Προς το περιεχόμενο

1 Αυγούστου - Ένας χρόνος από τα γεγονότα που οδήγησαν στο segwit


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

H 1 Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος της πολύμηνης διαμάχης στην κοινότητα του Bitcoin και που αφορούσε το τρόπος αύξησης της χωρητικότητας και διεκπεραίωσις των συναλλαγών, μια διαμάχη που αρκετοί τον χαρακτήρισαν ως ένα εσωτερικό εμφύλιο στο Bitcoin οικοσύστημα.

Η διαμάχη θα λήξει με την ενεργοποίηση του segwit ενώ η Bitmain και το mining pool συμφερόντων της η ViaBTC θα δημιουργήσουν το πρώτο fork του δικτύου, δημιουργώντας ένα νέα altcoin.

Το επόμενο διάστημα δεκάδες τέτοια fork θα ξεπηδήσουν μέσα από το Bitcoin.

Ας θυμηθούμε λίγο το χρονολόγιο που οδήγησαν στην 1 Αυγούστου.

 

  • Το καλοκαίρι του 2015 έχει ήδη φουντώσει η συζήτηση για το scaling του Bitcoin με τους developer του Bitcoin Gavin Andressen και Mike Hearn να προτείνουν την άμεση αύξηση των block του Bitcoin μέσω ενός fork. Οι υπόλοιποι developer αντιδρούν καθώς πιστεύουν ότι μια διάσπαση στο δίκτυο και αύξηση του block size θα δημιουργήσει ασυμβατότητες και προβλήματα στο ίδιο το δίκτυο.
  • Άγουστος 2015 δημιουργείτε από τον Mike Hearn και Gavin Andressen ο κώδικας BitcoinXT που αν καθιερωθεί θα φέρει την άμεση αύξηση του Block size από το 1mb στα 8mb ενώ σταδιακά το block size θα αυξάνεται ανά δύο χρόνια. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται άμεσα από τα μεγάλα mining pool.
  • Σεπτέμβριος 2015 ανοιχτή επιστολή των developer προς την κοινότητα
  • Δεκέμβριος 2015 παρουσιάζετε στο συνέδριο Scaling Bitcoin που γίνετε στο Hong Kong η τεχνολογική λύση segwit που επιτρέπει την απελευθέρωση χώρου στα block χωρίς την αναγκαιότητα ενός hard fork.
  • Ιανουάριος 2016 Ο Gavin Andressen δημιουργεί νέο κώδικα το Bitcoin Classic για την άμεση αύξηση του block size μέσω ενός hard fork. Και αυτή την φορά οι υπόλοιποι developer του Bitcoin την απορρίπτουν. Οι miner κυρίως με έδρα την Κίνα την βλέπουν θετικά και αυτή η φορά αυτή η πρόταση κερδίζει έδαφος και το Bitcoin είναι πλέον πολύ κοντά σε ένα fork.
  • Ιανουάριος 2016 o Mike Hearn ένας από τους δύο developer υπέρμαχους της άμεσης αύξησης του block size μέσω ενός hard fork ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει το project.
  • Φεβρουάριος 2016  Το Bitcoin βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε ένα fork καθώς το Bitcoin Classic υποστηρίζεται από τους miner με έδρα κυρίως την Κϊνα. Αυτό που το αποτρέπει είναι μια συνάντηση developer με διαχειριστές mining pool και η συμφωνία τους για αρχική ενεργοποίηση του segwit και μετέπειτα αύξηση του block size μέσω fork.
  • Δεκέμβριος 2016 ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης του segwit soft fork από τους miner. Το μεγαλύτερο όμως mining pool η Bitmain καθώς και τα δορυφορικά της pool το νεοεμφανιζόμενο ViaBTC και BTCTop αναβάλουν για μήνες την ενεργοποίηση του, απαιτούν άμεσο hard fork ενώ αρχίζουν να υποστηρίζουν το Bitcoin Unlimited ως λύση για την αύξηση του Block size. Ένας τελείως ανέτοιμος κώδικας που θα δημιουργήσει προβλήματα στο ίδιο το δίκτυο όπως το μη προγραμματισμένο fork από το pool του Roger Ver Bitcoin.com, και η κατάρρευση λειτουργίας των node του από bug στον κώδικα του.
  • Μάρτιο 2017 O ανώνυμος developer του Bitcoin ShaolinFry παρουσιάζει κώδικα για την ενεργοποίηση του segwit από την 1 Αυγούστου μέσω των node το λεγόμενο UASF(User Activation Soft Fork). H ενεργοποίηση μέσω των node λειτουργεί εκβιαστικά προς τους miner καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν υποστηρίξουν αυτή την ενεργοποίηση να βγούνε μελλοντικά εκτός συστήματος, με τα bitcoin που έχουν κερδίσει να θεωρηθούν άκυρα. Η Bitmain απειλεί με άμεσο fork αν υποστηριχθεί το UASF ενώ η διαμάχη βαθαίνει. Δύο mining pool η Bitfury και Bitcoin India υποστηρίζουν το UASF.
  • Απρίλιος 2017 To τρίτο μεγαλύτερο mining pool εκείνης της εποχής με έδρα την Κίνα το F2pool υποστηρίζει το segwit. Είναι η πρώτη διάσπαση στο μέτωπο των κινεζικών mining pool για άμεσο hard fork του δικτύου.
  • Μάιος 2017 O Barry Silbert Ceo του επενδυτικού fund Digital Currency Group στο περιθώριο του συνεδρίου της Coindesk οργανώνει μια συνάντηση μεταξύ των miner, μεγάλων startup καθώς και developer που όμως δεν έχουν άμεση σχέση με το Bitcoin. Μέσα από αυτή την συνάντηση αποφασίστηκε η αρχική ενεργοποίηση του segwit και μετέπειτα η αύξηση του block size μέσω ενός hard fork. Την δημιουργία του κώδικα segwitx2 την αναλαμβάνει ο πρώην bitcoin developer Garzik. Οι developer του Bitcoin απορρίπτουν άμεσα την πρόταση.
  • Ιούλιος 2017 Το κίνημα της ενεργοποίησης του segwit μέσω των node έχει μεγαλώσει με δεκάδες node να τρέχουν τον κώδικα του για ενεργοποίηση του segwit την 1 Αυγούστου. Από την άλλη η δημιουργία του κώδικα segwit2x από τον developer Garzik αντιμετωπίζει προβλήματα και πλέον υπάρχει  ο κίνδυνος να μην είναι έτοιμος και το UASF να γίνει πραγματικότητα στο δίκτυο με όλους τους μελλοντικούς κινδύνους που μπορεί να φέρει κυρίως για τους miner. Την λύση δίνει ο developer του Bitcoin James Hilliard  με ένα νέο patch που παρουσιάζει.
  • 1 Aυγούστου Το segwit πλέον έχει κλειδώσει στο δίκτυο ενώ τα UASF node είναι πλέον συμβατά με το υπόλοιπο δίκτυο. Δημιουργείτε ένα νέα altcoin το BitcoinCash – bcash μέσω fork που πραγματοποιεί το pool Viabtc. Είναι το πρώτο fork του δικτύου του Bitcoin. Θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλα τους επόμενους μήνες.
  • Ανακοινώνετε από τους υποστηρικτές του segwit2x το fork να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Οι developer του Bitcoin απορρίπτουν ξανά την πρόταση.
  • Νοέμβριος 2017 Ακυρώνετε το fork του segwit2x καθώς αρκετοί από τους αρχικούς υποστηρικτές του έχουν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα. Αυτό σημαίνει και το τέλος της εσωτερικής διαμάχης στο Bitcoin για την αύξηση του Block size μέσω fork.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...