giannnis122 Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) Αυτές τις ημέρες που ξανά έκανε λίγο κρύο είπα να πειραματιστω με τον λέβητα όπως ο verlemakos και έβαλα την απόδοση του μέχρι 11kw και θερμοκρασία 46°C και ζητούμενη θερμοκρασία 21,5°C όταν είμαστε στο σπίτι και όταν λείπαμε και στον ύπνο 21°C. Κατανάλωση αυτές τις ημέρες 1- 1,5 κυβικό περίπου την ημέρα. Επεξ/σία 12 Απριλίου από giannnis122
verlemakos Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 5 ώρες πριν, TheKing77 είπε Απολογισμός σεζόν οκτ24-μαρ25 7100kwh και λογικά 200kwh περίπου θα γραφτούν κ τον Απρίλιο όπως πάει. Σπίτι 110μ, κουφώματα συρομενα ενεργειακά 5τιας. θερμοπροσοψη όχι. Κατασκευή 1980 καμία μόνωση σε εξωτερικούς τοίχους. Από κάτω μη θερμαινόμενο διαμέρισμα κατοικείται μόνο καλοκαίρι. Από πάνω η μισή επιφάνεια είναι μπαλκόνι (ρετιρέ της εποχής). Λειτουργία 24/7 στους 21.5 με λέβητα riello residence 30kis. Θερμοκρασία νερών 60π 45επ. Έχει ρύθμιση ζητούμενης επιστροφής ο λέβητας αυτός ουσιαστικά προσαρμόζει κυκλοφορητη κ φορτίο για να πετύχει το ζητούμενο Δτ.. Περιοχη Πειραιας. Για τα δεδομένα του χώρου είμαι happy σε χρήματα βγήκε ένα 600ρι περίπου. Σαφώς και είσαι happy για τον χώρο που έχεις, την απουσία μόνωσης και τις θερμικές σου απώλειες από τους άλλους ορόφους. Δεν έχεις αντιστάθμιση? Πιθανόν να μπορείς να κατεβάσεις κι άλλο την θερμοκρασία προσαγωγής, εκτός και αν το έχεις δοκιμάσει και δεν σε ικανοποίησε. Πως ρυθμίζεται η ζητούμενη επιστροφή και τι σκοπό ακριβώς εξυπηρετεί? Σε τι βοηθάει? Έχω παρόμοιο μοντέλο (25KIS) και δεν το έχω συναντήσει αυτό, εκτός και αν είναι στο μενού του μηχανικού. Δηλαδή έχεις ορίσει Δt 15? Σε περίπτωση που φτάσει χαμηλότερα, (πχ 14 βαθμούς) σβήνει ο καυστήρας? Συμφέρει να ορίσεις μεγάλο Δt ή μικρό? 2 ώρες πριν, giannnis122 είπε Αυτές τις ημέρες που ξανά έκανε λίγο κρύο είπα να πειραματιστω με τον λέβητα όπως ο verlemakos και έβαλα την απόδοση του μέχρι 11kw και θερμοκρασία 46°C και ζητούμενη θερμοκρασία 21,5°C όταν είμαστε στο σπίτι και όταν λείπαμε και στον ύπνο 21°C. Κατανάλωση αυτές τις ημέρες 1- 1,5 κυβικό περίπου την ημέρα. Έχεις συγκρίνει την κατανάλωση σε σχέση με την default ρύθμιση, δηλαδή χωρίς ορισμό της μέγιστης ισχύος? Αν συμπεριλαμβάνονται και τα ζνχ, μιλάμε για πολύ καλή κατανάλωση.
giannnis122 Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου 9 ώρες πριν, verlemakos είπε Έχεις συγκρίνει την κατανάλωση σε σχέση με την default ρύθμιση, δηλαδή χωρίς ορισμό της μέγιστης ισχύος? Αν συμπεριλαμβάνονται και τα ζνχ, μιλάμε για πολύ καλή κατανάλωση. Δύσκολα να το συγκρίνω, αλλά πιστεύω λίγο καλύτερα ήταν 1
verlemakos Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου 5 ώρες πριν, giannnis122 είπε Δύσκολα να το συγκρίνω, αλλά πιστεύω λίγο καλύτερα ήταν Έτσι πιστεύω και εγώ, μεγαλύτερη διαφορά θα δεις στην καρδιά του χειμώνα όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες. Επίσης και αν ταυτόχρονα ελαττωθεί η θερμοκρασία περιαγωγής. 1
giannnis122 Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου 39 λεπτά πριν, verlemakos είπε μεγαλύτερη διαφορά θα δεις στην καρδιά του χειμώνα Τώρα του χρόνου, πάντως φέτος μας πήγε πολύ καλά από θέμα κατανάλωσής. 2/11/24 - 13/4/25 180 κυβικά. 1
verlemakos Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου 20 λεπτά πριν, giannnis122 είπε Τώρα του χρόνου, πάντως φέτος μας πήγε πολύ καλά από θέμα κατανάλωσής. 2/11/24 - 13/4/25 180 κυβικά. Θα σου στείλει εξώδικο η ΔΕΠΑ για κλοπή! 1
TheKing77 Δημοσ. 14 Απριλίου Δημοσ. 14 Απριλίου Από το θερμοστάτη χώρου (είναι αυτος που πάει σετ με το WI Fi box-αποτυχια της riello εδώ) στο μενού εγκατάστατη υπάρχουν οι παράμετροι HH & LL. To LL είναι η Τ επιστροφών. Η εγκατάσταση εδώ έχει ένα μεγάλο αρνητικό. Δισωληνιο 120μετρα (60+60) λόγω ιδιαιτερότητας όδευσης σωλήνων. Ψάχνοντας τρόπο να παίξει ο κυκλοφορητης στο max και για να πετύχω ότι καλύτερο στα δύο τελευταία σώματα το πέτυχα έτσι. Αντιστάθμιση έτρωγε 9κμ την μέρα. Στον μήνα πάνω το γύρισα σε on off με κατανάλωση στο μισό. Τα σώματα 20% σε θερμίδες από τα παλιά του σπιτιού δυστυχώς δεν χωράνε πιο μεγάλα στα δωματια για να παίξω με χαμηλότερες Τ. Αν ορίσω Δτ 20 ο λέβητας δουλεύει πιο λίγο φορτίο και πιο χαλαρά ο κυκλοφορητης. Δεν έχω πειραματιστεί περεταιρω αφού βρήκα το sweet spot σε αυτά τα settings. Πολύ ωραίος λέβητας, κάκιστος θερμοστάτης ειδικά στο WI Fi box. Το άλλο σπίτι που φτιάχνω θα στήσω ενδοδαπεδια με ένα buderus λέβητα. Για την ώρα είμαι σε δηλιμμα ξηρής δόμησης η κλασσική.
kxtsao Δημοσ. 14 Απριλίου Δημοσ. 14 Απριλίου 11 ώρες πριν, TheKing77 είπε Από το θερμοστάτη χώρου (είναι αυτος που πάει σετ με το WI Fi box-αποτυχια της riello εδώ) στο μενού εγκατάστατη υπάρχουν οι παράμετροι HH & LL. To LL είναι η Τ επιστροφών. Η εγκατάσταση εδώ έχει ένα μεγάλο αρνητικό. Δισωληνιο 120μετρα (60+60) λόγω ιδιαιτερότητας όδευσης σωλήνων. Ψάχνοντας τρόπο να παίξει ο κυκλοφορητης στο max και για να πετύχω ότι καλύτερο στα δύο τελευταία σώματα το πέτυχα έτσι. Αντιστάθμιση έτρωγε 9κμ την μέρα. Στον μήνα πάνω το γύρισα σε on off με κατανάλωση στο μισό. Τα σώματα 20% σε θερμίδες από τα παλιά του σπιτιού δυστυχώς δεν χωράνε πιο μεγάλα στα δωματια για να παίξω με χαμηλότερες Τ. Αν ορίσω Δτ 20 ο λέβητας δουλεύει πιο λίγο φορτίο και πιο χαλαρά ο κυκλοφορητης. Δεν έχω πειραματιστεί περεταιρω αφού βρήκα το sweet spot σε αυτά τα settings. Πολύ ωραίος λέβητας, κάκιστος θερμοστάτης ειδικά στο WI Fi box. Το άλλο σπίτι που φτιάχνω θα στήσω ενδοδαπεδια με ένα buderus λέβητα. Για την ώρα είμαι σε δηλιμμα ξηρής δόμησης η κλασσική. δλδ, με την αντιστάθμιση η κατανάλωση είναι στο 2πλάσιο? σκέφτομαι και γω τον επόμενο χειμώνα να παίξω με ον-οφ μήπως και δω μικρότερη κατανάλωση. θα καθαρίσω βέβαια και τα σώματα και θέλω να κάνω μόνωση στην σκεπή για να δω σίγουρα διαφορά
verlemakos Δημοσ. 14 Απριλίου Δημοσ. 14 Απριλίου 11 ώρες πριν, TheKing77 είπε Από το θερμοστάτη χώρου (είναι αυτος που πάει σετ με το WI Fi box-αποτυχια της riello εδώ) στο μενού εγκατάστατη υπάρχουν οι παράμετροι HH & LL. To LL είναι η Τ επιστροφών. Η εγκατάσταση εδώ έχει ένα μεγάλο αρνητικό. Δισωληνιο 120μετρα (60+60) λόγω ιδιαιτερότητας όδευσης σωλήνων. Ψάχνοντας τρόπο να παίξει ο κυκλοφορητης στο max και για να πετύχω ότι καλύτερο στα δύο τελευταία σώματα το πέτυχα έτσι. Αντιστάθμιση έτρωγε 9κμ την μέρα. Στον μήνα πάνω το γύρισα σε on off με κατανάλωση στο μισό. Τα σώματα 20% σε θερμίδες από τα παλιά του σπιτιού δυστυχώς δεν χωράνε πιο μεγάλα στα δωματια για να παίξω με χαμηλότερες Τ. Αν ορίσω Δτ 20 ο λέβητας δουλεύει πιο λίγο φορτίο και πιο χαλαρά ο κυκλοφορητης. Δεν έχω πειραματιστεί περεταιρω αφού βρήκα το sweet spot σε αυτά τα settings. Πολύ ωραίος λέβητας, κάκιστος θερμοστάτης ειδικά στο WI Fi box. Το άλλο σπίτι που φτιάχνω θα στήσω ενδοδαπεδια με ένα buderus λέβητα. Για την ώρα είμαι σε δηλιμμα ξηρής δόμησης η κλασσική. Και εγώ είχα απορρίψει από την αρχή τον θερμοστάτη τους, άσε που είναι πολύ ακριβός. Δεν ήξερα τίποτα για τις παραμέτρους που αναφέρεις, σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Πολύ μεγάλο μήκος σωληνώσεων έχεις, για την περίπτωση σου και ιδίως για τα απομακρυσμένα σώματα η καλύτερη λύση είναι εξωτερικό δοχείο διαστολής και πιθανότατα θα δουλέψει στρωτά (και μάλλον πιο οικονομικά) η αντιστάθμιση. Αν το σπίτι που φτιάχνεις θα είναι ισχυρά μονωμένο με κέλυφος, θα σου ταιριάξει καλύτερα η ξηράς δόμησης. Τόσο από άποψη οικονομίας στην κατανάλωση όσο και από ταχύτητα και ευκολία στο στήσιμο. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από την ξηράς δόμησης και την καλυψα με πλακάκια. Κάποιοι στρώνουν laminate. Πάντως, ανεξάρτητα από το τελικό δάπεδο, τοποθέτησε αρκετό πάχος μόνωσης κάτω από τις πλάκες ξηράς δόμησης και μάλιστα όσο γίνεται ασυμπιεστη (eps 200, τουλάχιστον). Με έναν θερμοστάτη pid θα είσαι μια χαρά. Έχεις ενδείξεις ότι τα buderus έχουν πλεονεκτήματα έναντι των riello? Τα ιταλικά είναι αξιόλογα πάντως.
TheKing77 Δημοσ. 14 Απριλίου Δημοσ. 14 Απριλίου Το buderus έτυχε και το πήρα σε πολύ ειδική τιμή αλλιώς ο ριελλο είναι πολύ σοβαρό μηχάνημα . Σετ με το θερμοστάτη tc100 στα 800ευρω ήταν σκάνδαλο.. μεγάλα ανοίγματα έχει το σπίτι που φτιάχνω με δύο τοίχους με 8ρι dow μεσα. Κέλυφος όχι ίσως στο μέλλον. Πλακάκι παντού μισώ το laminate. Ο από πάνω ζεστενεται με 2ωρες καλοριφέρ την μέρα άρα πάλι θεματακι θα υπάρχει από απώλειες στο ταβάνι. Anyway έχω χρόνο για σκέψη ακόμα καθότι τώρα περνάω ηλεκτρικά κ Μάη σοβάδες μερεμετια.. για τον φίλο που είπε για διπλη κατανάλωση με αντιστάθμιση να πω ότι κάθε σπίτι είναι διαφορετικό.. έχω στήσει εγκατάσταση που με αντιστάθμιση έπαιξε τέλεια αλλά τα σώματα που μπηκαν ήταν διπλάσια σε θερμ από τα αρχικά που είχε . Το κλασσικό λάθος που κάνουν όλοι σε αλλαγή από πετρέλαιο είναι ότι κρατάνε τα ίδια σωματα. Στο 90% των εγκαταστάσεων η μελέτη είναι για 70+ βαθμούς νερά. Πώς να παίξουν με 45-50? Μόνο με απίστευτη μόνωση και πάλι με ερωτηματικά..
verlemakos Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου 14 λεπτά πριν, TheKing77 είπε Το buderus έτυχε και το πήρα σε πολύ ειδική τιμή αλλιώς ο ριελλο είναι πολύ σοβαρό μηχάνημα . Σετ με το θερμοστάτη tc100 στα 800ευρω ήταν σκάνδαλο.. μεγάλα ανοίγματα έχει το σπίτι που φτιάχνω με δύο τοίχους με 8ρι dow μεσα. Κέλυφος όχι ίσως στο μέλλον. Πλακάκι παντού μισώ το laminate. Ο από πάνω ζεστενεται με 2ωρες καλοριφέρ την μέρα άρα πάλι θεματακι θα υπάρχει από απώλειες στο ταβάνι. Anyway έχω χρόνο για σκέψη ακόμα καθότι τώρα περνάω ηλεκτρικά κ Μάη σοβάδες μερεμετια.. για τον φίλο που είπε για διπλη κατανάλωση με αντιστάθμιση να πω ότι κάθε σπίτι είναι διαφορετικό.. έχω στήσει εγκατάσταση που με αντιστάθμιση έπαιξε τέλεια αλλά τα σώματα που μπηκαν ήταν διπλάσια σε θερμ από τα αρχικά που είχε . Το κλασσικό λάθος που κάνουν όλοι σε αλλαγή από πετρέλαιο είναι ότι κρατάνε τα ίδια σωματα. Στο 90% των εγκαταστάσεων η μελέτη είναι για 70+ βαθμούς νερά. Πώς να παίξουν με 45-50? Μόνο με απίστευτη μόνωση και πάλι με ερωτηματικά.. Με το καλό!! Κλοπή ο buderus.. Αν σε παίρνει να βάλεις κρυφό φωτισμό και led, θα σε βοηθήσει να τοποθετηθεί πετροβάμβακας ΠΑΝΤΟΥ πάνω από το σκελετό της γυψοσανίδας (μην λυπάσαι το πάχος) και να μην σε ενδιαφέρει πόσο θα θερμαίνεται ο από πάνω, ούτε πόσο θα χοροπηδάει ...) Εγώ αυτό έκανα και δεν το μετάνιωσα (να είμαι ειλικρινής η γυναίκα μου επέμενε για γυψοσανίδα και κρυφό φωτισμό, εγώ στην αρχή δεν ήθελα). Οι περισσότερες θερμίδες μένουν στον χώρο σου, δεν περίμενα τόση βελτίωση. Ακόμη και με κλιματισμό ζεσταίνεσαι ομοιόμορφα σε όλο το σπίτι. Πάντως αν βάλεις ενδοδαπεδια δεν θα σε ενδιαφέρει και πολύ η θερμοκρασία του ταβανιού (σε αντίθεση με τα σώματα πάνελ). Το ζητούμενο είναι η θερμική άνεση μέχρι το ύψος του κεφαλιού σου. Ιδίως η ξηράς δόμησης, αν καταφέρεις και την ρυθμίσεις έτσι ώστε να σε ζεσταίνει κατά κύριο λόγο υπέρυθρα (χωρίς να ζεσταίνεται ιδιαίτερα το δάπεδο, άντε χλιαρό), έχεις προσεγγίσει την ιδανική συνθήκη για ζέστη και οικονομία. Με 8εκ. ενδιάμεσα, αν βάλεις στο μέλλον και κέλυφος προσεγγίζεις το NZEB, ακόμη και ένα 12αρι Inverter θα σε καλύπτει τον χειμώνα. Το λάθος με την μη αλλαγή σωμάτων το έκανα και εγώ. Μου το είχε επισημάνει μηχανικός αλλά δεν τα άλλαξα γιατί είχα σκοπό σε δύο χρόνια να κάνω ανακαίνιση και να βάλω ενδοδαπεδια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι καταναλώσεις μου με τα πάνελ δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν αυτές που έχω τώρα, άσχετα αν η θερμοπροσοψη ήταν ήδη εγκατεστημένη. Η χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής σε συνδυασμό με την συμπύκνωση κάνουν μεγάλη διαφορά. 1 1
famas Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου Κανείς στη πράξη μπορεί να πει χοντρικά πόσο ωφελημένος θα είμαι από άποψη κατανάλωσης αν από απλό λέβητα 20 ετίας πάω σε σύγχρονο συμπύκνωσης BAXI που ρίχνει τη λειτουργία του ως 1/10; Ρωτάω γιατί τώρα ο λέβητας δουλεύει χωρίς πρόβλημα και εντός των ορίων του, οπότε μια δαπάνη της τάξης των 1700ευρώ (όλα μέσα) θα κάνει χρόνια να αποσβεστεί, αν η διαφορά στη κατανάλωση είναι πχ 100 ευρώ την περίοδο.
verlemakos Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου 33 λεπτά πριν, famas είπε Κανείς στη πράξη μπορεί να πει χοντρικά πόσο ωφελημένος θα είμαι από άποψη κατανάλωσης αν από απλό λέβητα 20 ετίας πάω σε σύγχρονο συμπύκνωσης BAXI που ρίχνει τη λειτουργία του ως 1/10; Ρωτάω γιατί τώρα ο λέβητας δουλεύει χωρίς πρόβλημα και εντός των ορίων του, οπότε μια δαπάνη της τάξης των 1700ευρώ (όλα μέσα) θα κάνει χρόνια να αποσβεστεί, αν η διαφορά στη κατανάλωση είναι πχ 100 ευρώ την περίοδο. Αν έχεις ήδη λογικές καταναλώσεις (είτε λόγω μικρής οικίας είτε λόγω καλής μόνωσης), θα αργήσει να γίνει η απόσβεση. Πέρα από τα 8-9 χρόνια απόσβεση δεν συμφέρει να κάνεις κίνηση για οποιαδήποτε αλλαγή, πλην θερμοπροσοψης βέβαια. Πάντως, όλοι οι λέβητες μετά την δεκαετία και λόγω των αυξημένων φθορών αρχίζουν να ρίχνουν την απόδοση τους και να τσιμπάνε την κατανάλωση προς τα πάνω. Σκέψου και το κόστος των μεγαλύτερων σωμάτων για να ρίξεις την θερμοκρασία περιαγωγής μαζί με την ισχύ του λέβητα. Τα ζυγίζεις και αποφασίζεις. 1
giannnis122 Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου 2 ώρες πριν, famas είπε Ρωτάω γιατί τώρα ο λέβητας δουλεύει χωρίς πρόβλημα και εντός των ορίων του, οπότε μια δαπάνη της τάξης των 1700ευρώ (όλα μέσα) θα κάνει χρόνια να αποσβεστεί, αν η διαφορά στη κατανάλωση είναι πχ 100 ευρώ την περίοδο Με αυτόν το λέβητα φέτος το χειμώνα τι κατανάλωση είχες, τι θερμοκρασία είχες στο σπίτι και τι θερμοκρασία το νερό στην θέρμανση; Με τον παλιό λέβητα λογικά ζεστό νερό χρήσης θα είχε ενσωματωμένο μποιλερ ή και καθόλου, ενώ με τον καινούργιο άμεσα ζεστό νερό
famas Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου 5 λεπτά πριν, giannnis122 είπε Με αυτόν το λέβητα φέτος το χειμώνα τι κατανάλωση είχες, τι θερμοκρασία είχες στο σπίτι και τι θερμοκρασία το νερό στην θέρμανση; Με τον παλιό λέβητα λογικά ζεστό νερό χρήσης θα είχε ενσωματωμένο μποιλερ ή και καθόλου, ενώ με τον καινούργιο άμεσα ζεστό νερό Λόγω λανθασμένής επιλογής υδραυλικού και επακόλουθων λαθών του κατά τη διαφοροποίηση μέρους της εγκατάστασης όλα ήταν δραματικά άθλια φέτος. Ζεστό νερό όμως είχα πολύ γρήγορα, αν λάβω υπόψη ότι ο λέβητας με το σπίτι είχε διαφορά έναν όροφο. Τώρα όμως όλα φτιάχθηκαν, έγινε χημικός καθαρισμός, μπήκε μαγνητικό φίλτρο, οπότε το σκέφτομαι για καινούριο λέβητα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα