Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εδώ: https://www.findaphd.com/study-abroad/europe/phd-study-in-france.aspx

Αναφορά σε κείμενο

Language requirements

Most PhD programmes in France are delivered in French, with language requirements set individually by institutions. Some may require international students to produce a thesis abstract in French (with the rest of the thesis written in their native language) as part of their final assessment.

Candidates will generally have to sit a French proficiency test (test de connaissance du français) unless you have studied in a country where French is one of the official languages or you already have a proficiency certificate.

It is recommended that you learn basic levels of French, even if your PhD is delivered in English. This will allow you to communicate well (and benefit from additional extra-curricular and cultural experiences during your PhD).

Αναφορά σε κείμενο

If you are applying for postgraduate study in higher education institutions in France (e.g. universities, Grandes Ecoles) or in other French-speaking countries, youre most likely to require a DELF 5 as a minimum, but some institutions may require a level as high as a DALF 6.

Επεξ/σία από Whargoul
  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Whargoul είπε

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εδώ: https://www.findaphd.com/study-abroad/europe/phd-study-in-france.aspx

Το Delf αναγνωρίζεται γιατί είναι το γαλλικού κράτους απλά ίσως θέλουν ένα επίπεδο πιο πανω. Αλλά γενικά για το κομμάτι που θέλω απλά σε ένα εργαστήριο θα είμαι και με νοήματα που λέει ο λόγος συνεννοείστε. Οπότε πρέπει να μαθω αν θελουν το c1 .. 

Δημοσ.

Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι ως υποψήφιοι Διδάκτορες είχαμε το δικαίωμα να πάμε Erasmus στο εξωτερικό, είναι κάτι που δεν έκανα στα προπτυχιακά μου χρόνια και το μετάνιωσα. Βέβαια κι' εγώ αρχικά στην άκρη του μυαλού μου είχα άλλο context, erasmus= sabbatical from uni.

Βρίσκομαι κι εγώ στο δεύτερο έτος του Διδακτορικού μου και παράλληλα επέλεξα να δοκιμάσω τη τύχη μου στο Fullbright πρόγραμμα για Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει αρκετά προαπαιτούμενα, αλλά αν βρεις αντίστοιχα (μόνος σου) uni να σε δεχθεί το θεωρώ εκπληκτική εμπειρία.

http://www.fulbright.gr/en/scholarships-for-greek-citizens/programs/doctoral-dissertation-research-students

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, NogutsNoglory είπε

Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι ως υποψήφιοι Διδάκτορες είχαμε το δικαίωμα να πάμε Erasmus στο εξωτερικό, είναι κάτι που δεν έκανα στα προπτυχιακά μου χρόνια και το μετάνιωσα. Βέβαια κι' εγώ αρχικά στην άκρη του μυαλού μου είχα άλλο context, erasmus= sabbatical from uni.

Βρίσκομαι κι εγώ στο δεύτερο έτος του Διδακτορικού μου και παράλληλα επέλεξα να δοκιμάσω τη τύχη μου στο Fullbright πρόγραμμα για Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει αρκετά προαπαιτούμενα, αλλά αν βρεις αντίστοιχα (μόνος σου) uni να σε δεχθεί το θεωρώ εκπληκτική εμπειρία.

http://www.fulbright.gr/en/scholarships-for-greek-citizens/programs/doctoral-dissertation-research-students

Το ξέρω το fullbright και είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να παω Παρίσι (συντρέχουν και προσωπικοί λόγοι).

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, NogutsNoglory είπε

Και προσωπικό του πανεπιστημίου δικαιούται να πάει Erasmus (πχ από την γραμματεία, όχι απλά post-doc και ακαδημαϊκοί)

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Whargoul είπε

Και προσωπικό του πανεπιστημίου δικαιούται να πάει Erasmus (πχ από την γραμματεία, όχι απλά post-doc και ακαδημαϊκοί)

Κάτσε να πάμε οι φοιτητές πρώτα που βιαζόμαστε :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, kolumvitis είπε

Κάτσε να πάμε οι φοιτητές πρώτα που βιαζόμαστε :P

Είναι για να το ξέρεις όταν τελειώσεις το διδακτορικό και πιάσεις δουλειά στο πανεπιστήμιο

Spoiler

Στη γραμματεία πιθανότατα με όλα τα βύσματα και υπάρχουν.....

Επεξ/σία από Whargoul
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο διδακτορικο, δεν υπάρχει λόγος να πας σε καποιο άλλο ίδρυμα, αν δεν είναι καλύτερο στο ακριβές αντικέιμενο που εργάζεσαι. Δεν έχει νόημα για εσένα, δεν έχει νόημα ούτε για αυτούς. 

Το καλύτερο γκρουπ στον τομέα σου ειναι στο παρίσι; Αν ναι, κοιτάς ποιοι οργανισμοί μπορούν να σου δώσουν υποτροφία και υπο ποιες  προϋποθέσεις.

Παράλληλα, γράφεις ένα προσχέδιο προπόζαλ που περιλαμβάνει τι έχεις κάνει, το εργαστήριο που ενδιαφέρεσαι τι κάνει, ποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ενδιαφέρεσαι να επιλύσεις και πως η παραμονή σου το εργαστήριο θα είναι καταλύτική για τη λύση και σημαντική για όλους τους ενεπλεκόμενους. 

Στη συνέχεια, επικοινωνείς με τον καθηγητή που θες να σε φιλοξενήσει, του λες ότι έχεις κάποιες ιδέες αλλά θα ηθελες να συζητήσεις μαζί του για κάποιο κοινό βραχυπρόθεσμο προτζεκτ στα περιθωρια κάποιας επίσκεψης. Του στέλνεις και το cv σου, προσαρμοσμένα στις τοπικές απαιτήσεις και στις απαιτήσεις της θέσης. 

Κανονίζετε τηλεφωνική επικοινωνία, που του λες πάνω κάτω τι έχεις γράψει στο προπόζαλ σου, αλλά το βασικό ΑΚΟΥΣ τι σου λέει και τι τον ενδιαφέρει. Αν δεις πως έχετε κοινά ενδιαφέροντα, ανανεώνεις το αρχικό προπόζαλ, με κάποια ιδέα/ αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και τους δύο σας και του το στέλνεις. 

Αν συμφωνήσει, ξέρεις ποιες υποτροφίες μπορείς να πάρεις και το καταθέτεις για χρηματοδότηση. Δεν είναι κακο να συζητησετε και τροπους χρηματοδότησης.

Εγω δε θα το εκρυβα από τον επιβλέποντα μου.

~~~~~

Παρακαλώ.

~~~~~

Επεξ/σία από Ψιτ
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Ψιτ είπε

Στο διδακτορικο, δεν υπάρχει λόγος να πας σε καποιο άλλο ίδρυμα, αν δεν είναι καλύτερο στο ακριβές αντικέιμενο που εργάζεσαι. Δεν έχει νόημα για εσένα, δεν έχει νόημα ούτε για αυτούς. 

......

Φυσικά και έχεις λόγους να πας σε άλλο ίδρυμα, ειδικά του εξωτερικού για το διδακτορικό. Ουσιαστικά να ξανα-αρχίσεις το διδακτορικό από την αρχή.

Κατ αρχήν μπορεί να βρεις πιο ενδιαφέρον για σένα θέμα, μιας και στην Ελλάδα λίγο πολύ τα θέματα είναι περιορισμένα, και πολλές φορές ξεπερασμένα, οπότε αναγκαστικά πας σε ότι βολεύει, ή ότι έκανε ο καθηγητής που συμπαθείς στο πτυχίο σου. 

Δεύτερο είναι το θέμα ποιότητας, οργάνωσης και κλίματος. Τα εργαστήρια στην Ελλάδα ουσιαστικά έχουν μηδέν χρηματοδότηση, κάνεις μισές δουλειές με τεράστιο κόπο. Δεν μπορείς να ψάξεις μια ιδέα που έχεις (που είναι ουσιαστικά το νόημα της διδακτορικής έρευνας) επειδή τα κονδύλια είναι μηδέν ή γιατί πρέπει να παίξεις ξύλο με τον κάθε αργόσχολο να τους εξειγάς γιατί χρειάζεσαι κάτι. 

Τρίτο, είναι θέμα το πως σε βλέπουν/συμπεριφέρονται οι καθηγητής, ακαδημαϊκοί κλπ. Αρκετοί σε βλέπουν όχι σαν συνεργάτη, αλλά σαν κάποιο που θα τους φάει την δόξα και την καρέκλα.

Τέταρτο είναι το θέμα της προσωπικής διαβίωσης. Είναι απαράδεκτο με τα διεθνή και λογικά πρότυπα, να έχεις διδακτορικό φοιτητή χωρίς να μπορείς να του παρέχεις τα βασικά για μια αξιοπρεπές διαβίωση. Ένας διδακτορικός φοιτητής ουσιαστικά είναι υπάλληλος και μελλοντικό asset του πανεπιστημίου. Όχι δούλος που πρέπει να σε ευγνομονεί γιατί του έδωσες την ευκαιρία να κάνει το διδακτορικό του

Πέμπτο, είναι και το θέμα της προσωπικής φιλοδοξίας για το τι θα κάνεις μετά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ευκαιρίες απασχόλησης για κάποιον με διδακτορικό, ειδικά σε εργαστηριακές επιστήμες, είναι σχεδόν μηδέν, και ακόμα και αν βρεις δουλειά, οι συνθήκες και ο μισθός είναι απλά κοροϊδία. Όχι πως παντού στο εξωτερικό είναι ποιο εύκολα ή καλύτερα, αλλά τουλάχιστο υπάρχει μια ευκαιρία, και οι προσωπικές σου ικανότητες μετράνε περισσότερα, παρά το τι βαθμό έβγαλες στο λύκειο πριν 15 χρόνια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

α) Έχει απίστευτο νόημα να πας σε άλλο group, ακόμα και εάν δεν είναι στο ακριβές αντικείμενο, ακόμα και εάν δεν είναι "καλύτεροι". Για αρχή, η τριβή με το πώς δουλεύουν άλλες κοινότητες, πέρα από την δική σου στο uni/dept/lab σου, μπορεί να σου δώσει ώθηση στον τρόπο εργασίας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μάθεις άλλα εργαλεία και νέους τρόπους. Από εκεί και πέρα, τα ερεθίσματα από συγγενικά πεδία όχι απλά θα βοηθήσουν τον διδακτορικό να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το δικό του θέμα, αλλά θα του ανοίξουν ορίζοντες εφαρμογών για το δικό του task. Τέλος, το networking είναι πάντα μα πάντα καλό. Ειδικά όταν ξεκινάει από τις χαμηλές βαθμίδες. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός συγγένειας των πεδίων και άλλα αυτονόητα πραγματάκια που ελπίζω να μην χρειαστεί να συζητηθούν. 

β) @kolumvitis σε ποιον τομέα είσαι; Κατάλαβα ότι είσαι PhD student στην Ελλάδα, σωστά; Εάν ναι, παίρνεις μισθό ή όχι; 

Από εκεί και πέρα, εάν το πεδίο δεν είναι ανθρωπιστικές και ιατρικές "επιστήμες", τότε η γνώση της γλώσσας της χώρας συνήθως δεν χρειάζεται. Αγγλικοί όροι (συνήθως), αγγλικά γράφεις (σχεδόν πάντα) και αγγλικά μιλάς στα venues όταν πιάνεις συζήτηση με συναδέλφους.

Όντως, όπως αναφέρθηκε, στους ιατρούς  χρειάζεται η γλώσσα της χώρας γιατί υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με τον τοπικό πληθυσμό. Στις ανθρωπιστικές (δεν θυμάμαι εάν η ιατρική είναι μέσα), η γλώσσα χρειάζεται γιατί οι λέξεις στα έγγραφα/άρθρα που μελετάνε ή γράφουν έχουν συγκεκριμένο νόημα το οποίο συνδέεται με την γλώσσα και τον πολιτισμό της εκάστοτε χώρας.   

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα νόημα να μείνει κανείς Ελλάδα. Η απάντηση ενός που έγραφε "να μείνεις κοντά με τους επόπτες σου" κρύβει μεγάλο μέρος της στραβής, ελληνικής (πιο πολύ, γιουσουφίστικης θα έλεγα) πραγματικότητας. Μου θύμισε το "κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα". 

Να φύγεις, να πας αλλού. Μακριά από Ελλάδα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ακόμα και για το πρώτο πτυχίο. Εάν σου κάτσει θα μάθεις. Αλλά και που θα μάθεις, θα συνηθίσεις σε εντελώς λάθος τρόπο εργασίας και συνηθίσεις εντελώς λάθος διαδικασία στοχοθεσίας. 

Επεξ/σία από Fortistis
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Fortistis είπε

α) Έχει απίστευτο νόημα να πας σε άλλο group, ακόμα και εάν δεν είναι στο ακριβές αντικείμενο, ακόμα και εάν δεν είναι "καλύτεροι". Για αρχή, η τριβή με το πώς δουλεύουν άλλες κοινότητες, πέρα από την δική σου στο uni/dept/lab σου, μπορεί να σου δώσει ώθηση στον τρόπο εργασίας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μάθεις άλλα εργαλεία και νέους τρόπους. Από εκεί και πέρα, τα ερεθίσματα από συγγενικά πεδία όχι απλά θα βοηθήσουν τον διδακτορικό να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το δικό του θέμα, αλλά θα του ανοίξουν ορίζοντες εφαρμογών για το δικό του task. Τέλος, το networking είναι πάντα μα πάντα καλό. Ειδικά όταν ξεκινάει από τις χαμηλές βαθμίδες. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός συγγένειας των πεδίων και άλλα αυτονόητα πραγματάκια που ελπίζω να μην χρειαστεί να συζητηθούν. 

β) @kolumvitis σε ποιον τομέα είσαι; Κατάλαβα ότι είσαι PhD student στην Ελλάδα, σωστά; Εάν ναι, παίρνεις μισθό ή όχι; 

Από εκεί και πέρα, εάν το πεδίο δεν είναι ανθρωπιστικές και ιατρικές "επιστήμες", τότε η γνώση της γλώσσας της χώρας συνήθως δεν χρειάζεται. Αγγλικοί όροι (συνήθως), αγγλικά γράφεις (σχεδόν πάντα) και αγγλικά μιλάς στα venues όταν πιάνεις συζήτηση με συναδέλφους.

Όντως, όπως αναφέρθηκε, στους ιατρούς  χρειάζεται η γλώσσα της χώρας γιατί υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με τον τοπικό πληθυσμό. Στις ανθρωπιστικές (δεν θυμάμαι εάν η ιατρική είναι μέσα), η γλώσσα χρειάζεται γιατί οι λέξεις στα έγγραφα/άρθρα που μελετάνε ή γράφουν έχουν συγκεκριμένο νόημα το οποίο συνδέεται με την γλώσσα και τον πολιτισμό της εκάστοτε χώρας.   

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα νόημα να μείνει κανείς Ελλάδα. Η απάντηση ενός που έγραφε "να μείνεις κοντά με τους επόπτες σου" κρύβει μεγάλο μέρος της στραβής, ελληνικής (πιο πολύ, γιουσουφίστικης θα έλεγα) πραγματικότητας. Μου θύμισε το "κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα". 

Ακόμα και για το πρώτο πτυχίο. Εάν σου κάτσει θα μάθεις. Αλλά και που θα μάθεις, θα συνηθίσεις σε εντελώς λάθος τρόπο εργασίας και συνηθίσεις εντελώς λάθος διαδικασία στοχοθεσίας. 

Αυτό που έχω παρατηρήσει στο δικό μου Πανεπιστήμιο είναι νέοι Λέκτορες και λίγοι επίκουροι παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών και φεύγουν για Κατάρ, όπου έχουν δημιουργηθεί 7 Πανεπιστήμια το ένα δίπλα στο άλλο με σκοπό να το κάνουν κοιτίδα του πολιτισμού τους. Πέραν της ιδιομορφίας του πολιτισμού τους που φαντάζει λίγο παράξενος για εμάς, έχουν απίστευτη οργάνωση και εκπληκτικούς μισθούς.

"Τρέχουν" μάλιστα και αρκετά ερευνητικά προγράμματα διάρκειας 1-6 μήνες που αξίζει επίσης και για νέους ερευνητές (που θα βρίσκονται εκεί ως βοηθοί του καθηγητή).  Εκεί μάλιστα υπάρχει το αντίστροφο mindset του Ελληνικού, εδώ η λογική λέει έχουμε κονδύλι Χ ευρώ "πως θα τα δώσουμε ώστε να φτάσουν λίγα για όλα", εκεί είναι πόσο κονδύλι θέλεις; πάρε Χ+ 1000.

Κι' εγώ είμαι Ελλάδα phD candidate, κλάδο ΙΤ,  αποδοχές από το Πανεπιστήμιο δεν λαμβάνω. Πιθανότατα εννοείς να παίρνει μισθό από ερευνητικά προγράμματα τύπου "Horizon 2020";

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Fortistis είπε

Σε ιατρικό-βιολογικό κομμάτι κάνω το διδακτορικό μου και δυστυχώς όπως οι περισσότεροι δεν παίρνω μισθό. Το οποίο έχει αρχίσει να με κουράζει. Οι γονείς μου δυσκολεύονται να με συντηρήσουν και να τα βγάλουν πέρα και εγώ δεν έχω χρόνο για δουλειά. Δουλεύω 9-5 κάνω τα πάντα από πειράματα μέχρι σφουγγάρισμα με στέλνει σε ότι δουλειά του καπνίσει και δεν πληρώνομαι για όλα αυτά και στην ουσία νιώθω και λίγο άχρηστος που δεν βοηθάω τους δικούς μου.

@Ψιτ ποιος σου είπε ότι το εργαστήριο μου είναι εξειδικευμένο σε αυτό που κάνω; :P Γενικά τα πειράματά μου έχουν ότι "υλικά" διαθέτει το εργαστήριο και απλά προσπαθώ να κατευθύνω την έρευνα μου στο να ψάχνω πράγματα το ψάξιμο των οποίων χρειάζεται τα αναλώσιμα που έχω. Δεν θα με πείραζε να άλλαζα θέμα διδακτορικού μόνο έναν χρόνο έχω κάνει αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά θέλω να πάω στο Παρίσι

ΥΓ για όσους λένε ότι αυτό είναι προεοτιμασία να γίνω καθηγητής ή οποιοσδήποτε να γίνει καθηγητής το βρίσκω απλά αδύνατο. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχει αξιοκρατία στις προσλήψεις και αν δει κάποιος ότι καθηγητές είναι συγγενείς μεταξύ τους θα απογοητευτεί όσο και εγώ. Δε θέλω να υπηρετήσω αυτό το πανεπιστήμιο.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Ψιτ είπε

Μα ο TS δεν αναφερει κάπου πως θέλει να ξαναρχίσει σε νεο θέμα.

Μετά γύρισε (ιδέα) στο ότι μπορεί να αξίζει να ξαναρχίσει από την αρχή, και έτσι όπως το έγραψες για  proposal κλπ είναι σαν να γυρεύει διδακτορικό από την αρχή. Και Erasmus να πάει μερικούς μήνες σε κάτι παρόμοιο, πάλι θα ωφεληθεί. Φτάνει να μην πάει για διακοπές (που και πάλι θα ωφεληθεί εάν έχει χρόνο για περίσσευμα)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kolumvitis είπε

Σε ιατρικό-βιολογικό κομμάτι κάνω το διδακτορικό μου και δυστυχώς όπως οι περισσότεροι δεν παίρνω μισθό. Το οποίο έχει αρχίσει να με κουράζει. Οι γονείς μου δυσκολεύονται να με συντηρήσουν και να τα βγάλουν πέρα και εγώ δεν έχω χρόνο για δουλειά. Δουλεύω 9-5 κάνω τα πάντα από πειράματα μέχρι σφουγγάρισμα με στέλνει σε ότι δουλειά του καπνίσει και δεν πληρώνομαι για όλα αυτά και στην ουσία νιώθω και λίγο άχρηστος που δεν βοηθάω τους δικούς μου.

ΥΓ για όσους λένε ότι αυτό είναι προεοτιμασία να γίνω καθηγητής ή οποιοσδήποτε να γίνει καθηγητής το βρίσκω απλά αδύνατο. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχει αξιοκρατία στις προσλήψεις και αν δει κάποιος ότι καθηγητές είναι συγγενείς μεταξύ τους θα απογοητευτεί όσο και εγώ. Δε θέλω να υπηρετήσω αυτό το πανεπιστήμιο.

Εάν έχεις μόνο ένα χρόνο ήδη, τότε σταμάτα ό,τι κάνεις, μην πας Erasmus και ψάξε να φύγεις εκτός για διδακτορικό. Δεν είναι πολύς ο ένας χρόνος για να τον κάψεις. Μια χαρά είναι. Συν ότι (απ' ό,τι έγραψες) έχεις ήδη και κάποια papers. Δες τις προκηρύξεις, κάνε αίτηση και φύγε. Εάν σε ρωτήσουν γιατί φεύγεις, πες την αλήθεια. 

Π.χ., "δεν πληρώνομαι και αναγκάζομαι να εργάζομαι παράλληλα". Είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ για να πάρεις τον πούλο από ένα εργαστήριο. Διδακτορικά υπάρχουν αρκετά στην Ευρώπη και με καλό μισθό, συν ότι τα εργαστήρια έχουν λεφτά για να σε στέλνουν σε συνέδρια. 

Δηλαδή, θα κάψεις έναν χρόνο που πέρασες ήδη για να κερδίσεις 3 - 6 καλύτερα χρόνια σε μία αναπτυγμένη χώρα, με μισθό και επίπεδο διαβίωσης και πάρα πολλές περισσότερες ευκαιρίες και εμπειρίες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...