verlemakos Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Στις 3/3/2025 στις 10:10 ΜΜ, apollo_el είπε Κατανάλωση συνιδιοκτήτη στην ίδια Πολυκατοικία 840 κυβικά περίπου για τη χειμερινή σεζόν Νοε-Μαρ (4 μήνες) , ~7 κυβικά / ημέρα. -Πρώτος όροφος -Τυπική, πλημμελής μόνωση στην οροφή της πιλοτής (εντός επιχρίσματος) -Πουθενά κέλυφος -Νέα, ενεργειακά κουφωματα PVC με διπλούς υαλοπίνακες -Παλιός λέβητας Φ. Α, συμβατικής τεχνολογίας, με 6 σώματα πανελ -Μισά τετραγωνικά περίπου. Για την ίδια περίοδο περίπου, 1200 κυβικά εγώ. Οι περισσότερες εργολαβικές "μονώσεις" στις πυλωτές είναι πολύ λεπτές και με υλικά που έχουν μέτριο συντελεστή "λ". Ενώ ο γείτονας έχει σχεδόν τα μισά τετραγωνικά σε σχέση με εσένα, παρόλα αυτά καταναλώνει αναλογικά πολύ περισσότερη ενέργεια για θέρμανση. Τον ζημιώνει βέβαια και ο παλιός λέβητας, πιθανότατα χωρίς δυνατότητα διαμόρφωσης ισχύος, έστω και αυτόματης. Πάντως, όταν οι θερμοκρασία είναι κάτω από 8-10 βαθμούς η αμόνωτη πυλωτή δεν σε αφήνει να ζεσταθείς ποιοτικά. Θυμάμαι το θερμόμετρο να δείχνει στο ύψος του τραπεζιού 22 και το μαρμάρινο πάτωμα 16-17. Ένιωθες την ζέστη να δραπετεύει προς το πάρκινγκ, ξιπόλιτος ήταν μαρτύριο. Ο γείτονας είχε βάλει σε όλη την επιφάνεια καλή μάλλινη μοκέτα και όντως είχε διαφορά, αλλά πως να την καθαρίζεις κάθε τόσο με μικρά παιδιά? Σαφώς και προτιμώ αμόνωτα ρετιρέ τον χειμώνα, ψιλο-αντέχεται (μέχρι να αρχίσουν οι ζέστες και να βράζεις...). 13 ώρες πριν, EchiDNA είπε Τα δικά μου μέχρι στιγμής: Μονοκατοικία 115τ.μ. Κέλυφος 10εκ, ανεστραμμένη μόνωση σκεπής 10εκ, κουφώματα PVC, τριπλά ενεργειακά τζάμια Χρήση: θέρμανση και ΖΝΧ (5 άτομα) Περιοχή Γ' (Λάρισα) Μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου: 10,6 Μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου: 8,2 Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου: 7,3 Μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου: 7,1 Θερμοκρασία χώρου: 22,5 - 23 (ανάλογα το δωμάτιο) Εξαιρετική κατανάλωση για τόσο υψηλή θερμοκρασία χώρου σε μονοκατοικία στην Λάρισα, η οποία έχει και λίγο υψηλότερες βαθμοημέρες σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Να γιατί δεν θέλει τσιγγουνιές σε πάχος μόνωσης και υαλοπίνακες. Αν μπορείς να πειραματιστείς και με την μείωση ισχύος του λέβητα και της θερμοκρασίας του νερού, σίγουρα θα πετύχεις και χαμηλότερες καταναλώσεις. Όπως το περιγράφεις, οι απώλειές σου πιθανόν να είναι και κάτω από 8 (ίσως και 7)kw. 2 ώρες πριν, marioboni είπε σε μονοκατοικία προκάτ έξω από τη Θεσσαλονίκη κατασκευής 100τμ από Νοέμβριο ως Φεβρουάριο 480m3 με ζήτηση 22 Ότι τύπο θέρμανσης και να βάλεις αν δεν μονώσεις, πετάς τα χρήματα σου Έτσι ακριβώς! Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καλύτερη και πιο ανταποδοτική επένδυση για μια οικία. Καινούργια ή υπό ανακαίνιση. Κόβεις έξοδα από πλακάκια-μπιντέδες-λουξ βρύσες, κλπ. και τα δίνεις για μια σοβαρή ενεργειακή αναβάθμιση. Η δαπάνη θα σου επιστραφεί πολλαπλάσια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αργήσαμε λίγο, αλλά τελικά το καταλάβαμε. 1
EchiDNA Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, verlemakos είπε Εξαιρετική κατανάλωση για τόσο υψηλή θερμοκρασία χώρου σε μονοκατοικία στην Λάρισα, η οποία έχει και λίγο υψηλότερες βαθμοημέρες σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Να γιατί δεν θέλει τσιγγουνιές σε πάχος μόνωσης και υαλοπίνακες. Αν μπορείς να πειραματιστείς και με την μείωση ισχύος του λέβητα και της θερμοκρασίας του νερού, σίγουρα θα πετύχεις και χαμηλότερες καταναλώσεις. Όπως το περιγράφεις, οι απώλειές σου πιθανόν να είναι και κάτω από 8 (ίσως και 7)kw. Βασικά ένα πρόβλημα που έχω και δεν ξέρω πως θα επιλυθεί είναι το εξής: Ο θερμοστάτης είναι στο διάδρομο, σχεδόν 1 μέτρο από την πόρτα του μπάνιου. Το παράθυρο του μπάνιου είναι πάντα σε ανάκλιση, εκτός από πολύ κρύες νύχτες που το κλείνουμε. Όταν λοιπόν η σύζυγος μαγειρεύει, δε βάζει σε ανάκλιση το παράθυρο της κουζίνας γιατί κρυώνει (όπως λέει), έτσι ο αέρας εισέρχεται από το παράθυρο του μπάνιου και επηρεάζει το θερμοστάτη, οπότε καίω χωρίς να χρειάζεται πραγματικά. 😜 Επεξ/σία 7 Μαρτίου από EchiDNA
marioboni Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 5 ώρες πριν, EchiDNA είπε Βασικά ένα πρόβλημα που έχω και δεν ξέρω πως θα επιλυθεί είναι το εξής: Ο θερμοστάτης είναι στο διάδρομο, σχεδόν 1 μέτρο από την πόρτα του μπάνιου. Το παράθυρο του μπάνιου είναι πάντα σε ανάκλιση, εκτός από πολύ κρύες νύχτες που το κλείνουμε. Όταν λοιπόν η σύζυγος μαγειρεύει, δε βάζει σε ανάκλιση το παράθυρο της κουζίνας γιατί κρυώνει (όπως λέει), έτσι ο αέρας εισέρχεται από το παράθυρο του μπάνιου και επηρεάζει το θερμοστάτη, οπότε καίω χωρίς να χρειάζεται πραγματικά. 😜 θα πάρεις έναν ασύρματο με κόστος 50-60 ευρώ της general και θα παίζεις όπως θες εσύ 2
verlemakos Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 1 ώρα πριν, marioboni είπε θα πάρεις έναν ασύρματο με κόστος 50-60 ευρώ της general και θα παίζεις όπως θες εσύ Περιγράφεις με ακρίβεια ένα πρόβλημα που έχουν τα πολύ στεγανά σπίτια χωρίς εξοπλισμό φρέσκου αέρα με ανάκτηση θερμότητας. Και εγώ από ένα σημείο και έπειτα έκλεινα όλες τις πόρτες πλην της τουαλέτας για να έχει καλή αναρρόφηση ο απορροφητήρας, γιατί όντως το κρύο ρεύμα αέρα από το κοντινό παράθυρο μπορεί να σου κάνει ζημιά και να το καταλάβεις όταν είναι αργά. Έτσι λοιπόν, έκλεινα ή χαμηλωνα προσωρινά τον θερμοστάτη και έτσι δεν τρελαίνοταν ο λέβητας. Ούτως ή άλλως, ξέρεις ότι με τέτοια μόνωση που έχεις μπορεί να ζεσταθεί ο χώρος με μια σούπα και ένα κοτόπουλο που θα ψηθεί στον φούρνο! Και χωρίς να ανάψει ο λέβητας για ώρες. Η καλύτερη λύση βέβαια είναι αυτή που προτείνει ο marioboni, και μάλιστα μπορεί να συνδυάσει και απομακρυσμένο έλεγχο λειτουργίας. 1
marioboni Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 4 λεπτά πριν, verlemakos είπε Περιγράφεις με ακρίβεια ένα πρόβλημα που έχουν τα πολύ στεγανά σπίτια χωρίς εξοπλισμό φρέσκου αέρα με ανάκτηση θερμότητας. Και εγώ από ένα σημείο και έπειτα έκλεινα όλες τις πόρτες πλην της τουαλέτας για να έχει καλή αναρρόφηση ο απορροφητήρας, γιατί όντως το κρύο ρεύμα αέρα από το κοντινό παράθυρο μπορεί να σου κάνει ζημιά και να το καταλάβεις όταν είναι αργά. Έτσι λοιπόν, έκλεινα ή χαμηλωνα προσωρινά τον θερμοστάτη και έτσι δεν τρελαίνοταν ο λέβητας. Ούτως ή άλλως, ξέρεις ότι με τέτοια μόνωση που έχεις μπορεί να ζεσταθεί ο χώρος με μια σούπα και ένα κοτόπουλο που θα ψηθεί στον φούρνο! Και χωρίς να ανάψει ο λέβητας για ώρες. Η καλύτερη λύση βέβαια είναι αυτή που προτείνει ο marioboni, και μάλιστα μπορεί να συνδυάσει και απομακρυσμένο έλεγχο λειτουργίας. έχω φάει αρκετές ώρες να βρω τη θέση που θα διατηρεί σωστά σε όλο το σπίτι την ίδια θερμοκρασία Κι εγώ είχα θερμοστάτη στο χωλ ας πούμε, που τελικά ήταν το πιο θερμό σημείο του σπιτιού με αποτέλεσμα υπερθέρμανση μέχρι να αντιληφθεί την αλλαγή Σίγουρα θα είχα χαμηλότερη κατανάλωση Νοέμβριο κ Δεκέμβριο μέχρι να βρω το σημείο και να παίξω με χαμηλότερες θερμοκρασίες στο λέβητα στη συνέχεια
verlemakos Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 13 λεπτά πριν, marioboni είπε έχω φάει αρκετές ώρες να βρω τη θέση που θα διατηρεί σωστά σε όλο το σπίτι την ίδια θερμοκρασία Κι εγώ είχα θερμοστάτη στο χωλ ας πούμε, που τελικά ήταν το πιο θερμό σημείο του σπιτιού με αποτέλεσμα υπερθέρμανση μέχρι να αντιληφθεί την αλλαγή Σίγουρα θα είχα χαμηλότερη κατανάλωση Νοέμβριο κ Δεκέμβριο μέχρι να βρω το σημείο και να παίξω με χαμηλότερες θερμοκρασίες στο λέβητα στη συνέχεια Σίγουρα θα βρεις ένα εναλλακτικό σημείο τοποθέτησης που θα σε βοηθήσει να πειραματιστείς με τις ρυθμίσεις του λέβητα. Η πιο αξιόπιστη λύση βέβαια είναι η δημιουργία αυτόνομων ζωνών ή θερμοστατικων κεφαλών παντού. Και μετά από μελέτη μηχανικού και λίγο πειραματισμό. ΑΛΛΑ, αυτό μπορεί να δουλέψει σωστά μόνο με buffer - δοχείο αδράνειας, αλλιώς θα τρελαθεί ο λέβητας και κάθε έτος θα συσσωρεύει φθορές πενταετίας. Χωρίς να υπολογίζεται και το πολύ αυξημένο κόστος εγκατάστασης. Το ίδιο -και μεγαλύτερο- πρόβλημα συμβαίνει και με τις αντλίες θερμότητας οι οποίες για να λειτουργούν χρειάζεται να έχουν μια ελάχιστη παροχή προς το δίκτυο η οποία είναι αρκετά υψηλή (πολλαπλάσια αυτής που χρειάζεται ένα πάνελ μέσου μεγέθους). Στο 90% των περιπτώσεων θα δουλέψει on off χωρίς buffer. Η καλύτερη αντλία μετά βίας πέφτει στο 1/4 άντε 1/5 της ισχύος της όταν (και άμα) ινβερταρει. Και δουλεύει σωστά όταν λειτουργεί συνεχώς και με buffer στο κύκλωμα. Το συνολικό κόστος είναι πολύ υψηλό, παρότι μιλάμε για το σύστημα θέρμανσης με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας). Η απόσβεση της θέλει υπομονή. Οι σύγχρονοι λέβητες πέφτουν 1/8 - 1/10. Μπορούν να καλύψουν θερμικά ένα σπίτι και με 3-5 ώρες συνολικής ημερήσιας λειτουργίας. Και είναι φτηνοί σε σχέση με αυτό που προσφέρουν.
marioboni Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Μόλις τώρα, verlemakos είπε Σίγουρα θα βρεις ένα εναλλακτικό σημείο τοποθέτησης που θα σε βοηθήσει να πειραματιστείς με τις ρυθμίσεις του λέβητα. Η πιο αξιόπιστη λύση βέβαια είναι η δημιουργία αυτόνομων ζωνών ή θερμοστατικων κεφαλών παντού. Και μετά από μελέτη μηχανικού και λίγο πειραματισμό. ΑΛΛΑ, αυτό μπορεί να δουλέψει σωστά μόνο με buffer - δοχείο αδράνειας, αλλιώς θα τρελαθεί ο λέβητας και κάθε έτος θα συσσωρεύει φθορές πενταετίας. Χωρίς να υπολογίζεται και το πολύ αυξημένο κόστος εγκατάστασης. Το ίδιο -και μεγαλύτερο- πρόβλημα συμβαίνει και με τις αντλίες θερμότητας οι οποίες για να λειτουργούν χρειάζεται να έχουν μια ελάχιστη παροχή προς το δίκτυο η οποία είναι αρκετά υψηλή (πολλαπλάσια αυτής που χρειάζεται ένα πάνελ μέσου μεγέθους). Στο 90% των περιπτώσεων θα δουλέψει on off χωρίς buffer. Η καλύτερη αντλία μετά βίας πέφτει στο 1/4 άντε 1/5 της ισχύος της όταν (και άμα) ινβερταρει. Και δουλεύει σωστά όταν λειτουργεί συνεχώς και με buffer στο κύκλωμα. Το συνολικό κόστος είναι πολύ υψηλό, παρότι μιλάμε για το σύστημα θέρμανσης με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας). Η απόσβεση της θέλει υπομονή. Οι σύγχρονοι λέβητες πέφτουν 1/8 - 1/10. Μπορούν να καλύψουν θερμικά ένα σπίτι και με 3-5 ώρες συνολικής ημερήσιας λειτουργίας. Και είναι φτηνοί σε σχέση με αυτό που προσφέρουν. εγώ την βρήκα την άκρη φίλος! δουλεύει ακριβώς όπως θέλω κ πρέπει 1
verlemakos Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 43 λεπτά πριν, marioboni είπε εγώ την βρήκα την άκρη φίλος! δουλεύει ακριβώς όπως θέλω κ πρέπει Champions League 1
verlemakos Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου Στις 6/3/2025 στις 10:28 ΠΜ, EchiDNA είπε Τα δικά μου μέχρι στιγμής: Μονοκατοικία 115τ.μ. Κέλυφος 10εκ, ανεστραμμένη μόνωση σκεπής 10εκ, κουφώματα PVC, τριπλά ενεργειακά τζάμια Χρήση: θέρμανση και ΖΝΧ (5 άτομα) Περιοχή Γ' (Λάρισα) Μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου: 10,6 Μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου: 8,2 Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου: 7,3 Μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου: 7,1 Θερμοκρασία χώρου: 22,5 - 23 (ανάλογα το δωμάτιο) Την τελευταία εβδομάδα δεν ασχολήθηκα καθόλου με την κατανάλωση, το άφησα να δουλεύει διακοπτόμενα στην soft ρύθμιση (2 ώρες συνολικής λειτουργίας ημερησίως σε 9 μεσοδιαστήματα). 28/02 έως και 07/03: Μαζί με ζνχ (στις 4 από τις 8 ημέρες) κατανάλωσε συνολικά 8,128 κμ αερίου. Χοντρικά 1 κυβικό την ημέρα, όσο ήταν αναμενόμενο από προηγούμενες μετρήσεις. Θερμοκρασία χώρου 21,2-21,8. Σχετική υγρασία 55-60%. Το κουλό είναι ότι υπήρχε ικανοποιητική θερμική άνεση χωρίς ποτέ να ζεσταθεί το πάτωμα. Ανεκτά δροσερό θα το έλεγα, άντε μέτρια χλιαρό το πολύ (και αυτό κάποιες στιγμές). Μου ήρθαν στο νου τα λόγια του μηχανικού, που έλεγε για την ενδοδαπεδια ξηράς δόμησης ότι επιτυγχάνει σημαντική οικονομία όταν το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμικής ενέργειας που λαμβάνεις είναι καθαρά υπέρυθρη. Άπαξ και θερμανθεί το πάτωμα σε αξιοσημείωτο βαθμό και αρχίζει να θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα, δεν πετυχαίνει την οικονομία που μπορεί (χώρια που νιώθεις δυσφορία από την υψηλή θερμοκρασία σε σπίτια καλά μονωμένα). Για αυτό το λόγο και συστήνουν αρκετά ισχυρή μόνωση χώρου και ενδοδαπεδιας σε συστήματα ξηράς δόμησης. Βέβαια, αυξήθηκαν ελαφρά τα on off, ιδίως σε μερικά μεσοδιαστήματα που διαρκούν 20-25 λεπτά. Πιθανολογω λόγω του δτ, μιας και εξαιτίας του πιο ήπιου καιρού τα επιστρεφόμενα είναι πιο ζεστά από ότι ήταν κατά τις κρύες μέρες του Φεβρουαρίου. Αν αυτό οφείλεται σε κάτι άλλο, διορθωστε με.
giannnis122 Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Κατανάλωση 3/1-4/3 1087kwh 89€. Λειτουργία 24/7 με 21°C μέρα και 20,5°C βράδυ 00:01-08:00. 1
verlemakos Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου 7 ώρες πριν, giannnis122 είπε Κατανάλωση 3/1-4/3 1087kwh 89€. Λειτουργία 24/7 με 21°C μέρα και 20,5°C βράδυ 00:01-08:00. Πολύ χαμηλή κατανάλωση, και μάλιστα μέσα στο καταχείμωνο! Θυμησε μου σε παρακαλώ για πόσα τετραγωνικά οικίας αναφέρεσαι και ποια περιοχή? Την ημέρα ανέβηκε αρκετά το θερμόμετρο, αλλά μόλις από εχθές τα μεσάνυχτα η ελάχιστη ανέβηκε πάνω από τους 10 βαθμούς εδώ.
giannnis122 Δημοσ. 13 Μαρτίου Δημοσ. 13 Μαρτίου Αττική άνω Αγία Βαρβάρα 85τμ βορειοδυτικό αλλά έχω πάνω κάτω διαμέρισμα με θέρμανση με παρά πάνω θερμοκρασία από την δική μου, διαφορά μεγάλη με πέρυσι που δεν είχαν θέρμανση το πάνω διαμέρισμα και μεγαλύτερη από προ πέρσι που δεν κατοικείται 1
verlemakos Δημοσ. 13 Μαρτίου Δημοσ. 13 Μαρτίου 11 ώρες πριν, giannnis122 είπε Αττική άνω Αγία Βαρβάρα 85τμ βορειοδυτικό αλλά έχω πάνω κάτω διαμέρισμα με θέρμανση με παρά πάνω θερμοκρασία από την δική μου, διαφορά μεγάλη με πέρυσι που δεν είχαν θέρμανση το πάνω διαμέρισμα και μεγαλύτερη από προ πέρσι που δεν κατοικείται Άψογα, πολύ σημαντική η γειτνίαση τον χειμώνα. Ακόμη και ακατοίκητο να είναι, μόνο που γλυτώνεις τον βοριά που χτυπάει τον τοίχο σου, είναι σημαντικό. Μάλλον έχεις λέβητα διαμόρφωσης? Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για τα τετραγωνικά σου. Άντε, άλλες 15-20 μέρες έμειναν. Μετά θα μουλιασουμε στην βροχή και την υγρασία περιμένοντας τους φετινους καύσωνες... 1
giannnis122 Δημοσ. 13 Μαρτίου Δημοσ. 13 Μαρτίου Λέβητας είναι της protherm puma, είναι ίδιος με το valiant intro, φέτος τα νερά τα έχω 48°C και 42°C ζνχ
apollo_el Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου Στις 12/3/2025 στις 3:57 ΜΜ, giannnis122 είπε Κατανάλωση 3/1-4/3 1087kwh 89€. Λειτουργία 24/7 με 21°C μέρα και 20,5°C βράδυ 00:01-08:00. Τρομερή κατανάλωση. Δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά έκανε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, θα περίμενα φέτος η κατανάλωσή σου να είναι αυξημένη σημαντικά. Τί άλλαξε σε σχέση με τη χειμερινή σεζόν 2023-2024;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα