Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, AristidisZ said:

Αυτό προφανώς θα ήταν το ιδεατό, να φορολογούμασταν βάσει εσόδων - εξόδων

Εκεί πράγματι ούτε τσίχλα δεν θα έπαιρνες χωρίς απόδειξη

Προφανώς όμως τα έσοδα του κράτους θα κατέρρεαν με αυτό τον τρόπο...

Άραγε υπάρχει κάποια χώρα που έχει τέτοιο σύστημα φορολογίας (για φυσικά πρόσωπα προφανώς, όχι για εταιρείες), ξέρει κάποιος να μας πει ;

Γιατί να κατέρρεαν τα έσοδα του κράτους; Αφού θα υπήρχε τεράστια εισροή εσόδων από τον ΦΠΑ των δαπανών που θα έκαναν οι καταναλωτές, ΦΠΑ που είναι 24% και όχι 22% όπως ο κατώτερος συντελεστής υπολογισμού του φόρου. Συν του ότι στη συνέχεια να υπήρχε φορολογία από το πρώτο ευρώ για όσα έσοδα θα απέμεναν μετά την αφαίρεση των δαπανών, ενώ τώρα υπάρχει και το αφορολόγητο. Και υπόψιν ότι ο ΦΠΑ -υποτίθεται- ότι καταβάλεται κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, όχι 5 φορές προς το τέλος του χρόνου, όπως ο φόρος εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει και πιο καλή ροή εσόδων.

Επεξ/σία από Malthador
  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Malthador είπε

Γιατί να κατέρρεαν τα έσοδα του κράτους; Αφού θα υπήρχε τεράστια εισροή εσόδων από τον ΦΠΑ των δαπανών που θα έκαναν οι καταναλωτές, ΦΠΑ που είναι 24% και όχι 22% όπως ο κατώτερος συντελεστής υπολογισμού του φόρου.

Γιατί μέχρι να εξαφανιστεί όλο το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί, θα γινόταν της αλλαξοκωλιάς το κάγκελο, ούτως ώστε να μπορέσουν όλοι να μηδενίσουν

Επίσης, επειδή είμαστε Ελληνάρες, σκέψου πόσο απλό θα ήταν αν εμφανιζόντουσαν διάφοροι κομήτες, οι οποίοι θα γέμιζαν εταιρίες με έσοδα (ήτοι έξοδα για τους φορολογούμενους, άρα αποφυγή φόρου), και όταν με τη σειρά τους θα έπρεπε να αποδώσουν τα αντίστοιχα στο κράτος θα βαράγαν κανόνια

Ένα άλλο που σκέφτομαι είναι ότι ουσιαστικά καταργείται και η έννοια του προϋπολογισμού του κράτους με αυτό τον τρόπο

Βλέπεις εξάλλου ότι τέτοιο σύστημα δεν εφαρμόζεται σε πολύ πιο προηγμένες χώρες από εμάς...

Δημοσ.
6 ώρες πριν, alan2 είπε

Η Εξυπηρετηση δανειου δεν ειναι δαπανη ειναι υποχρέωση.

Τότε να αφαιρείται το ποσό από το εισόδημα που μετριέται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/5/2018 στις 5:41 ΜΜ, Lelouch είπε

Τότε να αφαιρείται το ποσό από το εισόδημα που μετριέται.

Το χρωστουμενο δανειο δεν εχει να κανει με το φορολογητεο εισοδημα, περιουσιακο στοιχειο ειναι, παθητικο.

Επεξ/σία από alan2
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 18/5/2018 στις 1:45 ΜΜ, Malthador είπε

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν καταργείται εντελώς το αφορολόγητο και απλά να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα όλες οι δαπάνες που συνοδεύονται από απόδειξη και χαρτάκι από POS ή αποδεικτικό εμβάσματος.

Για παράδειγμα, έαν κάποιος έχει 100k εισόδημα και έχει 100k αποδείξεις (λεφτά που θα έχει ξοδέψει και στα οποία θα περιλαμβάνεται ΦΠΑ, επομένως μέρος των χρημάτων ήδη πάει στο κράτος), τότε να μην φορολογείται καθόλου. Εάν κάποιος έχει 50k εισόδημα και έχει 20k αποδείξεις, να φορολογείται από το πρώτο ευρώ για τα υπόλοιπα 30k (προφανώς με κάποιου είδους κλίμακα). Έτσι και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της και θα ξεσκιζόμαστε να ξοδεύουμε για να μην φορολογηθούμε, άρα θα κινείται το χρήμα.

Προφανώς δεν τους βγαίνουν ούτε έτσι τα κουκιά και απλά δεν τους ενδιαφέρει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Και γιατί να τον φορολγησεις για τα 30κ. Αμα θελει να κανει οικονομία και να μαζεψει σε 3 χρονια 90κ να παρει αμαξι, γιατι να του τα παρεις με φορο σε μια νυχτα (εννοειται ενα ποσοστο); Ξες πως καταπολεμας φοροδιαφυγή; Κάνεις τα πάντα με POS, μεχρι και τη τελευταια τρυπα του ζουρνα. 

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, AlexPc είπε

Και γιατί να τον φορολγησεις για τα 30κ. Αμα θελει να κανει οικονομία και να μαζεψει σε 3 χρονια 90κ να παρει αμαξι, γιατι να του τα παρεις με φορο σε μια νυχτα (εννοειται ενα ποσοστο); Ξες πως καταπολεμας φοροδιαφυγή; Κάνεις τα πάντα με POS, μεχρι και τη τελευταια τρυπα του ζουρνα. 

Μα ήδη φορολογείσαι είτε για αυτά που ξοδεύεις, είτε για αυτά που αποταμιεύεις

Το μοντέλο που προτείνει ο @Malthador είναι προφανώς το πιο σωστό αλλά εξήγησα και παραπάνω γιατί θεωρώ ότι είναι αδύνατο να δουλέψει... 

Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Ξες πως καταπολεμας φοροδιαφυγή; Κάνεις τα πάντα με POS, μεχρι και τη τελευταια τρυπα του ζουρνα. 

Και μετα ολος ο τζιρος παει στις πολυεθνικες και οι φοροι ολοι στο Λουξεμβουργο με transfer pricing 

Δημοσ.
Στις 17/5/2018 στις 8:35 ΜΜ, zoranb είπε

Έχω πληρώσει με τη κάρτα μου πολλές δαπάνες μελών της οικογενείας... τι γίνεται τώρα που μου τις ζητάνε για το αφορολόγητο στην εφορία;

εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιο ήταν το αρχικό ερώτημα/πρόβλημα και αν λύθηκε;

Όταν κάποιος συγκατοικεί/συζεί χωρίς να είναι παντρεμένος και κάνει με δικές του κάρτες πολλά από τα κοινά έξοδα ή σε μια έξοδο με φίλους πχ για φαγητό πληρώσει με τη δική του κάρτα το λογαριασμό, και στο τέλος της χρονιάς μαζέψει έξοδα που όχι απλά υπερκαλύπτουν το αφορολόγητο αλλά καλύπτουν και το συνολικό του εισόδημα, τότε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/5/2018 στις 1:45 ΜΜ, Malthador είπε

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν καταργείται εντελώς το αφορολόγητο και απλά να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα όλες οι δαπάνες που συνοδεύονται από απόδειξη και χαρτάκι από POS ή αποδεικτικό εμβάσματος.

Για παράδειγμα, έαν κάποιος έχει 100k εισόδημα και έχει 100k αποδείξεις (λεφτά που θα έχει ξοδέψει και στα οποία θα περιλαμβάνεται ΦΠΑ, επομένως μέρος των χρημάτων ήδη πάει στο κράτος), τότε να μην φορολογείται καθόλου. Εάν κάποιος έχει 50k εισόδημα και έχει 20k αποδείξεις, να φορολογείται από το πρώτο ευρώ για τα υπόλοιπα 30k (προφανώς με κάποιου είδους κλίμακα). Έτσι και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της και θα ξεσκιζόμαστε να ξοδεύουμε για να μην φορολογηθούμε, άρα θα κινείται το χρήμα.

Προφανώς δεν τους βγαίνουν ούτε έτσι τα κουκιά και απλά δεν τους ενδιαφέρει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Νομίζω κάπως έτσι δουλεύει το φορολογικό στην Αμερική.

Επεξ/σία από lightsout
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, kon1to είπε

εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιο ήταν το αρχικό ερώτημα/πρόβλημα και αν λύθηκε;

Να στο εξηγήσω εγώ τότε. Το πρόβλημα είναι πως αυτός που επιβαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης της οικογένειας δεν πραγματοποίησε τις απαραίτητες δαπάνες με κάρτα ώστε να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου. Και όχι, δεν λύθηκε.

32 λεπτά πριν, kon1to είπε

Όταν κάποιος συγκατοικεί/συζεί χωρίς να είναι παντρεμένος και κάνει με δικές του κάρτες πολλά από τα κοινά έξοδα ή σε μια έξοδο με φίλους πχ για φαγητό πληρώσει με τη δική του κάρτα το λογαριασμό, και στο τέλος της χρονιάς μαζέψει έξοδα που όχι απλά υπερκαλύπτουν το αφορολόγητο αλλά καλύπτουν και το συνολικό του εισόδημα, τότε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα;

Πρέπει να διευκρινίσεις τι ακριβώς εννοείς όταν γράφεις "καλύπτουν και το συνολικό του εισόδημα".

Αν εννοείς πως οι δαπάνες που πραγματοποίησε με πλαστικό χρήμα υπερβαίνουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του, πχ 15.000€ δαπάνες και 10.000€ εισόδημα, τότε ενδεχομένως μπορεί να φορολογηθεί τεκμαρτά.

Αν εννοείς πως οι δαπάνες που πραγματοποίησε με πλαστικό χρήμα δεν υπερβαίνουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

• Moderators
Δημοσ.
11 hours ago, AlexPc said:

Και γιατί να τον φορολγησεις για τα 30κ.

Για να του δώσεις έναυσμα να ξοδέψει τα χρήματά του, έτσι ώστε αφενός να κινηθεί η αγορά, αφετέρου να εισπράξει περισσότερα το κράτος μέσω του ΦΠΑ.

Αμα θελει να κανει οικονομία και να μαζεψει σε 3 χρονια 90κ να παρει αμαξι, γιατι να του τα παρεις με φορο σε μια νυχτα (εννοειται ενα ποσοστο); 

Είναι τουλάχιστον άσχτοχο το παράδειγμα που χρησιμοποιείς. Αν θέλει τρία χρόνια να μαζέψει κάποιος χρήματα για να πάρει αυτοκίνητο, τότε μάλλον θα είναι προτιμότερο να κινείται με τα μέσα. Αλλά και πάλι, μπορεί κάποιος να πάρει σήμερα αμάξι και να το πληρώσει με δόσεις (ότι συνηθίζεται δηλαδή).

Ξες πως καταπολεμας φοροδιαφυγή; Κάνεις τα πάντα με POS, μεχρι και τη τελευταια τρυπα του ζουρνα. 

Συμφωνώ για το POS, σου προσφέρει απόλυτη πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να υπάρχει κίνητρο. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από το «ξοδέψτε για να μην φορολογηθείτε».

2 hours ago, AristidisZ said:

Το μοντέλο που προτείνει ο @Malthador είναι προφανώς το πιο σωστό αλλά εξήγησα και παραπάνω γιατί θεωρώ ότι είναι αδύνατο να δουλέψει... 

Ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ήδη αποτυχημένος σαν έννοια, όταν το 1/4 δουλεύει και του παρακρατούνται εισφορές για να παίρνει σύνταξη το 1/2. Τα κουκιά δεν βγαίνουν και μία άλλη συνοδευτική λύση θα ήταν να είναι κυμαινόμενες οι συντάξεις, ανάλογα με τα έσοδα του κράτους.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Να στο εξηγήσω εγώ τότε. Το πρόβλημα είναι πως αυτός που επιβαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης της οικογένειας δεν πραγματοποίησε τις απαραίτητες δαπάνες με κάρτα ώστε να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου. Και όχι, δεν λύθηκε.

Πρέπει να διευκρινίσεις τι ακριβώς εννοείς όταν γράφεις "καλύπτουν και το συνολικό του εισόδημα".

Αν εννοείς πως οι δαπάνες που πραγματοποίησε με πλαστικό χρήμα υπερβαίνουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του, πχ 15.000€ δαπάνες και 10.000€ εισόδημα, τότε ενδεχομένως μπορεί να φορολογηθεί τεκμαρτά.

Αν εννοείς πως οι δαπάνες που πραγματοποίησε με πλαστικό χρήμα δεν υπερβαίνουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

εννοώ π.χ

Δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω web banking: 12.000€

Συνολικό ετήσιο εισόδημα: 10.000€

Όπου οι δαπάνες έχουν μεν γίνει με την κάρτα σου, αλλά δεν είναι όλες "δικές" σου, το οποίο απ οτι καταλαβαίνω δεν αποδεικνύεται/δεν ενδιαφέρει την Εφορία

• Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, kon1to said:

εννοώ π.χ

Δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω web banking: 12.000€

Συνολικό ετήσιο εισόδημα: 10.000€

Όπου οι δαπάνες έχουν μεν γίνει με την κάρτα σου, αλλά δεν είναι όλες "δικές" σου, το οποίο απ οτι καταλαβαίνω δεν αποδεικνύεται/δεν ενδιαφέρει την Εφορία

Αυτό δεν το καταλαβαίνω πάντως με τις κάρτες. Γιατί να είσαι «υπόλογος» αν κάνεις αγορές περισσότερες από το εισόδημά σου; Υποτίθεται ότι γι' αυτό έχω πιστωτική κάρτα, για να αγοράζω κάτι σήμερα και να το εξοφλώ μετα από δυο χρόνια.

Καμία λογική, σε ένα κράτος που δεν υπάρχει λογική.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Malthador είπε

Αυτό δεν το καταλαβαίνω πάντως με τις κάρτες. Γιατί να είσαι «υπόλογος» αν κάνεις αγορές περισσότερες από το εισόδημά σου; Υποτίθεται ότι γι' αυτό έχω πιστωτική κάρτα, για να αγοράζω κάτι σήμερα και να το εξοφλώ μετα από δυο χρόνια.

Καμία λογική, σε ένα κράτος που δεν υπάρχει λογική.

αν κάνεις μια αγορά πχ 2400€ με 24 δόσεις δεν υπολογίζονται αυτόματα και τα 2400€ στο Αφορολόγητο σου. Κάθε μήνα που θα χρεώνεται μια δόση θα προστίθενται 100€ στο Αφορολόγητο

Οπότε θα μοιραστούν στο Αφορολόγητο 2 ή 3 οικονομικών ετών αναλόγως πότε έκανες την αγορά

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
6 minutes ago, kon1to said:

αν κάνεις μια αγορά πχ 2400€ με 24 δόσεις δεν υπολογίζονται αυτόματα και τα 2400€ στο Αφορολόγητο σου. Κάθε μήνα που θα χρεώνεται μια δόση θα προστίθενται 100€ στο Αφορολόγητο

Οπότε θα μοιραστούν στο Αφορολόγητο 2 ή 3 οικονομικών ετών αναλόγως πότε έκανες την αγορά

Μάλιστα, ίσχυε από πάντα αυτό;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...