opera Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Ότι έγραψε ο Fredd0 ο αγοραστής ξεχρεώνει το δάνειο στη τράπεζα,παίρνει τη διαφορά χρημάτων ο πωλητής και γίνεται άρση της προσημείωσης,μετά η μεταβίβαση-συμβόλαια στον αγοραστή.
Lanike71 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Να πωληθει το δανειο σε ποιον? Αν το δανειο ειναι ενημερο τοτε χρειαζεται η συγκαταθεση του δανειοληπτη για να πουλησει το δανειο η τραπεζα σε αλλη τραπεζα. Ο δανειοληπτης να πουλησει τι? Δεν καταλαβαινω τι εννοεις ... φυσικα μπορει να παρει αλλο δανειο, απο τραπεζα, απο εσενα οτι ναναι και να εξοφλησει το δανειο του, αλλα να το πουλησει δε πολυβγαζει νοημα. Αυτό που θέλω να πω είναι γιατί, πάντα με τη συγκατάθεση της τράπεζας, να μη μπορεί να αναλάβει ο νέος αγοραστής ένα δάνειο, που έχει συναφθεί με καλούς όρους; Παράδειγμα, ένα καλό επιτόκιο. Ως γνωστό, δύσκολα κάποιος θα δώσει μετρητά για να αγοράσει (εκτός και αν πετύχει ευκαιρία), όπως και δύσκολο τράπεζα να δώσει δάνειο.
kalogeros Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Πληρώνει βέβαια τον ΕΝΦΙΑ κι ας μην είναι "περιουσία του".... Το πατρικό μου είναι στο όνομά μου, αλλά μένει μέσα ο πατέρας μου. Κατα τη γνώμη σου, ποιος θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, εγώ (ο ιδιοκτήτης) ή ο πατέρας μου (που το εκμεταλεύεται); Δεν είναι υποθετικό παράδειγμα, είναι η πραγματικότητα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Το πατρικό μου είναι στο όνομά μου, αλλά μένει μέσα ο πατέρας μου. Κατα τη γνώμη σου, ποιος θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, εγώ (ο ιδιοκτήτης) ή ο πατέρας μου (που το εκμεταλεύεται); Δεν είναι υποθετικό παράδειγμα, είναι η πραγματικότητα. Τελείως διαφορετική περίπτωση όμως.
Joshua21 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Πληρώνει βέβαια τον ΕΝΦΙΑ κι ας μην είναι "περιουσία του".... Το "περιουσία του" ορθώς το έβαλες σε εισαγωγικά, γιατί δεν είναι ακριβώς περιουσία του... Περιουσία του θα ήταν μόνο στην περίπτωση που δεν το χρωστούσε, δεν είχε βάρη, με λίγα λόγια μόνο αν του ανήκαν ΟΛΑ τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου.
fredd0 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Αυτό που θέλω να πω είναι γιατί, πάντα με τη συγκατάθεση της τράπεζας, να μη μπορεί να αναλάβει ο νέος αγοραστής ένα δάνειο, που έχει συναφθεί με καλούς όρους; Παράδειγμα, ένα καλό επιτόκιο. Ως γνωστό, δύσκολα κάποιος θα δώσει μετρητά για να αγοράσει (εκτός και αν πετύχει ευκαιρία), όπως και δύσκολο τράπεζα να δώσει δάνειο. προφανως αν θελεις εσυ πχ να αγορασεις ενα σπιτι το οποιο εχει προσημειωση μπορεις να παρεις δανειο απο οποια τραπεζα θες (ακομα κι απο την ιδια τραπεζα που εχει δανειο ο πωλητης), δεν εισαι υποχρεωμενως να βαλεις μετρητα δικα σου. Το δανειο αυτο θα γινει 'μετρητα' και απο αυτα τα μετρητα θα πληρωθει η τραπεζα που εχει την προσημειωση και ο πωλητης οτι μεινει, και η τραπεζα απο την οποια πηρες το δανειο θα εγγραψει με τη σειρα της καινουργια προσημειωση στο ακινητο.
Manjaro Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Το "περιουσία του" ορθώς το έβαλες σε εισαγωγικά, γιατί δεν είναι ακριβώς περιουσία του... Περιουσία του θα ήταν μόνο στην περίπτωση που δεν το χρωστούσε, δεν είχε βάρη, με λίγα λόγια μόνο αν του ανήκαν ΟΛΑ τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου. Τα εμπράγματα δικαιώματα ενός ιδιοκτήτη ακινήτου στην περίπτωση μας σπιτιού ειναι: Κυριότητα Επικαρπία Οίκηση Ψιλή Κυριότητα Πραγματικές δουλείες Περιορισμένες προσωπικές δουλείες Νομή Ενέχυρο Υποθήκη Αναγκαστική απαλλοτρίωση Αναγκαστική Προσκύρωση Οριζόντια Ιδιοκτησία Κάθετη Ιδιοκτησία Ποια απο αυτά δεν έχει; Είναι λεπτή αλλά υπαρκτή διαφορά, δεν χρωστάς το ακίνητο χρωστάς τα χρήματα που σου έδωσε η τράπεζα που στην περίπτωση που δεν τα επιστρέψεις όπως έχει οριστεί απο την μεταξύ σας συμφωνία δικαιούται να κατασχέσει την περιουσία σου στον βαθμό που θα ικανοποιήσει το χρέος σου ως προς αυτήν ή με την μορφή που έχει οριστεί στην μεταξύ σας συμφωνία.
Joshua21 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Τα εμπράγματα δικαιώματα ενός ιδιοκτήτη ακινήτου στην περίπτωση μας σπιτιού ειναι: Κυριότητα Επικαρπία Οίκηση Ψιλή Κυριότητα Πραγματικές δουλείες Περιορισμένες προσωπικές δουλείες Νομή Ενέχυρο Υποθήκη Αναγκαστική απαλλοτρίωση Αναγκαστική Προσκύρωση Οριζόντια Ιδιοκτησία Κάθετη Ιδιοκτησία Ποια απο αυτά δεν έχει; Στην περίπτωση του υποθηκευμένου ακινήτου? Η υποθήκη φυσικά! Είναι λεπτή αλλά υπαρκτή διαφορά, δεν χρωστάς το ακίνητο χρωστάς τα χρήματα που σου έδωσε η τράπεζα που στην περίπτωση που δεν τα επιστρέψεις όπως έχει οριστεί απο την μεταξύ σας συμφωνία δικαιούται να κατασχέσει την περιουσία σου στον βαθμό που θα ικανοποιήσει το χρέος σου ως προς αυτήν ή με την μορφή που έχει οριστεί στην μεταξύ σας συμφωνία. Το σκεπτικό σου έχει ένα μικρό λαθάκι... Η τράπεζα - σε περίπτωση που δεν πληρώσεις το δάνειο - δεν δικαιούται να κατασχέσει την περιουσία σου γενικά, η τράπεζα δικαιούται να κατασχέσει το συγκεκριμένο υποθηκευμένο ακίνητο, η τράπεζα λόγω υποθήκης έχει ήδη μια μορφή τίτλου κυριότητας πάνω στο ενυπόθηκο.
Manjaro Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Το σκεπτικό σου έχει ένα μικρό λαθάκι... Η τράπεζα - σε περίπτωση που δεν πληρώσεις το δάνειο - δεν δικαιούται να κατασχέσει την περιουσία σου γενικά, η τράπεζα δικαιούται να κατασχέσει το συγκεκριμένο υποθηκευμένο ακίνητο, η τράπεζα λόγω υποθήκης έχει ήδη μια μορφή τίτλου κυριότητας πάνω στο ενυπόθηκο. Αυτό δικαιούται να το κάνει μόνο αν πάρεις δάνειο και για εγγύηση προσημειώσεις το ακίνητο που σκοπεύεις να κτήσεις με το δάνειο αυτό ή κάποιο άλλο ακίνητο (πχ παίρνεις δάνειο για να κτήσεις νέο σπίτι για την οικογένεια σου και για εγγύηση προσημειώνεις το σπίτι που κληρονόμησες απο τον πατέρα σου και εδώ φαίνεται πιο ξεκάθαρα τα λεφτά που χρωστάς τα βάζεις στο Β σπίτι ενώ προσημειώνεις το Α άρα τα λεφτά χρωστάς τόσο το Α όσο και το Β είναι δικά σου) . Με άλλα λόγια το τι μπορεί η δεν μπορεί να πάρει η τράπεζα εξαρτάται από την συμφωνία (το αν υπάρχουν κλασικοί τρόποι δανειοδότησης δεν έχει να λέει κάτι δεν εισαι υποχρεωμένος δηλαδή να βάλεις εγγύηση το σπιτι που θα κτήσεις με το στεγαστικό σου άσχετα αν αυτό ειναι το συνηθισμένο γιατι έτσι βολεύει τους περισσότερους στην ελληνική αγορά ας πούμε) Τέλος μπορείς να έρθεις σε συμφωνία/διακανονισμό με την τράπεζα και να κάνεις κάτι άλλο απο το να σου κατάσχουν το σπίτι που προσημείωσες σε περίπτωση που δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του δανείου (γιατι όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά που δανείστηκες αυτά χρωστάς όχι το σπίτι) Στην περίπτωση του υποθηκευμένου ακινήτου? Η υποθήκη φυσικά! Μα έχεις το δικαίωμα να το υποθηκεύσεις ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή σου ανήκει και είναι δικό σου... μπορώ εγώ να υποθηκεύσω σπίτι αλλουνού για να πάρω δάνειο για την επιχείρηση μου ή για να αγοράσω αμάξι; μόνο δικό μου σπίτι έχω το δικαίωμα να υποθηκεύσω Ακριβώς γιατι ειναι δικό μου και που σημαίνει πως αν δεν πληρώσω τα λεφτά που χρωστάω θα μου το πάρουν. Το σπίτι που υποθήκευσα στο ενδιάμεσο διάστημα μπορώ να το βάψω να γκρεμίσω τοίχους να βάλω μέσα ζώα και να κάνω γενικά ότι θέλω (αρκεί να μου το επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους)
Joshua21 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 @Manjaro:Τα περισσότερα από όσα γράφεις είτε είναι άσχετα με αυτό που λέμε, είτε δεν βγάζουν καν νόημα ώστε να σχολιάσω.
Manjaro Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 @Manjaro: Τα περισσότερα από όσα γράφεις είτε είναι άσχετα με αυτό που λέμε, είτε δεν βγάζουν καν νόημα ώστε να σχολιάσω. ή απλά δεν καταλαβαίνεις. λες ότι δεν είναι δικό σου ένα προσημειωμένο οίκημα μέχρι να εξοφλήσεις το δάνειο που πήρες για να το αποκτήσεις. Σωστά; Λέω πως δεν έχει σχέση αυτό το οίκημα είναι δικό σου απλά τα χρήματα είναι αυτά που δεν είναι δικά σου και αυτά πρέπει να ξοφλήσεις. Και έφερα και ένα παράδειγμα στο τελευταίο μου post. Έστω έχω κληρονομήσει ένα σπίτι στο Μαρούσι 300 τετραγωνικά, θέλω να πάρω δάνειο από την τράπεζα για να κτίσω ένα διαμέρισμα στην αγία παρασκευή. Η τράπεζα μου λέει σου δίνουμε μέχρι 300.000 ευρώ αλλά μόνο αν υποθηκεύσεις το σπίτι στο Μαρούσι. Λέω εντάξει. παίρνω τα 300.000 ευρώ στην τσέπη και με αυτά χτίζω το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή. Με τα λεφτά της τράπεζας έχτισα το σπίτι στην αγία παρασκευή Το σπίτι στο Μαρούσι που είναι η 1η μου κατοικία και την κληρονόμησα απο τον πατέρα μου είναι η υποθήκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή δεν είναι δικό μου μέχρι να εξοφλήσω το δάνειο πράγμα που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πιστεύω πως δεν στέκει. Τα λεφτά είναι αυτά που χρωστάω. Όχι το αποτέλεσμα του ξοδέματος τους..(που στο παράδειγμα ειναι το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή ) Η τράπεζα μόνο αν δεν ξεχρεώσω τα λεφτά που χρωστάω μπορεί να καταφύγει σε διάφορες μεθόδους για να τα αποκτήσει πίσω. Όσο αφορά εμένα όμως τόσο η πρώτη κατοικία όσο και το το διαμέρισμα είναι ιδιοκτησίες μου.
fredd0 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 ή απλά δεν καταλαβαίνεις. λες ότι δεν είναι δικό σου ένα προσημειωμένο οίκημα μέχρι να εξοφλήσεις το δάνειο που πήρες για να το αποκτήσεις. Σωστά; Λέω πως δεν έχει σχέση αυτό το οίκημα είναι δικό σου απλά τα χρήματα είναι αυτά που δεν είναι δικά σου και αυτά πρέπει να ξοφλήσεις. Και έφερα και ένα παράδειγμα στο τελευταίο μου post. Έστω έχω κληρονομήσει ένα σπίτι στο Μαρούσι 300 τετραγωνικά, θέλω να πάρω δάνειο από την τράπεζα για να κτίσω ένα διαμέρισμα στην αγία παρασκευή. Η τράπεζα μου λέει σου δίνουμε μέχρι 300.000 ευρώ αλλά μόνο αν υποθηκεύσεις το σπίτι στο Μαρούσι. Λέω εντάξει. παίρνω τα 300.000 ευρώ στην τσέπη και με αυτά χτίζω το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή. Με τα λεφτά της τράπεζας έχτισα το σπίτι στην αγία παρασκευή Το σπίτι στο Μαρούσι που είναι η 1η μου κατοικία και την κληρονόμησα απο τον πατέρα μου είναι η υποθήκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή δεν είναι δικό μου μέχρι να εξοφλήσω το δάνειο πράγμα που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πιστεύω πως δεν στέκει. Τα λεφτά είναι αυτά που χρωστάω. Όχι το αποτέλεσμα του ξοδέματος τους..(που στο παράδειγμα ειναι το διαμέρισμα στην αγία παρασκευή ) Η τράπεζα μόνο αν δεν ξεχρεώσω τα λεφτά που χρωστάω μπορεί να καταφύγει σε διάφορες μεθόδους για να τα αποκτήσει πίσω. Όσο αφορά εμένα όμως τόσο η πρώτη κατοικία όσο και το το διαμέρισμα είναι ιδιοκτησίες μου. δεν καταλαβαινεις οτι στο παραδειγμα σου εσυ θεωρεις (εστω οτι το δευτερο σπιτι ειναι ισης εμπορικης αξιας με το πρωτο) οτι απλα διπλασιασιασες την περιουσια σου (εχοντας 'περιουσια' 2xαξιακαθεσπιτιου) με αερα, χωρις να κανεις τιποτα, ενω η πραγματικοτητα ειναι οτι δεν εκανες τιποτα τετοιο. Η 'περιουσια' σου παραμενει η ιδια με οτι ειχες πριν παρεις το δανειο, πριν χτισεις το 2ο σπιτι, απλα ανταλαξες ενα παγιο περιουσιακο στοιχειο με μια υποχρεωση να πληρωσεις x ευρω στην τραπεζα. Και οχι, στο παραδειγμα σου, η μονη 'περιουσια' σου ειναι το δευτερο σπιτι. Το πρωτο, απο τη στιγμη που εχει βαρη, δεν ειναι περιουσια σου.
Lanike71 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 δεν καταλαβαινεις οτι στο παραδειγμα σου εσυ θεωρεις (εστω οτι το δευτερο σπιτι ειναι ισης εμπορικης αξιας με το πρωτο) οτι απλα διπλασιασιασες την περιουσια σου (εχοντας 'περιουσια' 2xαξιακαθεσπιτιου) με αερα, χωρις να κανεις τιποτα, ενω η πραγματικοτητα ειναι οτι δεν εκανες τιποτα τετοιο. Η 'περιουσια' σου παραμενει η ιδια με οτι ειχες πριν παρεις το δανειο, πριν χτισεις το 2ο σπιτι, απλα ανταλαξες ενα παγιο περιουσιακο στοιχειο με μια υποχρεωση να πληρωσεις x ευρω στην τραπεζα. Και οχι, στο παραδειγμα σου, η μονη 'περιουσια' σου ειναι το δευτερο σπιτι. Το πρωτο, απο τη στιγμη που εχει βαρη, δεν ειναι περιουσια σου. Αν δεν πληρώσεις το δάνειο, η τράπεζα παίρνει την υποθήκη και ξοφλάς, ή σε κυνηγά και σου παίρνει και το δεύτερο σπίτι; Εκεί είναι το όλο ζουμί για το ποιά είναι η περιουσία σου...
fredd0 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2017 Αν δεν πληρώσεις το δάνειο, η τράπεζα παίρνει την υποθήκη και ξοφλάς, ή σε κυνηγά και σου παίρνει και το δεύτερο σπίτι; Εκεί είναι το όλο ζουμί για το ποιά είναι η περιουσία σου... αν η αξια του ακινητου με προσημειωση ειναι μεγαλυτερη απο το ποσο που χρωστας (αν δηλαδη χρωστας πχ 100,000 και η τραπεζα εισπραξει 110,000 απο την πωληση), κραταει οτι χρωστας και σου επιστρεφει τη διαφορα αν ειναι ιση τοτε απλα ξοφλας αν ειναι μικροτερη τοτε συνεχιζεις να χρωστας τη διαφορα, και ναι, θεωρητικα μπορει να βγαλει εντολη πληρωμης και να σου παρει και το δευτερο σπιτι, αν δεν υπαρχουν κινητα η ακινητα αντικειμενα αξιας πλησιεστερης προς το υπολοιπο που οφειλεις (δηλαδη μπορει να σου παρει πχ το αυτοκινητο αν χρωστας 10,000 και το σπιτι σου ειναι αξιας 100,000), πρακτικα ομως αμφιβαλω αν εχει συμβει αυτο εστω και μια φορα στην Ελλαδα. Αυτο ομως δεν αλλαζει οτι απο τη στιγμη που το δευτερο σπιτι εινα ελευθερο βαρων μεχρι να κατασχεθει (αν γινει ποτε αυτο) ειναι περιουσια σου. Το πρωτο ΔΕΝ ειναι απο τη στιγμη που εχει βαρη.
Manjaro Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2017 δεν καταλαβαινεις οτι στο παραδειγμα σου εσυ θεωρεις (εστω οτι το δευτερο σπιτι ειναι ισης εμπορικης αξιας με το πρωτο) οτι απλα διπλασιασιασες την περιουσια σου (εχοντας 'περιουσια' 2xαξιακαθεσπιτιου) με αερα, χωρις να κανεις τιποτα, ενω η πραγματικοτητα ειναι οτι δεν εκανες τιποτα τετοιο. Η 'περιουσια' σου παραμενει η ιδια με οτι ειχες πριν παρεις το δανειο, πριν χτισεις το 2ο σπιτι, απλα ανταλαξες ενα παγιο περιουσιακο στοιχειο με μια υποχρεωση να πληρωσεις x ευρω στην τραπεζα. Και οχι, στο παραδειγμα σου, η μονη 'περιουσια' σου ειναι το δευτερο σπιτι. Το πρωτο, απο τη στιγμη που εχει βαρη, δεν ειναι περιουσια σου. Μπερδεύεις την ιδιοκτησία μει το networth (δεν ξέρω αν έχουμε αντίστοιχη ελληνική έννοια... καθαρή περιουσία; ) Τα σπίτια είναι και τα δύο στην ιδιοκτησία σου. Έχεις δύο σπίτια δεν τα έχει η τράπεζα εσύ τα έχεις. Το networth σου είναι όλα σου τα assets πλην όλα τα liabilities (και εκει ναι θα μετρήσει το δάνειο ) άλλα εμείς δεν λέγαμε για networth εμείς λέγαμε για το αν μπορείς να κάψεις το σπίτι σου αν το θες γιατι είναι δικό σου ή αν δεν μπορείς γιατι είναι της τράπεζας και θα γίνει δικό σου όταν την ξεπληρώσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα