Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χθες έμαθα ότι με δέχτηκαν κάποια πανεπιστήμια στην Γαλλία (Lyon 2, Grenoble, Rennes κλπ) για Νομική σε προπτυχιακό επίπεδο (Licence en Droit). Παράλληλα, λόγω της εξαιρετικής επίδοσης μου φέτος, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να περάσω στην Νομική Αθήνας η Θεσσαλονίκης. Όποτε, όπως καταλαβαίνετε το δίλλημα μου είναι αρκετά μεγάλο. Όλα τα πανεπιστήμια, ελληνικά η γαλλικά, προσφέρουν εξαιρετικό επίπεδο σπουδών. Ωστόσο, φοβάμαι πως η αγορά της Ελλάδας είναι απογοητευτική σήμερα και ίσως να μην έχω την ευκαιρία να ασκήσω το επάγγελμα του δικηγόρου και να συμβιβαστώ με κάτι άλλο.

Ένα άλλο θέμα με την νομική στην Ελλάδα είναι ότι «καταδικάζω» τον εαυτό μου να ζήσω εδώ καθώς από όσο ξέρω η «μετανάστευση» δικηγόρων από χώρα σε χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν έχει καποιος πληροφορίες σε αυτό το θέμα, θα το εκτιμούσα να με ενημέρωνε. 

Γενικότερα, εσείς αν ήσασταν στην θέση μου, ποια θα ήταν η επιλογή σας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχάς θα μάθαινα πως το δίλημμα γράφεται έτσι.

Αφού έχεις στόχο να φύγεις από Ελλάδα, φύγε για Γαλλία από τώρα.

Επεξ/σία από djcat
Δημοσ.
Στις 23/5/2018 στις 7:40 ΜΜ, Greyfox77 είπε

Χθες έμαθα ότι με δέχτηκαν κάποια πανεπιστήμια στην Γαλλία (Lyon 2, Grenoble, Rennes κλπ) για Νομική σε προπτυχιακό επίπεδο (Licence en Droit). Παράλληλα, λόγω της εξαιρετικής επίδοσης μου φέτος, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να περάσω στην Νομική Αθήνας η Θεσσαλονίκης. Όποτε, όπως καταλαβαίνετε το δίλλημα μου είναι αρκετά μεγάλο. Όλα τα πανεπιστήμια, ελληνικά η γαλλικά, προσφέρουν εξαιρετικό επίπεδο σπουδών. Ωστόσο, φοβάμαι πως η αγορά της Ελλάδας είναι απογοητευτική σήμερα και ίσως να μην έχω την ευκαιρία να ασκήσω το επάγγελμα του δικηγόρου και να συμβιβαστώ με κάτι άλλο.

Ένα άλλο θέμα με την νομική στην Ελλάδα είναι ότι «καταδικάζω» τον εαυτό μου να ζήσω εδώ καθώς από όσο ξέρω η «μετανάστευση» δικηγόρων από χώρα σε χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν έχει καποιος πληροφορίες σε αυτό το θέμα, θα το εκτιμούσα να με ενημέρωνε. 

Γενικότερα, εσείς αν ήσασταν στην θέση μου, ποια θα ήταν η επιλογή σας.

Βάλε το διαβατήριο στα δόντια και φύγε αμέσως για Γαλλία! 

Οι σπουδές εκεί θα σου δώσουν μέλλον, εδώ - τίποτα! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποιες είναι οι εξαιρετικές σου επιδόσεις, δεν έχεις δώσει πανελλήνιες ακόμη.  Πήγαινε πάντως στο εξωτερικό. Μην καταλήξεις σε καμιά κομοτηνή εδώ, να διαβάζεις δαποσημειώσεις και να βγαίνεις σε άθλια καφέ πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλα της οικογένειάς σου. Παρόμοιο κόστος με το Γαλλικό σύστημα θα έχεις. Πάντως το επίπεδο σπουδών της Ελλάδας δεν είναι χειρότερο. Η ακαδημαϊκότητα πάσχει. Ακούω φίλους από νομικές σχολές που παίρνουν πτυχίο τώρα και δεν έχουν γράψει ούτε μία ακαδημαϊκή προπτυχιακή εργασία. Είναι δυνατόν;

Όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι επιστημοποίησης και ανοίγματος μυαλών, κι όχι απλώς σφραγιστές χαρτιών κι εξεταστικά κέντρα, ειδικά στις φιλολογικές και νομικές σχολές, το έξω θα είναι καλύτερη επιλογή.

Απλά θα χρειαστεί να υπολογίσεις τις αυξημένες απαιτήσεις που θα βρεις και τη δυσκολία προσαρμογής σε μία ξένη χώρα, καθώς και το ενδεχόμενο να μη γυρίσεις εύκολα ( α ) και να χάσεις όλο σου το κοινωνικό και "δικτυακό" κεφάλαιο με αυτή τη φυγή ( β ).

Όλα αυτά ανατρέπονται αν περάσεις σε σχολή της πόλης που μένεις. Εκεί αλλάζει το πράμα γιατί θα σπουδάσεις πραγματικά δωρεάν, σε ένα καλό επίπεδο, το οποίο μπορείς να εμπλουτίσεις ακαδημαϊκά αν θες (π.χ. μέσω elsa, παρακολουθώντας μαθήματα όχι με βάση την ευκολία για 5άρια, αλλά το τί έχεις να πάρεις από αυτά, κλπ) και στη συνέχεια να εξειδικευτείς στο εξωτερικό αν σου αρέσει η Νομική ως τέτοια, ή σε άλλο πεδίο ανθρωπιστικών σπουδών, όπως οι Πολιτικές Επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις, η Φιλοσοφία ή η Κοινωνιολογία. Όλα εξαρτώνται από το τί θες, και πώς θα τα δεις - πώς θα περάσεις άπαξ και εισαχθείς στην όποια σχολή εισαχθείς, καθώς και από το πόσο μακριά θα έχεις όρεξη να πας στη συνέχεια.

Επεξ/σία από qwertyuiop2
  • Like 1
Δημοσ.

Έχεις τόσα πολλά να κερδίσεις από την εμπειρία που αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις θα είναι πολύ καλύτερα για τον μελλοντικό εαυτό σου να έχει περάσει από τη Γαλλία ανεξάρτητα πού μπορεί να καταλήξει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε επίπεδο σπουδών δε νομίζω οτι η νομική σαν επιστήμη αν τη σπουδάσεις έξω θα σου δώσει κάτι περισσότερο απο το αν τη σπουδάσεις Ελλάδα. Εννοώντας φυσικά ότι δεν είναι πληροφορική ή management/marketing/οικονομικά που σαφώς το επίπεδο έξω είναι πιο προχωρημένο/εξελιγμένο.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι καθαρά δικιά σου επιλογή εμείς δε μπορούμε να ξέρουμε.

Σε επαγγελματικό πάλι είναι θέμα γνωριμιών, χαρακτήρα, πόσο είσαι διατεθειμένος να "λερώσεις" τα χέρια σου εδώ αλλά σίγουρα έξω ίσως έχεις περισσότερες ευκαιρίες.

Με αυτά υπόψιν φυσικά το να σπουδάσεις Ελλάδα όταν οι άλλοι συμφοιτητές σου θα είναι έξω και θα παρτάρουν/καφεδιάζουν είναι σαφώς δυσκολότερο αλλά αν περάσεις στην πόλη σου θα γλυτώσεις ένα κάρο λεφτά. Τελικά νομίζω είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα.

Επεξ/σία από mad-proffessor
  • Like 1
Δημοσ.

Πολλοι δικηγοροι γραφουν μεταπτυχιακα Γαλλια.Το ιδιο και αρχιτεκτονες.Ισως ειναι καλυτερα μονο για μεταπτυχιακα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...