα πρακτικά ξεκινάς απο εκεί για τους Zen3 5xxx και μετά είναι trial and error.

Γενικότερα το -5 στους 2 καλούς και -15 στους υπόλοιπους 6, εκτιμώ πως είναι εφικτό για τους περισσότερους επεξεργαστές.

5800X_settings.JPG.85cdd0cc81179d121c7e8b3142b72e21.JPG

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, The__Blade είπε

Επειδή βαρέθηκα να ψάχνω πέρα-δώθε-πάνω-κάτω κλπ, χρησιμοποιώ το SMU Debugger Tool για να αλλάζω on-the-fly τις τιμές πυρήνα-πυρήνα και σε κάθε αλλαγή τρέχω (20 φορές, 10 τη μία πίσω από την άλλη απλά με συνεχόμενα κλικ και άλλες 10 τη μία αφού τελειώσει η άλλη) το SHA3 του AIDA.

Αν δεν σκάσει εκεί, θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας είναι 99.99% σταθερός.

Το θέμα είναι πως έτσι δεν τσεκάρω όλους τους πυρήνες δυναμικά, σε διάφορα φορτία, αλλά είναι τόσο ευαίσθητο το συγκεκριμένο που σκάει (με reboot, δυστυχώς) στην παραμικρή αστάθεια.

Όσο το έχω συζητήσει "εκεί έξω", υπάρχει κόσμος που το θεωρεί εξωφρενικό σαν ευαισθησία και πως στην πραγματικότητα θα ήμουν σταθερός και με πιο μεγάλες τιμές.

Αυτά σε ΑΜ5, αλλά νομίζω πως και σε ΑΜ4 δεν θα έχεις θέμα.

Αν δεν δεις προκοπή, πήγαινε σε απλό uv με offset και δες πού αρχίζεις να χάνεις σκορ σε cb23.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, The__Blade said:

Σίγουρα οι τρόποι που προτείνουν τα παιδιά παραπάνω είναι πιο σωστοί. Εγώ τρέχω το Ryzen Master για να μου κάνει per core optimisation. Αν φας restart είναι νορμάλ μιας και τεστάρει τα limits του CPU. Μετά όταν ξαναμπείς Windows τρέχεις πάλι το Ryzen Master και συνεχίζει από εκεί (το core δηλαδή) που σταμάτησε. Στο τέλος μου βγάζει τα negative curves των πυρήνων. Μετά αφαιρώ 5 από αυτά που μου έδωσε στο κάθε core και τα βάζω χειροκίνητα στο BIOS. Πχ αν στο core 0 μου έδινε -25 βάζω -20 και πάει λέγοντας.

5800X B2 Ryzen Master Result 01.PNG

Επεξ/σία από PadPoet
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, The__Blade είπε

λοιπόν με all core negative -8 έφαγα crashes και στα 2  (5800χτ, 5700χ)

Για τον 5800ΧΤ αναμενόμενο.

Για τον 5700Χ μου κάνει εντύπωση, εκτός και τον είχες +200. Σίγουρα δεν έφταιγε κάτι άλλο; Π.χ. Vsoc?

6 ώρες πριν, The__Blade είπε

Μην το κάνεις. Κάνε CO και να βρεις τον πυρήνα που θέλει παραπάνω ρεύμα.

Κάτι το οποίο είναι τρομερά δύσκολο βέβαια.

Παλιότερα χρησιμοποιούσα το Prime small FFT χωρίς AVX πρώτα και μετά με AVX.

Προσέχοντας πάντα να μη βρίσκουν PPT limit.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

παιδιά εννοείται ότι είμαι με +200 😄

Αλλάζει κάτι σε αυτά που με συμβουλέψατε;

Στόχος είναι υψηλοί χρονισμοί sustained σε νορμάλ φορτία (εννοώ 90-100% load αλλά όχι power viruses). οπότε είπα ξεκινάω από +200 και βρίσκω το μέγιστο δυνατό negative curve. Κοινούμαι σωστά; 

έχω μια peerless assasin που γενικά κάνει αρκετά καλή δουλειά για την ψύξη του επεξεργαστή.

οι καλοί πυρήνες λοιπόν θέλουν το περισσότερο ρεύμα (νομιζα ανάποδα)

2 hours ago, PadPoet said:

Σίγουρα οι τρόποι που προτείνουν τα παιδιά παραπάνω είναι πιο σωστοί. Εγώ τρέχω το Ryzen Master για να μου κάνει per core optimisation. Αν φας restart είναι νορμάλ μιας και τεστάρει τα limits του CPU. Μετά όταν ξαναμπείς Windows τρέχεις πάλι το Ryzen Master και συνεχίζει από εκεί (το core δηλαδή) που σταμάτησε. Στο τέλος μου βγάζει τα negative curves των πυρήνων. Μετά αφαιρώ 5 από αυτά που μου έδωσε στο κάθε core και τα βάζω χειροκίνητα στο BIOS. Πχ αν στο core 0 μου έδινε -25 βάζω -20 και πάει λέγοντας.

5800X B2 Ryzen Master Result 01.PNG

αυτό @PadPoet θα μπορούσα να το κάνω με ταυτόχρονο +200?

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

ένα φεγγαρί είχα 5500 και εκεί δούλευε το εξής τρικ +200, -30 all core και ανέβαζες το voltage me offset μέχρι να είσαι σταθερός. το CPU boostare τέρμα κολλημένο στο Upper Limit . Το δοκίμασα στον 5800xt και δεν δούλευε, μάλλον thermal throttling χωρίς να είμαι σίγουρος.

Επεξ/σία από The__Blade
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, The__Blade said:

παιδιά εννοείται ότι είμαι με +200 😄

Αλλάζει κάτι σε αυτά που με συμβουλέψατε;

Στόχος είναι υψηλοί χρονισμοί sustained σε νορμάλ φορτία (εννοώ 90-100% load αλλά όχι power viruses). οπότε είπα ξεκινάω από +200 και βρίσκω το μέγιστο δυνατό negative curve. Κοινούμαι σωστά; 

έχω μια peerless assasin που γενικά κάνει αρκετά καλή δουλειά για την ψύξη του επεξεργαστή.

οι καλοί πυρήνες λοιπόν θέλουν το περισσότερο ρεύμα (νομιζα ανάποδα)

αυτό @badpoet θα μπορούσα να το κάνω με ταυτόχρονο +200?

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

ένα φεγγαρί είχα 5500 και εκεί δούλευε το εξής τρικ +200, -30 all core και ανέβαζες το voltage me offset μέχρι να είσαι σταθερός. το CPU boostare τέρμα κολλημένο στο Upper Limit . Το δοκίμασα στον 5800xt και δεν δούλευε, μάλλον thermal throttling χωρίς να είμαι σίγουρος.

Ναι, με +200 είμαι και εγώ και μάλιστα σε custom ECO mode. Ότι αποτελέσματα μου έδωσε το Ryzen Master, απλά κατέβασα 5 στο καθένα. Οπότε αντί για -29 έβαλα -24, αντί για -25 έβαλα -20 κλπ.

Χωρίς CO περνάς χωρίς crash;

Επεξ/σία από PadPoet
Δημοσ.
15 minutes ago, PadPoet said:

Ναι, με +200 είμαι και εγώ και μάλιστα σε custom ECO mode. Ότι αποτελέσματα μου έδωσε το Ryzen Master, απλά κατέβασα 5 στο καθένα. Οπότε αντί για -29 έβαλα -24, αντί για -25 έβαλα -20 κλπ.

Χωρίς CO περνάς χωρίς crash;

δηλαδή στα υπολογίζει ενώ έχεις το +200 από bios ή το βάζεις από ryzen master.

Φαίνεται ότι και με -5 περνάω τώρα είμαι στις 6.30 λεπτά prime 284 - 8192 με 2Min per fft

UPDATE 

διαπιστώνω ότι το +200 ήταν απενεργοποιημένο αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς συνέβη αυτό.  προσπαθώ τώρα να κάνω την λύση που έδωσε ο @PadPoet

κάτι περίεργο έπαιζε γιατί τα ρολόγια που είχα ήταν για +200 max έπιανε 5150 ο 5800χτ και 4850 ο 5700χ

Δημοσ.

2 πράγματα

1) Οι Zen3 έχουν ένα και μοναδικό voltage rail στο CCD οπότε σε περίπτωση που γίνει percore CO όταν θα σηκωθούν πολλά cores μαζί θα πάρουν όλα ένα voltage και αυτό είναι του χειρότερου core

2) To corecycler πλέον έχει έτοιμα presets τα οποία μερικά απο αυτά είναι μια χαρά 

Δημοσ.

πλάκα μου κάνει ρε παιδια;

Capture.JPG.4962d162558da0a7d55a84d034319c5a.JPG

56 minutes ago, Devastor said:

2 πράγματα

1) Οι Zen3 έχουν ένα και μοναδικό voltage rail στο CCD οπότε σε περίπτωση που γίνει percore CO όταν θα σηκωθούν πολλά cores μαζί θα πάρουν όλα ένα voltage και αυτό είναι του χειρότερου core

2) To corecycler πλέον έχει έτοιμα presets τα οποία μερικά απο αυτά είναι μια χαρά 

άρα απλά μπορώ να βάλω το μικρότερο CO σε όλα σωστά;

το pbo scalar γύρισε από off σε On Που μου λέει πόσο είναι;Capture2.JPG.0c0d2e29793836c72fd4eee08381a6f8.JPG

από το PBO2 cli tool είδα ότι το scalar ήταν 7.

Τι κάνω τώρα βάζω ένα και ξανατρέχω?

Εννοείται με τα CO -20 σε όλα instant reboot σε cinebench 23

με τα -30 που μου δίνει αυτός θα σηκώνονταν το cpu να φύγει με τα pins για ποδαράκια 🤣

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, The__Blade said:

δηλαδή στα υπολογίζει ενώ έχεις το +200 από bios ή το βάζεις από ryzen master.

Φαίνεται ότι και με -5 περνάω τώρα είμαι στις 6.30 λεπτά prime 284 - 8192 με 2Min per fft

UPDATE 

διαπιστώνω ότι το +200 ήταν απενεργοποιημένο αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς συνέβη αυτό.  προσπαθώ τώρα να κάνω την λύση που έδωσε ο @PadPoet

κάτι περίεργο έπαιζε γιατί τα ρολόγια που είχα ήταν για +200 max έπιανε 5150 ο 5800χτ και 4850 ο 5700χ

Ναι, και μάλιστα είτε τον είχα default τον 5800Χ είτε σε custom ECO mode τα ίδια αποτελέσματα μου έβγαζε το Ryzen Master.

Το Ryzen Master το χρησιμοποιώ μόνο σαν ένδειξη. Μόλις μου δώσει τις τιμές τα καρφώνω από BIOS κατευθείαν μετά.

51 minutes ago, The__Blade said:

πλάκα μου κάνει ρε παιδια;

Capture.JPG.4962d162558da0a7d55a84d034319c5a.JPG

άρα απλά μπορώ να βάλω το μικρότερο CO σε όλα σωστά;

το pbo scalar γύρισε από off σε On Που μου λέει πόσο είναι;Capture2.JPG.0c0d2e29793836c72fd4eee08381a6f8.JPG

από το PBO2 cli tool είδα ότι το scalar ήταν 7.

Τι κάνω τώρα βάζω ένα και ξανατρέχω?

Εννοείται με τα CO -20 σε όλα instant reboot σε cinebench 23

με τα -30 που μου δίνει αυτός θα σηκώνονταν το cpu να φύγει με τα pins για ποδαράκια 🤣

Νομίζω ότι κάποιο άλλο θέμα έχεις και όχι το CO του επεξεργαστή σου. VSoc πόσο το έχεις;

Σώσε σε ένα προφίλ έτσι όπως έχεις ρυθμίσει το BIOS τώρα, κάνε reboot και μετά βάλε τις μνήμες σε XMP και βάλε C1: -25, C2: -20, C3: -25, C4: -24, C5: -25, C6: -25, C7: - 25, C8: -25. Όλα 5 κάτω δηλαδή και δες αν θα περάσεις τα bench

Επεξ/σία από PadPoet
Δημοσ.

1.1 το vsoc 3733 cl18 αλλά αυτό δεν εξηγεί να σταθεροποιούμε όταν μειώνω το negative CO.

και για τον 5700x 30αρια μου έδωσε, κάτι δεν πάει καλά με το configuration μου και το ryzen master

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...