Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η περίπτωση του PewDiePie είναι ιδιαίτερα διδακτική, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι ανέδειξε ένα θέμα που όλοι το γνώριζαν αλλά –σχεδόν- ουδείς είχε αποφασίσει να κάνει κάτι.

Με τη “σκόνη” που προκάλεσε το τελευταίο επεισόδιο στο “σήριαλ” του γνωστού streamer να έχει καταλαγιάσει, μια ματιά στις σχέσεις εκδοτριών εταιρειών και δημιουργών περιεχομένου είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στον ίδιο τον PewDiePie –ο καθένας άλλωστε μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα- αλλά στο πρόβλημα που ανέδειξαν οι ενέργειές του.

Από τη μία έχουμε εκείνους που διαμαρτύρονται για την ελευθερία έκφρασης στο YouTube και από την άλλη τη δεδομένη εκμετάλλευση εμπορικών σημάτων και πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων με σκοπό το κέρδος. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια;

Δημοσιευμένη Εικόνα

Με το γράμμα του νόμου

Ας ξεκινήσουμε με τα “απλά”, ήτοι το γράμμα του νόμου. Όταν κάποιος αγοράζει ένα videogame, αυτό που στην ουσία αγοράζει δεν είναι τόσο το ίδιο το videogame ως προϊόν αλλά την άδεια χρήσης του υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όσο εξωφρενικό κι αν σας φαίνεται αυτό, περιλαμβάνεται στους όρους χρήσης που αποδέχεστε εγκαθιστώντας και τρέχοντάς το –την “end-user license agreement” (EULA) που ποτέ κανείς δεν διαβάζει. Αν κάποιος δεν συμφωνεί, επιστρέφει το παιχνίδι στο σημείο που το αγόρασε, παίρνει πίσω τα χρήματά του και τελειώνει η ιστορία –τα υπόλοιπα είναι στη λογική του “να ‘χαμε να λέγαμε”.

Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ενός τίτλου λοιπόν είναι και οι μόνοι που έχουν βάσει νόμου τη δυνατότητα δημόσιας διανομής, αναπαραγωγής και προβολής του –συμπεριλαμβάνοντας, όπως φαντάζεστε, το live streaming και τη δημιουργία βίντεο με συναφές περιεχόμενο. Μπορεί να ακούγεται σκληρό και να μοιάζει κατά τι υπερβολικό, όμως σύμφωνα με τα όσα προστάζει ο νόμος –και έχει φροντίσει να κατοχυρώσει κάθε εταιρεία- έτσι έχουν τα πράγματα: dura lex, sed lex.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στην πράξη όμως…

Φυσικά τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει. Οι περισσότεροι δημιουργοί και εκδότες περιεχομένου, αναγνωρίζοντας την προβολή που εισπράττουν τα προϊόντα τους, επιτρέπουν στο κοινό να τα αναπαράγει δημοσίως ελεύθερα, ακόμα κι όταν η ενέργεια αυτή τους αποφέρει κέρδη –όπως π.χ. τα βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube.

Ορισμένες εταιρείες μάλιστα όπως η Mojang (Minecraft) και η Campo Santo (Firewatch) θέτουν και συγκεκριμένους όρους βάσει των οποίων κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί την πνευματική τους ιδιοκτησία με σκοπό το κέρδος. Αυτοί, τις περισσότερες φορές, απαγορεύουν τη χρήση περιεχομένου με τρόπο που δυσφημεί το ίδιο ή την εταιρεία του ή/και προσβάλλει τρίτους. Εφ’ όσον οι όροι αυτοί τηρούνται, η άδεια χρήσης δίδεται αυτόματα, σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία δύναται να αφαιρέσει τα όποια δικαιώματα έχει παραχωρήσει στον χρήστη.

Όσο για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, η νομοθεσία περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συνήθως τη λύση, έστω κι αν διαφέρει από χώρα σε χώρα. Λέμε “συνήθως” διότι ο νόμος ερμηνεύεται διαφορετικά σε κάθε Δίκαιο (φτάνει να δει κανείς τις διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και θα καταλάβει), όμως η λογική λέει πως άπαξ και μία εταιρεία αποφασίσει να φτάσει μία υπόθεση ενάντια σε κάποιον ιδιώτη στα άκρα, εύκολα ή δύσκολα θα πετύχει τον στόχο της.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ξεκάθαρη στάση; Μόνο μία!

Μέχρι στιγμής λοιπόν, όλες οι εταιρείες επιτρέπουν στους χρήστες να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την πνευματική τους ιδιοκτησία, είτε βάσει των όρων χρήσης που έχουν θεσπίσει, είτε κάνοντας τα στραβά μάτια στην παραβίαση της EULA. Όλες; Όχι ακριβώς.

Μόνο μία είναι εκείνη που ακολουθεί ξεκάθαρη πολιτική στο εν λόγω ζήτημα και αυτή είναι η Nintendo! Οι Ιάπωνες δημιούργησαν το 2015 το Nintendo Creators, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε επιλεγμένους YouTubers να αποκομίζουν κέρδη από βίντεό τους που περιέχουν υλικό της εταιρείας –με την τελευταία να εγκρίνει κάθε δημιουργία πριν αυτή βγει “στον αέρα”. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, αποφάσισαν να απαγορεύσουν το live streaming μέσα από τα κανάλια των “creators” –καθώς δεν έχουν έλεγχο επάνω του.

Μπορεί η σχέση της Nintendo με το YouTube, το Twitch, το streaming και το βίντεο γενικότερα να μην είναι η πλέον ενδεδειγμένη, είναι ωστόσο απόλυτα ξεκάθαρη. Η εταιρεία από το Κιότο έχει επιλέξει “να φυλάει τα ρούχα της” και ως προς αυτό ουδείς μπορεί να της προσάψει το παραμικρό.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Λυκοφιλίες και σχέσεις κατά παραγγελία

Το όλο μπέρδεμα ξεκινά από τις ίδιες τις εταιρείες οι οποίες επί της ουσίας επιτρέπουν στους παίκτες ή ακόμα χειρότερα κάνουν πως δεν βλέπουν μόνο όταν τις βολεύει. “Εταιρείες είναι και αυτό είναι λογικό να θέλουν” θα πει κάποιος, όμως το νόμισμα των influencers έχει δύο όψεις. Σκεφτείτε τα κανάλια των YouTubers και των streamers σαν τα περιοδικά του σήμερα. Όσο ηθικό, διαφανές και επαγγελματικό θα ήταν για μια εταιρεία να βάλει στη “μαύρη λίστα” της ένα περιοδικό επειδή αυτό έδωσε χαμηλή βαθμολογία σε τίτλο της (φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλάκις στο παρελθόν, τόσο με έντυπα, όσο και ηλεκτρονικά μέσα, εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας), άλλο τόσο θα ήταν να κινηθεί εναντίον ενός δημιουργού περιεχομένου επειδή δεν συμφωνεί με πιθανή κριτική που της άσκησε εκείνος.

Η περίπτωση του PewDiePie που αποτέλεσε και την αφορμή για το θέμα μας βέβαια δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αφού ο γνωστός YouTuber δεν καταφέρθηκε εναντίον του Firewatch αλλά το προέβαλλε κατά τη διάρκεια ενός –ακόμα- ρατσιστικού παραληρήματός του. Το να θεωρήσει μία εταιρεία ότι με αυτόν τον τρόπο δυσφημίζεται το προϊόν της –καθώς συνδέεται με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς και περιστατικά- είναι δικαίωμά της και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να την επικρίνει γι’ αυτό. Τι γίνεται όμως άπαξ και κάποιος με κοινό χιλιάδων ή εκατομμυρίων αποφασίσει ότι δεν του αρέσει ένας συγκεκριμένος τίτλος;

Η σχέση μεταξύ βιομηχανίας και δημιουργών περιεχομένου (streamers, YouTubers, influencers, πείτε τους όπως θέλετε) πρέπει να οριοθετηθεί. Έρευνα της Cisco που δημοσιεύτηκε προ ολίγων εβδομάδων, “βλέπει” το 82% της συνολικής κίνησης που θα καταναλώνουν οι χρήστες του ίντερνετ το 2021 να οφείλεται αποκλειστικά στο βίντεο. Αν το πρόβλημα ίσα που διαφαίνεται την προκειμένη στιγμή, στο εγγύς μέλλον θα διογκωθεί και ακόμα κι αν η νομοθεσία είναι σε θέση να δώσει λύσεις, η εταιρεία που θα έχει θριαμβεύσει δικαστικά, το πιθανότερο είναι να έχει ηττηθεί επικοινωνιακά.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Παρακολουθοντας βιντεακια του mr moon στο dayz περα απο το οτι διασκεδασα πολυ αποφασισα να το αγορασω.Μαζι με μενα αλλοι 3 φιλοι.Και μιλαμε για τιτλο που ηξερα απο την αρχη οτι θα μεινει σε alpha μεχρι να μαυρισει ο ηλιος.

Οποιος αποκλεισει τα προιντα του απο το youtube δεν εχει κανενα μελλον.

• Like 13
Δημοσ.

Δεν πρόκειται να κάτσω να δω κάθε καμενιδη να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι που θέλω να αγοράσω. Ένα ριβιου θα το διαβάσω και ως εκει. Αλλά και πάλι η ενοικίαση και η ΔΙΚΗ μου άποψη είναι αυτή που θα μετρήσει για την αγορά του εκάστοτε προϊόντος

• Like 3
Δημοσ.

Υπάρχουν δύο είδη όμως. Οι let's playάδες και οι reviewers. Τους πρώτους τους βλέπεις για να διασκεδάσεις και να πάρεις μια γερή γεύση από το παιχνίδι και τους άλλους για να ακούσεις την γνώμη τους επειδή τους εμπιστεύεσαι.

• Like 3
Δημοσ.

Έχει παραγίνει το κακό. Βέβαια υπάρχει ένα point. Εφόσον το υλικό ανήκει στην εταιρία παραγωγής παιχνιδιού, έχει πλήρη δικαιώματα πάνω σου.
Θα μπορούσε να υπήρχε διαφορετικός τρόπος, κατόπιν συμφωνίας να χρησιμοποιείς το υλικό τους δίνοντας τους % από τα κέρδη σου. Όπως γίνεται και στο cinema. Ενοικιάζω το φίλμ, δίνω από τις εισπράξεις μου το ΦΔΘ και το κόμιστρο θεάματος στον διανομέα του έργου.

Δημοσ.

Δεν πιστεύω ότι κάποιος βλέπει streaming παιχνιδιών για να δει το παιχνίδι, αλλά τον streamer. Ποιος νοιάζεται αν ο PewDiePie παίζει Minecraft ή Tekken; Μάλλον κανείς. Βλέπουμε για να ακούσουμε αστείες ατάκες και να περάσουμε την ώρα μας διασκεδαστικά.

Όταν παίζει ένα παιχνίδι κάποιος ιδιόρρυθμος, κάποιος όμορφος, κάποιος με ωραίο λόγο κλπ, και έχει επιρροή στο κοινό, τότε αυτομάτως το παιχνίδι αποκτά μεγαλύτερη "αξία", είτε είναι καλό είτε κακό, γίνεται πιο πιασάρικο

Θεωρώ ότι οι εταιρείες δεν θέλουν κανένα χλευασμό για τα παιχνίδια τους (λογικό), αλλά σίρουρα θέλουν άνθρωποι με επιρροή και φανατικούς οπαδούς να τους διαφημίσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο (αφού και πάλι δημοσιότητα κερδίζουν, χωρίς μάλιστα δικό τους κεφάλαιο)

Άρα λοιπόν, μάλλον είναι αναγκαίο κακό γι' αυτές.

Δημοσ.

Να αναφερουμε επισης και τα φραγκα under the table που δινουν οι εταιριες σε youtubers για καλα reviews.

Υπαρχουν χιλιαδες 13χρονα (και μεγαλυτερα)fanboys που θα αγορασουν οτι τους πει ο αγαπημενος tuber.

• Like 1
Δημοσ.

Να αναφερουμε επισης και τα φραγκα under the table που δινουν οι εταιριες σε youtubers για καλα reviews.

Υπαρχουν χιλιαδες 13χρονα (και μεγαλυτερα)fanboys που θα αγορασουν οτι τους πει ο αγαπημενος tuber.

Αυτό ίσχυε από πάντα, είτε είναι YouTube είτε ήταν περιοδικό , website, TV, Radio.

• Like 1
Δημοσ.

Για να καταλάβω κάτι... εγω αγοράζω ενα παιχνίδι... το αγοράζω, δεν το κλέβω. Θα μου υπαγορευση εμενα η εταιρια του παιχνιδιου το αν μπορω να σηκωσω βιντεο με μενα να παιζω το παιχνιδι και να κάνω οποιο σχολιασμό θέλω?????

ΛΟΛ... not now, not ever. Το αγορασα. Μου ανήκει. Κάνω οτι θέλω με αυτό. Αν δεν ηθελαν ας μην το διεθεταν προς πωληση. Οσον αφορα την EULA... και αυτοι αποδεχτηκαν τους δικους μου ορους πουλωντας το σε μενα.

• Like 5
Δημοσ.

Για να καταλάβω κάτι... εγω αγοράζω ενα παιχνίδι... το αγοράζω, δεν το κλέβω. Θα μου υπαγορευση εμενα η εταιρια του παιχνιδιου το αν μπορω να σηκωσω βιντεο με μενα να παιζω το παιχνιδι και να κάνω οποιο σχολιασμό θέλω?????

ΛΟΛ... not now, not ever. Το αγορασα. Μου ανήκει. Κάνω οτι θέλω με αυτό. Αν δεν ηθελαν ας μην το διεθεταν προς πωληση. Οσον αφορα την EULA... και αυτοι αποδεχτηκαν τους δικους μου ορους πουλωντας το σε μενα.

Εχεις ενα δικιο, αλλα αν αγορασεις μια ταινια μπορεις να την ανεβασεις στο ιντερνετ και να την δουν ολοι? Το ξερω οτι δεν ειναι ακριβως το ιδιο αυτο που λεω, αλλα νομιζω καταλαβαινεις τι θελω να πω
Δημοσ.

Κανονικά δεν θα έγραφα , αλλά είπα να κάνω τη διαφορά σημερα. Το βίντεο είναι το πιό διαδεδομένο μέσο πληροφόρησης , διασκέδασης  κ .α. τα τελευταία πολλά  χρόνια και μόνο βελτιώνεται/αυξάνεται κατά την άποψή μου .

Κάποιοι παραπάνω είχαν τα δίκια τους αλλά ,άλλοι ....

Δεν νομίζω κανένας να αγόρασε βιντεοπαιχνίδι εν έτη 2017 χωρίς να δει ένα gameplay(κατά κύριο λόγο μιλάω για βιντεοπαιχνίδια τα οποία δεν ακολουθούν μια σειρά και όχι τίποτα 2κ1Χ ,fifa ,ds , Wow και τέτοια) να έχει μια ιδέα του τι γίνεται , γιατί κακά τα ψέματα τα trailers δείχνουν <<λίγο>> διαφορετικά τα πράγματα από ότι θα ήταν το παιχνίδι . Τώρα για το ,από που προτιμάς να δεις το gameplay ,είναι καθαρά υποκειμενικό .

Για τον σινεφίλο θέλω να πω ότι ένας κινηματογράφος προβάλει ήδη , από άλλους , κινηματογραφημένα προϊόντα και όχι δικά του ντοκουμέντα. Σε μια περίπτωση όπου πρόβαλε τα ντοκουμέντα του , γιατί είναι και σκηνοθετικό ταλέντο ,σε ποιόν θα έδινε τα κόμιστρα; Γιατί οι άνθρωποι που προβάλουν τα βίντεο τους στο youtube(και οπιοδήποτε άλλο streaming, video streaming, video storage site) ή έχουν γνώσεις editing και προφανώς και εξοπλισμό ή έχουν προσλάβει κάποιον για αυτό .

Όπως πολλοί είπαν προηγουμένως , τα βίντεο αυτά αποτελούν διαφήμιση για τις εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών οι οποίες φυσικά πληρώνουν αυτούς που έχουν πολλούς viewers και επίσης φυσικά σε πολλούς δίνουν και δωρεάν τα βιντεοπαιχνίδια τους .

82% των χρηστών του Ιντερνετ; Πιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν ιντερνετ στη καθημερινότητά τους και ποιό προβλέπει η CISCO να είναι το ποσοστό που θα χρησιμοποιεί ιντερνετ το 2021; Δεν είναι ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, καταναλωτές χάρη σε βίντεο ήδη γιατί νομίζω και οι διαφημίσεις στην TV είναι βίντεο (και δεν θα αναφέρω την προπαγάνδα , τα στερεότυπα και όλα όσα καθορίζουν την TV ακόμα και σήμερα) .

Τέλος , οι άνθρώποι που πήραν δωρεάν το βιντεοπαιχνίδι ή οτιδήποτε τελοσπάντων από την εταιρία για να το διαφημίσουν ,ίσως δεν ενταχθούν σε end users αλλά σε marketing partners ή και testers μάλλον, επίσης δεν βλέπεις ποτέ(νομίζω) την εγκατάσταση του παιχνιδιού σε κάποιο stream ή βίντεο, με ότι αυτό υπαινίσσεται . Φυσικά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασα EULA για βιντεοπαιχνίδι και έτσι δεν ισχυρίζομαι πως έχει κάποιος κάπου άδικο , απλά το αμφισβητώ μέχρι απόδειξης του εναντίου. :)

Και στο θέμα μου , έχουμε κανένα νέο για τους νέους επεξεργαστές της intel που βγήκαν πριν μερικές μέρες ; (για αυτό ήθελα να γράψω εξ' αρχής)

Δημοσ.

Ναι.

Οσον αφορα την EULA... και αυτοι αποδεχτηκαν τους δικους μου ορους πουλωντας το σε μενα.

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. 

• Like 6
Δημοσ.

Με τη “σκόνη” που προκάλεσε το τελευταίο επεισόδιο στο “σήριαλ” του γνωστού streamer να έχει καταλαγιάσει

Το "σίριαλ" είναι η αδελφότητα των πεφωτισμένων politically correct αστυνόμων της έκφρασης οι οποίοι διυλίζουν τον κώνωπα για να ικανοποιήσουν την ασταμάτητη επιθυμία τους να προσβάλλονται. 

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...