Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι να ξεκινήσω τα χειμερινά μπάνια, τόσο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία (αν κι έχω ήδη δυνατό ανοσοποιητικό), όσο και για την απόλαυση της θάλασσας, κάτι που τουλάχιστον στην Αττική, το καλοκαίρι θεωρώ ότι είναι ανέφικτο.

Διάβασα κάποια πράγματα, και αναρωτιέμαι αν αξίζει να μπω σε αυτή τη διαδικασία, και εξηγούμαι:

Λένε για παράδειγμα, ότι η βουτιά πρέπει να διαρκεί ~5 λεπτά για τους αρχάριους, και ~10 για τους έμπειρους.

Λόγω αποστάσεων, το να διανύω με αυτοκίνητο ~50 χλμ. (πήγαινε-έλα) για ~5 λεπτά κολύμπι, από ένα σημείο και μετά θα αποδειχθεί αντιοικονομικό για την τσέπη μου, ειδικά αν μιλάμε για σχετικά μεγάλη συχνότητα.

Απ' την άλλη, αναρωτιέμαι αν έχει νόημα να το κάνεις μόνο μία φορά την εβδομάδα, που είναι σαφώς πιο εφικτό.

Ή αν αξίζει να πηγαίνω σε πολύ πιο κοντινή παραλία, π.χ. πλαζ Αλίμου, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα, ή έστω μέχρι τη Βούλα, που το καλοκαίρι τουλάχιστον, δεν είναι να πατήσεις το πόδι σου εκεί.

Ποια η άποψή σας;

• Like 1
Δημοσ.

Η δικη σου αποψη ποια ειναι? Εσυ σταθμιζεις τους παραπανω παράγοντες που ανεφερες και αποφασιζεις αν θελεις τελικα και αν σε συμφερει. Ετσι ειναι σαν να ρωτας τι να φας αυριο, λαχανικα, οσπρια, ζυμαρικα κρεας ή ψαρι?

Αν πραγματικα θες κατι να κανεις, το κανεις και δεν ρωτας στα φορουμ την αποψη του κοσμου.

Δημοσ.

Ρωτάω επειδή μπορεί ας πούμε αν το κάνεις μία φορά την εβδομάδα να είναι δώρον άδωρον, από άποψη υγείας.

Το οικονομικό κομμάτι και το αν θα μου αρέσει, σαφώς και είναι υποκειμενικό, δε ζήτησα να μου πει κάποιος αν θα μου φτάσουν τα λ7 ή αν θα βαρεθώ.

Περισσότερο ρωτάω σχετικά με τα οφέλη στην υγεία ανάλογα με τη συχνότητα, αν έχει κάποιος άποψη για το μπάνιο το χειμώνα στις παραλίες που προανέφερα, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γνωρίζει επί του θέματος.

Δημοσ.

Φιλε μου 5 και 10 λεπτα δεν εχω ακουσει κανενα να λεει οτι πρεπει να κανεις μπανιο, αλλα και απο την δικη μου εμπειρια που κανω μερικα χρονια, οσους βλεπω το χειμωνα ειναι περιπου 30 λεπτα +-10. Και εγω σε κοντινες παραλιες παω και ειμαστε 4-5 ατομα που κανουν μπανιο, αλλοι παιζουν ρακετες. Ολη η θαλασσα δικια σου!

Μην ξεχνας οτι η θερμοκρασια της θαλασσας το χειμωνα, ειναι περιπου στους 15 βαθμους.

Τα πρωτα πεντε λεπτα ειναι δυσκολα, μετα συνηθιζεις, μετα απο 4-5 μπανια θα θες πως και πως να πας να ριξεις μια βουτια. Και με μια φορα την εβδομαδα θα εχεις οφελη.

http://www.in2life.gr/wellbeing/exercise/article/191622/heimerinh-kolymvhsh-parte-thn-zesta.html

• Like 1
Δημοσ.

Βουλιαγμενη να πηγαίνεις απέναντι από τον Αστέρα είναι υπέροχη παραλία εκεί πάω και γω τα σκ το χειμώνα όποτε όμως έχει ήλιο δηλαδή με βροχές δεν αξίζει να πας ή όταν εχει συννεφιά και αέρα. Επίσης στο yabanaki από Οκτώβρη-Νοέμβρη που δεν πληρώνεις είσοδο εξίσου ωραία . Μέχρι τον Δεκέμβρη μπορείς να κάθεσαι και τέταρτο και εικοσάλεπτο . Από Γενάρη ένα δεκάλεπτο ..

Δημοσ.

Χμμ, 2-3 άρθρα που διάβασα εγώ, έκαναν λόγο για παραμονή ~5 λεπτά για αρχάριους. 30 λεπτά είναι σαφώς καλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη γνώμη μου, έστω και μόνο απ' την άποψη ότι δε θα το κάνω όλο αυτό απλά για 5 λεπτά.

Γιατί φαντάζομαι ότι το χειμώνα δε θα είναι σαν το καλοκαίρι που δε σκουπίζεσαι καν που λέει ο λόγος, βάζεις τις σαγιονάρες και φεύγεις. Λογικά θα απαιτείται περισσότερη οργάνωση.

Με το κρύο γενικά δεν έχω θέμα, ίσα ίσα που το απολαμβάνω κιόλας.

Στο στρατό ήμουν απ' τους ελάχιστους που έκαναν μπάνιο με κρύο νερό το χειμώνα, και σε ασκήσεις που πέσαμε στη θάλασσα Δεκέμβρη δεν είχα κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα που μου φάνηκε πολύ ζεστή.

Δημοσ.

Χμμ, 2-3 άρθρα που διάβασα εγώ, έκαναν λόγο για παραμονή ~5 λεπτά για αρχάριους. 30 λεπτά είναι σαφώς καλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη γνώμη μου, έστω και μόνο απ' την άποψη ότι δε θα το κάνω όλο αυτό απλά για 5 λεπτά.

Γιατί φαντάζομαι ότι το χειμώνα δε θα είναι σαν το καλοκαίρι που δε σκουπίζεσαι καν που λέει ο λόγος, βάζεις τις σαγιονάρες και φεύγεις. Λογικά θα απαιτείται περισσότερη οργάνωση.

Με το κρύο γενικά δεν έχω θέμα, ίσα ίσα που το απολαμβάνω κιόλας.

Στο στρατό ήμουν απ' τους ελάχιστους που έκαναν μπάνιο με κρύο νερό το χειμώνα, και σε ασκήσεις που πέσαμε στη θάλασσα Δεκέμβρη δεν είχα κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα που μου φάνηκε πολύ ζεστή.

Στο αρθρο που εβαλα μιλαει γιατρος και καθηγητης φυσικης αγωγης, εχει και τηλεφωνα απο  συλλογους χειμερινων κολυμβητων.

Για οτι αποριες εχεις πιστευω πως θα σε βοηθησουν...

Δημοσ.

Μην ξεχνας οτι η θερμοκρασια της θαλασσας το χειμωνα, ειναι περιπου στους 15 βαθμους.

Τα πρωτα πεντε λεπτα ειναι δυσκολα, μετα συνηθιζεις

Αν επιζήσεις :P

• Like 4
Δημοσ.

Ένας συνάδελφος χειμερινός μου έχει πει τον εξής εμπειρικό κανόνα για τους αρχάριους.

Όσους βαθμούς κελσίου έχει τόσο θα είναι ο χρόνος σε λεπτά που θα κάθεσαι μέσα στο νερό.

Δημοσ.

αν είσαι αρχάριος καλύτερα λίγα λεπτά και από πριν κάποια άσκηση να ανεβάσεις παλμούς από μόνος σου και μετά μπες με την πλάτη...αυτό με την θερμοκρασία της θάλασσας και τα λεπτά είναι ένας γενικός κανόνας..

αλλά επειδή διαβάζει κόσμος που μπορεί να μην ξέρει αν έχει κάποια καρδιακή πάθηση καλό θα είναι να ρωτήσει κάποιον γιατρό...η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει κατακόρυφα και απότομα από τα πρώτα 2-3 sec. και όσο παραμένεις τόσο πέφτει.

ένας πιο safe κανόνας είναι να μην το αφήσεις για να μην κάνεις απότομη μετάβαση σε κρύα νερά...

Γύρω στους 15-20°C δεν είναι στην Αττική;

14-16 τον μήνα ιανουάριο στην βάρκιζα σύμφωνα με meteo...

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

μαγκες το κανω χρονια επι 2 φορες τη βδομαδα.οποιος δεν το κανει δεν ξερει τι χανει

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...