isay Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Γενικά στον κόσμο ή από θρησκευτικής προσέγγισης του θέματος; Για το πρώτο, υπάρχει λόγω της φύσης του ανθρώπου (και άρα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε), αν και σηκώνει πολύ ανάλυση για τους ορισμούς και τα ορια του καλου, κακου, ηθικό, ανήθικο, φιλικό, εχθρικό, κλπ. Για το δευτερο αναρωτήσου από που πηγάζει η δική σου σιγουρια ύπαρξης ή ανυπαρξίας και αν θες παραπάνω διερεύνηση, ανοιξε ένα νεο ωραίο θεματάκι οπου όλοι μπορουμε να κάνουμε μια ωραία συζήτηση. Ετσι δεν θα γινει hijack αυτό το νήμα και θα ακουστουν όλες οι πλευρές
Hapatingo Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Νομίζω πως εάν υπάρχει εκ φύσεως τότε υπάρχει παντού.
isay Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 2 λεπτά πριν, Hapatingo είπε Νομίζω πως εάν υπάρχει εκ φύσεως τότε υπάρχει παντού. Μισο λεπτάκι γιατί αλλο λεω εγω και αλλο πραγμα εσυ. Αυτά που εγραψα στη συμμετοχή μου στη συζήτηση ήταν για την αμφισβήτηση της θρησκευτικής ύπαρξης του καλού/κακου. Αυτό είναι διαφορετικό από το καλο/κακο στην ανθρωπινη φύση. Εσύ ουσιαστικά λες οτι επειδή υπάρχει ανθρώπινο καλο/κακο, αρα υπάρχει και θρησκευτικό καλο/καλο (παραδεισος-κολαση, θεος-διαβολος, Οσιρι-Σετ, κλπ κλπ). Εκει διαφωνουμε για τη γενικευση. Ομοιως δε μπορεις να γενικέυσεις οτι επειδή υπάρχει θρησκευτικό καλο/κακο ΑΡΑ υπάρχει ανθρώπινο καλο/κακο. Τσου. Θα στο πάω ένα βήμα παραπέρα. Το οτι δε μπορουμε ευκολα να αποδεχτουμε την τυχαιότητα της ανθρώπινης υπαρξης (μικροι οριζοντες, πλύση εγκεφάλου, συνήθεια, ψυχική αναγκη, κλπ), αυτό δεν ισοδυναμει οτι σώνει και καλα μας επλασε κάποιος θεός (με τη θρησκευτική έννοια). Αν βγάλουμε το συναίσθημα και προσπαθήσουμε να βασιστουμε στη λογική, είμαι οπαδός της τυχαιότητας και για πιο ριζοσπαστική προσεγγιση, θεωρώ πολύ πιο πιθανό να είμαστε δημιουργία κάποιου εξωγήινου πολιτισμου, παρά κάποιας οντότητας Θεού. Οπως δηλαδή οι άνθρωποι διασταυρώνουν φυτα για να βγάλουν νέα είδη και δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα τους (αντι από τυχαίες διασταυρώσεις στη φύση) Δε θα συνεχίζω άλλο εδω. Αν θες ανοιξε ένα θεματάκι, βάλε τις σκεψεις σου και τα λεμε εκει.
Hapatingo Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 1 minute ago, isay said: Μισο λεπτάκι γιατί αλλο λεω εγω και αλλο πραγμα εσυ. Αυτά που εγραψα στη συμμετοχή μου στη συζήτηση ήταν για την αμφισβήτηση της θρησκευτικής ύπαρξης του καλού/κακου. Αυτό είναι διαφορετικό από το καλο/κακο στην ανθρωπινη φύση. Εσύ ουσιαστικά λες οτι επειδή υπάρχει ανθρώπινο καλο/κακο, αρα υπάρχει και θρησκευτικό καλο/καλο (παραδεισος-κολαση, θεος-διαβολος, Οσιρι-Σετ, κλπ κλπ). Εκει διαφωνουμε για τη γενικευση. Ομοιως δε μπορεις να γενικέυσεις οτι επειδή υπάρχει θρησκευτικό καλο/κακο ΑΡΑ υπάρχει ανθρώπινο καλο/κακο. Τσου. Θα στο πάω ένα βήμα παραπέρα. Το οτι δε μπορουμε ευκολα να αποδεχτουμε την τυχαιότητα της ανθρώπινης υπαρξης (μικροι οριζοντες, πλύση εγκεφάλου, συνήθεια, ψυχική αναγκη, κλπ), αυτό δεν ισοδυναμει οτι σώνει και καλα μας επλασε κάποιος θεός (με τη θρησκευτική έννοια). Αν βγάλουμε το συναίσθημα και προσπαθήσουμε να βασιστουμε στη λογική, είμαι οπαδός της τυχαιότητας και για πιο ριζοσπαστική προσεγγιση, θεωρώ πολύ πιο πιθανό να είμαστε δημιουργία κάποιου εξωγήινου πολιτισμου, παρά κάποιας οντότητας Θεού. Οπως δηλαδή οι άνθρωποι διασταυρώνουν φυτα για να βγάλουν νέα είδη και δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα τους (αντι από τυχαίες διασταυρώσεις στη φύση) Δε θα συνεχίζω άλλο εδω. Αν θες ανοιξε ένα θεματάκι, βάλε τις σκεψεις σου και τα λεμε εκει. Το ίδιο πράγμα λέμε, το καλό και το κακό είναι έννοιες εκ φύσεως όπως λες, συνεπώς από πίσω κρύβονται υπέρμαχοι αυτών. Τα άλλα που είπες είναι άπλα μια προσέγγιση σε κατι που δεν προσεγγίζετε. Ακόμα και από εξωγήινους να ήμασταν δεν θα μπορούσαμε να τους προσεγγίσουμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα