Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Για όποιον γνωρίζει.

Έκανα ένα τηλέφωνο για να εξυπηρετήσω έναν συγγενή που θέλει να βγάλει ενεργειακο πιστοποιητικό για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικίας που νοικιάζει (και ο λογιστής του απ ότι φαίνεται δε τον ενημέρωσε, οπότε φαντάζομαι κινδυνεύει με προστιμο/σωστά δε του πα?Δε τον τρομοκράτησα τζάμπα τον μπάρμπα :P ??? ) και μου παν οτι χρειάζονται συμβόλαια, κατόψεις, αριθμός αδείας της πολυκατοικίας κοκ αλλιώς δε βγαίνει.

Ο μπάρμπας αν εξαιρέσω την συμβολαιογραφική αποδοχή κληρονομιάς που έχει (κοινος το συμβόλαιο), δεν έχει τιποτε άλλο. Πόσο δυσκολο ειναι τελικά να βγάλεις αυτο το χαρτί?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Aν το κτήριο είναι μετά το 1980, χρειάζεται να δηλωθεί η οικοδομική άδεια στο ΠΕΑ

Συμβόλαιο ζητάει ο μηχανικός (και καλά κάνει) για να δει πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη, τα τμ που έχει δηλωθεί κλ κλπ 

Κάτοψη ζητάει για να μη κάνει αποτύπωση (δεν είναι δουλειά του στο ΠΕΑ)

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ειναι υποχρεωτικό να βάλεις ΟΑ πλέον, υπάρχει η επιλογή "επικοινωνία με ιδιοκτήτη"  για να βάλεις είτε συγκεκριμένο έτος κατασκευής είτε σε κάποια χρονικά διαστήματα.

Κατόψεις πάλι δεν είναι ο υποχρεωτικό, γιατί ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να κάνει δικιά του αυτοψία.

• Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, jakegate7 είπε

Δεν ειναι υποχρεωτικό να βάλεις ΟΑ πλέον, υπάρχει η επιλογή "επικοινωνία με ιδιοκτήτη"  για να βάλεις είτε συγκεκριμένο έτος κατασκευής είτε σε κάποια χρονικά διαστήματα.

Κατόψεις πάλι δεν είναι ο υποχρεωτικό, γιατί ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να κάνει δικιά του αυτοψία.

Δεν μου έχει τύχει με τη καινούρια πλατφόρμα να κάνω ΠΕΑ σε κτήριο μετά το 1980, οπότε πιθανόν να έχεις δίκιο και να μην απαιτείται να δηλώσεις την άδεια

Από εκεί και πέρα οι κατόψεις δεν είναι όντως υποχρεωτικές, όμως είναι εντελώς διαφορετικό για τον επιθεωρητή να έχει κατόψεις τις οποίες θα πρέπει απλά να ελέγξει, με το να χρειαστεί να κάνει ακριβή αποτύπωση της οικίας 

Όπως καταλαβαίνεις, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατόψεις ο χρόνος της αυτοψίας αυξάνεται πολύ

Δημοσ.
13 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Δεν μου έχει τύχει με τη καινούρια πλατφόρμα να κάνω ΠΕΑ σε κτήριο μετά το 1980, οπότε πιθανόν να έχεις δίκιο και να μην απαιτείται να δηλώσεις την άδεια

Από εκεί και πέρα οι κατόψεις δεν είναι όντως υποχρεωτικές, όμως είναι εντελώς διαφορετικό για τον επιθεωρητή να έχει κατόψεις τις οποίες θα πρέπει απλά να ελέγξει, με το να χρειαστεί να κάνει ακριβή αποτύπωση της οικίας 

Όπως καταλαβαίνεις, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατόψεις ο χρόνος της αυτοψίας αυξάνεται πολύ

Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά μετά το 1981 δε χρειάζεται η μελέτη θερμομόνωσης?

Εγώ πάντως διαβάζω την ευκολία πολιτών και συναδέλφων που τα αφορίζουν και τα θεωρούν γρηγοροδουλεια. Στη περίπτωησ μου που κάνω ΜΟΝΟ αυτοψία και μου τα συντάσσει φίλος και συνάδελφος, δεν έχω κάνει πότε 20 λεπτά μόνο.

Φώτο, γύρω, διπλα, σκιάσεις, τέντες, ψαξε λεβητα, αιρκοντίσιον, μέτρα λάμπες, φωτιστικά (στα επαγγελματικα), κάνε κάτοψη, σημείωσε αποστάσεις, ανοίγματα μπλα μπλα μπλα σε 20-30 λεπτά χλωμό το κόβω.  (ντάξει αν μιλάμε για διαμέρισμα 50τμ σε πολυκατοικία, δε μου χει τύχει παρά μόνο μονοκατοικίες).

Μετά συμφωνητικά, ΟΑ, στοιχεία ιδιοκτήτη, κτηματολογιο αν έχει, συμβόλαιο (και ποιος ιδιοκτήτης τα χει ετοιμα;)

Δημοσ.

Οσο θελουν ζητανε .Το ιδιο και απο διαδικασιες θα κανουν .Απο αγγελιες σε αυτοκολητα σε στασεις λεωφορειων.Κοστος 50 ευρω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο τα πιο αχρηστα χαρατσια που εβγαλαν..οπως και η δηλωση σε ξεχωριστο site(ααδε) για ενοικιασεις.προς το παρων πιστευω οτι απλα καποιος ηθελε να μαζεψει στατιστικα και χρηματα...Για το οικονομικο κομμάτι δηλ.τις ενοικιασεις ετσι και αλλιως δηλωνονται στο ε2 και ΕΚΕΙ φορολογεισαι ...

Για αγορoπωλησίες ο αγοραστής θα φερει μηχανικο ετσι και αλλιως για να κοιταξει τα παντα και κυριως παρανομιες...

Το χαρτι μπορεις να το τσεκαρεις σε καποιο λινκ με τον κωδικο επιθεωρησης...

Επεξ/σία από kage
  • Super Moderators
Δημοσ.

Δεν είναι άσχημο να ξέρει ο ενοικιαστής τι ενεργειακής κλάσης σπίτι σκέφτεται να νοικιάσει, αρκεί βέβαια να έχει γίνει σωστή δουλειά, όχι προχειρότητα μόνο και μόνο για το τυπικό...

Δημοσ.

Το ΠΕΑ είναι σχεδόν άχρηστο πλέον καθώς μετά από στατιστική ανάλυση που μπορεί να γίνει από τα στοιχεία των εκδοθέντων ενεργειακών πιστοποιητικών από το 2010, προκύπτει με αρκετά καλή προσέγγιση οτι η ενεργειακή κατάταξη σχετίζεται άμεσα με την παλαιότητα και την δεκαετία που χτίστηκε το ακίνητο. Όλοι οι μηχανικοί γνωρίζουν από πριν τι ενεργειακή κατάταξη θα έχει το κτίριο μόνο και μόνο με λίγες ερωτήσεις και την παράθεση ορισμένων χαρακτηριστικών του ακινήτου. Τα ακίνητα στα οποία έχει μια μικρή χρησιμότητα το ΠΕΑ είναι μόνο αυτά που χτίστηκαν από το 90 και μετά ή σε όποια έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, κουφώματα θερμομόνωση, ύπαρξη ηλιακού, εκεί μπορεί το σπίτι να βγει σε καλύτερη κατηγορία από την προβλεπόμενη. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν είναι μηχανικός ο υποψήφιος ενοικιαστής δεν καταλαβαίνει γρι τι σημαίνει η ενεργειακή κατάταξη και πως μεταφράζεται αυτό για την τσέπη του ή τις συνθήκες υγιεινής. Γενικά οι αριθμοί οι τιμές και τα αποτελέσματα που δείχνει το ΠΕΑ είναι όλα υπολογισμένα κατά προσέγγιση και δεν έχουν καμιά πρακτική σημασία ή νόημα. Ακόμα και μόνωση να θελήσεις να βάλεις μελλοντικά θα γίνει καινούργια μελέτη θερμομόνωσης.

3 ώρες πριν, kage είπε

Απο τα πιο αχρηστα χαρατσια που εβγαλαν..οπως και η δηλωση σε ξεχωριστο site(ααδε) για ενοικιασεις.προς το παρων πιστευω οτι απλα καποιος ηθελε να μαζεψει στατιστικα και χρηματα...Για το οικονομικο κομμάτι δηλ.τις ενοικιασεις ετσι και αλλιως δηλωνονται στο ε2 και ΕΚΕΙ φορολογεισαι ...

Για αγορoπωλησίες ο αγοραστής θα φερει μηχανικο ετσι και αλλιως για να κοιταξει τα παντα και κυριως παρανομιες...

Το χαρτι μπορεις να το τσεκαρεις σε καποιο λινκ με τον κωδικο επιθεωρησης...

Το ΠΕΑ επιβλήθηκε με νόμο της Ε.Ε. και αργήσαμε αρκετά σαν χώρα να το εφαρμόσουμε. Τώρα οτι πλάκωσε την περίοδο της έναρξης της κρίσης με οτι αυτό συνεπάγεται συμφωνώ απόλυτα. Γενικά για μένα πάντως, αν και είχα παρακολουθήσει τα σεμινάρια πριν 5 χρόνια, παραμένει ένα σχεδόν άχρηστο χαρτί που το μόνο που λέει πρακτικα είναι οτι το δικό σου σπίτι είναι τόσες κατηγορίες κάτω από την προβλεπόμενη με βάση τον νόμο (κατηγορία Β), οι τιμές τα μεγέθη και οι προτάσεις που προτείνει το λογισμικό είναι εντελώς ενδεικτικές με βάση το πρότυπο και το μοντέλο υπολογισμών από τις ΤΟΤΕΕ, δεν έχουν πρακτική σημασία.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά μετά το 1981 δε χρειάζεται η μελέτη θερμομόνωσης?

Εγώ πάντως διαβάζω την ευκολία πολιτών και συναδέλφων που τα αφορίζουν και τα θεωρούν γρηγοροδουλεια. Στη περίπτωησ μου που κάνω ΜΟΝΟ αυτοψία και μου τα συντάσσει φίλος και συνάδελφος, δεν έχω κάνει πότε 20 λεπτά μόνο.

Φώτο, γύρω, διπλα, σκιάσεις, τέντες, ψαξε λεβητα, αιρκοντίσιον, μέτρα λάμπες, φωτιστικά (στα επαγγελματικα), κάνε κάτοψη, σημείωσε αποστάσεις, ανοίγματα μπλα μπλα μπλα σε 20-30 λεπτά χλωμό το κόβω.  (ντάξει αν μιλάμε για διαμέρισμα 50τμ σε πολυκατοικία, δε μου χει τύχει παρά μόνο μονοκατοικίες).

Μετά συμφωνητικά, ΟΑ, στοιχεία ιδιοκτήτη, κτηματολογιο αν έχει, συμβόλαιο (και ποιος ιδιοκτήτης τα χει ετοιμα;)

Απλά το να βρεις μελέτη θερμομόνωσης συγκεντρώνει πάνω κάτω τις ίδιες πιθανότητες με το να κερδίσεις λαχείο

Προσωπικά θερμομόνωση από ιδιώτη δεν έχω πάρει ποτέ - μόνο όσες φορές έκανα ΠΕΑ σε κατασκευαστές έβρισκα 

Την άδεια ακόμα και αν δεν την έχει ο ιδιοκτήτης συνήθως κάποιος ένοικος θα την έχει, οπότε βάζεις τον ιδιοκτήτη να την βρει από εκεί 

Επίσης και το σύστημα με τα σκαριφήματα έχει τη δυσκολία του, πρέπει να παρουσιάσεις κατόψεις, εμβαδομέτρηση, ανοίγματα διπλανά κτήρια κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, μόνο απλό δεν είναι, έχει αρκετή δουλειά. Απλά οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν (δες και μηνύματα παρακάτω), ενώ υπάρχουν και "συνάδελφοι" που προφανώς έχουν ένα xml φασόν, αλλάζουν τα στοιχεία και βαράνε το ΠΕΑ 

Γιατί αλλιώς πρέπει να είναι εντελώς κωθώνια για να κάνουν πιστοποιητικά με ένα πενηντάρικο, μόνο οι βενζίνες να πας να δεις, ο χρόνος της αυτοψίας, υπολογισμοί, σκαριφήματα, βενζίνες να το πας πίσω, είναι σχεδόν ένα κανονικό οκτάωρο

Ευτυχώς που πλέον καταθέτουν τα μισθωτήρια στους λογιστές, γιατί θυμάμαι παλιά που με τραβάγανε και εφορία για να είμαι εκεί "μήπως και έχει κάνα πρόβλημα το χαρτί" :D :D

Δημοσ.

Εγώ παλι συνήθως βρίσκω, μιας και επικρατεί η λογική (λογικό κι όλας) να έχουν οι πελάτες ένα αντίγραφο φακέλου ΟΑ στο σπιτι, καπου φυλαγμένο.

Στο θέμα μας, ομως, ειναι μια σοβαρή δουλειά, που δυστυχώς δεν κατανοεί κανείς πολίτης. Οταν ο αλλος προσφωνει "φερε το χαρτί να νοικιασω το σπιτι", τι να πεις περαιτέρω;

ΟΜΩΣ μόλις έρθει η ώρα και η στιγμή που τα ενεργοβόρα σπιτια/διαμερίσματα θα πληρώνουν φόρο, οταν θα υπάρξει φρένο σε ενδεχόμενη μεταβίβαση, θα παρακαλάνε για μπαλαμούτια.

Υ.Γ. και το πιο χαρακτηριστικο. Ενας "συνάδελφος" που το συντάσσει με 50ε...γιατι ζητάει 250+ΦΠΑ αν ειναι για εξοικονομώ;;; (και ναι η απάντηση δεν ειναι "γιατι τα πληρώνει το πρόγραμμα", είναι γιατι κάνει κανονική δουλεια).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

Στο θέμα μας, ομως, ειναι μια σοβαρή δουλειά, που δυστυχώς δεν κατανοεί κανείς πολίτης. Οταν ο αλλος προσφωνει "φερε το χαρτί να νοικιασω το σπιτι", τι να πεις περαιτέρω;

Nαι, διοτι για τον ιδιοκτήτη, ειναι απλώς ένα χαρτι που αν δε το έχεις, τρως προστιμο 1000 ευρω και έχεις μονο 1 μηνα διαθέσιμο να το βάλεις στο taxis από τη στιγμη που φτιάχνεις το συμβόλαιο.

Ειδικά σε περιπτώσεις που φεύγει ο παλιός ενοικιαστης που έμενε εκει 40 χρονια πχ και έρχεται στα καπάκια νέος, ο ιδιοκτήτης έχει κάθε λόγο να ειναι βιαστικος.

Το οτι το χαρτι για να βγει χρειάζεται μια μελέτη, μια α εργασία, ειναι προφανές σε εμένα, αλλά οι περισσότεροι δε το γνωρίζουν, διοτι το κράτος τους λέει οτι πρέπει να έχεις το τάδε χαρτί και ο δείνα μηχανικός τους λέει οτι σε 10 λεπτά θα έχει τελειώσει με 70 ευρουλάκια.

Νομιζω οτι οι μηχανικοί μέσω των εκπροσώπων σας πρέπει να πιέσετε ωστε να υπάρχει μια παράμετρος που όταν ο μηχανικός έχει ξεκινησει τη διαδικασία, να μη τρωεει ο άλλος προστιμο και παράλληλα, καταγγειλτε αυτους που τα βγάζουν μέσα σε 10 λεπτά οπως λένε

Εαν φτάσουμε στο σημείο, τα ενεργοβόρα σπιτια να πληρωνουν προστιμο, θα ειναι οτι πιο σιχαμμένο θα έχει συμβει στη παγκοσμια φορολογικη ιστορια. Θα υποχρεωσεις τον άλλο, να πληρωνει πέρα από τους δεκάδες φορους για το ακινητό του, την αδυναμία του να κάνει το σπίτι του παππού του ενεργειακό δηλαδη? Διοτι ολοι έχουν διαθέσιμα 10-20.000 για να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση? (παναγία βοήθα. Σκεφτομαι τωρα οτι για να κάνω ενεργοβόρο το σπιτι ενός μπάρμπα μου στο χωριό θα πρέπει να το γκρεμισω και να το ξαναστησω απ την αρχη. )

Επεξ/σία από pontez2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, pontez2 είπε

Νομιζω οτι οι μηχανικοί μέσω των εκπροσώπων σας πρέπει να πιέσετε ωστε να υπάρχει μια παράμετρος που όταν ο μηχανικός έχει ξεκινησει τη διαδικασία, να μη τρωεει ο άλλος προστιμο και παράλληλα, καταγγειλτε αυτους που τα βγάζουν μέσα σε 10 λεπτά οπως λένε

Εαν φτάσουμε στο σημείο, τα ενεργοβόρα σπιτια να πληρωνουν προστιμο, θα ειναι οτι πιο σιχαμμένο θα έχει συμβει στη παγκοσμια φορολογικη ιστορια. Θα υποχρεωσεις τον άλλο, να πληρωνει πέρα από τους δεκάδες φορους για το ακινητό του, την αδυναμία του να κάνει το σπίτι του παππού του ενεργειακό δηλαδη? Διοτι ολοι έχουν διαθέσιμα 10-20.000 για να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση?

Σώθηκες με τον συνδικαλισμό των μηχανικών... 

Από την αρχή της ιστορίας με τα ΠΕΑ, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να συνδέεται το ύψος της φορολογίας των ενοικίων με την ενεργειακή κατάταξη του σπιτιού 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, AristidisZ είπε

Σώθηκες με τον συνδικαλισμό των μηχανικών... 

Από την αρχή της ιστορίας με τα ΠΕΑ, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να συνδέεται το ύψος της φορολογίας των ενοικίων με την ενεργειακή κατάταξη του σπιτιού 

Για το τελευταίο μαζί σου.

Σιγουρα το γιαπί δε μπορεις να το νοικιάζεις με 500 ευρω επειδη ειναι στην Εκάλη ξέρω γω. Θα μπορουσε ανάλογα με την ενεργειακή κλάση να χανει αξία κτλ, αλλά όχι και να πληρωνει ο άλλος φόρο επειδη δε μπορει να το αναβαθμίσει. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που όλοι θα χρωστάμε στο κράτος επειδη δεν έχουμε να βάλουμε νέα αλουμινια :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...