Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί καιρό θεωρητικά και πλέον θα με απασχολεί και πρακτικά. Με ενδιαφέρει και η γνώμη αυτών που έχουν παιδιά και την εφαρμόζουν αλλά και οι σκέψεις αυτών που δεν έχουν.

Γενικά νομίζω ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει κάπως το θέμα με τα smartphones, τα tablets, το internet παντού κλπ και κατά κάποιο τρόπο στεναχωριέμαι όταν βλέπω πολύ μικρά παιδιά να έχουν στην ουσία εξάρτηση και να μη τρώνε ή να μη κοιμούνται - ησυχάζουν αν δεν πάρουν στα χέρια του το tablet ή το κινητό...

Οι γονείς βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περήφανοι για το πόσο γρήγορα έμαθαν να τα χειρίζονται ή απλά αδιάφοροι αφού με αυτό τον τρόπο τους αφήνουν στην ησυχία τους. 

Σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες άλλος χαμός με τα online games και το βρισίδι που πάει σύννεφο και τα social από το δημοτικό μαζί με δικό τους smartphone - tablet πλέον.

Υπάρχουν και απόψεις που λένε να μη έχουν καμία επαφή με οθόνες για κάποια χρόνια, μπορεί να ακούγονται ακραίες αλλά δεν ξέρω αν είναι.

Θα πει κάποιος ότι κι εμείς η προηγούμενη γενιά μεγαλώσαμε με ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές κλπ. Δεν το θεωρώ καθόλου το ίδιο, καταρχάς τα παιχνίδια δεν ήταν τόσο ρεαλιστικά, δεν υπήρχε internet, δεν υπήρχαν τηλέφωνα, social media κλπ. Γενικά μπορεί να παίζαμε με sega, nintendo, amstrad αλλά δεν ήμασταν εξαρτημένοι και κάναμε κι άλλα πράγματα. Τώρα τα παιδιά γεννιούνται και είναι σαν να γεννήθηκαν με smartphone στο χέρι, το χειρίζονται τόσο φυσικά!

Είναι μεγάλο θέμα θεωρώ και σοβαρό και είναι κατάλληλο μέρος εδώ πιστεύω αφού οι περισσότεροι είμαστε fan της τεχνολογίας.

Επεξ/σία από zio10
  • Like 3
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Κατ΄αρχήν, σε μια εποχή όπου τα παιδιά με αυτισμό αυξάνονται ραγδέα, θα πρέπει να δίνουμε λίγο προσοχή στο πόσο εθισμένοι είμαστε με τη τεχνολογία.

Ανεξάρητα με το παραπάνω, η εξάρτηση του μέσου παιδιού με τα τάμπλετ, κινητά κτλ (που ξεκινάει απο 15 μηνών συνήθως_ συνδέεται με την έλειψη χρόνου των γονέων, την έλειψη γειτονιάς και γενικά την αντικοινωνικότητα που χαρακτηρίζει πλέον τον νέο Έλληνα γονιό.

Δεν υπάρχει παιδάκι στην υφήλιο, 3-4-5 χρονών, που θα του πεις "πάμε να παίξουμε στη παιδική χαρά" και αυτό θα σου πει "όχι θα κάτσω να παίξω με το τάμπλετ".

Τα παιδιά παίζουν με το τάμπλετ διοτι βαριούνται. Ο γονιός δε μπορεί να ειναι συνεχώς απο πάνω τους. Ο ίδιος γονιός επίσης, δε γουστάρει να χτυπήσει το κουδούνι στον διπλανό για να παίξουν τα παιδιά τους για λόγους που έχουν απλά να κάνουν με αντικοινωνικότητα (και παραξενιάς βέβαια, μια και η γεννιά των 30-40άρηδων ενοχλείται πλέον με το παραμικρό)

Στις μεγαλυτερες ηλικίες, ειναι τρόπος ζωής. Μεγαλώνεις με τη τεχνολογία, δε ξέρεις πως ειναι να ζεις χωρις αυτή. 

Εγω στα 15 μου έπαιζα μπάλα, μπάσκετ και ήμουν συνέχεια με τους φίλους μου. Και τωρα ένα κοινωνικο παιδί μπορει να ειναι έτσι, απλά θα έχει παρέα του και τη τεχνολογία. Το προβλημα ομως δεν ειναι τα σημερινά 15χρονα. Ειναι τα σημερινά 3χρονα που μεγαλωνουν με ένα τάμπλετ στο χέρι.

• Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάπου είχα διαβάσει για τον κανόνα 3-6-9-12-16. Είναι τα χρόνια του παιδιού που πρέπει να αποφεύγει κάτι, δηλαδή:

Μέχρι τα 3 δεν μπορεί να δει οθόνη.

Μέχρι τα 6 δεν μπορεί να παίξει videogames.

Μέχρι τα 9 να μην έχει πρόσβαση στο ιντερνετ.

Μέχρι τα 12 να μην έχει πρόσβαση στα social media.

Μέχρι τα 16... ξέχασα τι δεν πρέπει να κάνει :D

Επειδή έχω ένα γιο στα 4 τώρα, βλέπω ότι αν του βάλω παιδικά στην τηλεόραση θα κάτσει να αποχαυνωθεί. Κυριολεκτικά παίζει να μην ακούει τίποτα άλλο γύρω του, αν του αρέσει αυτό που βλέπει. Για αυτό του έχουμε μειώσει πολύ τις ώρες που βλέπει παιδικά μες στι βδομάδα. Το πολύ να δει 2-3 ώρες μες στη βδομάδα με το βέλτιστο να είναι η μια ώρα.

Μιας κι εγώ παίζω στη χάση και στη φέξη κανά game, αν με δει θα θέλει να παίξει κι αυτός (το βλέπει σαν παιδικό). Μέχρι στιγμής τον αφήνω να παίζει κάποια platformers τύπου Rayman (2D) αλλά όχι για πολύ ώρα και σπάνια. Πλέον νομίζω θα περίμενω μέχρι τα 6 του χρόνια για να παίξει σοβαρά κάτι. Εννοείται ότι θα είναι κάτι παιδικό ίδιου στυλ.

Από κινητά, τώρα, μάλλον θα δει όταν πάει γυμνάσιο ή και λύκειο. Δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι τότε, βέβαια. Και τώρα θέλει τα κινητά μας αλλά για να δει παιδικά ή να παίξει κανά παιχνίδι.

Τέλος, ο γονιός είναι υπεύθυνος στο πώς προσφέρει στο παιδί τα ερεθίσματα. Δηλαδή, αν ο γονιός είναι όλη μέρα πάνω απ'το κινητό ή τον Η/Υ, τότε και το παιδί θέλει να κάνει ότι βλέπει. Έτσι, πρέπει οι γονείς να κάνουν υπομονή και να μη δίνουν στα παιδιά τεχνολογικές μπούρδες (ταμπλετ, κινητά) για να ξεφορτωθούν τα παιδιά αλλά να συμβουλεύουν τι πρέπει και τι όχι.

Επεξ/σία από Mpiftekis
  • Like 6
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Mpiftekis είπε

Επειδή έχω ένα γιο στα 4 τώρα, βλέπω ότι αν του βάλω παιδικά στην τηλεόραση θα κάτσει να αποχαυνωθεί

Αν πεις του γιου σου εκεινη την ώρα "έλα πάμε να παίξουμε οπως είσαι", θα συνεχίσει να ειναι αποχαυνωμένος ή θα πεταχτεί πάνω και θα παρατησει τη τηλεόραση? Διοτι το πρωτο ειναι εξάρτηση.

• Moderators
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Κατ΄αρχήν, σε μια εποχή όπου τα παιδιά με αυτισμό αυξάνονται ραγδέα, θα πρέπει να δίνουμε λίγο προσοχή στο πόσο εθισμένοι είμαστε με τη τεχνολογία.

Ο αυτισμός πώς κολλάει με το υπόλοιπο δεν κατάλαβα.

• Like 4
Δημοσ.

και βεβαια οι γονεις φροντιζουν το παιδι να μην κανει καποιο Hobby οταν υπαρχουν απειρα Hobby εκει εξω.οταν πηγα bansko πριν μια βδομαδα εβλεπα κατι παιδακια 5-6 χρονων να κατεβαινουν ταπα τις πιστες.επισης οταν εκανα αναρριχηση σε πιστα εβλεπες παιδακια 10 χρονων να ανεβαινουν ταπα σε αρνητικα.αλλα για τον ελληνα γονιο ολα αυτα ειναι επικινδυνα οποτε δωσε στο παιδι ενα κινητο να μας αφησει στην ησυχια μας και να μην παθει και κατι και ολα καλα.

• Like 9
  • Sad 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Praetorian είπε

Ο αυτισμός πώς κολλάει με το υπόλοιπο δεν κατάλαβα.

Το γράφω στην ιδια προταση. Οτι χρειάζεται προσοχή γενικά η τεχνολογία. Πχ υποτιθεται οτι μια έγγυος δε μπορει να ειναι συνέχεια με ένα κινητό. Υπάρχουν υποψίες πως η μεγάλη χρηση ιντερνετ, κινητων κτλ κτλ, ενδέχεται να έχει σχέσεις με την αύξηση του αυτισμου.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Αν πεις του γιου σου εκεινη την ώρα "έλα πάμε να παίξουμε οπως είσαι", θα συνεχίσει να ειναι αποχαυνωμένος ή θα πεταχτεί πάνω και θα παρατησει τη τηλεόραση? Διοτι το πρωτο ειναι εξάρτηση.

Αναλόγως τι βλέπει. Αν βλέπει κάτι που του αρέσει, παίζει να μη με ακούσει αλλά και να με ακούσει θα φάω άκυρο. Για αυτό το λόγο του τα έχουμε μειώσει στο ελάχιστο και προσπαθούμε για το καθόλου αλλά δεν είναι πάντα εύκολο.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Mpiftekis είπε

Αναλόγως τι βλέπει. Αν βλέπει κάτι που του αρέσει, παίζει να μη με ακούσει αλλά και να με ακούσει θα φάω άκυρο. Για αυτό το λόγο του τα έχουμε μειώσει στο ελάχιστο και προσπαθούμε για το καθόλου αλλά δεν είναι πάντα εύκολο.

Μου κάνει εντύπωση. Ειναι πολύ μικρός για να έχει εθιστεί. Ξέρω παιδάκια σε αυτη την ηλικία που μπορει να βλέπουν Blaze (ως γονιος ξέρεις τι σημαίνει blaze :P ) και μόλις τους φωνάζεις "πάμε να παίξουμε", σφεντόνα!!!

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, pontez2 είπε

Μου κάνει εντύπωση. Ειναι πολύ μικρός για να έχει εθιστεί. Ξέρω παιδάκια σε αυτη την ηλικία που μπορει να βλέπουν Blaze (ως γονιος ξέρεις τι σημαίνει blaze :P ) και μόλις τους φωνάζεις "πάμε να παίξουμε", σφεντόνα!!!

Δεν είναι εθισμένος. Κι εγώ έτσι νόμιζα αλλά αν ήταν, θα μου ζητούσε κάθε μέρα παιδικά. Πράγμα που δεν το κάνει ούτε τα ΣΚ. Τα παιδικά του τα βάζει πιο πολύ η σύζυγος για να κάτσει να φάει πιο πολύ φαγητό... (don't ask).

• Moderators
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Το γράφω στην ιδια προταση. Οτι χρειάζεται προσοχή γενικά η τεχνολογία. Πχ υποτιθεται οτι μια έγγυος δε μπορει να ειναι συνέχεια με ένα κινητό. Υπάρχουν υποψίες πως η μεγάλη χρηση ιντερνετ, κινητων κτλ κτλ, ενδέχεται να έχει σχέσεις με την αύξηση του αυτισμου.

Μάλιστα. Από υποψίες άλλο τίποτα τα αίτια για τον αυτισμό.

Νόμιζα ότι υπήρχε κάτι παραπάνω σε αυτό. Προφανώς όχι.

• Like 1
Δημοσ.

Zio, τα πρώτα άτομα που θα επιχειρήσει να μιμηθεί το παιδί σου είσαι εσύ και η μητέρα του. Οπότε σκέψου τί πρότυπο θες να δώσεις όσον αφορά τα τεχνολογικά ερεθίσματα. Πρέπει να προσέχετε δηλαδή πάρα πολύ τί χρήση κάνετε μπροστά στο παιδί, διότι στο μυαλουδάκι του θα φανεί φυσιολογική η κατάσταση που βιώνει στο σπίτι του [έπειτα βέβαια θα αρχίσει να παίρνει και ερεθίσματα εκτός σπιτιού, αλλά μιλάω για τα πρώτα στάδια]. Οπότε αν ένα παιδάκι βλέπει 2 γονείς, τον ένα σκαλωμένο στην TV και τον άλλο μόνιμα στο fb τί περιμένεις να αποζητά κι αυτό με τη σειρά του;

Δουλειά των γονέων είναι να θέσουν όρια, να βάλουν κανόνες στα πολύ βασικά πρώτα βήματα του παιδιού τους.

Δεν είμαι ούτε υπέρ του να απαγορεύσουμε σε ένα παιδί τα PC games αλλά ούτε και να τ'αφήσουμε να λιώνει μη-παραγωγικά για ώρες σ'ένα tablet. Υπάρχει και μέτρο, λίγο απ'όλα. Τί σκατά; Εμείς πώς μεγαλώσαμε;

• Like 4
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Praetorian είπε

Μάλιστα. Από υποψίες άλλο τίποτα τα αίτια για τον αυτισμό.

Νόμιζα ότι υπήρχε κάτι παραπάνω σε αυτό. Προφανώς όχι.

Λαμβάνοντας υπόψη οτι ειναι γενικά ένα νέο είδος αναπηρίας, το οποίο αυξάνεται ραγδαία  (πρόσφατα διάβαζα οτι μέχρι το 2025 μπορει το 50% των παιδιων να γεννιουνται εντός του φάσματος), υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Διατροφή, περιβάλλον, γονίδια και απο μια φάση και μετά ο τεχνολογικος εθισμος.

Οταν έχει αποδειχθει ας πουμε οτι οι έγγυες που χρησιμοποιουν συχνά το κινητο τους, έχουν αυξημενες πιθανότητες να αποκτήσει το παιδί τους ΔΕΠΥ, ε προφανως μιλάμε για συσχέτιση και χρειάζεται προσοχή. Σαφώς τα θετικά της τεχνολογίας ειναι πάρα πάρα πολλά, σαφώς και χρειάζεται μέτρο.

5 λεπτά πριν, *nenya* είπε

Τί σκατά; Εμείς πώς μεγαλώσαμε;

Mε πιο κοινωνικούς γονείς, που δεν ειχαν κανένα προβλημα να μας αμολύσουν να γκαρίζουμε με το παιδί του διπλανού. Και άμα υπήρχε κανας παράξενος γειτονας που τον ενοχλουσαν οι αγριοφωνάρες μας, τα άκουγε απ όλη τη γειτονιά.

Τωρα, εμεις οι ιδιοι που μεγαλωσαμε έτσι, αν ακουσουμε ένα παιδί να γκαρίξει, οχι σε ωρα κοινης ησυχίας, αλλά οποιαδήποτε, θα καλέσουμε αστυνομια. :P

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Είμαι ενήμερος για τις θεωρίες και το θέμα της αμφιλεγόμενης "ραγδαίας" αύξησης των περιπτώσεων στο φάσμα (που επίσης διευρύνεται), γιατί με επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο το θέμα.

Τα "προφανώς" και οι λοιπές συνδέσεις που κάνεις δεν είναι καθόλου προφανείς, και αυτό εννοώ όταν λέω ότι από υποψίες άλλο τίποτα ο αυτισμός. Υποψίες που πολλές φορές οδηγούν σε παραπληροφόρηση και τραγικές πρακτικές (βλέπε το θέμα του εμβολιασμού).

Πολύ κακό πράγμα ο εθισμός των παιδιών με tablets και internet - συμφωνώ! - αλλά μην πετάμε και έναν "αυτισμό" μέσα όπου να 'ναι.

• Like 4
Δημοσ.

Ενδιαφέρον θέμα, με έχει απασχολήσει αρκετά (έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών)

Γενικώς πιστεύω ότι η επαφή των παιδιών με την τεχνολογία, είτε τηλεόραση είτε τάμπλετ και ηλ/κά παιχνίδια, πρέπει τα πρώτα χρόνια να είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Η αναφορά στον αυτισμό είναι να μου επιτραπεί λίγο γενικόλογη, δεν υπάρχει κάποια έρευνα μέχρι στιγμής που να επιβεβαιώνει κάτι σχετικό. Υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι η μεγάλη έκθεση σε οθόνες βλάπτει σε νευρολογικό επίπεδο την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό συνδέεται άμεσα και με το μεγάλο frame rate του προς παρακολούθηση περιεχομένου. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το Peppa Pig είναι καλή σειρά γιατί έχει αρκετά "στατικό" frame rate, δηλαδή η εναλλαγή εικόνων είναι αργή και έτσι δεν κουράζει - συγχέει τον εγκέφαλο (ελπίζω να το εξήγησα σωστά).

Από εκει και πέρα το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρόνου και όρεξης δυνάμεων εκ μέρους των γονέων ώστε να παίξουν και να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους. Από την εμπειρία μου τα παιδιά θέλουν την παρουσία μας και δεν είναι απαιτητικά στο τι θα παίξουμε. Η δικιά μου κόρη ανταποκρίνεται εξαιρετικά αν την κυνηγάω στο σπίτι ή κάνουμε οποιαδήποτε μπούρδα που δε την λες και επινοητική. Το θέμα είναι αν αντέχουμε να το κάνουμε αυτό επί ώρες γιατί τα παιδιά δεν κουράζονται να παίζουν ποτέ! Κάπου εκεί μπαίνει ο διάολος μέσα μας και λέμε, δε βαριέσαι δώστου το τάμπλετ να παίξει λίγη ώρα, να χαλαρώσω και εγώ. Δεν το κατακρίνω αλλά νομίζω αυτό πρέπει να έχει ένα όριο. Διάβασα προ καιρού thread με πατέρα που ζητούσε συμβουλές για αγορά τάμπλετ για το 4χρονο παιδί του, έλεος. Έχω κοντινό παράδειγμα φιλων που τα παιδιά από 6-7 ετών βλέπουν το βράδυ τηλεόραση μέχρι τις 23:00 - 23:30 και καθημερινή. Νομίζω εκεί ξεφεύγει το πράγμα. Τα παιδιά θα πρέπει για μένα να παίζουν όσο γίνεται περισσότερο έξω σε πάρκα και παιδικές χαρές. Βάλτε όρια και κανόνες, πχ τηλεόραση μόνο ΣΚ, τάμπλετ 20 λεπτά μόνο την Κυριακή, δε γίνεστε κακοί βοηθάτε το παιδί.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...