Manjaro Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Λοιπόν μου κάνει τρελή εντύπωση ένα γεγονός που συνέβη σε οικείο μου πρόσωπο.Πρόσφατα απεβίωσε αναπάντεχα ο πατέρας του ο οποίος είχε στεγαστικό.Και αυτός ως κληρονόμος έχει 2 επιλογές ή να κληρονομήσει τον πατέρα του (και μαζί το δάνειο του). ή να τα δώσει όλα στην τράπεζα και επειδή το δάνειο έχει σχετικά μεγάλες δόσεις και ο ίδιος έχει οικογένεια και παιδιά που τα θρέφει με ενα βασικό μηνιάτικο οπότε ίσως να μην καταφέρει να φορτωθεί τις δόσεις του δανείου.Εγώ (γνωρίζοντας απο τους δικούς μου γονείς που ζούνε εξωτερικό) του είπα πως λογικά το συγκεκριμένο δάνειο επειδή είναι πολυετές και μεγάλο ποσό θα πρέπει να έχει είτε συλλογική (όλων των δανειοληπτών της τράπεζας να ασφαλίζουν τα δάνεια τους σε μια ασφάλεια απο τον σχετικό ασφαλιστικό όμιλο της τράπεζας) είτε ατομική ασφάλεια ζωής/ολικής ανικανότητας αποπληρωμής κτλ. Απότι ξέρω για παράδειγμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι τέτοιο είναι by default μέσα στα έξοδα στεγαστικών δανείων κτλ. Και το βρίσκω και πολύ λογικό δηλαδή πως ξέρει η τράπεζα ότι θα ζήσεις άλλα 20 χρόνια ή πως δεν θα πάθεις καμιά ζημιά (πχ να μείνεις παράλυτος/εγκεφαλικό κτλ κτλ) που θα σε κάνει ανήμπορο να συνεχίσεις την δουλειά σου και άρα να έχεις εισόδημα απο αυτή... Στην τράπεζα με μια πρώτη κουβέντα που έκανε πάντως μια υπάλληλος (αυτές για γενικές πληροφορίες) τους είπε πως δεν συνηθίζουν να κάνουν κάτι τέτοιο.. άκου κύριε!! Θα το ψάξει τις επόμενες μέρες παραπάνω βέβαια αλλά πραγματικά μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην υπάρχει νόμος ή κανονισμός που να υποχρεώνει την ασφάλιση σε τέτοια δάνεια.. Δηλαδή είναι προτιμότερο στην κοινωνία μας σε τέτοιες περιπτώσεις πχ να μένουν ορφανά στον δρόμο παρά να μπει κανονισμός που να υποχρεώνει κάτι τέτοιο ή ακόμη καλύτερα νόμος; (γιατι οκ στην περίπτωση του φίλου απλά κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του που έχει πραγματική αξία μεγαλύτερη απο το χρέος του υπολοίπου του δανείου, ο ίδιος έχει πλέον δική του οικογένεια και την θρέφει μόνος του κτλ αλλά αν ένας πατέρας με 2 παιδιά πχ πεθάνει σε αυτοκινητιστικό ας πούμε τι γίνεται; και φυσικά δεν ειναι μόνο αυτό το σενάριο!) Με μια πρώτη ματιά που έψαξα στο google βλέπω πως υπάρχει ασφάλεια ζωής κτλ για στεγαστικά δάνεια αλλά δεν μπόρεσα να βρω αν ειναι κάτι που μπαίνει αυτόματα/υποχρεωτικά κτλ.
Mansora Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 προφανως όταν πήρε το δάνειο ο υπάλληλος θα του πρότεινε ασφάλεια αλλά ο μακαρίτης είτε το σκέφτηκε ως ένα περιττό έξτρα κόστος ή αισθανόταν αρκετά δυνατός και δεν σκέφτηκε ποτέ το αναπάντεχο. 1
Manjaro Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 προφανως όταν πήρε το δάνειο ο υπάλληλος θα του πρότεινε ασφάλεια αλλά ο μακαρίτης είτε το σκέφτηκε ως ένα περιττό έξτρα κόστος ή αισθανόταν αρκετά δυνατός και δεν σκέφτηκε ποτέ το αναπάντεχο. δεν ξέρουμε -ακόμη- αν έχει η δεν έχει ασφάλεια το δάνειο. Η υπάλληλος του είπε ότι δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο άρα βάσει των λεγομένων της μάλλον προφανώς δεν θα του είπε(βέβαια το δάνειο έχει χρόνια που πάρθηκε και φυσικά η υπάλληλος δεν είχε τα στοιχεία για το συγκεκριμένο δάνειο μπροστά της) . και το θέμα είναι πως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό ή έστω να πρέπει να γίνει διαδικασία για να ΜΗΝ μπει αυτόματα ασφάλεια όχι ΓΙΑ ΝΑ μπει.
green gordon Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Αντιθετως εγω ξερω οτι σε υποχρεωνουν να κανεις ασφαλεια και σου λενε μετα απο λιγα χρονια αν θες τη διακοπτεις. Αντιθετως εγω ξερω οτι σε υποχρεωνουν να κανεις ασφαλεια και σου λενε μετα απο λιγα χρονια αν θες τη διακοπτεις.
Manjaro Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Αντιθετως εγω ξερω οτι σε υποχρεωνουν να κανεις ασφαλεια και σου λενε μετα απο λιγα χρονια αν θες τη διακοπτεις. Αντιθετως εγω ξερω οτι σε υποχρεωνουν να κανεις ασφαλεια και σου λενε μετα απο λιγα χρονια αν θες τη διακοπτεις. Δεν είναι ότι δεν σε πιστεύω (εξάλλου και εγώ αυτό περίμενα) αλλά το έχεις δει κάπου γραμμένο αυτό; γιατι ψάχνω και δεν βρίσκω.
opera Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Επειδή τυγχάνω δανειολήπτης στεγαστικού έχω να πω ότι όταν πήρα το δάνειο η τράπεζα απαίτησε να κάνω ασφάλεια πυρός σεισμού για το ακίνητο το οποίο είναι προσημειωμένο καθώς και ασφάλεια ζωής. Όταν όμως τα πράγματα ζόρισαν έψαξα και βρήκα και φθηνότερη ασφάλεια για το ακίνητο (την οποία ασφάλεια θα διατηρήσω και μετά την αποπληρωμή του δανείου γιατί το κόστος είναι αμελητέο) αλλά επίσης διέκοψα την ασφάλεια ζωής ή οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Τη διέκοψα λόγω κρίσης όπως πούλησα και τη μηχανή και έκοψα κάθε τι που ήταν πολυτέλεια,τη τράπεζα δεν την ενδιαφέρει γιατί στη χειρότερη θα της μείνει το ακίνητο,ο δε μακαρίτης δεν προβληματίζετε πιά για τίποτα. Όλοι κοιτάζουμε πως θα τα βγάλουμε πέρα μήνα με το μήνα και δεν έχουμε τη πολυτέλεια να πληρώνουμε ασφάλειες ζωής,θα ήταν καλό βέβαια να υπάρχει για αυτόν που φέρνει εισόδημα στην οικογένεια αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. 2
Manjaro Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Όλοι κοιτάζουμε πως θα τα βγάλουμε πέρα μήνα με το μήνα και δεν έχουμε τη πολυτέλεια να πληρώνουμε ασφάλειες ζωής,θα ήταν καλό βέβαια να υπάρχει για αυτόν που φέρνει εισόδημα στην οικογένεια αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Ε δεν πρέπει να είναι κάνα σπουδαίο ποσό ειδικά αν είσαι νέος Δεν μιλάω για κλασική ασφάλεια ζωής (που ίσως να συνιστάται απο την τράπεζα μιας και είναι ακριβότερη και μπορείς να την συνεχίσεις και μετά το δάνειο κτλ) Αλλά για ασφάλεια ζωής που θα εγγυηθεί την αποπληρωμή του δανείου απο την ασφαλιστική σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αποβιώσει και που δεν θα παρέχει κάποιο άλλο perk ή θα συνεχίζεται και μετά το δάνειο.
kalogeros Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Λοιπόν, επειδή πέρισυ πήρα στεγαστικό δάνειο και μάλιστα πρόσφατα (πριν μια εβδομάδα) έληξε το ετήσιο συμβόλαιο που είχα και μπήκα σε διαδικασία ανανέωσης, θα σου πω τα εξής. Σε περίπτωση που πάρεις στεγαστικό δάνειο, ο νόμος σε υποχρεωνει να το ασφαλίσεις μόνο για φωτιά και σεισμό. Για οτιδήποτε άλλο θες, το ασφαλίζεις προαιρετικά, χωρίς να σε υποχρεώνει κάποιος νόμος. Η ασφάλεια ζωής είναι υποχρεωτική μόνο εάν έτσι έχει συμφωνηθεί στη δανειακή σύμβαση, δηλαδή εάν το έθεσε η τράπεζα ως όρο προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο. Η λογική πίσω από αυτό είναι η εξής. Η τράπεζα θέλει να εξασφαλίσει τα χρήματα της. Αν ένα ακίνητο αρπάξει φωτιά ή καταστραφεί από σεισμό, χάνει την αξία του και κατ' επέκταση χάνει και η τράπεζα τα λεφτά της, εφόσον αυτό είναι υποθηκευμένο. Σε αντίθεση, αν ένας από τους δανειολήπτες αποβιώσει, η αξία του ακινήτου δεν επιρεάζεται και σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση και πληστηριασμό και να πάρει το ωφειλόμενο ποσό. Τώρα, όσον αφορά την περίπτωση του φίλου σου, αν η δανειακή σύμβαση όριζε ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλεια ζωής και ο αποθανών την είχε ανανεώσει και είχε προσκομίσει το συμβόλαιο στην τράπεζα, θα φαινόταν στο σύστημα ότι υπάρχει ασφάλεια ζωής σε ισχύ. Αν δεν φαίνεται στο σύστημα της τράπεζας, σημαίνει ότι δεν ήταν υποχρεωτική και δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να βρείτε αν ήταν ασφαλισμένος ο μακαρίτης. Πάντως παιδιά, όσοι έχετε στεγαστικά δάνεια και οικογένειες, κάντε μια ασφάλεια ζωής. Είναι κρίμα να μπει η οικογένειά σας σε τέτοιες διαδικασίες σε περίπτωση που την κάνετε για άλλη γη, άλλα μέρη. 2
opera Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Από μόνο δεν είναι σπουδαίο ποσό αλλά αν το αθροίσεις στη δόση του δανείου και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και το σύνολο ξεπερνά τα έσοδα τότε ψάχνεις τι μπορείς να κόψεις. Και του παιδιού την ασφάλεια υγείας έκοψα και διακοπές δε ξαναπήγα και τη ταβέρνα έκοψα και τις βραδυνές εξόδους και ζωή δεν έχουμε πέρα από το χόμπι μου το τρέξιμο. Όλα είναι σχετικά και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του.
aggelos87 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Ότι δάνειο υπήρχε το χει πάρει ο πατέρας μου, εκτός απ τα διακοποδάνεια που μέχρι και αυτός τα βρισκε υπερβολή Ποτέ δεν του ζητήθηκε να κάνει ασφάλεια ζωής, μόνο να ασφαλιστούν τα ακίνητα που αγοράστηκαν με τα χρήματα του κάθε δανείου
yioula Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Ισως ξεφευγω λιγο απ την ερωτηση, που απαντηθηκε να ρωτησω κατι σχετικο.. αν πχ γονεις πεθανουν, τι γινεται με το δανειο της 1ης κατοιικιας? δηλαδη αν τα παιδια τους δεν επιθυμουν το σπιτι τι επιλογες εχουν? υπαρχουν περιορισμοι σε ποια φαση χρονικη ή απολπληρωμης βρισκεται το δανειο ή προστιμα πεναλντυ κλπ? ευχαριστω,
Joshua21 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Ισως ξεφευγω λιγο απ την ερωτηση, που απαντηθηκε να ρωτησω κατι σχετικο.. αν πχ γονεις πεθανουν, τι γινεται με το δανειο της 1ης κατοιικιας? δηλαδη αν τα παιδια τους δεν επιθυμουν το σπιτι τι επιλογες εχουν? υπαρχουν περιορισμοι σε ποια φαση χρονικη ή απολπληρωμης βρισκεται το δανειο ή προστιμα πεναλντυ κλπ? ευχαριστω, Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής τι θα κληρονομήσεις και τι όχι, ή κληρονομείς τα πάντα(μαζί με τα χρέη), ή κάνεις αποποίηση και δεν κληρονομείς τίποτα. 1
aggelos87 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Και κάπου είχα διαβάσει πως αν οι κληρονόμοι είναι ανήλικοι κρατάν την περιουσία μέχρι να γίνουν 18 και έπειτα έχουν μερικούς μήνες να αποφασίσουν αν θα κάνουν αποποίηση κληρονομιάς ή οχι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα