Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Θέλω τα φώτα σας σε ένα πρόβλημα που προέκυψε μόλις άρχισα,ε να κατασκευάζουμε μια βιβλιοθήκη για το σπίτι. Παραλάβαμε τις μελαμίνες στις επιθυμητές διαστάσεις αλλα ανακαλύψαμε πως τα ράφια που στηρίζονται σε καβιλιες ειναι κατα μισό εκατοστό πιο στενά απο τα πλαϊνά της βιβλιοθήκης τα κάθετα., με αποτέλεσμα να παίζει το ράφι δεξιά κ αριστερά αν το κουνάς. Δεν πέφτει το ράφι καθώς η άκρη της καβιλιες το συγκρατεί οριακά, όμως η αστάθεια και το πέρα δώθε που ενδεχομένως θα κάνει κάθε φορά που θα βάζω βιβλία κλπ νομίζω ειναι ενοχλητικό.

Σκέφτηκα να παραγγείλουμε κι αλλα ξύλα για ράφια στις σωστές διαστάσεις αλλα θα θέλα ν αποφύγω το έξοδο.

Επισης σκέφτηκα εναλλακτικά να σφήνωσε στο πλάι κάθε ραφιου ένα κομμάτι χαρτόνι μακέτας αυτό το χοντρο(δεν ξέρω και πως το λένε) ώστε να μην κουνιέται το ράφι.

Υπάρχει καποια άλλη λύση που θα μπορούσα να δοκιμάσω για ν αποφύγω να παίρνω λαινουρια ράφια ενώ έχω τόσα στο σπίτι;

Δημοσ.

Χμ.. Να βιδώνω πηχτά και ξύλου στις πλευρές του επιπλοκή και απο πάνω ακουμπώντας το ράφι να το βιδώνω εννοείς";

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι έγραψες...:)

Να βάλεις δεξιά αριστερά πηχάκια ώστε να παταέι καλύτερα το ράφι πάνω τους και για να μην κουνιέται καθόλου να το βιδώσεις πάνω στα πηχάκια.

Επίσης μπορείς να βάλεις μικρές γωνίες και να στηρίξεις εκεί τα ράφια. Κάτι σαν αυτές:

https://www.google.gr/search?q=%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiQip2e_MPWAhVCIJoKHb9DBuUQsAQIJQ&biw=1368&bih=650

• Like 3
Δημοσ.

Όταν λες ότι βγήκαν πιο κοντά ποιανού είναι το φταίξιμο, δικό σου επειδή έδωσες λάθος μέτρα ή έκαναν μαλακία εκεί που σου τα έκοψαν?

Αν είναι το δεύτερο πήγαιντα πίσω και ζήτα να φτιάξουν άλλα.

Αν θέλεις ντε και καλά να προχωρήσεις με αυτά που έχεις, η μόνη αξιοπρεπής λύση που βλέπω είναι να κοπεί το ξύλο της πλάτης από την μια μεριά ώστε να στενέψει και να έρθουν τα ράφια πάλι στο σωστό μήκος.

Τώρα λύσεις με αποστάτες χαρτόνια κλπ εκτός από άσχημες αισθητικά είναι και επίφοβες να κάνουν ζημιά αφού δεν πιάνουν καλά οι καβίλιες και μπορεί καμιά μέρα να σας έρθουν στο κεφάλι

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς αντί για τις απλές μικρές γκαβίλες να βάλεις μικρές γωνίες 2χ2 εκατοστών π.χ. πάνω στις

οποίες να πατάνε τα ράφια και να τις βιδώσεις με μικρά βιδάκια 1,5 εκατοστού.

Εάν τα ράφια είναι και νοβοπάν που με τον καιρό και το βάρος κάνουν κοιλιά  πίστεψέ με είναι πολύ

καλίτερο στήριγμα.Το έχω κάνει σε ράφια ντουλάπας που είχα πρόβλημα και έπεφταν συνέχεια από

τις γκαβίλιες και σώθηκα.

Γωνίτσες μπορείς να βρείς ότι διάσταση θέλεις στο leroy με 20-30 λεπτά τη μία (έχει και πακέτο 

των 15 που σου έρχεται πιο φτηνά) καθώς και βιδάκια με το κιλό στα εργαλεία.

Εάν δεν το θέλεις έτσι μπορείς να πας σε ένα κατάστημα επιπλοποιίας με ξυλουργικά είδη πόμολα

κ.λ.π. να πάρεις πλαστική βέργα επένδυσης του νοβοπάν, 2-3 χιλιοστά είναι και να την κολήσεις

στα πλάγια με βενζινόκολλα.

Υ.Γ.Δεν ξέρω που μένεις αλλά για υλικά επιπλοποιίας πόμολα ψιλολόγια ένα πολύ καλό και φτηνό

κατάστημα είναι εδώ.Βρίσκω τα πάντα και σε πολύ καλές τιμές.Πήγα πρώτη φορά με ένα μαραγκό 

και από τότε ότι χρειαστώ εκεί πάω.

https://www.google.gr/maps/@38.0181434,23.8454661,3a,60y,102.82h,85.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJo2c_dc3nTkbWuw08sCykw!2e0!7i13312!8i6656

Edit.Τα ίδια περίπου λέει και ο Zio10 αλλά πολλές φορές είμαι σαν τον κάβουρα.Πρώτα γράφω και 

μετά διαβάζω τα υπόλοιπα μηνύματα. :D

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 2
Δημοσ.

Αυτό με τις γωνιές ειναι πολυ ενδιαφέρον θα το τσεκαρω

Μπορείς αντί για τις απλές μικρές γκαβίλες να βάλεις μικρές γωνίες 2χ2 εκατοστών π.χ. πάνω στις

οποίες να πατάνε τα ράφια και να τις βιδώσεις με μικρά βιδάκια 1,5 εκατοστού.

Εάν τα ράφια είναι και νοβοπάν που με τον καιρό και το βάρος κάνουν κοιλιά  πίστεψέ με είναι πολύ

καλίτερο στήριγμα.Το έχω κάνει σε ράφια ντουλάπας που είχα πρόβλημα και έπεφταν συνέχεια από

τις γκαβίλιες και σώθηκα.

Γωνίτσες μπορείς να βρείς ότι διάσταση θέλεις στο leroy με 20-30 λεπτά τη μία (έχει και πακέτο 

των 15 που σου έρχεται πιο φτηνά) καθώς και βιδάκια με το κιλό στα εργαλεία.

Εάν δεν το θέλεις έτσι μπορείς να πας σε ένα κατάστημα επιπλοποιίας με ξυλουργικά είδη πόμολα

κ.λ.π. να πάρεις πλαστική βέργα επένδυσης του νοβοπάν, 2-3 χιλιοστά είναι και να την κολήσεις

στα πλάγια με βενζινόκολλα.

Υ.Γ.Δεν ξέρω που μένεις αλλά για υλικά επιπλοποιίας πόμολα ψιλολόγια ένα πολύ καλό και φτηνό

κατάστημα είναι εδώ.Βρίσκω τα πάντα και σε πολύ καλές τιμές.Πήγα πρώτη φορά με ένα μαραγκό 

και από τότε ότι χρειαστώ εκεί πάω.

https://www.google.gr/maps/@38.0181434,23.8454661,3a,60y,102.82h,85.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJo2c_dc3nTkbWuw08sCykw!2e0!7i13312!8i6656

Edit.Τα ίδια περίπου λέει και ο Zio10 αλλά πολλές φορές είμαι σαν τον κάβουρα.Πρώτα γράφω και 

μετά διαβάζω τα υπόλοιπα μηνύματα. :D

Μελαμίνη ειναι όντως, αλλα ειναι στενά τα πλάτη της βιβλιοθήκης, μέγιστο πλάτος 60 εκ και ελάχιστο 30εκ. Οποτε πιστεύω δεν θα κάνουν εύκολα κοιλιά.... Το πάχος της μελαμίνης ειναι 1,8. Και το έπιπλο αποτελείται απο τέσσερις στήλες με ράφια.

Όταν λες ότι βγήκαν πιο κοντά ποιανού είναι το φταίξιμο, δικό σου επειδή έδωσες λάθος μέτρα ή έκαναν μαλακία εκεί που σου τα έκοψαν?

Αν είναι το δεύτερο πήγαιντα πίσω και ζήτα να φτιάξουν άλλα.

Αν θέλεις ντε και καλά να προχωρήσεις με αυτά που έχεις, η μόνη αξιοπρεπής λύση που βλέπω είναι να κοπεί το ξύλο της πλάτης από την μια μεριά ώστε να στενέψει και να έρθουν τα ράφια πάλι στο σωστό μήκος.

Τώρα λύσεις με αποστάτες χαρτόνια κλπ εκτός από άσχημες αισθητικά είναι και επίφοβες να κάνουν ζημιά αφού δεν πιάνουν καλά οι καβίλιες και μπορεί καμιά μέρα να σας έρθουν στο κεφάλι

Οι καβιλιες στηρίζουν τα ράφια απλά αυτό κουνιέται πες δώθε γιατι έχει περιθώριο. Το λάθος δικό μας ήταν, οι άντρας μου έδωσε μπόσικο ένα εκατοστό για τα ράφια γιατι το προηγούμενο επίπλο το πήρε δίχως Μποσικο και δεν έμπαιναν τα ράφια κ έπρεπε να πάει να τα ξανά κόψει και τωρα το παράκανε.

Πλάτη δεν έχω βάλει μεν και κακώς δεν σκεφτήκαμε αυτό που είπες Π ακούγεται απλό αλλα πλέον έχει ήδη συναρμολογηθεί το κάτω μέρος της βιβλιοθήκης κ έχουν γίνει τρύπες κ καρφώματα ήδη...

Δημοσ.

18αρα μελαμινη δε κάνει κοιλιά στις δικές σ διαστάσεις μην ανησυχείς, εκτός και αν μιλάμε για ψευτομελαμινη τύπου ικεα που είναι όλο χαρτί μεσα.

Στο θέμα σου τώρα μπορείς να πάρεις γωνίες όπως είπαν τα παιδιά. Υπάρχουν οι σιδερένιες κλασικές , αλλά επίσης και πλαστικές με μεγαλυτερο φάρδος που είναι πιο εμφανισιμες. Το πιο σωστό όμως θα ήταν το εξής . Μετράς το κενό και πας και σου κόβει ένα πηχακι για κάθε ράφι(ίδιο χρώμα,πάχος,υλικό), το οποίο και κολας με ατλακολ από την μια μεριά. Σφιξε το με μια ταινία και θα κολλήσει. Μετά αν θες να ανοίξεις τις τρύπες για τις καβιλιες καλως (πράγμα δύσκολο με τρυπάνι χειρός), αλλιως βάζεις τακακια ,είτε με τρύπα , είτε καρφωτα

Αν η βιβλιοθηκη δεν έχει βιδωθει στον τοίχο , θέλει να βαλεις πλάτη. Και για να γωνιασει και για να μην "παίζει" Κάθε φορά που παίρνεις κάτι

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού πίσω τις έχετε ανοιχτές η καλίτερη λύση είναι γωνίες οι οποίες θα βιδωθούν στο όρθιο καθώς και στο ράφι

και θα κρατάνε τη βιβλιοθήκη σταθερή.

Το νοβοπάν δεν είναι σταθερό υλικό,υπάρχει κίνδυνος με το βάρος που θα βάλετε τα όρθια να κάνουν κοιλιά προς

τα έξω και όλα να βρεθούν κάτω αφού δεν υπάρχει κάτι στην  πίσω να τα κρατάει.

Οπότε οι γωνίες θα λύσουν και αυτό το πρόβλημα.Στο leroy με 4-5 ευρώ  είστε οκ

Edit. Αν και πάλι δημιουργηθεί πρόβλημα μπορείς να πάρεις ένα ράφι και να κοπανάς το σύζυγο

στο κεφάλι επειδή πήρε λάθος μέτρα. :-D  :lol:

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 1
Δημοσ.

Oι γωνιες και τα πηχακια ειναι η καλυτερη λυση απο αποψη σταθεροτητας αλλα θα εξακολουθει να υπαρχει το κενο στα πλαγια.

Η αλλη λυση ειναι να κολλησεις+ βιδωσεις πηχακια στα πλαινα του ξυλου , να κανεις τρυπες και σε αυτα και να βαλεις μακρυτερες καβιλιες.

Αυτο ειναι στο παχος της μελαμινης (18 mm)  αλλα εχει πλατος 6 mm, δηλαδη μπορει για ενα δυο χιλιοστα να μην χωραει.Αλλα ενταξει το τριβεις και λιγο.Εξαλλου ειναι φθηνη λυση ,δεν χανεις τιποτα.

https://www.praktiker.gr/p/pixaki-pitch-pine-masif-orthogonio-6x18mm-38077

Aνα κανεις τετοιο , δεν θα τα βαλεις τα πηχακια ολα στην μια πλευρα, θα τα βαλεις εναλλαξ,η αν εχει διπλα ραφια η ντουλαπα στις δυο ακρες.Να ψιλοφαινεται σαν σχεδιο ,οχι σαν τσοντα.Και θα τα βαψεις; στο χρωμα της μελαμινης (η καποιο αλλο χρωμα για διχρωμια κιετς )

ps.Αν δεν βρεις μακρυτερες καβιλιες , παρε μια ντιζα και κοψτην

Δημοσ.

18αρα μελαμινη δε κάνει κοιλιά στις δικές σ διαστάσεις μην ανησυχείς, εκτός και αν μιλάμε για ψευτομελαμινη τύπου ικεα που είναι όλο χαρτί μεσα.

Στο θέμα σου τώρα μπορείς να πάρεις γωνίες όπως είπαν τα παιδιά. Υπάρχουν οι σιδερένιες κλασικές , αλλά επίσης και πλαστικές με μεγαλυτερο φάρδος που είναι πιο εμφανισιμες. Το πιο σωστό όμως θα ήταν το εξής . Μετράς το κενό και πας και σου κόβει ένα πηχακι για κάθε ράφι(ίδιο χρώμα,πάχος,υλικό), το οποίο και κολας με ατλακολ από την μια μεριά. Σφιξε το με μια ταινία και θα κολλήσει. Μετά αν θες να ανοίξεις τις τρύπες για τις καβιλιες καλως (πράγμα δύσκολο με τρυπάνι χειρός), αλλιως βάζεις τακακια ,είτε με τρύπα , είτε καρφωτα

Αν η βιβλιοθηκη δεν έχει βιδωθει στον τοίχο , θέλει να βαλεις πλάτη. Και για να γωνιασει και για να μην "παίζει" Κάθε φορά που παίρνεις κάτι

Εννοείται θα μπουν γωνιές και θα στηριχθεί στον τοίχο η βιβλιοθήκη. Σημερα φτιάξαμε το σώμα δίχως τα ράφια και είδαμε οτι παίζει λίγο, επειδή δεν υπάρχει πλάτη, θέλω να πιστεύω πως όταν την τοποθετήσω στον τοίχο με τις γωνιές θα ναι Φούλερ σταθερή. Θελώ να πιστεύω..

Δημοσ.

Το "παίξιμο" αριστερά-δεξιά ίσως μπορεί να λυθεί με χαρτόνια, πηχάκια, κλπ που προτάθηκαν αλλά δεν είναι το μόνο θέμα, κατά τη γνώμη μου.

Η απόσταση σημαίνει ότι το βάρος δεν στηρίζεται καλά σε όλο το μήκος της καβίλιας και της δίνει το περιθώριο είτε να σπάσει (μάλλον απίθανο) είτε σταδιακά να αποκτήσει κλίση, λόγω των πιέσεων και να ξεχειλώσει την τρύπα (μην ξεχνάμε ότι ακόμα και για το 60άρι ράφι, που σημειωτέον είναι το μέγιστο που αναφέρει το ικέα σαν χρήση βιβλιοθήκης για τις μελαμίνες τους, δέχεται αρκετό βάρος όταν είναι με βιβλία).

Καλύτερη λύση είναι οι γωνιές που αναφέρθηκαν. Και ακόμα καλύτερη αν οι γωνιές δεν είναι αυτές οι μικρές που ξέρουμε αλλά γωνιά μεγάλη σε μήκος (υπάρχουν με το μέτρο σιδερένιες, αλουμινένιες, κλπ) που να πιάνει όλο το φάρδος του ραφιού

Δημοσ.

Θα μπορούσες να κόψεις αυτο το μισο εκατοστο που λείπει, απο το πανω και κατω μερος της βιβλιοθήκης, ωστε να μειωθει η αποσταση αναμεσα στις καβίλιες και να ταιριάζουν τα ραφια ακριβως. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...