Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάποια επαγγέλματα όπως του σερβιτόρου ασφαλίζονται τεκμαρτά ακριβώς επειδή δε μπορει το κράτος να ξέρει πόσα βγάζουν λόγω φιλοδωρήματος προφανώς

Οπότε σου λέει ασφάλισε για τόσο μεροκάματο και είτε βγάζει περισσότερα είτε λιγότερα τη συγκεκριμένη ημέρα δε μπορούμε να το ξέρουμε. Συνεπώς είναι προφανές ότι και το ίδιο το κράτος δέχεται αυτή την ιδιομορφία οπότε δε μιλάμε για κάτι παράνομο

• Like 1
  • Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Κάποια επαγγέλματα όπως του σερβιτόρου ασφαλίζονται τεκμαρτά ακριβώς επειδή δε μπορει το κράτος να ξέρει πόσα βγάζουν λόγω φιλοδωρήματος προφανώς

Οπότε σου λέει ασφάλισε για τόσο μεροκάματο και είτε βγάζει περισσότερα είτε λιγότερα τη συγκεκριμένη ημέρα δε μπορούμε να το ξέρουμε. Συνεπώς είναι προφανές ότι και το ίδιο το κράτος δέχεται αυτή την ιδιομορφία οπότε δε μιλάμε για κάτι παράνομο

Προφανώς και συνεχίζει να είναι μαύρο το tip βάσει του νόμου για τις δωρεές και παράνομο αν δεν καταβληθεί ο φόρος.

Αλλά επειδή δεν έχουν τρόπο αυτήν τη στιγμή να τα πάρουν, σκαρφίστηκαν αυτό που λες (αν ισχύει ή όχι δεν ξέρω), το οποίο μοιάζει με συνέπεια της συνήθειας όσων αφήνουν tip επειδή αν δεν υπήρχαν τα tips δεν θα υπήρχε και η διαφορετική ασφάλιση που λες.

(Αυτό που έγραψες μου θύμισε ένα πρόσφατο θέμα στο Insomnia για το ειδικό τέλος σε τάμπλετ για τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων. Το ότι το κράτος πήρε κάποια μέτρα λογικά ή παράλογα αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πειρατεία δεν σημαίνει ότι έκανε νόμιμη την πειρατεία.)

Δημοσ.

Θεσμός ειναι το φιλοδώρημα

Λογικη στο που δινεις και που δε δινεις δεν υπάρχει.

Πχ εγω δινω στον ντιλιβερά (πάντα) αλλά δεν έχει τυχει να δωσω στον κουριερ που μου έφερε έναν φάκελο. Γιατι ρε φιλε? Την ιδια δουλειά δεν έκανε και αυτος? Ε λοιπον ρωτηστε έναν οποιονδηποτε courier να σας πει αν παιρνει ποτέ φιλοδωρημα. Δεν παιρνουν ή παιρνουν ελάχιστα.

Πάμε στη καθαρίστρια που καθημερινά μπορει να καθαριζει το γραφείο μας, ή τη πολυκατοικία μας? 3 και 60 παιρνουν. Αφηνει κανεις φιλοδωρημα? Οχι. Και ομως προκειται για έναν άνθρωπο που βλέπεις καθημερινά, τους λες καλημέρα, και κρατάει καθαρό τον χωρο σου.

Σχετικά ειναι λοιπόν όλα.

• Like 3
Δημοσ.

Οχι δεν έρχονται, ως πωλητής δουλεύω τώρα σε καταστήματα και ξέρω μια χαρά αν θα πρέπει να πάρω το tip μου ή όχι. Οσο χρόνο και να φάω με τον πελάτη έχω δικούς μου στόχους για να τον πείσω και δεν είμαι εκεί για να τον κάνω να περάσει καλά αυτόν και την παρέα του. Ούτε χρειάζεται να είμαι χαχας ως πωλητής. Συγκεκριμένα πράγματα πουλάω και προωθώ και συγκεκριμένα πράγματα μπορεί αν πάρει από εμένα ο πελάτης. Ούτε κρεμούλες του παιδιού, ούτε καροτσάκια, ούτε ξεράσματα και κάτουρα από ζώα, ούτε ζημίες από παιδιά και ούτε να ανάβω κεράκια σε τούρτες και να τις σερβίρω τραγουδώντας (έτσι για μερικά μπόνους που κάνεις σαν σερβιτόρος και δεν είναι μόνο αυτά).

Ξέρεις αν "θα πρέπει να πάρεις"; Να πω ότι μάλλον η έκφραση είναι χαρακτηριστική μιας... περίεργης νοοτροπίας; Μήπως λίγο entitlement?

Και το "δεν είμαι εκεί για να τον κάνω να περάσει καλά"; Όταν πάω να φάω σε ένα εστιατόριο δηλαδή το προσωπικό είναι εκεί για να με κάνει να περάσω καλά; Για να φάω πάω, όχι για πάρτι.

Σε ταξίδι στο εξωτερικό έχουν ΣΚΟΤΩΘΕΊ να με κάνουν να περάσω καλά (όχι μόνο εμένα προσωπικά), σε φάση έχει ο άλλος γενέθλια και σκάει γκρουπάκι με όργανα να παίζουν μουσική και να τραγουδάνε. Είχα σκοπό να κάνω πρόταση γάμου και μου έστησαν σκηνικό που ήθελε δυο ώρες προετοιμασία από την πλευρά τους. Έφαγα ένα θεϊκό γλυκό και αφού ζήτησα από το σερβιτόρο να μεταφέρει τα κοπλιμέντα μου στην κουζίνα, ρώτησα αν μπορούν να μας δώσουν τη συνταγή. Μου την έφεραν σε φάκελο χειρόγραφη με τις ευχαριστίες του σεφ για τα καλά λόγια. Θα μπορούσα να συνεχίσω. Εκεί λοιπόν που είναι ο δικός μου ορισμός του σκοτώθηκαν να εξυπηρετήσουν άφησα φεύγοντας από ένα μηνιάτικο tip στον κάθε ένα γιατί πραγματικά δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα κάνουν όλα αυτά. Δεν ξέρω για σένα αλλά δεν το βάζω στην ίδια κατηγορία με το να μου φέρουν κάθισμα για το μωρό στο τραπέζι όταν πάω σε μαγαζί ακριβώς επειδή ξέρω ότι εκεί θα βρω το κάθισμα.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα νοοτροπίας όταν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να πάρει tip επειδή έκανε για μένα κάτι που στην ίδια βάρδια το έκανε και για άλλους 20. Είναι η διαφορά ανάμεσα στην αναμενόμενη εξυπηρέτηση και στο "κάτι παραπάνω".

Οχι ρε,αυτος δεν ειναι το ιδιο με τους ντελιβεραδες,ετσι ακουσα παραπανω.

Μπροστα μου δωσαν στο ντελιβερα πουρμπουαρ απο τα ψιλα που μολις τους ειχα δωσει για ρεστα,αλλα σε εμενα δεν αφησαν ουτε δεκαλεπτο.

Και οι συγκεκριμενοι με ειχαν να περιμενω 5 λεπτα για να ερθει καποιος να φερει τα λεφτα για το δεμα και στο τελος μου πηραν και το στυλο :P

Entitlement.

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...