meletis_m Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 20 ώρες πριν, bill999r είπε Νομιζω μας κάλυψες αρκετά. Δηλαδή γυρνάς τις βάνες κατ επίκληση; Σχετικά με το σιλό τι παίζει; Αξίζει να φτιάξεις αυτοσχέδιο; Δεν είναι επικίνδυνο; Σχετικά με τους κοχλιες που λες παραπάνω; Γτ να προτιμήσει τον διπλό; Πάντως 50% είναι τρελή οικονομία κ μάλιστα σε ορεινή περιοχή όπου θα ήθελες πόσα χιλιαρικα πετρέλαιο. Εάν θές να χρησιμοποιήσεις το άλλο λέβητα κλείνεις επιστροφή & εξαγωγή. Γίνεται και αυτόματα με ηλεκτροβάνες αλλά ανεβαίνει το κόστος. Το σιλό το πουλάνε ακριβά, πάς παίρνεις διαστάσεις και το φτιάχνεις . Εγώ θα το φτιάξω με ρόδες , για την ευκολία σε μετακίνηση και καθαρισμό. Όσο αφορά τον διπλό κοχλία , είναι για μεγαλύτερη αντοχή. Σε 2 γείτονες έφτιαξαν μονό κοχλία και η πρώτη ύλη ήταν κακής ποιότητας και ζορίστηκε η τροφοδοσία. Στήν δίκη μου περίπτωση ο λέβητας ξύλου κόστισε 1500 ευρώ και 1000 υδραυλικά+ ηλεκτρολογικά +200 η καπνοδόχος που την έφτιαξα μόνος μου Εμένα ο λέβητας πετρελαίου είναι 55000 θερμιδες και ο ξυλολέβητας 65000 βάσει μηχανολογικής μελέτης 1
bill999r Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 1 ώρα πριν, meletis_m είπε βητας 65000 βάσει μηχανολογικής μελέτης Πολύ σωστός. Είναι το πιο βασικό για την αποτελεσματική λειτουργία του σύστηματος.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Super Moderators Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 3 hours ago, meletis_m said: Εμένα ο λέβητας πετρελαίου είναι 55000 θερμιδες και ο ξυλολέβητας 65000 βάσει μηχανολογικής μελέτης Πόσα τμ? On 06/08/2018 at 13:05, meletis_m said: Εάν και το σπίτι έχει άριστη μόνωση , 5αρι Dow παντού , διπλά παράθυρα , κεραμοσκεπή , με τα ξύλα έχω οικονομία της τάξης των 50 %. Ειμαι σε ορεινή περιοχή. Sorry αλλά ούτε για αστείο δεν την λες άριστη...
siracos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 9 ώρες πριν, meletis_m είπε Όσο αφορά τον διπλό κοχλία , είναι για μεγαλύτερη αντοχή. Σε 2 γείτονες έφτιαξαν μονό κοχλία και η πρώτη ύλη ήταν κακής ποιότητας και ζορίστηκε η τροφοδοσία. Στήν δίκη μου περίπτωση ο λέβητας ξύλου κόστισε 1500 ευρώ και 1000 υδραυλικά+ ηλεκτρολογικά +200 η καπνοδόχος που την έφτιαξα μόνος μου Εμένα ο λέβητας πετρελαίου είναι 55000 θερμιδες και ο ξυλολέβητας 65000 βάσει μηχανολογικής μελέτης Τη εννοείς διπλό κοχλία ; Συνήθως όταν λέμε διπλό κοχλία τροφοδοσίας εννοούμε ένα σύστημα από 2 κοχλίες που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει επαφή της φωτιάς με το σιλό τροφοδοσίας, και να μην μπορεί να "γυρίσει η φωτιά προς τα πίσω σε περίπτωση π.χ. διακοπής ρεύματος . Δηλαδή ο ένας κοχλίας τροφοδοτεί τον άλλον για να υπάρχει κενό μεταξύ τους και να μην μπορεί να περάσει η φλόγα. Μέτρο προστασίας είναι και όχι αύξηση της αντοχής του κοχλία , που έχει μικρή εφαρμογή σε καυστήρες που καίνε και άλλα στερεά καύσιμα και όχι μόνο πέλλετ . Στους καθαρά πέλλετ δεν έχω δει τέτοιο σύστημα . Λογικά είναι μεγαλύτερος ο ξυλολέβητας γιατί έχει μικρότερο βαθμό απόδοσης από τον πετρελαίου .
LouCi4er Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2018 Ο ξυλολεβητας θελει καθημερινα καθαρισμα και μια φορα την εβδομαδα "καλο" καθαρισμα οπου καλο εννοω να γινεις σαν καρβουνιαρης.Να τριψεις με συρματοβουρτσα-σπατουλα τα τοιχωματα και τους εναλλακτες,δουλεια πολυ παραπερα.Μονο οποιος την εχει κανει μπορει να καταλαβει τι εννοω.Επισης ο ατελειωτος πολεμος με την πισσα ειναι το κατι αλλο.Ξυλολεβητα θα προτεινα μονο σε καποιον που εχει τα ξυλα τσαμπα(οπως εγω που και παλι αν βαλεις την χαμαλικα που τραβαω μια η αλλη ειναι αλλα τεσπα),αν ειναι να αγοραζεις τα ξυλα και να παλευεις 5 μηνες καθε μερα με το θηριο δεν αξιζει με την καμια.Χιλιες φορες να κανει καποιος λιγη οικονομια και να βαλει πετρελαιο.Του χρονου σκεφτομαι να βαλω ενα καυστηρα πελλετ να απαλαγω απο αυτη την καταντια. Οποιος βαλει πελλετ με λεβητα ξυλου ή πελλετ θα καθαριζει μια φορα την εβδομαδα τον λεβητα με την προυποθεση οτι ειναι τελεια ρυθμισμενος ο καυστηρας και το πελλετ καλης ποιοτητας.Μπορει καποιος (οπως εχουν κανει αρκετοι γνωστοι μου και απ' οτι μου λενε δεν εχουν θεμα) να βαλει καυστηρα πελλετ στον λεβητα του πετρελαιου,αρκετα πιο οικονομικη λυση,απλα επειδη ο λεβητας πετρελαιου δεν εχει σχεδιαστει να καιει στεραια καυσιμα(δεν εχει σχαρα και δοχειο τεφρας δλδ) πρεπει καθε πρωι πριν τον αναψει να τον ανοιγει και με ενα βουρτσακι να μαζευει την σταχτη.Ενα σπιτι που εκαιγε 3 τονους πετρελαιο θα χρειαστει περιπου 15 τονους ξυλα.Εγω που ηθελα 2 τονους πετρελαιο θελω περιπου 10 τονους ξυλα.2000€ το πετρελαιο,1300€ τα ξυλα,για 700€ διαφορα τετοια χαμαλικα που θελει ο ξυλολεβητας δεν αξιζει.Βεβαια εγω εχω εναν φθηνο βουλγαρικο ξυλολεβητα και χωρις δοχειο αδρανειας.Με εναν πιο καλο-ακριβο λεβητα και δοχειο αδρανειας θα ειχα χαμηλοτερη καταναλωση και πιο αραια γεμισματα-λιγοτερη φασαρια.Απο την αλλη εγω εδωσα 2000€ για αγορα λεβητα-εγκατασταση,αλλιως ηθελα καπου στα 5000€ ισως και παραπανω.Δεν ειχα σκοπο να δωσω τοσα λεφτα και να ασχολουμαι με τα παλιοξυλα. Για ΑΘ δεν εχω προσωπικη εμπειρια, η γνωμη μου ειναι οτι ειναι τεραστιο το κοστος ειδικα αν χρειαστει να αλλαχτουν τα σωματα.Μιλαμε για 10000€ και πανω.Αυτη ειναι επενδυση με βαθος αποσβεσης 7ετια και βαλε(χοντρικα).Εγω προσωπικα επενδυση η οποια θα χρειαστει τοσα χρονια για να γινει αποσβεση στην Ελλαδα δεν θα εκανα.Η καλυτερη λυση για μενα ειναι ενας φθηνος λεβητας πελλετ (πχ Prity) με εναν Ferroli πανω και τελος. 1
meletis_m Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 14 ώρες πριν, zio10 είπε Ο ξυλολέβητας δεν θέλει καθάρισμα καθημερινά; Aναλόγως τι ξύλο χρησιμοποιείς. Εγώ καίω ελιά με δρύς και καθαρίζω ανα 2 ημέρες. Μια φορά την εβδομάδα όμως κάνεις καλό καθάρισμα. Έχω φτιάξει βούρτσα για να καθαρίζω τις εξόδους καυσαερίων . 12 ώρες πριν, LouCi4er είπε Ο ξυλολεβητας θελει καθημερινα καθαρισμα και μια φορα την εβδομαδα "καλο" καθαρισμα οπου καλο εννοω να γινεις σαν καρβουνιαρης.Να τριψεις με συρματοβουρτσα-σπατουλα τα τοιχωματα και τους εναλλακτες,δουλεια πολυ παραπερα.Μονο οποιος την εχει κανει μπορει να καταλαβει τι εννοω.Επισης ο ατελειωτος πολεμος με την πισσα ειναι το κατι αλλο.Ξυλολεβητα θα προτεινα μονο σε καποιον που εχει τα ξυλα τσαμπα(οπως εγω που και παλι αν βαλεις την χαμαλικα που τραβαω μια η αλλη ειναι αλλα τεσπα),αν ειναι να αγοραζεις τα ξυλα και να παλευεις 5 μηνες καθε μερα με το θηριο δεν αξιζει με την καμια.Χιλιες φορες να κανει καποιος λιγη οικονομια και να βαλει πετρελαιο.Του χρονου σκεφτομαι να βαλω ενα καυστηρα πελλετ να απαλαγω απο αυτη την καταντια. Οποιος βαλει πελλετ με λεβητα ξυλου ή πελλετ θα καθαριζει μια φορα την εβδομαδα τον λεβητα με την προυποθεση οτι ειναι τελεια ρυθμισμενος ο καυστηρας και το πελλετ καλης ποιοτητας.Μπορει καποιος (οπως εχουν κανει αρκετοι γνωστοι μου και απ' οτι μου λενε δεν εχουν θεμα) να βαλει καυστηρα πελλετ στον λεβητα του πετρελαιου,αρκετα πιο οικονομικη λυση,απλα επειδη ο λεβητας πετρελαιου δεν εχει σχεδιαστει να καιει στεραια καυσιμα(δεν εχει σχαρα και δοχειο τεφρας δλδ) πρεπει καθε πρωι πριν τον αναψει να τον ανοιγει και με ενα βουρτσακι να μαζευει την σταχτη.Ενα σπιτι που εκαιγε 3 τονους πετρελαιο θα χρειαστει περιπου 15 τονους ξυλα.Εγω που ηθελα 2 τονους πετρελαιο θελω περιπου 10 τονους ξυλα.2000€ το πετρελαιο,1300€ τα ξυλα,για 700€ διαφορα τετοια χαμαλικα που θελει ο ξυλολεβητας δεν αξιζει.Βεβαια εγω εχω εναν φθηνο βουλγαρικο ξυλολεβητα και χωρις δοχειο αδρανειας.Με εναν πιο καλο-ακριβο λεβητα και δοχειο αδρανειας θα ειχα χαμηλοτερη καταναλωση και πιο αραια γεμισματα-λιγοτερη φασαρια.Απο την αλλη εγω εδωσα 2000€ για αγορα λεβητα-εγκατασταση,αλλιως ηθελα καπου στα 5000€ ισως και παραπανω.Δεν ειχα σκοπο να δωσω τοσα λεφτα και να ασχολουμαι με τα παλιοξυλα. Για ΑΘ δεν εχω προσωπικη εμπειρια, η γνωμη μου ειναι οτι ειναι τεραστιο το κοστος ειδικα αν χρειαστει να αλλαχτουν τα σωματα.Μιλαμε για 10000€ και πανω.Αυτη ειναι επενδυση με βαθος αποσβεσης 7ετια και βαλε(χοντρικα).Εγω προσωπικα επενδυση η οποια θα χρειαστει τοσα χρονια για να γινει αποσβεση στην Ελλαδα δεν θα εκανα.Η καλυτερη λυση για μενα ειναι ενας φθηνος λεβητας πελλετ (πχ Prity) με εναν Ferroli πανω και τελος. Πίσσα εμένα έπιανε όταν δεν ανέβαζε θερμοκρασία νερού. Πλέον δουλεύω τα νερά στούς 80 βαθμούς και δέν έχω πίσσα στα τοιχώματα 1
LouCi4er Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 46 λεπτά πριν, meletis_m είπε Aναλόγως τι ξύλο χρησιμοποιείς. Εγώ καίω ελιά με δρύς και καθαρίζω ανα 2 ημέρες. Μια φορά την εβδομάδα όμως κάνεις καλό καθάρισμα. Έχω φτιάξει βούρτσα για να καθαρίζω τις εξόδους καυσαερίων . Πίσσα εμένα έπιανε όταν δεν ανέβαζε θερμοκρασία νερού. Πλέον δουλεύω τα νερά στούς 80 βαθμούς και δέν έχω πίσσα στα τοιχώματα Σωστα τα λες,αν τον καις σχετικα ψηλα(75+ βαθμους) δεν πιανει πισσα αλλα αμα τον δουλεψω τοσο ψηλα μεσα στο σπιτι θα πιασει 30 βαθμους.Στο 65 που εχω τον λεβητα εχω μεσα στο σπιτι 23 βαθμους.Λενε οτι πανω απο 60 βαθμους με ξερα ξυλα δεν εχει προβλημα για πισσα αλλα με τον καιρο παλι πιανει. 1
meletis_m Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 8 λεπτά πριν, LouCi4er είπε Σωστα τα λες,αν τον καις σχετικα ψηλα(75+ βαθμους) δεν πιανει πισσα αλλα αμα τον δουλεψω τοσο ψηλα μεσα στο σπιτι θα πιασει 30 βαθμους.Στο 65 που εχω τον λεβητα εχω μεσα στο σπιτι 23 βαθμους.Λενε οτι πανω απο 60 βαθμους με ξερα ξυλα δεν εχει προβλημα για πισσα αλλα με τον καιρο παλι πιανει. Κοιτάζω να αγοράσω δοχείο αδράνειας, έλεγα για 500kg αλλά ο μηχ/λογος μου είπε 1 τόνο. Έχω και Boiler 300kg. Εσύ έχει ψηφιακό κοντρόλερ με αισθητήρα καυσαερίων για να κόβει τις στροφές στο μοτέρ μρ τον αέρα;
LouCi4er Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 52 λεπτά πριν, meletis_m είπε Κοιτάζω να αγοράσω δοχείο αδράνειας, έλεγα για 500kg αλλά ο μηχ/λογος μου είπε 1 τόνο. Έχω και Boiler 300kg. Εσύ έχει ψηφιακό κοντρόλερ με αισθητήρα καυσαερίων για να κόβει τις στροφές στο μοτέρ μρ τον αέρα; Δοχειο αν παρεις θα παρεις 1000 λιτρα,τα 500 ειναι λιγα.Εχει κοντρολερ PID,εχει αισθητηρα καυσαεριων στους 150 βαθμους,οσο ανεβαινει η θερμοκρασια καυσαεριων τοσο ριχνει στροφες το μοτερ.Κανει δουλεια,καλο το controller με καλο προγραμμα,αυτο σωζει την κατασταση.
zio10 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 15 ώρες πριν, LouCi4er είπε Ο ξυλολεβητας θελει καθημερινα καθαρισμα και μια φορα την εβδομαδα "καλο" καθαρισμα οπου καλο εννοω να γινεις σαν καρβουνιαρης.Να τριψεις με συρματοβουρτσα-σπατουλα τα τοιχωματα και τους εναλλακτες,δουλεια πολυ παραπερα.Μονο οποιος την εχει κανει μπορει να καταλαβει τι εννοω.Επισης ο ατελειωτος πολεμος με την πισσα ειναι το κατι αλλο.Ξυλολεβητα θα προτεινα μονο σε καποιον που εχει τα ξυλα τσαμπα(οπως εγω που και παλι αν βαλεις την χαμαλικα που τραβαω μια η αλλη ειναι αλλα τεσπα),αν ειναι να αγοραζεις τα ξυλα και να παλευεις 5 μηνες καθε μερα με το θηριο δεν αξιζει με την καμια.Χιλιες φορες να κανει καποιος λιγη οικονομια και να βαλει πετρελαιο.Του χρονου σκεφτομαι να βαλω ενα καυστηρα πελλετ να απαλαγω απο αυτη την καταντια. Οποιος βαλει πελλετ με λεβητα ξυλου ή πελλετ θα καθαριζει μια φορα την εβδομαδα τον λεβητα με την προυποθεση οτι ειναι τελεια ρυθμισμενος ο καυστηρας και το πελλετ καλης ποιοτητας.Μπορει καποιος (οπως εχουν κανει αρκετοι γνωστοι μου και απ' οτι μου λενε δεν εχουν θεμα) να βαλει καυστηρα πελλετ στον λεβητα του πετρελαιου,αρκετα πιο οικονομικη λυση,απλα επειδη ο λεβητας πετρελαιου δεν εχει σχεδιαστει να καιει στεραια καυσιμα(δεν εχει σχαρα και δοχειο τεφρας δλδ) πρεπει καθε πρωι πριν τον αναψει να τον ανοιγει και με ενα βουρτσακι να μαζευει την σταχτη.Ενα σπιτι που εκαιγε 3 τονους πετρελαιο θα χρειαστει περιπου 15 τονους ξυλα.Εγω που ηθελα 2 τονους πετρελαιο θελω περιπου 10 τονους ξυλα.2000€ το πετρελαιο,1300€ τα ξυλα,για 700€ διαφορα τετοια χαμαλικα που θελει ο ξυλολεβητας δεν αξιζει.Βεβαια εγω εχω εναν φθηνο βουλγαρικο ξυλολεβητα και χωρις δοχειο αδρανειας.Με εναν πιο καλο-ακριβο λεβητα και δοχειο αδρανειας θα ειχα χαμηλοτερη καταναλωση και πιο αραια γεμισματα-λιγοτερη φασαρια.Απο την αλλη εγω εδωσα 2000€ για αγορα λεβητα-εγκατασταση,αλλιως ηθελα καπου στα 5000€ ισως και παραπανω.Δεν ειχα σκοπο να δωσω τοσα λεφτα και να ασχολουμαι με τα παλιοξυλα. Για ΑΘ δεν εχω προσωπικη εμπειρια, η γνωμη μου ειναι οτι ειναι τεραστιο το κοστος ειδικα αν χρειαστει να αλλαχτουν τα σωματα.Μιλαμε για 10000€ και πανω.Αυτη ειναι επενδυση με βαθος αποσβεσης 7ετια και βαλε(χοντρικα).Εγω προσωπικα επενδυση η οποια θα χρειαστει τοσα χρονια για να γινει αποσβεση στην Ελλαδα δεν θα εκανα.Η καλυτερη λυση για μενα ειναι ενας φθηνος λεβητας πελλετ (πχ Prity) με εναν Ferroli πανω και τελος. Όπως τα είχα ακούσει περίπου... άρα άκυρος ο ξυλολέβητας στάνταρ. Ακόμα και με τζάμπα ξύλα προτιμότερη μια σόμπα. Κάτι με πέλλετ είναι η λύση, εκτός πετρέλαιου.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Super Moderators Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) 16 minutes ago, zio10 said: Κάτι με πέλλετ είναι η λύση, εκτός πετρέλαιου. Κι εκτός Α/Θ (ή κλιματιστικού-split)... Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2018 από ThReSh
4saken Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Στις 5/8/2018 στις 11:28 ΠΜ, noobogadgetakias είπε Μένω στο Συκαμινου Ωρωπού. Τι μου θυμισες...Τοσα καλοκαιρια σαν παιδι στο Χαλκουτσι, νομιζω ειχε μια πινακιδα στο δημοτικο που ελεγε Συκαμινο.Ποτε δεν αποφασισα να ερθω με το ποδηλατο. Στο θεμα μας, και εγω ειχα της ιδιες απορειες, ολοι μου προτειναν αντλιες.Αν δεν σου λειψουν τα λεφτα αμεσα, μην το σκεφτεις θα κανεις αποσβεση σε 2-3 χρονια.
zio10 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 3 ώρες πριν, ThReSh είπε Κι εκτός Α/Θ (ή κλιματιστικού-split)... Η αντλία έχει μεγάλο κόστος και φασαρία στην εγκατάσταση (νομίζω). Τα κλιματιστικά είναι μια λύση αλλά επειδή μιλάμε για βαρύ χειμώνα και δύο σπίτια πάνω κάτω σκέφτομαι τη λύση του πέλλετ περισσότερο, με λέβητα ή με σόμπα - λέβητα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Super Moderators Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, zio10 said: Η αντλία έχει μεγάλο κόστος και φασαρία στην εγκατάσταση (νομίζω). Τα κλιματιστικά είναι μια λύση αλλά επειδή μιλάμε για βαρύ χειμώνα και δύο σπίτια πάνω κάτω σκέφτομαι τη λύση του πέλλετ περισσότερο, με λέβητα ή με σόμπα - λέβητα. Υπάρχουν κλιματιστικά που δουλεύουν και με -15... Τώρα από εκεί και πέρα για λέβητα με pellet/ξύλο, κατανοώ την οικονομική στενότητα, αλλά το χαμαλίκι που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι σε φάση παρατάω το πλυντήριο και γυρνάω στη σκάφη... Κι άντε τώρα που είσαι νέος να την παλεύεις, όταν μεγάλωσεις κι αποκτήσεις προβλήματα τι γίνεται? Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2018 από ThReSh 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα