manolis115 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Θα ήθελα να μοιραστώ ένα άρθρο της Guardian και την αναδημοσίευση του από την Lifo στα Ελληνικά καθώς και τις σκέψεις μου πάνω σε αυτό. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα κινητά προκαλούν όντως καρκίνο. Υποψίες που βασίζονται σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών. Αυτές τις επιστημονικές έρευνες η βιομηχανία των κινητών και γενικά το σύστημα τις έχει υποβαθμίσει. Το πρωτότυπο άρθρο στα Αγγλικά https://www.theguardian.com/technology/2018/jul/14/mobile-phones-cancer-inconvenient-truths Και η μετάφραση από την Lifo https://www.lifo.gr/now/tech_science/200533/kinita-tilefona-kai-karkinos-i-enoxlitiki-alitheia-gia-osa-mathainoyme-kai-osa-mas-kryvoyn H βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι εδώ και 25 χρόνια η βιομηχανία διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία που σκοπό έχει να παραπλανήσει όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την πραγματική επιστήμη που ερευνά την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Ισχυρίζεται μάλιστα πως η βιομηχανία αυτή δανείζεται τη στρατηγική που είχε η καπνοβιομηχανία για να υποβαθμίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ο Guardian ανατρέχει στην ιστορία του George Carlo, ενός ανθρώπου που θεωρείται ότι κλήθηκε να «ξεπλύνει» τέτοιες έρευνες στην απαρχή της βιομηχανίας. Πηγή: www.lifo.gr https://www.sourcewatch.org/index.php/George_L._Carlo Το κεντρικό στοιχείο της διατήρησης του επιστημονικού επιχειρήματος είναι ότι δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Με άξονα αυτό, η βιομηχανία άρχισε να χρηματοδοτεί έρευνες φιλικές προς τη βιομηχανία, ενώ επιτίθενται σε μελέτες που έθεταν προβληματισμούς, επιδιώκοντας να δυσφημήσει τους επιστήμονες των οποίων οι απόψεις διαφέρουν από εκείνες του κλάδου. Η χρηματοδότηση της φιλικής έρευνας είναι ίσως η πιο σημαντική τακτική, διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι η επιστημονική κοινότητα είναι πραγματικά διχασμένη. Έτσι, όταν οι μελέτες είχαν συνδέσει την ασύρματη ακτινοβολία με τον καρκίνο ή με γενετικές βλάβες - όπως έκανε αυτή του Carlo το 1999, ή όπως έπραξε το 2010 η μελέτη Interphone του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, και όπως έκανε η NTP της κυβέρνησης των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος - η βιομηχανία μπορεί την ίδια ώρα να επισημάνει με ακρίβεια ότι άλλες μελέτες διαφωνούν. Μια πιο προσεκτική μελέτη των ευρημάτων αποκαλύπτει την παρέμβαση του κλάδου. Όταν ο Henry Lai, καθηγητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέλυσε 326 μελέτες σχετικά με την ασφάλεια που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1990 και 2006, ανακάλυψε ότι το 44% δεν βρήκε βιολογική επίδραση από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, κάτι που είχε κάνει το 56%. Αλλά όταν ο Lai έκανε κατάταξη των μελετών σύμφωνα με τις πηγές χρηματοδότησής τους, προέκυψε μια διαφορετική εικόνα: το 67% των ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενων μελετών βρήκε βιολογική επίδραση, κάτι που είχε κάνει μόνο το 28% των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία. Πηγή: www.lifo.gr Αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι σίγουρες με βάση επιστημονικά δεδομένα ότι τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνο, τότε γιατί έχουν ανάγκη να χρηματοδοτούν έρευνες που να δείχνουν ότι τις συμφέρει. Προσωπικά πιστεύω ότι οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν από την αρχή ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Αλλά τα λεφτά είναι πολλά τόσο στην πώληση των τσιγάρων αλλά θα τολμήσω να πω και στα αντικαρκινικά φάρμακα. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει με τα κινητά. Τόσο στην αγορά μίας συσκευής που έχει φτάσει να κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ. Όσο και με τις τον κλάδο του marketing και της πώλησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Και πολλοί άλλοι κλάδοι βγάζουν λεφτά από αυτήν τη βιομηχανία. Γενικά ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει ελάχιστη σημασία στην υγεία του πολίτη. Πουλάει προϊόντα που μακροπρόθεσμα βλάπτουν τον χρήστη ειδικά προς το τέλος της ζωής τους γιατί δεν τον συμφέρει να πεθάνει κάποιος νέος όσο αγοράζει τα προϊόντα τους. Μετά που θα βγει το πρόβλημα στην επιφάνεια πχ καρκίνος πουλάει μία πανάκριβη φαρμακευτική λύση για ένα πρόβλημα που τον έπεισε να το αγοράσει. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά όπως ότι οι βιομηχανίες βομβών που έφτιαξαν τις βόμβες που ρίχτηκαν στον πόλεμο του Ιράκ Οι ίδιες δημιούργησαν μετά το τέλος του πολέμου εταιρείες εκ καθαρισμού ναρκών και βομβών. Πληρώθηκαν και για να φτιάξουν το πρόβλημα και για να το λύσουν μετά. Όταν τελικά μετά από 50 χρόνια όπως και με το κάπνισμα αποδειχτεί πέρα κάθε αμφιβολίας ότι τα κινητά προκαλούν καρκίνο. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση του κόσμου; Θα πετάξει τα κινητά του; Ή θα αναγράφετε πάνω στα κινητά προειδοποίηση για την υγεία όπως συμβαίνει τώρα με τα τσιγάρα; Υποσημείωση: Μπορεί να είμαι από λίγο εως πολύ υπερβολικός και δεν ισχυρίζομαι ότι η οπτική μου γωνία είναι η σωστή. Απλώς εκφράζω την άποψη μου σε ένα θέμα και θα με ενδιέφερε και η δική σας γνώμη.
AtiX Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 "Το έξυπνο τηλέφωνο είναι η πιο αξιόπιστη συσκευή επιτήρησης" Πηγη: Εφημερίδα Συντακτών 1
defacer Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Παιδιά μη ξεχνάτε και το WiFi έτσι; Κι αυτό ακτινοβολία σε παρόμοιες συχνότητες είναι και προκαλεί καρκίνο, δεν κατούρησε στο πηγάδι. Δε θα μας σώσει το να πετάξουμε τα κινητά, πρέπει κατ' ελάχιστο να πετάξουμε και τα λάπτοπ. ΥΓ Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα κινητά "προκαλούν καρκίνο", τουλάχιστον με την έννοια που το αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος όταν το ακούσει. Δε μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό, αλλά οι γνώσεις μου περί φυσικής και ηλεκτρομαγνητισμού μου δίνουν μια βάση στην οποία μπορώ να πατήσω χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να πιστέψω ότι μου λένε και να το καταπιώ αμάσητο. Αλλά το άρθρο αυτό, δε χρειάζεται να ξέρεις από ηλεκτρομαγνητισμο για να καταλάβεις ότι είναι μονοδιάστατο agenda push (ή, όπως θα το περιέγραφα σε φίλους, πίπες). Αρκεί να έχεις δει τι γράφεται κατά καιρούς για θέματα που γνωρίζεις σε βάθος, κι ας είναι διαφορετικά. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΘΌΛΟΥ ΕΠΙΣΤΉΜΗ ΕΚΕΊ ΜΈΣΑ, απλά παίρνουν μια ανθρώπινη ιστορία και λένε παραμυθάκια που καταλήγουν στο "έτσι λοιπόν συνομωτούν, και γιατί να το κάνει αυτό κανείς αν δεν έχει κάτι να κρύψει". Τα κόκκαλα των επιστημόνων γυρνάνε στον τάφο τους. Τελείως ενδεικτικά αναφέρω ένα μόνο πράγμα που μου έκανε μπαμ: στο άρθρο λέει ότι έδωσαν στους ποντικούς "ισοδύναμη ακτινοβολία με αυτή που παίρνει ο μέσος χρήστης κινητού κατά τη διάρκεια της ζωής του". Τώρα, είμαι βέβαιος ότι η έρευνα απαντά σε κάποια από τα παρακάτω ερωτήματα που μου δημιουργούνται και δεν είναι τελείως για το πέος όπως είναι το άρθρο, αλλά δεν το ξέρουμε αυτό γιατί το άρθρο δεν έχει σκοπό να μας μορφώσει παρά μόνο να κάνει το κομμάτι του: - Πώς υπολόγισαν την ακτινοβολία του "μέσου χρήστη κατά τη διάρκεια της ζωής του"; - Όταν λένε ισοδύναμη, τι εννοούν; Γιατί εγώ αν φάω μια δυνατή σφαλιάρα από άνθρωπο στο κεφάλι, θα πονέσω. Ο ποντικός όμως θα πεθάνει. - Μπορώ υποθέτω κατά τη διάρκεια της ζωής μου να πιω ένα βαρέλι αλκοόλ χωρίς να πάθω τίποτα. Αν όμως με βάλεις να πιω το ίδιο βαρέλι μέσα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα (πχ σε κάποιο πείραμα) θα πεθάνω. Η έκθεση των ποντικών στην ακτινοβολία υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από την έκθεση των ανθρώπων κάνει διαφορά ή όχι; Από πού προκύπτει το ναι ή το όχι; Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα κλείσω εδώ λέγοντας πως το να καταπίνουμε πράγματα που γράφονται όχι από τους ίδιους τους επιστήμονες αλλά από άγνωστης ποιότητας αρθρογράφους δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε στην αλήθεια. Πόσοι από αυτούς που θα διαβάσουν το άρθρο θα έχουν, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τις παραπάνω ερωτήσεις στο μυαλό τους; Γελάστε μαζί μου. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από defacer 4
ProponitisTouKanape Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Εχω μια ιδεα στο μυαλο μου. Δε μπορω να την τεκμηριωσω. Οποτε βρισκω μια ερευνα που, ας πουμε, πλησιαζει λιγο αυτο που θελω να πω. Ξεκιναω να κανω το ενα λογικο αλμα πισω απο το αλλο ωστε να καταληξω δηθεν τυχαια στην ιδεα που ειχα εξ'αρχης στο μυαλο μου. Job done 😎 Σε αντιθεση με αλλα καθεστωτα, στις αστικες δημοκρατιες με οικονομια αγορας, επικρατει μια σχετικη αναρχια. Δεν υπαρχει κεντρικος σχεδιασμος σχετικα με τα αγαθα που μπορουν να αγορασουν οι καταναλωτες. Δεν υπαρχει το Politburo που παιρνει ολες τις αποφασεις και καθοριζει μεχρι και τι ποιοτητα θα εχει το χαρτι υγειας. Οποτε το να συνδεεις την βιομηχανια της τεχνολογιας με την φαρμοβιομηχανια ειναι σα να λες οτι τα 15-20 μεγαλα κεφαλια του καπιταλισμου (ποιοι btw; τραπεζιτες; βιομηχανοι; πολιτικοι; Αμερικανοι; Ιαπωνες; Βρετανοι; Γερμανοι;) ειναι σε μια απομονωμενη σπηλια και σκεφτονται σατανικα σχεδια χαϊδευοντας ασπρες γατες. Η Apple τα εχει πλακακια με την Pfizer ωστε τα τηλεφωνα της να προκαλουν καρκινο και να πουλαει η Pfizer φαρμακα; Μονο που μαλλον τηλεφωνα της Apple τα χρησιμοποιουν και τα στελεχη της Pfizer και οι ερευνητες της. Επισης τα προϊοντα ειναι στη διαθεση ολων των καταναλωτων αλλα δεν εισαι αναγκασμενος να τα αγορασεις. Λες για τα τσιγαρα. Προκαλουν καρκινο. Κι ομως οι ανθρωποι καπνιζουν. Κατι γραμματα ΝΑΑΑΑ που το λενε, δε τα βλεπουν πανω στο πακετο; Τα βλεπουν αλλα τα αγνοουν. Αρα αμα καπνιζεις, και παθεις καρκινο, θα φταιει το καπιταλιστικο συστημα που σου εκανε διαθεσιμα τα τσιγαρα; Ισα ισα, που στις δυτικες κοινωνιες λογω της ελευθεριας διαδοσης της πληροφοριας, μπορουμε να αναζητησουμε πολυ ευκολοτερα πληροφοριες για το οτιδηποτε χωρις να εχουν περασει απο κρατικη λογοκρισια. Μπορεις να ψαξεις, να διαβασεις και να κρινεις. Μου θυμιζει αυτο το ποστ της κλασικη παπατζα "Εχει βρεθει το φαρμακο για τον καρκινο και μας το κρυβουν για να πουλανε αντικαρκινικα φαρμακα αντι για οριστικη θεραπεια". Πρεπει καποια στιγμη να ξεκινησουμε να συμπεριφερομαστε σαν μεγαλοι ανθρωποι με κριση και να παψουμε να ριχνουμε παντα τις ευθυνες καπου αλλου. Μην περιμενεις απο εναν καλο πατερουλη να σου λυσει ολα τα προβληματα και να αποφασιζει αυτος τι ειναι καλο για σενα και τι οχι. Εισαι ενηλικας, μορφωμενος, με ολη την πληροφορια στα ποδια σου. Εκμεταλλευσου την. Και τελος, αν δεν θες να καπνιζεις, μη καπνιζεις. Αν δε θες να χρησιμοποιεις κινητο, μη χρησιμοποιεις, στειλε περιστερι. Αν δε θες Wi-Fi, τραβα καλωδιο. Αν δε θες καυσαεριο και τροφιμα μαζικης παραγωγης, πηγαινε στο χωριο και καλλιεργησε τα δικα σου. Αν δε θες φαρμακα, χρησιμοποιησε γιατροσοφια. Αλλα βεβαια, ζησε και με τις συνεπειες. Το συστημα δεν ειναι τοσο ισχυρο οσο νομιζεις. Μπορεις να του κανεις κωλοδαχτυλο και να επιστρεψεις στο 1800. Στο χερι σου ειναι.. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από ProponitisTouKanape 3
labros1988 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Διάβασε κανένας την έρευνα που σχολιάζει ο Guardian? Γιατί βλέπω πάλι το κλασικό μοτίβο κακών ερευνών: να κοιτάμε δευτερεύοντα χαρακτηριστικά/μετρήσεις (τον αριθμό των ποντικών που παθαίνουν καρκίνο, αντί για τον μέσο όρο ζωής κλπ), να δημοσιεύονται δεδομένα πριν τα full findings κλπ, να ερμηνεύομε τα αποτελέσματα όπως θέλουμε κλπ Οπότε και εγώ ερμηνεύω τα αποτελέσματα όπως θέλω και μπορώ να πω με βεβαιότητα μέσα από τα μερικά αποτελέσματα μίας μελέτης πραγματοποιημένης σε ποντίκια, ότι τα κινητά κάνουν καλό στην υγεία! Ναι καλά διαβάσατε, τα κινητά κάνουν καλό στην υγεία. Το λένε και οι συντάκτες του paper: "At the end of the 2-year study, survival was lower in the control group of males than in all 2 groups of male rats exposed to GSM-modulated RFR. Survival was also slightly lower in control 3 females than in females exposed to 1.5 or 6 W/kg GSM-modulated RFR. In rats exposed to 4 CDMA-modulated RFR, survival was higher in all groups of exposed males and in the 6 W/kg 5 females compared to controls." Άρα, τα ποντίκια που δέχτηκαν ακτινοβολια, μπορεί κάποια από αυτά να εμφάνισαν καρκίνο, αλλά κατά μέσο όρο έζησαν περισσότερο... Και για να συνεχίσουμε, υπάρχουν και τα review comments, που δείχνουν τα προβληματα της έρευνας: "Why aren’t we being told, at least at a high level, of the results of other experiments (i.e., male and female mice, tissues other than heart and brain, tumors other than glioma and schwannoma)? Given the multiple comparisons inherent in this kind of work (see pages 27-30 and Table 13 of the FDA guidance document), there is a high risk of false positive discoveries. In the absence of knowing other findings, we must worry about selective reporting bias." 3
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Ο καπιταλισμός δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Αντιθέτως ο καπιταλισμός εγγυάται ότι αν υπάρχει πρόβλημα θα αποκαλυφθεί. Πολύ απλά γιατί τα μεγάλα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Μέρος της αγοράς ευνοείται από το ένα γεγονός, υπάρχουν όμως και ανταγωνιστές που θα επιδιώξουν να βγουν στην επιφάνεια κάποια προβλήματα. Θα προτιμούσες ένα κρατικά ελεγχόμενο σύστημα; Πως αυτό θα ευνοούσε την αξιοπιστία των ερευνών, εφόσον όλα τα προέρχονταν από έναν και μόνο κρατικό οργανισμό, ένα κρατικό πανεπιστήμιο και από ένα κρατικό μονοπώλιο; Εκεί θα ήσουν εξαρτημένος από έναν κρατικό λειτουργό και από το αν κάνει καλή την δουλειά του ή από έναν ηγέτη Οπως για παράδειγμα επί εποχής Τσερνόμπιλ που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν έγινε πυρηνικό ατύχημα.. Τι είναι πιο εύκολο, να εξαγοράσεις ένα άτομο.. ή ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα σε μια παγκόσμια οικονομία; Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από Επισκέπτης
defacer Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 50 minutes ago, labros1988 said: 6 W/kg Δεν το διάβασα αλλά αυτό το νούμερο είναι ήδη 3+ φορές μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπτό για κινητά (το οποίο εννοείται ότι κανένα κινητό δεν αγγίζει). Φυσικά το νούμερο από μόνο του δε λέει τίποτα αν δεν ξέρουμε τη μεθοδολογία.
manolis115 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Είναι λίγο έως πολύ υπερβολικές οι σκέψεις που κάνω. Το πήγα πολύ μακριά. Σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να μου πείτε την γνώμη σας. Σίγουρα όχι ότι φταίει η τεχνολογία αλλά κάθε νέα ανακάλυψη του ανθρώπου έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες που τις μαθαίνουμε αργότερα. Δεν πιστεύω ότι συνεννοούνται οι καπνοβιομηχανίες με τις φαρμακευτικές. Αλλά σίγουρα επωφελούνται από το πρόβλημα που δημιουργείτε στους ανθρώπους. Τέλος, πάντων σίγουρα δεν μπορούμε να κλειστούμε σε μια σπηλιά. Η τεχνολογία προοδεύει και σε πολλούς τομείς κάνει καλύτερη την ζωή μας. Αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα όπως να χρησιμοποιούμε hands free η να μην καπνίζουμε. Επίσης έχουμε μερίδιο και εμείς για τις επιλογές που κάνουμε δεν φταίει για όλα ο καπιταλισμός. Ένα τελευταίο άρθρο θα μοιραστώ σχετικά με το πως η χρήση των κινητών και των ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και των λαμπών φωτισμού το βράδυ κάνει κακό στην υγεία. Αυτό οφείλεται στο μπλε φως που αλλάζει τον κικάρδιο ρυθμό και υποστέλλει την μελατονίνη. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από manolis115
Προτεινόμενες αναρτήσεις