Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτον δεν είπα ποτέ ότι η Ιρλανδία είναι μια πάμπλουτη οικονομία και υπόδειγμα βιομηχανικού κράτους και κράτος-πρότυπο και όλα τα άλλα που λες. Είπα ότι είναι μια εύπορη, δυναμική και τεχνολογικά ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης. Τα περί G7, πλουσιότερη από τις ΗΠΑ και λοιπές υπερβολές εσύ για να εξυπηρετήσεις το επιχείρημά σου. Οπότε για να τελειώνουμε αμφιβάλεις ότι είναι μια χώρα εύπορη, δυναμική, και τεχνολογικά ηγέτιδα στην Ευρώπη, που οφείλεται στην πολιτική προσέλκυσης επιχειρήσεων που υιοθέτησε από το '90;

Δεύτερον μόνος σου δεν έκανες παράθεση το κομμάτι για το GNI σαν μια ρεαλιστική μέτρηση που είναι αποδεκτή από την Παγκόσμια τράπεζα, τον OECD, και το IMF; Εγώ αυτά τα στοιχεία βρήκα αυτά παρέθεσα,

Π.χ. world bank ανεργία 2017 ~6.3%

https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS?locations=IE

Τα άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία δεν είναι 6% αλλά ξέρω εγώ 25 όπως στην αντικαπιταλιστική Ελλαδάρα μας, ότι δεν έχει εμπορικό πλεόνασμα αλλά έλλειμμα, ότι το GNI* δεν είναι 50000 αλλά π.χ 5000, και γενικά ότι οι Ιρλανδοί έχουν πέσει θύματα των κακών καπιταλιστών και στην πραγματικότητα πεινάνε το ίδιο ή χειρότερα με το '80 και έχει βαρέσει κανόνι και όσοι τους δανείζουν κάνουν λάθος, δεν τα βρήκα.

Ας μείνουμε οπότε εδώ. Εγώ μένω στην γνώμη που έχω σχηματίσει ότι η Ιρλανδία τα καταφέρνει μια χαρά και οι πολίτες της δεν είναι τελείως παλαβοί να υποστηρίζουν με θέρμη το μοντέλο που ακολουθούν τόσες δεκαετίες που τους μετέτρεψε από μια σχεδόν τριτοκοσμική χώρα μεταναστών στην ευκατάστατη χώρα που είναι σήμερα, και τους έφερε την Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Amazon, Dell, Oracle, Sandisk, Linkedin, VMware, Kingston, Adobe, IBM, Symantec, Paypal, Seagate, Cisco, Blizzard, Electronic Arts, HP, Avaya, SAP, Netgear,  Dropbox, Yelp, Airbnb, Accenture, TripAdvisor και χιλιάδες άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα υψηλής κατάρτισης, επιστήμονες, μηχανικούς κτλ.

Επεξ/σία από Omnigeek
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/6/2018 στις 9:30 ΜΜ, Omnigeek είπε

Πρώτον δεν είπα ποτέ ότι η Ιρλανδία είναι μια πάμπλουτη οικονομία και υπόδειγμα βιομηχανικού κράτους και κράτος-πρότυπο και όλα τα άλλα που λες. Είπα ότι είναι μια εύπορη, δυναμική και τεχνολογικά ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης. Τα περί G7, πλουσιότερη από τις ΗΠΑ και λοιπές υπερβολές εσύ για να εξυπηρετήσεις το επιχείρημά σου. Οπότε για να τελειώνουμε αμφιβάλεις ότι είναι μια χώρα εύπορη, δυναμική, και τεχνολογικά ηγέτιδα στην Ευρώπη, που οφείλεται στην πολιτική προσέλκυσης επιχειρήσεων που υιοθέτησε από το '90;

Δεύτερον μόνος σου δεν έκανες παράθεση το κομμάτι για το GNI σαν μια ρεαλιστική μέτρηση που είναι αποδεκτή από την Παγκόσμια τράπεζα, τον OECD, και το IMF; Εγώ αυτά τα στοιχεία βρήκα αυτά παρέθεσα,

Π.χ. world bank ανεργία 2017 ~6.3%

https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS?locations=IE

Τα άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία δεν είναι 6% αλλά ξέρω εγώ 25 όπως στην αντικαπιταλιστική Ελλαδάρα μας, ότι δεν έχει εμπορικό πλεόνασμα αλλά έλλειμμα, ότι το GNI* δεν είναι 50000 αλλά π.χ 5000, και γενικά ότι οι Ιρλανδοί έχουν πέσει θύματα των κακών καπιταλιστών και στην πραγματικότητα πεινάνε το ίδιο ή χειρότερα με το '80 και έχει βαρέσει κανόνι και όσοι τους δανείζουν κάνουν λάθος, δεν τα βρήκα.

Ας μείνουμε οπότε εδώ. Εγώ μένω στην γνώμη που έχω σχηματίσει ότι η Ιρλανδία τα καταφέρνει μια χαρά και οι πολίτες της δεν είναι τελείως παλαβοί να υποστηρίζουν με θέρμη το μοντέλο που ακολουθούν τόσες δεκαετίες που τους μετέτρεψε από μια σχεδόν τριτοκοσμική χώρα μεταναστών στην ευκατάστατη χώρα που είναι σήμερα, και τους έφερε την Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Amazon, Dell, Oracle, Sandisk, Linkedin, VMware, Kingston, Adobe, IBM, Symantec, Paypal, Seagate, Cisco, Blizzard, Electronic Arts, HP, Avaya, SAP, Netgear,  Dropbox, Yelp, Airbnb, Accenture, TripAdvisor και χιλιάδες άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα υψηλής κατάρτισης, επιστήμονες, μηχανικούς κτλ.

Από τις 29 εταιρίες που αναφέρεις ολογράφως, κατέβαλες κάποια προσπάθεια να διαβάσεις περί των δραστηριοτήτων τους στην Ιρλανδία ή απλά τις κόπιαρες από άλλη μια κυβερνητικής προέλευσης λίστα; Μόνος σου προσπαθείς να βγάλεις την Ιρλανδία ως θαύμα της 3-4ης βιομηχανικής επανάστασης, όχι εγώ, και δεν την βλέπω την προσπάθεια σου να ευδοκιμεί ούτε σήμερα. Γιατί δεν μας λες και τι προϊόντα παράγουν στην Ιρλανδία αυτές οι 29 εταιρίες που αναφέρεις; Δεν θέλεις ή δεν μπορείς; 

Ενδεικτικά για 2 εταιρίες έχουμε:

Για να το κάνουμε λιανιά λοιπόν, η Kingston απλά και ξάστερα έχει έδρα Ιρλανδία για ευρωπαϊκό σιφόνι της εισαγωγής/εξαγωγής της ασιατικής παραγωγής της, ενώ η ΕΑ επίσης κάνει το ίδιο (διατηρώντας τα studio σε πραγματικά προηγμένες χώρες όπως Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδά) + τηλεφωνικό κέντρο άμα τους κάτσει κανείς καλά. Γιατί λοιπόν κάποιες εταιρίες προτιμούν να έρθουν Ιρλανδία; Επειδή ανήκει στην ΕΕ, λόγω εγγύτητας με το ΗΒ και την Κοινοπολιτεία του, συν το σύστημα προσέλκυσης επενδύσεων ή αλλιώς στοχευμένης ευρωπαϊκής φοροαποφυγής. Δεν χρειαζόταν εγώ να το ψάξω για να το μάθω, απλά επειδή θα υπάρχουν σίγουρα άλλοι που ενδέχεται να διαβάζουν και να βαριούνται ή να μην ξέρουν να τα βρουν, μπήκα στον κόπο να τα παραθέσω. Έτσι για να μην μένουμε στην επιφανειακή ανάγνωση τίτλων και κρατικών γραφημάτων όπως άλλοτε. 

Το πόσοι και με πόση θέρμη υποστηρίζουν ένα τέτοιο σύστημα φαίνεται από την εκλογική συμμετοχή και τα αποτελέσματα, αλλά από οικονομική σκοπιά είναι έωλο, εφήμερο, υφίσταται μόνο υπό την ανοχή των ισχυρών κρατών της ΕΕ που ορίζουν και την κοινή αγορά και είναι υποδεέστερο ενός συστήματος όπως της Νορβηγίας που δεν βασίζεται σε φορολογικά κόλπα τέτοιου είδους για τα οποία η Apple τώρα πληρώνει. Τουλάχιστον καταδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας πως η Ιρλανδία δεν ξεπερνά τις ΗΠΑ όπως είχες γράψει με εκείνο το απαράμιλλο 5η στον κόσμο που το έκανες και σημαία μαζί με τα υπόλοιπα πλασματικά στοιχεία που είχες παραθέσει. Εμπρός να μας εκθειάσεις και τα Cayman Islands για την ανεπτυγμένη οικονομία τους, τους εύπορους κατοίκους και την ηγετική θέση τους στην παγκόσμια ναυτιλία χωρίς λιμάνι, κτλ κτλ κτλ

Συνεπώς, όχι απλά αμφιβάλλω, αλλά επειδή διαθέτω κριτική σκέψη και αρέσκομαι στην ανάλυση, διαφωνώ καθέτως πως η Ιρλανδία είναι δυναμική και τεχνολογικά ηγέτιδα στην Ευρώπη. Αυτά είναι δικά σου ευχολόγια και στερούνται πραγματικού αντικρίσματος ενόσω υπάρχουν Γερμανία, ΗΒ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία. Με πορδές δεν βάφονται αυγά πόσο μάλλον με εταιρίες που επιλέγουν έδρες φορολογικούς παραδείσους απλά και μόνο για να βγάλουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και να εισάγουν στην ΕΕ τα προϊόντα που παράγουν εκτός και σίγουρα όχι στην Ιρλανδία την τεχνολογικά ηγέτιδα της Ευρώπης. Τόσα έγραψα και τις προηγούμενες φορές.

Δεν κρατήθηκα αυτή φορά καθώς διάβασα για "Ιρλανδία, Τεχνολογική Ηγετιδα στην Ευρώπη", αλλά ειλικρινά δεν πρόκειται να κάτσω άλλο να αναλύσω μεμονωμένες εταιρίες, θέματα διεθνής οικονομικής και τα οικονομικά των νομισματικών ενώσεων στο Insomnia πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στα προφανή. Καλά κάνεις όμως και μένεις στη γνώμη σου, γιατί άμα φύγει ξαφνικά η Apple από την Ιρλανδία θα μείνεις μόνο με αυτήν...

Επεξ/σία από Feregorn
  • Like 1
Δημοσ.

Οκ. Εγώ δεν άκουσα κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι η Ιρλανδία και οι κάτοικοι της είναι στην πραγματικότητα φτωχοί και το μοντέλο που ακολούθησαν δεν τους ωφέλησε αλλά τους έβλαψε. Τις συγκρίσεις με τεράστιες βιομηχανικές οικονομίες και πάμπλουτες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες τις βρίσκω άκυρες, οπότε θα μείνω στην ορχική μου άποψη μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...