Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Την απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέληκαθαριότητας και φωτισμού προβλέπει ο νόμος 4555/2018.

Με το άρθρο 222 του εν λόγω νόμου επαναρρυθμίστηκε το πρόβλημα της απαλλαγής των αδήλωτων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Σε ό,τι αφορά στο παρελθόν, η διάταξη δίνει εξάμηνη προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.

Για το μέλλον η διάταξη ορίζει ότι «ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν».

Στη βάση αυτή πρέπει να διευκρινιστεί πως μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο!

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων  (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρει πως «η αυστηρή αυτή προϋπόθεση αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν θα γνωρίζει για τη νέα αυτή υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου, και έρχεται σε αντίθεση και με τη γνωστή πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δημοτικά τέλη».

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/139769/apallagi-ton-kenon-akiniton-apo-dimotika-teli-mono-me-dilosi-sto-dimo

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1626748/mono-me-dhlosh-sto-dhmo-h-apallagh-kenon-akinhton.html

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Αυτο ισχύει εδω και κατι χρονια, δεν ξερω τι αλλαγές επιφέρει αυτος ο νομος

Το άρθρο εξηγεί αναλυτικά τι αλλάζει, μάλλον διάβασες μόνο τον τίτλο που δεν δίνει σωστή περιγραφή.

Δημοσ.

Ερώτηση. Εγώ έχω ένα κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο διαμέρισμα από το 2010 (έχει βγει και το ρολοι). Αλλά από το 2016 το νοικιάζω σαν αποθήκη σε κάποιον χωρίς πάλι να έχει ρεύμα. Δεν το χρειαζόταν καν αυτός που το νοικιασε το ηθελε μονο για αποθηκη κατα τις πρωινες ωρες. 

Τι ισχύει στην περιπτωση μου? 

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Backpacker είπε

Ερώτηση. Εγώ έχω ένα κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο διαμέρισμα από το 2010 (έχει βγει και το ρολοι). Αλλά από το 2016 το νοικιάζω σαν αποθήκη σε κάποιον χωρίς πάλι να έχει ρεύμα. Δεν το χρειαζόταν καν αυτός που το νοικιασε το ηθελε μονο για αποθηκη κατα τις πρωινες ωρες. 

Τι ισχύει στην περιπτωση μου? 

Με το νέο νόμο έχεις περιθώριο 6 μήνες να δηλώσεις ότι το ακίνητο είναι κενό ώστε να απαλλαγείς από τα δημοτικά τέλη από 2010 και μετά, αλλιώς θα στα ζητήσει ο Δήμος όταν θα ξαναπάς να κάνεις επανασύνδεση ρεύματος.

Πάντως εφόσον είναι νοικιασμένο και χρησιμοποιείται σαν αποθήκη, ΔΕΝ θεωρείται κενό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Με το νέο νόμο έχεις περιθώριο 6 μήνες να δηλώσεις ότι το ακίνητο είναι κενό ώστε να απαλλαγείς από τα δημοτικά τέλη από 2010 και μετά, αλλιώς θα στα ζητήσει ο Δήμος όταν θα ξαναπάς να κάνεις επανασύνδεση ρεύματος.

Πάντως εφόσον είναι νοικιασμένο και χρησιμοποιείται σαν αποθήκη, ΔΕΝ θεωρείται κενό.

Ναι πλέον δεν ειναι κενό. Αλλά ήταν κενό από το 2010 έως το 2016. Για αυτό λέω.  Πάλι μπορώ να πάρω απαλλαγή για το διαστημα 10-16 με αυτόν τον νόμο? 

Επεξ/σία από Backpacker
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Backpacker είπε

Ναι πλέον δεν ειναι κενό. Αλλά ήταν κενό από το 2010 έως το 2016. Για αυτό λέω. 

Ε το ορθό είναι να πας μέσα σε 6 μήνες στο Δήμο και να δηλώσεις ότι από 2010-2016 ήταν κενό, μόνο που την ίδια στιγμή θα σου βγάλουν να πληρώσεις δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού από 2016 ως σήμερα. Αν δεν πας μέσα σε 6 μήνες, τότε δεν θα τα γλιτώσεις.

Εναλλακτικά μπορείς να δηλώσεις ότι μέχρι και σήμερα είναι κενό ώστε να γλιτώσεις τα τέλη 2016 ως σήμερα, αλλά να έχεις υπόψιν πως διαπιστωθεί πως γινόταν χρήση θα πληρώσεις κανονικά τα τέλη αυξημένα με ισόποσο πρόστιμο. Τώρα βέβαια πως μπορεί να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, δεν το ξέρω.

Υπόψιν, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) δεν το γλιτώνεις.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε

Ε το ορθό είναι να πας μέσα σε 6 μήνες στο Δήμο και να δηλώσεις ότι από 2010-2016 ήταν κενό, μόνο που την ίδια στιγμή θα σου βγάλουν να πληρώσεις δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού από 2016 ως σήμερα. Αν δεν πας μέσα σε 6 μήνες, τότε δεν θα τα γλιτώσεις.

Εναλλακτικά μπορείς να δηλώσεις ότι μέχρι και σήμερα είναι κενό ώστε να γλιτώσεις τα τέλη 2016 ως σήμερα, αλλά να έχεις υπόψιν πως διαπιστωθεί πως γινόταν χρήση θα πληρώσεις κανονικά τα τέλη αυξημένα με ισόποσο πρόστιμο. Τώρα βέβαια πως μπορεί να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, δεν το ξέρω.

Υπόψιν, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) δεν το γλιτώνεις.

Μα ναι δεν έχω θέμα να πληρώσω τα τελευταία 2 έτη. Καλά το ΤΑΠ ειναι μικροποσά εδώ στην επαρχία...12 ευρώ τον χρόνο βγαίνει.  Θα δώσω ένα 50ευρω περιπου. 
Επειδη δεν υπαρχει σκοπος να επανασυνδεθει το ρευμα σύντομα υπαρχει καποιος τροπος να πληρωνω αυτα τα τελη εκτός ΔΕΗ από δω και πέρα? 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Backpacker είπε

Μα ναι δεν έχω θέμα να πληρώσω τα τελευταία 2 έτη. Καλά το ΤΑΠ ειναι μικροποσά εδώ στην επαρχία...12 ευρώ τον χρόνο βγαίνει.  Θα δώσω ένα 50ευρω περιπου. 
Επειδη δεν υπαρχει σκοπος να επανασυνδεθει το ρευμα σύντομα υπαρχει καποιος τροπος να πληρωνω αυτα τα τελη εκτός ΔΕΗ από δω και πέρα? 

Ο μόνος τρόπος είναι να πηγαίνεις στον Δήμο και να ζητάς να στα βγάλουν για να τα πληρώσεις.

Πάντως και για χρόνια να τα αφήσεις δεν τρέχει τίποτα, δεν τοκίζονται, απλά μαζεύονται πολλά.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε

Ο μόνος τρόπος είναι να πηγαίνεις στον Δήμο και να ζητάς να στα βγάλουν για να τα πληρώσεις.

Πάντως και για χρόνια να τα αφήσεις δεν τρέχει τίποτα, δεν τοκίζονται, απλά μαζεύονται πολλά.

Ε ναι βγαίνουν γύρω στα 200 τον χρόνο...δεν λεει να ρθει κανα 1000αρικο ή και παραπάνω μαζεμενο καποια στιγμη στο μελλον αν πάω να κάνω επανασύνδεση. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...