Προς το περιεχόμενο

Raspberry Pi + Node-red + Sonoff


themis_17

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στο φορουμ.

Είπα να αρχίσω ένα νέο τοπικ για αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν με το node-red και διακόπτες sonoff για διάφορους αυτοματισμούς στο σπίτι.

Τα Sonoff για αυτούς που δεν γνωρίζουν είναι ουσιαστικά ένα ESP8266 wifi module με ένα ρελε 220 volt. (sonoff basic). Δίνεις τροφοδοσία 220 volt στην είσοδο του sonoff και στην έξοδο συνδέεις την συσκευή που θέλεις να χειρίζεσαι ασύρματα.

ΠΡΟΣΟΧΉ ΜΕ ΤΑ ΡΕΎΜΑΤΑ  εάν δεν γνωρίζεται πως να κάνετε την σύνδεση ζητήστε να την κάνει ηλεκτρολόγος.

Το sonoff βέβαια δουλεύει με την εφαρμογή eWElink της μαμάς εταιρίας. Εαν κάποιος θέλει να χειριζεται τα sonoff με το node-red μέσω MQTT πρωτόκολλο θα πρέπει να εγκαταστήσει custom firmware. Βάζοντας custom firmware το sonoff δουλεύει στο τοπικό μας δίκτυο χωρίς να συνδέεται στο cloud της itead.

 

Οι επιλογές για custom firmware που έχουμε είναι 3

ESPEasy

Tasmota

ESPurna

Τα δυο πρώτα τα έχω δοκιμάσει και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά καλά και σταθερά στην λειτουργία τους και πάνω κάτω  κάνεις τα ίδια πράγματα. 

Το Tasmota μου φάνηκε λίγο πιο απλό στην χρήση από το ESPEasy.

Ένας κάλος οδηγός για την εγκατάσταση του ESPEasy, τον οποίο ακολούθησα και εγώ, είναι αυτός

 

To node - red από την άλλη είναι ένα εργαλείο προγραμματισμου το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στον προγραμματισμο, αλλά αν αυτές υπάρχουν τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. (Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με προγραμματισμο). Αν έχετε Raspberry κάνετε την εγκατάσταση εκεί γιατί θα πρέπει να δουλεύει 24/7 και λόγω χαμηλής κατανάλωσης είναι προτιμότερο από την εγκατάσταση σε pc. Αφου κανουμε την εγκατασταση του node-red και το ανοιξουμε ειναι καπως ετσι

1141879266_node-red1.jpg.9f621db49540160fd67e0a080f5bb7b9.jpg

Στην αριστερή στήλη είναι οι εντολές (nodes) και με drug n drop τις βάζουμε στο μεσαίο πεδίο όπου είναι ο χώρος που δημιουργούμε το πρόγραμμα μας. Η δεξιά στήλη είναι οι πληροφορίες του κάθε node και το debug προγράμματος μας.

node-red.jpg.709b4d1b7d705eef5b8adf193f5d2815.jpg

Στην πάνω φωτογραφία ειναι το flow που εχω για να χειριζομαι τον θερμοσιφωνα στο σπιτι μου.

Στο node-red για να χειριστούμε το sonoff αφου του εχουμε βαλει custom firmware πρεπει να εγκαταστησουμε καποια nodes για να υπαρξει επικοινωνια μεταξυ των συσκευων.

Εδω θα πρεπει να διαλεξουμε τον τροπο που θελουμε να επικοινωνουν οι συσκευες μας. Εγω επελεξα το πρωτοκολλο MQTT.

Αυτο που κανει το MQTT ειναι να στελνει την κατασταση της συσκευης στον server (Raspberry) και επειτα εκτελει την εντολη που εχουμε εμεις ορισει

dash1.jpg.d0e0d852d39116906128e268b5f6102f.jpg

 

Αυτο ειναι το Dashboard του node - red.

π.χ. στην παραπανω φωτογραφια εαν πατησω το κουμπι on για να αναψει ο θερμοσιφωνας και αυτο μπορω να το κανω απο το κινητο  και εκτος σπιτιου, αυτο που γινεται ειναι το εξης

 στέλνει την εντολή μέσω του MQTT server που τρέχει στο Raspberry  να αλλάξει η κατάσταση του sonoff που είναι συνδεδεμένο με τον θερμοσίφωνα από off σε on.

 

Οι δυνατότητες του node - red είναι ατελείωτες αρκεί να υπάρχουν ωραίες ιδέες.

Αυτο που δουλεύω τώρα και θα το παρουσιάσω εφόσον πετύχει είναι ο έλεγχος της στάθμης νερού σε δεξαμενή για την αποφυγή υπερχείλισης.

 

Εαν κάποιος ασχοληθεί με node red είμαι σίγουρος ότι θα του αρέσει.

Όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι, εάν μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω.

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...