defacer Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 [Η πλήρης αναφορά εδώ: https://www.weforum.org/reports/the-global-gender-gap-report-2017] Σύντομα στοιχεία που μάζεψα από σχετικά ρεπορτάζ μεγάλων οργανισμών: Η αναφορά κατατάσσει 144 χώρες με βάση τις οικονομικές, εκπαιδευτικές, πολιτικές, και διαφορές στον τομέα της υγείας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Φέτος οι γυναίκες κατά μέσο όρο έχουν το 68% των αντίστοιχων δυνατοτήτων και outcomes που έχουν οι άντρες. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 2006 που βγαίνει η ετήσια αναφορά που το παραπάνω ποσοστό είναι χειρότερο από το αντίστοιχο περσινό (-0.3%). Με βάση τα φετινά νούμερα, υποθέτοντας ότι οι τάσεις παραμένουν ίδιες, οι γυναίκες εκτιμάται πως θα εξισωθούν πλήρως στον εργασιακό τομέα (αμοιβή, εξέλιξη) παγκοσμίως σε 217 χρόνια. Στη γενική κατάταξη, καλύτερες με τη σειρά κρίνονται οι παρακάτω χώρες: Ισλανδία (γενικός 87.8%), Νορβηγία, Φινλανδία, Ρουάντα, Σουηδία, Νικαράγουα, Σλοβενία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, ΦΙλιππίνες, Γαλλία, Γερμανία (77.8%). Συγκεκριμένα για το οικονομικό σκέλος, οι κορυφαίνες χώρες όσον αφορά την ισότητα είναι: Μπουρούντι (91.1%), Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπενίν, Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Ρουάντα, Νορβηγία, Ναμίμπια, Γουϊνέα, Μολδαβία, Σουηδία (80.9%). Σκεφτείτε λίγο τι σημαίνει το γεγονός ότι τις περισσότερες από αυτές κανένας δε θα περίμενε να τις δει όχι σε αυτή αλλά ούτε σε καμία άλλη "θετική" κατάταξη για οποιοδήποτε πράγμα. Η Ελλάδα κατατάσσεται 78η από 144 με τον εθνικό δείκτη ισότητας στο 69.2%. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, τα πάμε πολύ καλά (όπως και όλες οι δυτικές χώρες) στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας όπου οι γυναίκες έχουν το 99%+ των αντίστοιχων outcomes των αντρών, αλλά όχι πολύ καλά στον εργασιακό τομέα (αν είσαι γυναίκα έχεις περίπου τα 2/3 των outcomes ενός άντρα και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών εταιριών έχουμε 90% άντρες) και στο χώρο της πολιτικής όπου μπαίνει βαθμός τάρταρα εκτός των άλλων επειδή δεν είχαμε ποτέ στη νεότερη ιστορία γυναίκα πρωθυπουργό. Η αναφορά έχει ψωμί και υπάρχει interactive data explorer για όποιον έχει διάθεση να ρίξει μια ματιά. Επίσης, την επόμενη φορά που σε κάποια συζήτηση θα έρθει ο άντρας ο σωστός ο πρόστυχος που αυτός ξέρει την πραγματική αλήθεια (δεν υπάρχει wage gap και τα πάντα είναι μια φεμινιστική συνωμοσία) να έχουμε κι ένα εύκολο link να δώσουμε προς βοήθεια των πτωχών. 5
Ntinaras Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δηλαδη στην Ελλαδα οι αντρες πληρωνονται περισσοτερο απλα επειδη ειναι αντρες?
4saken Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Μπουρουντι κυριοι!Ευχομαι να μην γινουν ποτε Ευρωπη!
cthulhucarbide Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Με ποια κριτήρια βγαίνουν αυτά τα στατιστικά για τις ανεπτυγμένες χώρες? Εκ του αποτελέσματος μόνο ή διερευνώνται και τα αίτια?
4saken Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Μπουρουντι κυριοι!Ευχομαι να μην γινουν ποτε Ευρωπη!
defacer Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δηλαδη στην Ελλαδα οι αντρες πληρωνονται περισσοτερο απλα επειδη ειναι αντρες? Με ποια κριτήρια βγαίνουν αυτά τα στατιστικά για τις ανεπτυγμένες χώρες? Εκ του αποτελέσματος μόνο ή διερευνώνται και τα αίτια? Μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά και τη μεθοδολογία (π.χ. http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2017/measuring-the-global-gender-gap/) για να σας λυθούν οι όποιες απορίες.
fredd0 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 αυτός ξέρει την πραγματική αλήθεια (δεν υπάρχει wage gap και τα πάντα είναι μια φεμινιστική συνωμοσία) να έχουμε κι ένα εύκολο link να δώσουμε προς βοήθεια των πτωχών. μα δεν υπαρχει wage gap. Income gap υπαρχει, και το income ειναι συναρτηση ΚΑΙ των επιλογων που κανει ο καθενας στη ζωη του, επαγγελματικα κλπ. Επειδη ομως πληρωνω, δεν πληρωνομαι, μισθους, σου λεω οτι wage gap αν υπηρχε θα με ειχαν μπουζουριασει. 9
Ntinaras Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Αμα καποιος πληρωνεται περισσοτερα λεφτα ειναι επειδη ειναι καλυτερος. Deal with it. 19
defacer Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 μα δεν υπαρχει wage gap. Income gap υπαρχει, και το income ειναι συναρτηση ΚΑΙ των επιλογων που κανει ο καθενας στη ζωη του, επαγγελματικα κλπ. Επειδη ομως πληρωνω, δεν πληρωνομαι, μισθους, σου λεω οτι wage gap αν υπηρχε θα με ειχαν μπουζουριασει. Για να το πω όμορφα, δε συμμερίζομαι τη γνωστή αυτή άποψη "είναι συνάρτηση επιλογών, move along". Σα να λέμε ότι επειδή υποθετικά στον τάδε χώρο υπάρχει πρόβλημα και δεν πρόκειται να πας μπροστά αν δε δώσεις κώλο, ήταν επιλογή σου να δώσεις κώλο. Ή π.χ. είναι επιλογή σας να δουλεύετε 12ωρο με 400 ευρώ, αν δε θέλετε μπορείτε να παραιτηθείτε. Όσον αφορά τους μισθούς που πληρώνεις (και βασικά δεν έχει καμία σημασία τι κάνεις εσύ προσωπικά), θέλεις να πεις πως όταν προσλαμβάνεις κάποιον υπάρχει ένας μισθός Χ καθαρογραμμένος στην αγγελία από τον οποίο δεν ανεβαίνεις ούτε κατεβαίνεις ούτε σεντ; Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθός είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Επίσης μου είναι τελείως ακατανόητο το "θα σε είχαν μπουζουριάσει". Έχω περάσει από δουλειές (και είμαι τώρα σε μία από αυτές) όπου είχα γυναίκες συναδέλφους με το ίδιο ακριβώς job title από τις οποίες πάντα πληρωνόμουν περισσότερα. Ποιός νόμος ακριβώς δεν τηρήθηκε και οι εργοδότες παρέμειναν αμπουζούριαστοι; Επίσης, την επόμενη φορά που σε κάποια συζήτηση θα έρθει ο άντρας ο σωστός ο πρόστυχος που αυτός ξέρει την πραγματική αλήθεια (δεν υπάρχει wage gap και τα πάντα είναι μια φεμινιστική συνωμοσία) να έχουμε κι ένα εύκολο link να δώσουμε προς βοήθεια των πτωχών. Αμα καποιος πληρωνεται περισσοτερα λεφτα ειναι επειδη ειναι καλυτερος. Deal with it. Δεν άργησε και πολύ, πρώτη σελίδα. Good job, θα πληρωθείς περισσότερο από τις γυναίκες του φόρουμ.
Ntinaras Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Εξηγησε μου, γιατι πιστευεις οτι πληρωνεσαι περισσοτερο? Αφου θες να παιξουμε ας παιξουμε Στο τελευταιο μαγαζι που δουλεψα φωτογραφος πριν απο μενα υπηρχαν 2 κοπελες που πληρωνονταν για 2 ωρες 30 ευρω εγω επικοινωνησα με το μαγαζι και τους ειπα οτι θελω 40 ευρω για 2 ωρες. Τελικα δεχτηκαν Φανταζομαι φταιει το wage gap ε? 6
Narayan Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Για να το πω όμορφα, δε συμμερίζομαι τη γνωστή αυτή άποψη "είναι συνάρτηση επιλογών, move along". Σα να λέμε ότι επειδή υποθετικά στον τάδε χώρο υπάρχει πρόβλημα και δεν πρόκειται να πας μπροστά αν δε δώσεις κώλο, ήταν επιλογή σου να δώσεις κώλο. Ή π.χ. είναι επιλογή σας να δουλεύετε 12ωρο με 400 ευρώ, αν δε θέλετε μπορείτε να παραιτηθείτε. Όσον αφορά τους μισθούς που πληρώνεις (και βασικά δεν έχει καμία σημασία τι κάνεις εσύ προσωπικά), θέλεις να πεις πως όταν προσλαμβάνεις κάποιον υπάρχει ένας μισθός Χ καθαρογραμμένος στην αγγελία από τον οποίο δεν ανεβαίνεις ούτε κατεβαίνεις ούτε σεντ; Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθός είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Επίσης μου είναι τελείως ακατανόητο το "θα σε είχαν μπουζουριάσει". Έχω περάσει από δουλειές (και είμαι τώρα σε μία από αυτές) όπου είχα γυναίκες συναδέλφους με το ίδιο ακριβώς job title από τις οποίες πάντα πληρωνόμουν περισσότερα. Ποιός νόμος ακριβώς δεν τηρήθηκε και οι εργοδότες παρέμειναν αμπουζούριαστοι; Δεν άργησε και πολύ, πρώτη σελίδα. Good job, θα πληρωθείς περισσότερο από τις γυναίκες του φόρουμ. Τι πάει να πει "δεν συμμερίζεσαι" πως είναι θέμα επιλογών; Υπάρχουν επαγγέλματα που πληρώνουν περισσότερο από άλλα και όσοι τα επιλέγουν λογικό είναι να κερδίζουν περισσότερο. Υπάρχει κανένας νόμος που λέει πως οι γυναίκες απαγορεύεται να γίνουν ναυτικοί, σκουπιδιάριδες ή μεταλλορύχοι; Όχι, απλά επιλέγουν πιο βολικά επαγγέλματα όπως η διδασκαλία και η γραμματεία που πληρώνουν λιγότερο. Άλλοι παράγοντες που επιρρεάζουν την διαφορά στους μισθούς είναι πως οι γυναίκες έχουν συνήθως άλλες προτεραιότητες από τους άνδρες στην επιλογή εργασίας (απόσταση από το σπίτι, λιγότερες ώρες εργασίας, περιβάλλον κ.α.) και το γεγονός πως οι άνδρες ζητούν αύξηση πιο συχνά. Μερικά links για τα περαιτέρω: https://www.forbes.com/sites/karinagness/2016/04/12/dont-buy-into-the-gender-pay-gap-myth/ https://www.theodysseyonline.com/feminist-myth-that-wont-die-gender-wage-gap https://www.cbsnews.com/news/the-gender-pay-gap-is-a-complete-myth/ 18
fredd0 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Για να το πω όμορφα, δε συμμερίζομαι τη γνωστή αυτή άποψη "είναι συνάρτηση επιλογών, move along". Σα να λέμε ότι επειδή υποθετικά στον τάδε χώρο υπάρχει πρόβλημα και δεν πρόκειται να πας μπροστά αν δε δώσεις κώλο, ήταν επιλογή σου να δώσεις κώλο. Ή π.χ. είναι επιλογή σας να δουλεύετε 12ωρο με 400 ευρώ, αν δε θέλετε μπορείτε να παραιτηθείτε. Όσον αφορά τους μισθούς που πληρώνεις (και βασικά δεν έχει καμία σημασία τι κάνεις εσύ προσωπικά), θέλεις να πεις πως όταν προσλαμβάνεις κάποιον υπάρχει ένας μισθός Χ καθαρογραμμένος στην αγγελία από τον οποίο δεν ανεβαίνεις ούτε κατεβαίνεις ούτε σεντ; Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθός είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Επίσης μου είναι τελείως ακατανόητο το "θα σε είχαν μπουζουριάσει". Έχω περάσει από δουλειές (και είμαι τώρα σε μία από αυτές) όπου είχα γυναίκες συναδέλφους με το ίδιο ακριβώς job title από τις οποίες πάντα πληρωνόμουν περισσότερα. Ποιός νόμος ακριβώς δεν τηρήθηκε και οι εργοδότες παρέμειναν αμπουζούριαστοι; δικαωμα σου να μη συμμερίζεσαι, η πραγματικοτητα ομως ειναι αυτη. Γυναικες σε τεραστια ποσοστα σπουδαζουν 'αχρηστα' πραγματα για την αγορα εργασιας (το κλασσικο παραδειγμα του ποσοστου ανα gender STEM vs liberal arts το γνωριζεις φανταζομαι). Γυναικες γιατροι (στον δυτικο κοσμο) σε τεραστια ποσοστα επιλεγουν 'ευκολες' ειδικοτητες (πχ internist, παιδιατρικη κλπ) και αποφευγουν 'δυσκολες' ειδικοτητες (καρδιο/νευροχειρουργος) γιατι αξιολογουν λιγοτερο τα εξτρα λεφτα vs ποιοτητα ζωης. κοκ. Ατελειωτη λιστα. Αυτα ειναι επιλογες, οι οποιες ειτε μας αρεσει ειτε οχι εχουν τεραστια επιπτωση στο income ενως ανθρωπου στη διαρκεια της ζωης του. Κι ολα αυτα πριν καν ανοιξουμε το can of worms που ακουει στο ονομα παιδια/οικογενεια κλπ. διαφορα μισθου (πρακτικα) για την ιδια εργασια υπαρχει οταν υπαρχει διαφορα εμπειριας. Αμα παρω 2 αποφοιτους straight out of college τα ιδια ακριβως πληρονονται ειτε εχουν dangly bits ειτε οχι. 20
defacer Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Εξηγησε μου, γιατι πιστευεις οτι πληρωνεσαι περισσοτερο? Επειδή π.χ. όταν σε μια συνέντευξη βλέπεις εμένα και το βιογραφικό μου, μη μπορώντας να μαντέψεις πόσο καλό θα σου κάνει η πρόσληψή μου σκέφτεσαι "αυτός εδώ ο υποψήφιος τικάρει όλα τα κουτάκια, φαίνεται μπόμπα". Ενώ αν πάει μια γυναίκα με ακριβώς το ίδιο βιογραφικό, σκέφτεσαι "χμμ ναι δηλαδή αλήθεια τώρα όλα αυτά εδώ δεν είναι ούτε λίγο παραφουσκωμένα;". Εγώ ο ίδιος έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ασυνείδητα "αυτή είναι εντυπωσιακά ικανή για γυναίκα", πράγμα που λέει περισσότερα για τις δικές μου προκαταλήψεις παρά για την ικανότητα των γυναικών. 2
~mxls~ Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Θα πρέπει να έχουμε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή;
Ntinaras Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2017 Επειδή π.χ. όταν σε μια συνέντευξη βλέπεις εμένα και το βιογραφικό μου, μη μπορώντας να μαντέψεις πόσο καλό θα σου κάνει η πρόσληψή μου σκέφτεσαι "αυτός εδώ ο υποψήφιος τικάρει όλα τα κουτάκια, φαίνεται μπόμπα". Ενώ αν πάει μια γυναίκα με ακριβώς το ίδιο βιογραφικό, σκέφτεσαι "χμμ ναι δηλαδή αλήθεια τώρα όλα αυτά εδώ δεν είναι ούτε λίγο παραφουσκωμένα;". Εγώ ο ίδιος έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ασυνείδητα "αυτή είναι εντυπωσιακά ικανή για γυναίκα", πράγμα που λέει περισσότερα για τις δικές μου προκαταλήψεις παρά για την ικανότητα των γυναικών. Αν ο HR εχει αμφιβολιες για το αν το βιογραφικο της γυναικας ειναι μουφα, μπορει να μην την προσλαβει. Το να την προσλαβει ενω εχει αμφιβολιες ειναι απλα ηλιθιο. Γιατι στη τελικη αν αποδειχθει οτι κι εσυ και η αλλη ειστε ακριβως το ιδιο στο θεμα δουλειας, δεν εχει κανενα λογο να κρατησει εσενα και να σε πληρωνει περισσοτερο. 12
Προτεινόμενες αναρτήσεις