Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, famas είπε

Λόγω λανθασμένής επιλογής υδραυλικού και επακόλουθων  λαθών του κατά τη διαφοροποίηση μέρους της εγκατάστασης όλα ήταν δραματικά άθλια φέτος. Ζεστό νερό όμως είχα πολύ γρήγορα, αν λάβω υπόψη ότι ο λέβητας με το σπίτι είχε διαφορά έναν όροφο. Τώρα όμως όλα φτιάχθηκαν, έγινε χημικός καθαρισμός, μπήκε μαγνητικό φίλτρο, οπότε το σκέφτομαι για καινούριο λέβητα.

Αν μπορείς να τοποθετήσεις τον καινούργιο λέβητα σε εσωτερικό χώρο και όσο πιο κοντά γίνεται στους συλλέκτες, κάντο χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτός ο ένας όροφος διαφορά μαζί με πιθανόν απομακρυσμένους συλλέκτες επιβαρύνει την κατανάλωση. Ζεσταίνεις και βολταρεις νερά που πλεονάζουν από το κύκλωμα σου = τζάμπα σπατάλη ενέργειας.

Το ιδανικό είναι να τοποθετηθεί απλός λέβητας (χωρίς εσωτερικό εναλλάκτη για ζνχ) και ξεχωριστά ένας ταχυθερμαντηρας αερίου για ζνχ στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Είναι σαφώς πιο κατάλληλος και οικονομικός από έναν λέβητα combi. Φίλος που τον δουλεύει με φιάλες υγραερίου σε εξοχικό έχει μείνει ενθουσιασμένος από την οικονομία σε ζνχ.

Επίσης, δεν χρειάζεται λέβητας θέρμανσης με ισχύ πάνω από 15kw (και πολλά λέω αν μιλάμε για ένα μέσο διαμέρισμα). Τα 25 και 30kw ισχύος των μηχανημάτων χρειάζονται (εκτός από την κάλυψη οικιών πολλών τετραγωνικών) για να καλύπτουν τις ανάγκες σε ζνχ κυρίως σε συνδυασμό με μεγάλη παροχή νερού.Υπάρχουν μηχανήματα με χαμηλή ισχύ και υψηλή διαμόρφωση ισχύος έως 1:10, μιλάμε για ελάχιστη ισχύ κάτω από 3kw, πολύ σημαντικό και χρήσιμο για ρυθμίσεις.

Μου το είχε προτείνει μηχανικός, αλλά είχα ήδη κάνει αίτηση για αέριο και είχα παραγγείλει και τον Riello 25KIS. Χώρια που ήθελε επιπλέον αίτηση και άδεια για επιπλέον σωληνώσεις αερίου εσωτερικά για την τοποθέτηση του ταχυθερμαντηρα εντός της οικίας. Μου τόνισε επίσης ότι οι φθορές είναι πολύ μικρότερες σε αυτήν την περίπτωση, ιδίως για το λέβητα. Και ότι η συνολική οικονομία είναι μεγαλύτερη αν λειτουργεί ανεξάρτητα η θέρμανση από τα ζνχ. Επίσης δεν σβήνει η θέρμανση όταν θέλει μια οικογένεια να κάνει μπάνιο μέσα στο καταχείμωνο. 

Μακάρι να το ήξερα 3 μήνες νωρίτερα. 

• Like 1
  • Απαντ. 777
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Από ότι δείχνουν οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες αλλά και οι προβλέψεις, ο χειμώνας τελείωσε. Η θερμοκρασία της οικίας είναι σταθερά πάνω από 22 βαθμούς χωρίς παροχή θέρμανσης (θερμοπρόσοψη γαρ), παρά τις βραδυνές βουτιές της εξωτερικής θερμοκρασίας στους 12-13 βαθμούς. 

Σύνολο κατανάλωσης από 22/10/24 έως 17/04/25:

151,679 Nm3 φυσικού αερίου + 147kwh για κλιματιστικό. Περίπου 190 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και επιβαρύνσεων.

Όπως το πάνε το έργο οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές, το yukai θα λειτουργεί πλέον μόνο για ψύξη. Αν επαληθευτεί και μία φήμη σχετικά με επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών εξαιτίας των απωλειών του δικτύου (ρευματοκλοπές, κλπ.), σημαίνει ότι θα πληρώνουμε και για επιπλέον κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνουμε. Ελπίζω να μην επαληθευτεί το σενάριο.

Να ευχηθούμε οι τιμές του φυσικού αερίου να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα, γιατί έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν συμφέρει πλέον να λειτουργείς κλιματιστικό για θέρμανση εκτός κι αν έχεις κέλυφος και ακριβό hi-end μηχάνημα που δουλεύει όλη μέρα και μπορεί να ρίχνει την ισχύ του κάτω από τα 130-140 watt με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. 

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, για την ώρα έχω κατασταλάξει στις 9-10 εναύσεις ημερησίως μέσω ψηφιακού χρονοδιακόπτη ράγας και αυξομειώνω την χρονική διάρκεια των διαστημάτων αναλόγως της δριμύτητας του ψύχους. Για πιο μαλακό καιρό, μειώνω τις εναύσεις σε 6-7 σχετικά μικρής διάρκειας καταργώντας αυτές της μεταμεσονύκτιας και πρωινής ζώνης. 

Κατά την ετήσια συντήρηση του λέβητα που θα γίνει το φθινόπωρο θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω μέσω του τεχνικού αν η ρύθμιση του Δt παίζει ρόλο στην ομαλή λειτουργία / on-off & short cycling / οικονομία καυσίμου. Επίσης, θα κλειδώσω την ισχύ του λέβητα στην κατώτατη ρύθμιση των 3,8kw. Να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω καμιά σημαντική αλλαγή στην κατανάλωση, απλά θέλω να δω αν θα υπάρξουν εμφανείς αλλαγές στην λειτουργία του όσον αφορά στην σταθερότητα / ομαλότητα (μεταβολές σε on-off & short cycling). Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να αυξήσω αρκετά την χρονική διάρκεια λειτουργίας και ίσως τον αριθμό των εναύσεων.

Καλή Ανάσταση.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο είμαστε στις  8288 Kwh για 24 ωρη  θέρμανση και ζεστό νερό χωρίς τον Απρίλιο που τον υπολογίζω συν 300 έως 400  kwh βαριά,θερμοκρασία χώρου 23 βαθμούς μόνιμα 

• Like 1
Δημοσ.

Verlemakos είσαι ήδη απίστευτα χαμηλά και αν πέσει κ η τιμή του ΦΑ εκεί που πρέπει δηλαδή στα 2-3 λεπτά θα είναι αμελητέο το ποσό της θέρμανσης. Εννοείται ότι το ρεύμα όσο εξηλεκτριζινται τα πάντα θα ανεβαίνει καθότι θα θέλουν να ρεφαρουν τις χασουρες από φόρους στα καύσιμα . Ήδη έχω πελάτες με αντλίες που μουρμούρανε (δεν προτείνω κ τοποθετώ αντλίες εκτός αν την φέρει ο πελάτης). Όταν για ένα επώνυμο μηχάνημα χρειάζεσαι 5κ και στην 10τια βγαίνει η πρώτη σοβαρή ζημιά που μπορεί να είναι και ασύμφορη δεν γίνεται απόσβεση ποτέ. .  Tollisth σε τι σπίτι αυτή η κατανάλωση και περιοχή?  Η σεζόν εδώ έκλεισε και επίσημα στα 620€ και με τον Απρίλιο μέσα. Λέβητας στο off, λίγο a/c πριν τον ύπνο λόγω βουτιάς της Τ την νύχτα εντός σπιτιού στους 20.5

Δημοσ.
16 ώρες πριν, TheKing77 είπε

Verlemakos είσαι ήδη απίστευτα χαμηλά και αν πέσει κ η τιμή του ΦΑ εκεί που πρέπει δηλαδή στα 2-3 λεπτά θα είναι αμελητέο το ποσό της θέρμανσης. Εννοείται ότι το ρεύμα όσο εξηλεκτριζινται τα πάντα θα ανεβαίνει καθότι θα θέλουν να ρεφαρουν τις χασουρες από φόρους στα καύσιμα . Ήδη έχω πελάτες με αντλίες που μουρμούρανε (δεν προτείνω κ τοποθετώ αντλίες εκτός αν την φέρει ο πελάτης). Όταν για ένα επώνυμο μηχάνημα χρειάζεσαι 5κ και στην 10τια βγαίνει η πρώτη σοβαρή ζημιά που μπορεί να είναι και ασύμφορη δεν γίνεται απόσβεση ποτέ. .  Tollisth σε τι σπίτι αυτή η κατανάλωση και περιοχή?  Η σεζόν εδώ έκλεισε και επίσημα στα 620€ και με τον Απρίλιο μέσα. Λέβητας στο off, λίγο a/c πριν τον ύπνο λόγω βουτιάς της Τ την νύχτα εντός σπιτιού στους 20.5

Καλησπέρα,

Όντως, εκεί που έφτασε η κατανάλωση δεν υπάρχει νόημα να προσπαθήσω να την μειώσω κι άλλο με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Με ενδιαφέρει πλέον η επίτευξη όσο το δυνατόν πιο ομαλής λειτουργίας με την μικρότερη δυνατή καταπόνηση και φθορά.

Έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις πως ήμουν σχεδόν ψημένος για αντλία θερμότητας. Με επισκέφθηκαν για επιτόπου μελέτη και προσφορά και από τις δύο εταιρείες που συμμετέχουν επίσημα στο "εξοικονομώ" (Daikin, LG), ομολογώ πολύ τυπικοί και ευγενικοί. Η φθηνότερη προσφορά ήταν περίπου 6000€ με εγκατάσταση, τουλάχιστον ήταν ειλικρινείς όσον αφορά τον χρόνο που χρειάζεται για την απόσβεση της αγοράς (15-20 χρόνια).

Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η μεγάλη ισχύς που μου πρότειναν για το χώρο μου, σχεδόν διπλάσια από τις ανάγκες του. Αυτό συνέβαινε και σε όλα τα εμπορικά καταστήματα που επισκέφθηκα, εκτός από ένα που μου έδωσε ολοκληρωμένη πρόταση και προσφορά με βάση τις απώλειες του χώρου μου. Ο ιδιοκτήτης ήταν μηχανικός με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Τυχαίο?... Δεν νομίζω!

Ο μηχανικός δεν συζητούσε για πάνω από 5kw και πάντα με προσθήκη μικρού buffer.

Τέλος πάντων, δεδομένων των χαμηλών απωλειών της οικίας με προέτρεψε στην εγκατάσταση λέβητα αερίου λόγω της σχεδόν αδύνατης απόσβεσης της αντλίας θερμότητας.

Αναμφίβολα η αντλία είναι το πιο οικονομικό σύστημα θέρμανσης (με τις σημερινές τιμές της κιλοβατώρας), αλλά παράλογα ακριβό και όχι για όλες τις οικίες.

Αν υπήρχε στην αγορά μικρή αντλία 3,5-4 kw με αρκετά υψηλή δυνατότητα διαμόρφωσης στο inverter και τιμή στα 1600-1800€ θα το συζητούσα. Έστω και κινέζικη, θα το έπαιρνα το ρίσκο. Δεν έχουν δα και τίποτα ακριβά και εξειδικευμένα εξαρτήματα μέσα τους για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές τους.

Αυτό που αναφέρεις για τις διαφαινόμενες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας σε βάθος χρόνου με προβληματίζει και εμένα, και είναι ένας επιπλέον λόγος να φωνάζω ακόμη πιο δυνατά:

"Η καλύτερη και πιο ασφαλής επένδυση σε μια οικία είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της"

Ο λέβητας έχει να λειτουργήσει 3 εβδομάδες, η θερμοκρασία χώρου δεν έχει πέσει κάτω από 23 βαθμούς, κυριολεκτικά συντηρείται η θερμοκρασία από την λειτουργία ενός μικρού αφυγραντήρα (13L).

Δημοσ.

Ακόμα δε λέει να ζεστάνει για τα καλά!

Αυτές είναι οι δικές μου καταναλώσεις για φέτος σε kWh, με 1.637 Heating Degree Days για το διάστημα αυτό.

image.png.714788b757bf6867622bffad1c92ed2b.png

Μονοκατοικία 115τ.μ.

Κέλυφος 10εκ, ανεστραμμένη μόνωση σκεπής 10εκ, κουφώματα PVC, τριπλά ενεργειακά τζάμια

Χρήση: θέρμανση και ΖΝΧ (5 άτομα)

Περιοχή Γ' (Λάρισα)

Μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου: 10,6

Μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου: 8,2

Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου: 7,3

Μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου: 7,1

Μέση θερμοκρασία Μαρτίου: 12

Μέση θερμοκρασία Απριλίου: 14,2

Θερμοκρασία χώρου: 22,5 - 23 (ανάλογα το δωμάτιο)

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, EchiDNA είπε

Ακόμα δε λέει να ζεστάνει για τα καλά!

Αυτές είναι οι δικές μου καταναλώσεις για φέτος σε kWh, με 1.637 Heating Degree Days για το διάστημα αυτό.

image.png.714788b757bf6867622bffad1c92ed2b.png

Μονοκατοικία 115τ.μ.

Κέλυφος 10εκ, ανεστραμμένη μόνωση σκεπής 10εκ, κουφώματα PVC, τριπλά ενεργειακά τζάμια

Χρήση: θέρμανση και ΖΝΧ (5 άτομα)

Περιοχή Γ' (Λάρισα)

Μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου: 10,6

Μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου: 8,2

Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου: 7,3

Μέση θερμοκρασία Φεβρουαρίου: 7,1

Μέση θερμοκρασία Μαρτίου: 12

Μέση θερμοκρασία Απριλίου: 14,2

Θερμοκρασία χώρου: 22,5 - 23 (ανάλογα το δωμάτιο)

Για την περιοχή, τα τετραγωνικά, την εσωτερική θερμοκρασία μέρα-νυχτα, το είδος του σπιτιού (μονοκατοικία) και τον αριθμό των ατόμων είναι πολύ καλά.

Μέχρι να ζεστάνει καλά, ο αριθμός των HDD θα φτάσει κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, που σημαίνει ότι μιλάμε για κανονικό χειμώνα φέτος. Και η Λάρισα έχει και λίγο υψηλότερες HDD από την Θεσσαλονίκη, δηλαδή λίγο πιο κρύο χειμώνα.

Δεν γνωρίζω αν εξετασες το σενάριο της απόσβεσης μιας αντλίας θερμότητας, δεν πρέπει να χρειάζεσαι και πάνω από 7,5-8kw. Για να μην παρεξηγηθω, μιλάω για μια αξιοπρεπή κινέζικη και σχετικά προσιτή. Για επώνυμες και σε συνδυασμό με την μόνωση που έχεις, θα αργήσει σημαντικά η απόσβεση.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 30/4/2025 στις 8:08 ΜΜ, verlemakos είπε

Για την περιοχή, τα τετραγωνικά, την εσωτερική θερμοκρασία μέρα-νυχτα, το είδος του σπιτιού (μονοκατοικία) και τον αριθμό των ατόμων είναι πολύ καλά.

Μέχρι να ζεστάνει καλά, ο αριθμός των HDD θα φτάσει κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, που σημαίνει ότι μιλάμε για κανονικό χειμώνα φέτος. Και η Λάρισα έχει και λίγο υψηλότερες HDD από την Θεσσαλονίκη, δηλαδή λίγο πιο κρύο χειμώνα.

Δεν γνωρίζω αν εξετασες το σενάριο της απόσβεσης μιας αντλίας θερμότητας, δεν πρέπει να χρειάζεσαι και πάνω από 7,5-8kw. Για να μην παρεξηγηθω, μιλάω για μια αξιοπρεπή κινέζικη και σχετικά προσιτή. Για επώνυμες και σε συνδυασμό με την μόνωση που έχεις, θα αργήσει σημαντικά η απόσβεση.

Θα το σκεφτόμουν μόνο σε συνδυασμό με ΦΒ πάνελ, αλλά αν οι τιμές πέσουν και φυσικά είχα σωστό εγκαταστάτη.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μιας και βγήκε και τελευταίος λογαριασμός για την χειμερινή περίοδο είδα ότι φέτος κάψαμε λιγότερο από πέρυσι και η διαφορά οφείλεται το ότι το πάνω σπίτι έβαλε θέρμανση και ήταν η τρίτη χρονιά που είχαμε θέρμανση από τα τέσσερα χρόνια που μένουμε στο σπίτι. Πριν ήταν ακατοίκητο ( ημιτελές ).

Φετινή περίοδο 

2/11/24 - 2/5/25  2100kwh 191€

Περσινή περίοδο (κατοικήσιμο το πάνω σπίτι χωρίς θέρμανση)

2/11/23 - 2/5/24  3243kwh 291€

Πρώτη χρόνια θέρμανσης (ακατοίκητο το πάνω σπίτι, ημιτελές)

10/11/22 -  2/5/23  4210kwh

Επεξ/σία από giannnis122
  • Like 2
Δημοσ.

πολύ καλή οικονομική κατανάλωση και φαίνεται εδώ πόσο πολύ μετράει όταν τα γειτονικά διαμερίσματα κατοικούνται έχουν θέρμανση  

εγώ με δεή, ακόμη δεν έχω πάρει λογαριασμούς για ιανουάριο και μετά, αλλά υπολογίζω μεγαλύτερη από πέρσι κατανάλωση

συνολικά κοντά στις 8000kwh

Δημοσ.
21 ώρες πριν, giannnis122 είπε

Μιας και βγήκε και τελευταίος λογαριασμός για την χειμερινή περίοδο είδα ότι φέτος κάψαμε λιγότερο από πέρυσι και η διαφορά οφείλεται το ότι το πάνω σπίτι έβαλε θέρμανση και ήταν η τρίτη χρονιά που είχαμε θέρμανση από τα τέσσερα χρόνια που μένουμε στο σπίτι. Πριν ήταν ακατοίκητο ( ημιτελές ).

Φετινή περίοδο 

2/11/24 - 2/5/25  2100kwh 181€

Περσινή περίοδο (κατοικήσιμο το πάνω σπίτι χωρίς θέρμανση)

2/11/23 - 2/5/24  3243kwh 291€

Πρώτη χρόνια θέρμανσης (ακατοίκητο το πάνω σπίτι, ημιτελές)

10/11/22 -  2/5/23  4210kwh

Πηγαίνεις απευθείας στον τελικό του CL...😀

• Like 1
Δημοσ.

650 κυβικα απο 07/11 που ανοιξε εως 15/03..μετα επαιξαν κλιματιστικα οταν χρειαστηκε..Επιθυμητη απο 21 εως 19,5 το βραδυ..Για 130τμ και το χειμωνα που εκανε ειμαι ευχαριστημενος.προγραμμα Δεη gas control 0,045..Του χρονου αν μπορεσω να κανω κι ενα χημικο καθαρισμο στη εγκατασταση ισως παει κ καλυτερα! 

• Like 3
Δημοσ.

582 κυβικά όλη τη σεζόν ( αν και τώρα που γράφω  δουλεύει ξανά) με 22 ζητούμενη 24/7 σε 100τμ μονοκατοικία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης 

Έχασα κάνα 2 μήνες πιστεύω μέχρι να βρω πως θα το δουλέψω γιατί ήταν πρώτη χρονιά με διάφορες ρυθμίσεις σε λέβητα, αλλαγή θερμοστάτη και τοποθεσία κλπ κλπ

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...