Super Moderators Thresh Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Ναι η συμμετοχή ακόμα και χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος θέρμανση είναι νόμιμη. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείς θέρμανση χρησιμοποιούν οι γύρω σου, όπως και οι σωλήνες που περνάνε γύρω απο το διαμέρισμα. Αυτές οι απώλειες ζεσταίνουν το διαμέρισμα σου, οπότε και για αυτό υπάρχει χρέωση. Νομίζω ότι κυρίως είναι επειδή ο λέβητας είχε υπολογιστεί για Χ αριθμό διαμερισμάτων και τώρα είναι πχ Χ-1, οπότε υπάρχει αυξημένη κατανάλωση από το να ήταν μικρότερος για λιγότερα διαμερίσματα. Για τις απώλειες δεν παίζει πάντα διότι μπορεί πχ αυτός που δεν ανάβει τον λέβητα να έχει A/C και να το ανάβει όλη μέρα, ενώ ο άλλος που παίζει με λέβητα να ανάβει 3-4 ώρες. Οπότε στην τελική τις "απώλειες" τις δημιουργεί αυτός με το λέβητα κι όχι o άλλος με το A/C. Άσε που ανάλογα τη μόνωση μπορεί οι απώλειες να είναι αρκετά μικρές.
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Μη λέτε ότι ναναι Πάγιες δαπάνες θέρμανσης λέγονται, και πληρώνεις είτε ανάβεις είτε όχι (άσχετο αν μιλάμε για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) Επίσης προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος νόμος (ή τέλος πάντων κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος) που να διευθετεί το καθεστώς αποκοπής από κεντρική θέρμανση (αυτό για το σχόλιο του bill999r) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4495 Αρ. Φύλλου 167 Οικονομικών, Διοκητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. Άρθρο 127 Δεν έχει καιρό που ψηφίστηκε γι αυτό ίσως δεν το γνωρίζετε... Αλλά ότι να ναι δεν λέω....
AristidisZ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4495 Αρ. Φύλλου 167 Οικονομικών, Διοκητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. Άρθρο 127 Δεν έχει καιρό που ψηφίστηκε γι αυτό ίσως δεν το γνωρίζετε... Αλλά ότι να ναι δεν λέω.... Σου έγραψα κάτι στη παρένθεση αλλά ή δε το διάβασες ή έκανες ότι δε το διάβασες...
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 (επεξεργασμένο) Συγνώμη αν εννοείς κάτι διαφορετικό αλλά από το ποστ σου κατάλαβα ότι απλά γενικεύεις χρησιμοποιώντας τον όρο "πάγιες δαπάνες". Με αυτόν τον όρο σε τι αναφέρεσαι; Αντίθετα, με τον νόμο που σου παραθέτω ανάφερει ρητώς πως με το να αυτονομηθει κάποιος απαλλάσσεται από τη συμμετοχή στα έξοδα θέρμανσης εκτός των εργασιών συντήρησης - βλαβών του λεβητα. Επίσης μπορείς να απαλλαγείς 100% από τις "δαπάνες θέρμανσης" με απόφαση της συνέλευσης. ps Αναφέρομαι στην περίπτωση που κάποιος έχει αυτόνομη θέρμανση και όχι κεντρική που μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα. Δηλαδή σε περίπτωση αποκοπής από το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικία. Ίσως εκεί να μπερδεύτηκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση που συνεχίζεις να ανηκεις στο σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικιας, είτε το ανάβεις είτε όχι, συμμετέχεις στα έξοδα βάσει κανονισμού Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2017 από bill999r
fastnq2 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δηλαδή απ'οτι κατάλαβα είναι νόμιμο να πληρώνω ποσοστό συμμετοχής στο φυσικό αέριο απο τη στιγμή που υπάρχει κεντρικός λέβητας στη πολυκατοικία, όπως θα γινόταν εαν υπήρχε πετρέλαιο. Πχ ο προηγούμενος που νοίκιαζε τον Οκτώβριο δεν έκαψε τίποτα, γιατί εκτός απο ζεστό που είναι γενικώς το σπίτι, δίπλα και πάνω υπάρχουν μικρά παιδιά που είχαν όλη μέρα τη θέρμανση ανοιχτή οπότε ζεσταινόταν και το διαμέρισμα εξωτερικά. Τον Οκτώβριο λοιπόν που ο προηγούμενος ενοικιαστής δεν άναψε ούτε λεπτό το αέριο, πλήρωσε συμμετοχή 16€ μόνο για το αέριο (ξεχωριστά κοινόχρηστα ασανσέρ, καθαριότητα κλπ). Δηλαδή εαν δεν καίω καθόλου να είμαι προετοιμασμένος να πληρώνω ένα μικρό ποσό όπως θα γινόταν και σε θέρμανση με πετρέλαιο. Fastnq2 Μη μου τα λες αυτά φίλε να πληρώσω κανα 150άρι... Η χρέωση γίνεται με ωρομέτρηση φυσ.αερίου, αυτό λογικά θα μπορώ να το δω για να διαπιστώσω εαν όντως ήταν τόσα όσα έκαψα. Γενικότερα επειδή το άναψα συγκεκριμένες ώρες, πχ το ανάβω πολύ λίγο και το σπίτι γίνεται φούρνος, έχω μετρήσει γύρω στις 6 ώρες μέχρι τώρα... Μπορεί δηλαδή ο διαχειριστής να μου ζητήσει ότι θέλει; Δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή; Είναι δυνατόν; Θα σου πω την εμπειρια μου με πετρελαιο που ειχε η πολυκατοικια μου και οχι φυσικο αεριο.Μολις μου ειπαν θα βαλουμε πετρελαιο αρχισαν να με παρακαλανε να αναβω και κανει κρυο και τετοια.Υποπτο λεω.Τον πρωτο μηνα αναψα 2-3 φορες απο κανα 2ωρο να στεγνωσω ρουχα κυριως,λογαριασμος κοινοχρηστων,120 ευρω.Ταυρος εγω,με 50 τμ και 2 φορες που το αναψα εδωσα 120 και ο διαχειριστης με 100++ τμ εδωσε καπου 140.Λεω τον επομενο μηνα δεν θα αναψω ουτε μια φορα ουτε ενα λεπτο,να δω ποσο ειναι το παγιο.Λογαριασμος κοινοχρηστων 75 ευρω,και του διαχειριστη 100 ευρω,που ετσι και αλλιως θα επρεπε να δινει παραπανω λογω τμ και δεν θα το καψε?Και δωσαμε σχεδον τα ιδια.Απο τοτε σκοτωθηκα με ολη την πολυκατοικια αλλα πληρωνα τα παγια καθε μηνα κανονικα..
sphinxgr Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Ο Υπολογισμός πάντως είναι σχετικά ευκολος. Αν κάποιος ξέρει ώρες, λίτρα που κάηκαν και συντελεστή βαρύτητας κάθε διαμερίσματος
AristidisZ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Συγνώμη αν εννοείς κάτι διαφορετικό αλλά από το ποστ σου κατάλαβα ότι απλά γενικεύεις χρησιμοποιώντας τον όρο "πάγιες δαπάνες". Με αυτόν τον όρο σε τι αναφέρεσαι; Αντίθετα, με τον νόμο που σου παραθέτω ανάφερει ρητώς πως με το να αυτονομηθει κάποιος απαλλάσσεται από τη συμμετοχή στα έξοδα θέρμανσης εκτός των εργασιών συντήρησης - βλαβών του λεβητα. Επίσης μπορείς να απαλλαγείς 100% από τις "δαπάνες θέρμανσης" με απόφαση της συνέλευσης. ΠΔ ΦΕΚ Δ-631/85 Διάβασέ το και θα δεις τι περιλαμβάνεται στις πάγιες δαπάνες Αν δεις κατανομή δαπανών θέρμανσης με ωρομετρητές, θα δεις ότι υπάρχει ο συντελεστής επιβάρυνσης ιδιοκτησίας, και είναι ένα σταθερό νούμερο Εν ολίγοις, είσαι υπόχρεος παγίου Από εκεί και πέρα, είναι η δεύτερη φορά που βγαίνει νόμος που σου "επιτρέπει" να αποκοπείς από τη κεντρική θέρμανση Όμως, αν προσέξεις, γίνεται λόγος για αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, του οποίου η εγκατάσταση αποτελεί προϋπόθεση για τη διακοπή Εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι έβαλα την μίνι σόμπα και δε χρειάζομαι τη κεντρική θέρμανση Τι λες, στέκει το επιχείρημά μου ; Εάν αποχωρήσει κάποιο διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση, θα πρέπει να γίνει εκ νέου μελέτη κατανομής δαπανών, ναι ή όχι ; Εσύ τι λες ; Και αν πρέπει να γίνει, ποιος θα τη πληρώσει ; Αν δεν αποσαφηνιστούν τα παραπάνω, και πολλά άλλα τα οποία μπορώ να σου αναφέρω, πρακτικά ο νόμος που μου ανέφερες παραμένει ανεφάρμοστος
pontez2 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Eντομεταξύ παίζουν πολλά που δε τα ξέρουν οι ιδιοκτήτες Πχ οι νέες σωληνωσεις που θα περάσουν ΜΕΣΑ απο το σπιτι, το γεγονος οτι θα πρέπει με δικά σου έξοδα να μονωσεις τους παλιούς σωλήνες του καλοριφέρ της κεντρικής και άλλα διάφορα που αποτελούν έξοδα.
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Στο προηγούμενο ποστ μου πρόσθεσα και ένα υστερόγραφο το οποίο δεν πρόλαβες να δεις. Εννοείται ότι μιλάμε για αυτόνομη θέρμανση που αποκοπτεσαι από την κεντρική θέρμανση. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να μονωθουν οι σωληνωσεις σου σε περίπτωση που δεν υπάρχει συλλέκτης έξω από το διαμέρισμα. Μελέτη κατανομής δαπανών γιατί να γίνει; άλλωστε θα συνεχίσεις να συμμετέχεις στη συντήρηση. Τι άλλο πρέπει να αποσαφηνιστει;
AristidisZ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Στο προηγούμενο ποστ μου πρόσθεσα και ένα υστερόγραφο το οποίο δεν πρόλαβες να δεις. Εννοείται ότι μιλάμε για αυτόνομη θέρμανση που αποκοπτεσαι από την κεντρική θέρμανση. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να μονωθουν οι σωληνωσεις σου σε περίπτωση που δεν υπάρχει συλλέκτης έξω από το διαμέρισμα. Μελέτη κατανομής δαπανών γιατί να γίνει; άλλωστε θα συνεχίσεις να συμμετέχεις στη συντήρηση. Τι άλλο πρέπει να αποσαφηνιστει; Δεν το είδα το ΥΓ σου ναι Να σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις Σε πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα καίει πετρέλαιο μόνο ο ένας Έστω ότι έκαψε λοιπόν 100 λίτρα με κόστος 100 ευρώ Ας πούμε λοιπόν ότι έρχονται τα κοινόχρηστα και είναι 8 ευρώ για κάθε διαμέρισμα (ας το πούμε πάγιο θέρμανσης) και 68 ευρώ για αυτόν που έκαψε τα 100 λίτρα Αν φύγει το ένα διαμέρισμα από τα 5, πόσο πρέπει να πληρώνει ο καθένας ; Επίσης αυτό που δεν κατανοεί πολύς κόσμος είναι τι σημαίνει "αυτόνομο σύστημα θέρμανσης" Είναι ένας τοπικός λέβητας ; Είναι μια αντλία θερμότητος ; Είναι 4 split a/c ; Είναι 5 θερμοπομποί ; Πως αποδεικνύεις ότι η ιδιοκτησία σου έχει "αυτόνομο σύστημα θέρμανσης" και πως ορίζεται αυτό ;
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Νομίζω πως όλα όσα αναφέρεις συμπεριλαμβάνονται, ακόμη και ξυλοσομπες αν καταφέρεις κ βγάλεις άδεια για καπνοδοχο κτλ. Τώρα για το πάγιο θέρμανσης δεν ξέρω ούτε τι περιλαμβάνει ούτε πως υπολογίζεται. Σύμφωνα με το νόμο όμως το διαμέρισμα θα πρέπει να συμμετέχει σε έξοδα συντήρησης. Στο παράδειγμα σου απλά το καύσιμο πρέπει να πάει /4 διαμερίσματα και να τα έξοδα συντήρησης /5. Έχεις δίκιο πως σε περιπτώσεις ωρομετρησης κτλ η μελέτη δαπανών είναι πιο πολύπλοκη. Η αυτονομία για τους "δυσπιστους" θεωρώ πως αποδεικνύεται με έγγραφο του εγκαταστατη μηχανικού (για την περίπτωση του Φ. Α., αντλίας κτλ). Για σομπες, κλιματιστικά νομίζω πως η αυτοψία από τον διαχειριστή θα είναι μονόδρομος. Συμφωνώ πως η διαδικασία όσον αφορά σύστηματα πέραν του φυσικού αερίου, αντλίας πάσχει σε πολλά σημεία. Σίγουρα ένα μηχανικός ωστόσο θα μπορέσει να βρει άκρη.
AristidisZ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Χωρίς να θέλω να στο παίξω έξυπνος, να σου πω ότι όσα γράφεις είναι εντελώς ανακριβή Αν έχω το βράδυ χρόνο θα κάτσω να σου τα εξηγήσω ένα ένα :)
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δεν είμαι μηχανικός για να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, εγώ αναφέρω τι λέει ο νέος νόμος. Από εκεί κ έπειτα οποίος έχει θέμα με τους άλλους ιδιοκτήτες της πολυκατοικιας μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό και να τον κατατοπισει. Εγώ ευτυχώς δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Ανέφερα τον νέο νόμο στον διαχειριστή, αυτός στην εταιρία που βγάζει τα κοινόχρηστα και λύθηκε το θέμα.
AristidisZ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δεν είμαι μηχανικός για να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, εγώ αναφέρω τι λέει ο νέος νόμος. Από εκεί κ έπειτα οποίος έχει θέμα με τους άλλους ιδιοκτήτες της πολυκατοικιας μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό και να τον κατατοπισει. Επειδή λοιπόν είμαι μηχανικός, να σου πω ότι προσωπικά δεν μπορώ να σου απαντήσω πως μεταφράζεται ο νόμος στον οποίο αναφέρεσαι Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που μας διαβάζει και ξέρει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χαρώ πραγματικά πολύ να με διαφωτίσει και εμένα Εγώ ευτυχώς δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Ανέφερα τον νέο νόμο στον διαχειριστή, αυτός στην εταιρία που βγάζει τα κοινόχρηστα και λύθηκε το θέμα. Μέχρι να το πάρει κάποιος πρέφα και να αρχίσει το τρέξιμο
bill999r Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2017 Μέχρι να το πάρει κάποιος πρέφα και να αρχίσει το τρέξιμο Με αυτά που έχω δει όλα είναι πιθανά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα