De@th L0rd Δημοσ. 5 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2018 Είναι πολύ δύσκολη γλώσσα. Καμια κοινή ρίζα με τις δυτικές όπως λάθος ανέφεραν κάποιοι. Μοιάζει πολύ με ανατολικές όπως Ρώσικα. Αν μιλάς Ρώσικα ή Ουκρανικά μαθαίνεις πανεύκολα Τσέχικα.
angelosCHANIA Δημοσ. 11 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) καλησπερα παιδες! τριτη βραδυ φευγω οδικως μονιμα τσεχια! οτι δω και εγω χρησιμο θα ενημερωσω!προσπαθω ενα χρονο τωρα με βιβλια λεξικα και την γυναικα μου να μαθω τσεχικα( ειναι τσεχα) και μπορω να πω οτι ειναι αρκετα δυσκολη.. καταλβαινεις σλοβακους πωλονους σχεδον τα παντα μεχρι και σερβικα καταλαβαινεις και ουγγρικα αν ξερεις τσεχια (κοινως σλαβικη γλωσσα!! ο συλλογος τους στην αθηνα εχει αδειασει απο μελη που εχουν φυγει πισω γιατι ειναι καλυτερα οπως λενε! επισεις τα λεφτα διαφερουν σε ποιο μερος εισαι ! μεγαλη διαφορα εχει η πραγα πιο πολλα εσοδα πιο πολλα εξοδα! απο τι μας λενε συγγενης της αποτι βλεπω σε στατιστικα για την οικονομια και αποτι ειδα λιγο πολυ σε κατα διαστηματα διακοπες καλα ειναι! ειναι μια εποχη δεκαετιας 80 -90 (της ελλαδας) τωρα παντα κραταω μια πισινη να δω και μονος απο κοντα! επισεις εχουμε αρκετους συλλογους σε μπρνο κρνοβ οπαβα πραγα κτλ κτλ! απο οστραβα μερια εχουμε πολλους ελληνες απο τον καιρο της χουντας! επισεις θα ηθελα να θειξω αλλο ενα θεμα πολυ σημαντικο για οσους θα πανε αν πανε! την εφορια και το Ε104 μην τα παραλειψετε για να μην τρεχετε! Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2018 από angelosCHANIA
angelosCHANIA Δημοσ. 19 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2018 λοιπον οποιος παει τσεχια βγαζει και την μπλε καρτα υγειας και παει στο αντιστιχο ικα στην τσεχια και στην κανουν παραπερα απο πρωσορινη χτυποθσαν το κεφαλη τους οταν τους ειπα οτι ειναι πρωσορινη ασφαλεια και οχι για μονιμη! στην φτιαχνουν αυτοι μετα και υσχειει στην τσεχια οσο καιρο εισαι ασφαλισμενος στην ελλαδα! υπηρχε ενα επιδομα για του ςπολιτες που ερχονται στην χωρα απο ευρωπαικη ενωση αλλα το σταματησαν προσφατα! δεν ειστε αναγκασμενη να πατε να γραφτητε οαεδ (τσεχικο) ! και για οσους ειναι τριγυρο απο την οστραβα κρνβ οπαβα κτλ ! δεν μπορειτε πλεον να πατε να δηλωθητε στην αστυνομια! παρα μονο στην οστραβα στα κεντρικα! εχει στην οπαβα αλλα ειναι μονο για να σε μαζεψουν ετσι και εισαι ξενος και κανεις κατι! αυτα προστοπαρων ,,οποιος εχει αποριες απλα μου λεει 1
Greeks.CZ Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στην παρεα. Καταρχάς να ευχηθώ καλή αρχή στις νεες σας θέσεις. θα ήθελα καποιος που εργάζεται εκτος μπρνό και πράγας να μου στειλει μήνυμα, ώστε να ξεκινήσουμε μια επικοινωνια, να μαζεψουμε υλικο για το greeks.cz - ενα νεο σαιτ που εχει σκοπό να συλλέξει όλες τις διασπαρτες πληροφοριες για την εργασια και ζωη των ελληνων στην τσεχια που εδώ και χρόνια είναι διασπαρτες σε διαφορα φορουμ και γκρουπακια στο facebook. Ζω και εργάζομαι απο το 2012 στο Μπρνο. Ευχαριστώ. Επεξ/σία 29 Αυγούστου 2018 από Greeks.CZ
De@th L0rd Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 19/6/2018 στις 1:20 ΜΜ, angelosCHANIA είπε λοιπον οποιος παει τσεχια βγαζει και την μπλε καρτα υγειας και παει στο αντιστιχο ικα στην τσεχια και στην κανουν παραπερα απο πρωσορινη χτυποθσαν το κεφαλη τους οταν τους ειπα οτι ειναι πρωσορινη ασφαλεια και οχι για μονιμη! στην φτιαχνουν αυτοι μετα και υσχειει στην τσεχια οσο καιρο εισαι ασφαλισμενος στην ελλαδα! υπηρχε ενα επιδομα για του ςπολιτες που ερχονται στην χωρα απο ευρωπαικη ενωση αλλα το σταματησαν προσφατα! δεν ειστε αναγκασμενη να πατε να γραφτητε οαεδ (τσεχικο) ! και για οσους ειναι τριγυρο απο την οστραβα κρνβ οπαβα κτλ ! δεν μπορειτε πλεον να πατε να δηλωθητε στην αστυνομια! παρα μονο στην οστραβα στα κεντρικα! εχει στην οπαβα αλλα ειναι μονο για να σε μαζεψουν ετσι και εισαι ξενος και κανεις κατι! αυτα προστοπαρων ,,οποιος εχει αποριες απλα μου λεει Για ποιο λόγο βρε φίλε να πας να δηλωθείς στην αστυνομία εφόσον είσαι πολίτης της Ε.Ε?
Greeks.CZ Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, De@th L0rd είπε Για ποιο λόγο βρε φίλε να πας να δηλωθείς στην αστυνομία εφόσον είσαι πολίτης της Ε.Ε? Καλή ερώτηση, οντως δεν χρειαζεται καν προσωρινη άδεια παραμονης: (αν και την χρειάζεται καποιος για να παρει αμαξι, δάνειο κλπ) A certificate of temporary residence for an EU citizen For an EU citizen, the certificate of temporary residence is not a condition of their stay in the Czech Republic, therefore it is up to them whether they request this certificate be issued or not. A certificate of temporary residence is issued at the request of an EU citizen who intends to stay in the Czech Republic for more than 3 months and has not threatened state security or seriously disrupted public order. Απλα ειδα και το παρακάτω μολις τωρα Duties after arrival - (απλη αναφορά στην αστυνομια οτι "ηρθα και θα κατσω πανω απο ενα μηνα") και είναι λιγο ασαφες το κείμενο: Σε κάθε περίπτωση, ένα τηλέφωνο στην πρεσβεία προτείνεται: Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου 2018 από Greeks.CZ
angelosCHANIA Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 2/9/2018 στις 9:20 ΠΜ, Greeks.CZ είπε Καλή ερώτηση, οντως δεν χρειαζεται καν προσωρινη άδεια παραμονης: (αν και την χρειάζεται καποιος για να παρει αμαξι, δάνειο κλπ) A certificate of temporary residence for an EU citizen For an EU citizen, the certificate of temporary residence is not a condition of their stay in the Czech Republic, therefore it is up to them whether they request this certificate be issued or not. A certificate of temporary residence is issued at the request of an EU citizen who intends to stay in the Czech Republic for more than 3 months and has not threatened state security or seriously disrupted public order. Απλα ειδα και το παρακάτω μολις τωρα Duties after arrival - (απλη αναφορά στην αστυνομια οτι "ηρθα και θα κατσω πανω απο ενα μηνα") και είναι λιγο ασαφες το κείμενο: Σε κάθε περίπτωση, ένα τηλέφωνο στην πρεσβεία προτείνεται: χρειαζεται να παρεις την καρτα (εγω συγκεκριμενα απο την αστυνονια αλλοδαπων στην οστραβα) γιατι χωρις αυτο οταν πας να δουλεψεις χρειαζεται! για να φτιαξεις τραπεζικο λογαριασμο για να πληρωνεσαι αν δεν εχεις αυτο δεν σου βγαζουν πχ απλα χρειαζεται σχεδον παντου αλλα κυριως για την δουλεια .εδω ολες οι δουλειες ειναι με τραπεζικο λογαριασμο ! δεν ειπε κανεις οτι για να μεινεις χρειαζεται! απλα ειναι αναγκαια για πολλα! πχ εγω θελω να αλλαξω πινακιδες χρειαζεται σε λογαριασμο τραπεζας χρειαζεται για το σπιτι χρειαστηκε δεν ξερω παιδια εγω απλα αναφερω τι μου ειπαν απο αστυνομια που με εστειλαν και τι ζητανε! και η τραπεζα αυτο μου ζητησε!
angelosCHANIA Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 παιδια κατι αλλο! ξερει κανεις τι πρεπει να κανω και αν πρεπει στην ελλαδα οταν αλλαξω τις πινακιδες στο αυτοκινητο? εχω ακουσει κατι οτι πρεπει να κανω διαγραφη στην ελλαδα αλλα εδω στην τροχαια μου ειπαν οτι δεν θα μου αλλαξουν πινακιδες! θα αφησουν τις ιδιες απλα θα καταχωρηθουν στην τσεχια
Greeks.CZ Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 20/9/2018 στις 7:57 ΜΜ, angelosCHANIA είπε παιδια κατι αλλο! ξερει κανεις τι πρεπει να κανω και αν πρεπει στην ελλαδα οταν αλλαξω τις πινακιδες στο αυτοκινητο? εχω ακουσει κατι οτι πρεπει να κανω διαγραφη στην ελλαδα αλλα εδω στην τροχαια μου ειπαν οτι δεν θα μου αλλαξουν πινακιδες! θα αφησουν τις ιδιες απλα θα καταχωρηθουν στην τσεχια Γειά σου αγγελε, γενικα καθε πολη εχει τους δικους της κανονες στην ελλαδα. Πριν καμμια 7 χρονια μας λεγανε οτι πρεπει πρωτα να παραδωσουμε στην ελλαδα και να ταξιδεψουμε με προσωρινες πανω τσεχια και εδω να κανουμε νεες - δεν το εχω δει ΠΟΤΕ να γινεται. Αυτο που βλεπω απο τον καθενα μας εδω ειναι απλα να βαζουμε τσεχικες και να στελνουμε τις παλιες ελλαδα με μια εξουσιοδοτηση και με μεταφραση της τσεχικης αδειας κυκλοφοριας και οι γονεις μας να τις διαγραφουν και στην ελλαδα. 1
ne.perliva.voda Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Καλησπέρα και καλό μήνα. Μένω σχεδόν έναν χρόνο στην Τσεχία. Όχι στην Πράγα ούτε στο Μπρνο. Όποιος όπως εγώ πέρυσι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θέλει εδώ και τώρα ένα μεροκάματο ως ανειδίκευτος το οποίο θα το δουλέψει σκληρά (με συν και πλην σε σχέση με την Ελλάδα) και να πάρει μια ένεση αισιοδοξίας τότε να έρθει στην Τσεχία. Αν έχει χρονικά περιθώρια πχ πάνω από 4 μήνες τότε ας ψάξει πρώτα σε χώρες της Δύσης.... Πρώτα και πάνω από όλα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που θα διαβάσει αυτό το νήμα : είμαστε τόσοι λίγοι Έλληνες στην Τσεχία ώστε ειδικά τα άσχημα θέματα δεν μπορούν να τεθούν καν ή να αναλυθούν διότι καθίστασαι άμεσα εντοπίσιμος. Γιατί να το κάνει κάποιος ? Δεν θα μάθεται τα πράγματα στην Τσεχία στην πλήρη έκτασή τους από κανέναν. Εκτός κι αν είναι συγγενής σας ή έχει περάσει οριστικά και για πάντα τα σύνορα. Αν δείτε τα φόρουμ των Ελλήνων της Γερμανίας θα δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό : είναι τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ώστε αναλύονται τα πάντα διότι εκεί μπορείς να χαθείς στο πλήθος εδώ όχι. Θα κλείσω σχετικά σύντομα για τώρα. Θα θέσω πριν κλείσω ένα ειδικό θέμα που φυσικά (...) δεν αναφέρεται διότι κανείς δεν θα σας μιλήσει εκτεταμένα για την Τσεχία. Ούτε και εγώ. Υπάρχει ένα πληθυσμός εργαζομένων που η καταγωγή τους είναι από την Σλοβακία αλλά επειδή γεννήθηκαν πριν διασπαστεί η Τσεχοσλοβακία έχουν τα πιο ειδικά δικαιώματα σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Εντούτοις πάρα πολλοί Σλοβάκοι επιλέγουν την λύση του να εργαστούν μέσω γραφείου που τους εξασφαλίζει στέγη (το τι στέγη είναι άλλο μεγάλο θέμα...) και μετακίνηση. Όποιος έρθει να εργαστεί στην Τσεχία και δεν επιλέξει την λύση μέσω γραφείου αλλά έρθει να ενοικιάσει απευθείας σπίτι και να απευθυνθεί άμεσα σε εταιρεία τότε στην πραγματικότητα δεν είχε καμία ανάγκη να έρθει στην Τσεχία απλά δεν το ξέρει ακόμα. Αυτά προς το παρόν. Με το γραφείο λύνεις όλα τα βασικά θέματα και ξεκινάς εργασία αμέσως. Φυσικά αυτά τα προβλήματα που έλυσες αποτελούν κατόπιν πρόβλημα από μόνα τους. Πχ το σπίτι που δεν ξέρεις γλώσσα και δεν σε θέλουν για να ενοικιάσεις κλπ κλπ το βρήκες αλλά .. τι σπίτι είναι αυτό και πόσοι και ποιοι μένουν εκεί μέσα ... Ψυχραιμία για όσους μπορούν. Για όσους δεν έχει απομείνει ψυχραιμία τότε έχει μείνει η Τσεχία. Είναι μία εμπειρία.
vairass Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 4 ώρες πριν, ne.perliva.voda είπε Καλησπέρα και καλό μήνα. Μένω σχεδόν έναν χρόνο στην Τσεχία. Όχι στην Πράγα ούτε στο Μπρνο. Όποιος όπως εγώ πέρυσι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θέλει εδώ και τώρα ένα μεροκάματο ως ανειδίκευτος το οποίο θα το δουλέψει σκληρά (με συν και πλην σε σχέση με την Ελλάδα) και να πάρει μια ένεση αισιοδοξίας τότε να έρθει στην Τσεχία. Αν έχει χρονικά περιθώρια πχ πάνω από 4 μήνες τότε ας ψάξει πρώτα σε χώρες της Δύσης.... Πρώτα και πάνω από όλα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που θα διαβάσει αυτό το νήμα : είμαστε τόσοι λίγοι Έλληνες στην Τσεχία ώστε ειδικά τα άσχημα θέματα δεν μπορούν να τεθούν καν ή να αναλυθούν διότι καθίστασαι άμεσα εντοπίσιμος. Γιατί να το κάνει κάποιος ? Δεν θα μάθεται τα πράγματα στην Τσεχία στην πλήρη έκτασή τους από κανέναν. Εκτός κι αν είναι συγγενής σας ή έχει περάσει οριστικά και για πάντα τα σύνορα. Αν δείτε τα φόρουμ των Ελλήνων της Γερμανίας θα δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό : είναι τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ώστε αναλύονται τα πάντα διότι εκεί μπορείς να χαθείς στο πλήθος εδώ όχι. Θα κλείσω σχετικά σύντομα για τώρα. Θα θέσω πριν κλείσω ένα ειδικό θέμα που φυσικά (...) δεν αναφέρεται διότι κανείς δεν θα σας μιλήσει εκτεταμένα για την Τσεχία. Ούτε και εγώ. Υπάρχει ένα πληθυσμός εργαζομένων που η καταγωγή τους είναι από την Σλοβακία αλλά επειδή γεννήθηκαν πριν διασπαστεί η Τσεχοσλοβακία έχουν τα πιο ειδικά δικαιώματα σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Εντούτοις πάρα πολλοί Σλοβάκοι επιλέγουν την λύση του να εργαστούν μέσω γραφείου που τους εξασφαλίζει στέγη (το τι στέγη είναι άλλο μεγάλο θέμα...) και μετακίνηση. Όποιος έρθει να εργαστεί στην Τσεχία και δεν επιλέξει την λύση μέσω γραφείου αλλά έρθει να ενοικιάσει απευθείας σπίτι και να απευθυνθεί άμεσα σε εταιρεία τότε στην πραγματικότητα δεν είχε καμία ανάγκη να έρθει στην Τσεχία απλά δεν το ξέρει ακόμα. Αυτά προς το παρόν. Με το γραφείο λύνεις όλα τα βασικά θέματα και ξεκινάς εργασία αμέσως. Φυσικά αυτά τα προβλήματα που έλυσες αποτελούν κατόπιν πρόβλημα από μόνα τους. Πχ το σπίτι που δεν ξέρεις γλώσσα και δεν σε θέλουν για να ενοικιάσεις κλπ κλπ το βρήκες αλλά .. τι σπίτι είναι αυτό και πόσοι και ποιοι μένουν εκεί μέσα ... Ψυχραιμία για όσους μπορούν. Για όσους δεν έχει απομείνει ψυχραιμία τότε έχει μείνει η Τσεχία. Είναι μία εμπειρία. Ωραιος αλλά τελικά δεν μας είπες.. Είσαι ευχαριστημένος; νιώθεις καλύτερα εκεί; Λεφτά μαζευεις φτάνουν; 1
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Στις 11/6/2018 στις 1:58 ΠΜ, angelosCHANIA είπε καλησπερα παιδες! τριτη βραδυ φευγω οδικως μονιμα τσεχια! οτι δω και εγω χρησιμο θα ενημερωσω!προσπαθω ενα χρονο τωρα με βιβλια λεξικα και την γυναικα μου να μαθω τσεχικα( ειναι τσεχα) και μπορω να πω οτι ειναι αρκετα δυσκολη.. καταλβαινεις σλοβακους πωλονους σχεδον τα παντα μεχρι και σερβικα καταλαβαινεις και ουγγρικα αν ξερεις τσεχια (κοινως σλαβικη γλωσσα!! Δεν έχουν καμία σχέση τα τσέχικα με τα ουγγρικά· και τα ουγγρικά δεν έχουν σχέση με τις σλάβικες γλώσσες 4 ώρες πριν, ne.perliva.voda είπε Καλησπέρα και καλό μήνα. Μένω σχεδόν έναν χρόνο στην Τσεχία. Όχι στην Πράγα ούτε στο Μπρνο. Όποιος όπως εγώ πέρυσι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θέλει εδώ και τώρα ένα μεροκάματο ως ανειδίκευτος το οποίο θα το δουλέψει σκληρά (με συν και πλην σε σχέση με την Ελλάδα) και να πάρει μια ένεση αισιοδοξίας τότε να έρθει στην Τσεχία. Όποιος έρθει να εργαστεί στην Τσεχία και δεν επιλέξει την λύση μέσω γραφείου αλλά έρθει να ενοικιάσει απευθείας σπίτι και να απευθυνθεί άμεσα σε εταιρεία τότε στην πραγματικότητα δεν είχε καμία ανάγκη να έρθει στην Τσεχία απλά δεν το ξέρει ακόμα. Ψυχραιμία για όσους μπορούν. Για όσους δεν έχει απομείνει ψυχραιμία τότε έχει μείνει η Τσεχία. Είναι μία εμπειρία. Δηλαδή είναι άσχημα τα πράματα ;;; Είναι πολύ αινιγματικό το σχόλιό σου.
temitis Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2018 Στις 10/9/2018 στις 1:32 ΜΜ, angelosCHANIA είπε χρειαζεται να παρεις την καρτα (εγω συγκεκριμενα απο την αστυνονια αλλοδαπων στην οστραβα) γιατι χωρις αυτο οταν πας να δουλεψεις χρειαζεται! για να φτιαξεις τραπεζικο λογαριασμο για να πληρωνεσαι αν δεν εχεις αυτο δεν σου βγαζουν πχ απλα χρειαζεται σχεδον παντου αλλα κυριως για την δουλεια .εδω ολες οι δουλειες ειναι με τραπεζικο λογαριασμο ! δεν ειπε κανεις οτι για να μεινεις χρειαζεται! απλα ειναι αναγκαια για πολλα! πχ εγω θελω να αλλαξω πινακιδες χρειαζεται σε λογαριασμο τραπεζας χρειαζεται για το σπιτι χρειαστηκε δεν ξερω παιδια εγω απλα αναφερω τι μου ειπαν απο αστυνομια που με εστειλαν και τι ζητανε! και η τραπεζα αυτο μου ζητησε! Εγώ σε δύο τράπεζες που άνοιξα λογαριασμό έδω και ένα χρόνο μου ζήτησαν απλά το διαβατήριο. Η δεύτερη και το συμβόλαιο της δουλειάς αλλά λόγω προσφοράς γτ συνεργάζεται με την εταιρεία που δουλεύω.
Vasivouzoukos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2018 7 ώρες πριν, ne.perliva.voda είπε Καλησπέρα και καλό μήνα. Μένω σχεδόν έναν χρόνο στην Τσεχία. Όχι στην Πράγα ούτε στο Μπρνο. Όποιος όπως εγώ πέρυσι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θέλει εδώ και τώρα ένα μεροκάματο ως ανειδίκευτος το οποίο θα το δουλέψει σκληρά (με συν και πλην σε σχέση με την Ελλάδα) και να πάρει μια ένεση αισιοδοξίας τότε να έρθει στην Τσεχία. Αν έχει χρονικά περιθώρια πχ πάνω από 4 μήνες τότε ας ψάξει πρώτα σε χώρες της Δύσης.... Πρώτα και πάνω από όλα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που θα διαβάσει αυτό το νήμα : είμαστε τόσοι λίγοι Έλληνες στην Τσεχία ώστε ειδικά τα άσχημα θέματα δεν μπορούν να τεθούν καν ή να αναλυθούν διότι καθίστασαι άμεσα εντοπίσιμος. Γιατί να το κάνει κάποιος ? Δεν θα μάθεται τα πράγματα στην Τσεχία στην πλήρη έκτασή τους από κανέναν. Εκτός κι αν είναι συγγενής σας ή έχει περάσει οριστικά και για πάντα τα σύνορα. Αν δείτε τα φόρουμ των Ελλήνων της Γερμανίας θα δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό : είναι τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ώστε αναλύονται τα πάντα διότι εκεί μπορείς να χαθείς στο πλήθος εδώ όχι. Θα κλείσω σχετικά σύντομα για τώρα. Θα θέσω πριν κλείσω ένα ειδικό θέμα που φυσικά (...) δεν αναφέρεται διότι κανείς δεν θα σας μιλήσει εκτεταμένα για την Τσεχία. Ούτε και εγώ. Ρε τύπε γράφεις λες και ζεις στην Ανατολική Γερμανία του 70 και φοβάσαι μην σε βρει η Στάζι. Μην γίνεσαι παρανοϊκός, σίγουρα θα υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες στην Τσεχία και ποιος θα κάτσει να ψάξει τι γράφει ο καθένας σε φόρουμ τύπου insomnia. Για τη ζωή στην Τσεχία σε ρωτήσαμε, τι μισθοί παίζουν και αν αξίζει το βιοτικό επίπεδο, όχι να μας αποκαλύψεις τι συμβαίνει στις μυστικές τους υπηρεσίες. Υ.Γ Από μόνος σου καρφώνεσαι όταν ξεκινάς με το ότι δεν μένεις ούτε Πράγμα ούτε Μπρνο. Ας έγραφες απλά πως είσαι Τσεχία και τέλος. 2 1
ne.perliva.voda Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2018 @vairass όχι δεν είμαι ευχαριστημένος. Ζω για την μέρα που θα περάσω τα σύνορα για τη Δύση. Η χώρα είναι συμβατή σε αδιανόητο βαθμό μόνο με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι με Δύση. Δυστυχώς πρέπει να μαζέψω αρκετά χρήματα πρώτα πριν ρίξω μαύρη πέτρα. Στο εν τω μεταξύ κανείς δεν με εμποδίζει να έρχομαι σε επαφή με χώρες που θα ήθελα να πάω ώστε να έχω ξεκάθαρη εικόνα για το επόμενα βήμα. Η Τσεχία είναι απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Για αρκετούς μήνες είχα αρκετή "φόρτιση" από Ελλάδα κι έτσι δεν υπήρχε το θέμα όμως μόλις μεσολαβεί μια μεγάλη ανάπαυλα, πχ καλοκαιρινή άδεια, τότε η εικόνα έρχεται στο προσκήνιο. Το πως την διαχειρίζεται κανείς είναι κατ'αρχάς θέμα συνθηκών. Αν πρέπει να συμβιβαστείς κλπ. Τα χρήματα ναι είναι αρκετά για να βάλεις στην άκρη όμως υπό προϋποθέσεις δηλ πχ να μην έχεις υποχρεώσεις στην Ελλάδα , να στερηθείς αρκετά πράγματα που εδώ είναι απλόχερα πχ φτηνό αμάξι (είτε ενοικίαση είτε αγορά) και ονειρεμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς με εγγύτητα αδιανόητη κλπ. Το φαγητό είναι σχετικά φτηνό. Ενδέχεται να σου παρέχουν εκεί που εργάζεσαι. Τα ενοίκια από όσο μαθαίνω είναι σε σχέση με τους μισθούς κάπως τσιμπημένα και ιδιαίτερα αν πας να μείνεις μόνος τότε για να βάλεις χρήμα στην άκρη πρέπει να μπεις σε γούρνα. Τα σπίτια στην Τσεχία εάν ποτέ γινότανε σεισμός μάλλον θα γκρεμιζότανε πάνω από 95%. Για μας όλα αυτά είναι τα λεγόμενα διατηρητέα. Αυτή θα είναι η ζωή σου εάν αποφασίσεις να φύγεις από το γραφείο και να νοικιάσεις μόνος. Μέσω γραφείου η εργασία και η ζωή είναι ακαριαία τακτοποιημένα αλλά στενάχωρα , χωρίς προσωπικό χώρο και φυσικά τα λεφτά λιγότερα διότι το γραφείο ζει από την δουλειά σου. Διαλέγεις και παίρνεις. Επίτηδες ανέφερα τους Σλοβάκους. Προτιμούν να εργαστούν μέσω γραφείων σε μία χώρα που ουσιαστικά είναι και δική τους. Ξενοιάζουν από πολλά από μια χώρα που δεν ήταν χώρα υποδοχής όπως πχ Βέλγιο , Ολλανδία κλπ από δεκαετίες. Δεν μιλάνε ούτε Γερμανικά ούτε Αγγλικά και η βιβλιογραφία ΕλληνοΤσεχική ίσως είναι ανύπαρκτη αλλά ακόμα και τα λεξικά έχουν θέματα - καλύτερα να μάθεις Τσέχικα μέσω Αγγλικών - μιλάμε για καταστάσεις απείρου κάλλους. @Nikos Chatzoglou τα πράγματα είναι είτε ανακουφιστικά είτε άσχημα αναλόγως που έχεις τοποθετήσει τον πήχη , από ποια φρίκη κάνεις άλμα να ξεφύγεις και ήρθες Τσεχία , τι background έχεις από στριμωγμένες καταστάσεις , πως τα πήγες στον στρατό κλπ. @Temitis έβγαλα κάρτα και ανοίχτηκε λογαριασμός με internet banking από την πρώτη μέρα που υπογράφτηκε η σύμβαση. Δεν ανακατεύτηκε η αστυνομία. Πουθενά μέχρι τώρα εκτός ελέγχους σε ξενώνες όπου επιδεικνύονται τα διαβατήρια και χωρίς άλλες κουβέντες αποχωρούν. @Vasivouzoukos. Ελλαδάρα ολέ , έτσι ; Δώσε πόνο αρχηγέ. Δεν ξέρω αν θα ξαναγράψω παίδες. Δεν ξοδεύω τον χρόνο μου σε φόρουμ - δεν υπάρχει χρόνος. Μπήκα να πω δυο λόγια ίσως και μήπως βοηθηθεί κάποιος. Να πω ένα τελευταίο , όποιος έρθει εδώ επειδή δεν έχει εκκλησίες να βάνει κάποιον κάποια στην Ελλάδα να του/την ανάβει κανά κερί τακτικά. Ο Θεός να φυλάξει να μην αρρωστήσει κάποιος εδώ. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί είναι μια έκπληξη σε αυτή την χώρα δηλαδή είναι σε εξαιρετικό επίπεδο αλλά αν λες ότι πεθαίνεις και αυτοί δεν μπορούν να σε καταλάβουν τι τους λες τότε όλα είναι μάταια. Μεταφραστές Έλληνες με τόσους λίγους Έλληνες βάλτε με το μυαλό σας που θα τους ευρείτε και με τίνος τα λεφτά θα σας παρέχουν αδιάλλειπτη μετάφραση. Συγνώμη αλλά δεν περιγράφεται έτσι απλά όλο αυτό που ζει ένας Έλληνας και γενικοτερα ένας δυτικός εδώ. Καλή τύχη σε όποιον έρθει. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις