Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Να ξεκαθαρισω οτι δεν μιλαω για Τραπεζες αλλα η εργατικη νομοθεσια ειναι ιδια για ολους.

Ναι, για μας λέω.

Πάντως κοίταξα και σε μας γράφουνε: "Η απάσχόληση πέραν της υπερεργασίας θεωρείται υπερωρία με ανώτατο όριο τις 2 ώρες ημερησίως και τις 120 ώρες ετησίως..."

Επεξ/σία από Silverage
  • Like 1
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάντως εγώ στην εταιρία που δουλευω, συχνά δουλευω 12ωρα ή γενικώς με υπερωρίες. Και επειδή οι υπερωρίες του "τομεα" μου περνάνε από εμενα, ξέρω ότι υπαρχουν άτομα που ήδη εχουν ξεπεράσει αρκετά τις 120 ώρες. Και θυμάμαι πέρυσι ότι τελος του χρόνου υπηρχαν αρκετά ατομα (πανω από 15 από τους 100 περιπου) που είχαν κανει 2 ή και 3 φορές τις ετησεις υπερωρίες που αναφέρετε.

Η εταιρία είναι μεγάλη και προφανώς δεν τους εβαλε κανείς το μαχαιρι στο λαιμό για υπερωρίες. Αλλα εφόσον υπηρχε δουλεια, αρκετοί το είδαν σαν ευκαιρία για εξτρα χρήματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

Μάλλον κάποιο λάθος νομίζω. Αν κάποιος κάτσει μόνο μια μέρα την εβδομάδα 3 ώρες παραπάνω όλες είναι υπερεργασια; 

Δεν νομίζω. 

Οι νόμιμες υπερωρίες είναι μέχρι 4 την ημέρα αλλά πολλές φορές σε κάποιες επιχειρήσεις καταστρατηγειται. 

Επίσης δεν εφαρμόζουν σε μισθωτούς βάρδιας υποχρεωτική 12ωρη ανάπαυση πριν την επόμενη εργασία. 

Κοιτα το παραδειγμα που εχει εδω 

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209749

Φίλε Γιάννη εγώ αντί να κάθομαι να ερμηνεύω νόμους και να κάνω υποθέσεις απλά ρωτάω αυτόν που αν είναι θα με ελέγξει και τελειώνει το παραμύθι. Αν είμαι οκ με αυτόν είμαι καλά γενικώς..

Επίσης επειδή ρωταγα και αν κάποιος γίνεται να δουλέψει 6 8ωρα δηλαδή 48 την εβδομάδα (κάπου συζητιόταν και αυτό πρόσφατα αν θυμάμαι) , διαπίστωσα ότι γίνεται γιατί στον 6ημερο οι 8 ώρες είναι υπερεργασία όχι οι 5, συνεπώς αν κάποιος είναι δηλωμένος τις 6 ώρες και 40 λεπτά τη μέρα για 6 μέρες μπορεί να δουλεύει τις υπόλοιπες 8 την εβδομάδα ως υπερεργασία χωρίς κανένα περιορισμό.

Η μόνη δυσκολία στο παραπάνω είναι ότι άλλαξε το έντυπο με τις υπερωρίες, οπότε θα πρέπει να δηλώνονται και οι ώρες υπερεργασίας πλέον, οπότε θα πρέπει κάθε εβδομάδα να δηλώνονται οι επιπλέον αυτές 8 ώρες.

Επεξ/σία από logistoulis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Επίσης επειδή ρωταγα και αν κάποιος γίνεται να δουλέψει 6 8ωρα δηλαδή 48 την εβδομάδα (κάπου συζητιόταν και αυτό πρόσφατα αν θυμάμαι) , διαπίστωσα ότι γίνεται γιατί στον 6ημερο οι 8 ώρες είναι υπερεργασία όχι οι 5, συνεπώς αν κάποιος είναι δηλωμένος τις 6 ώρες και 40 λεπτά τη μέρα για 6 μέρες μπορεί να δουλεύει τις υπόλοιπες 8 την εβδομάδα ως υπερεργασία χωρίς κανένα περιορισμό.

Αυτό είναι σιγουρο; Και ρωτάω γιατί οι συμβασεις (από όσο θυμαμαι) αναφέρουν αν δουλευεις 5ημερο ή 6ημερο. Και συνολικές ώρες εργασίας ανα εβδομαδα.

Αν καποιος είναι δηλωμένος για 5νθήμερο αλλα δουλεψει 6 δεν είναι η μία ολοκληρη μέρα υπερωρίες; Επίσης αν δηλωθουν σαν 2 ώρες καθε μέρα δεν παει με μικρότερο συντελεστή οποτε και βγαίνει χαμένος ο υπαλληλος;

Επεξ/σία από fingolfingr
Δημοσ.

Βασικα τα πραγματα ειναι απλα. Ο Ελληνας ειναι "ευελικτος" !

Βασει νομοθεσιας μεχρι τις 8 ωρες ειναι "απλες" η +1 (ενατη) ωρα ειναι υπερεργασια και μετα για +2 (δεκατη-ενδεκατη) ειναι υπερωρια!

Δεν επιτρεπεται η καταπατηση τους. Σε περιπτωση που συμβει θα πρεπει να το δηλωσουν και να λαμβουν ειδικη αδεια.

Καποιοο εργοδοτες δεν πληρωνουν καθολουν υπερεργασια κ υπερωρια και εχουν ερθει ατυπα σε συμφωνια με τον εργαζομενο τις ωρες αυτες να τις παρουν ως αδεια. Δυστηχως η ελλειψη ελεγχου διαστρευλωνει τις σχεσεις εργαζομενο-εργοδοτη.

Και πρεπει να υπαρχει 12ωρη αναπαυση μεταξυ των βαρδιων τους(σε 5νθημερη απασχοληση αναφερομαι)

Σε περιπτωση 6ημερης εργασιας το συνολο των ωρων πρεπει να εχει το αρθροισμα 40(εδω δεν ξερω να σε βοηθησω ποσες υπερωριες την εβδομαδα μπορεις να κανεις,παντως στο συνολο του ετους δεν μπορουν να ξεπερνουν τις 120)

Δες την συμβαση σου,μιλα με το γραφειο προσωπικου/μισθοδοσιας της εταιρειας σου

"Δεν εισαι υποχρεωμενος να δουλεψεις υπερωριες αν το αρνηθεις" αλλα δυστυχως ειμαστε στο Ελλαντα του 2018!και αν τις αρνηθεις ισως πας βολτα στον οαεδ

Ελπιζω να βοηθησα

1 ώρα πριν, fingolfingr είπε

Αυτό είναι σιγουρο; Και ρωτάω γιατί οι συμβασεις (από όσο θυμαμαι) αναφέρουν αν δουλευεις 5ημερο ή 6ημερο. Και συνολικές ώρες εργασίας ανα εβδομαδα.

Αν καποιος είναι δηλωμένος για 5νθήμερο αλλα δουλεψει 6 δεν είναι η μία ολοκληρη μέρα υπερωρίες; Επίσης αν δηλωθουν σαν 2 ώρες καθε μέρα δεν παει με μικρότερο συντελεστή οποτε και βγαίνει χαμένος ο υπαλληλος;

Υπαρχει ενα ειδικο καθεστως που ονομαζεται "εργασια σε ρεπο" δεν θυμαμαι τον συντελεστη αυξησης αλλα σιγουρα θα πρεπει να μεταφερθει το ρεπο στην επομενη εβδομαδα(μιλαω παντα για 5νθημερη εργασια)

• Like 3
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, theofanis20 είπε

Μήπως δουλεύεις στις αποθήκες γνωστης αλυσίδας σούπερ μάρκετ? Γιατί μοιάζει πολύ η σύμβαση σου

Αν ρωτάς εμένα τότε όχι. Καμια σχεση.

21 λεπτά πριν, bougiou3 είπε

Υπαρχει ενα ειδικο καθεστως που ονομαζεται "εργασια σε ρεπο" δεν θυμαμαι τον συντελεστη αυξησης αλλα σιγουρα θα πρεπει να μεταφερθει το ρεπο στην επομενη εβδομαδα(μιλαω παντα για 5νθημερη εργασια)

Κανενας από αυτούς που αναφέρω δεν αρνήθηκε υπερωρίες. ΄Όσοι δεν θέλουν απλά δεν κανουν. Όσοι θέλουν, εφόσον υπαρχει δουλεια παίρνουν εγκριση από τον προϊσταμενο και κανουν. Όσοι εργαζοναι στο ρεπό τους τότε πλήρώνονται υπερωρίες. Δεν ξέρω τι παίζει από πίσω (τι κανει δηλαδή το HR με την επιθεώρηση) αλλά εφόσον και πλήρωνομαι σωστά και στην ώρα μου λογικά κατι εχουν κανονισει. Απλά μου εκανε εντύπωση το όριο των 120 ωρων ετησίως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, theofanis20 είπε

Μήπως δουλεύεις στις αποθήκες γνωστης αλυσίδας σούπερ μάρκετ? Γιατί μοιάζει πολύ η σύμβαση σου

ναι φιλε, για δωσε ινφο τι παιρνουμε γιατι ακουγονται πολλα και δεν βγαζω ακρη... 

απο αυτα που εμαθα απο συναδελφους η δυο πρωτες ωρες μεχρι να συμπληρωθει το 8ωρο πανε σαν απλες χωρις καμια προσαυξηση και απο κει και υστερα εχουμε υπερεργασια και υπερωρια κανονικα

Επεξ/σία από sipiak1992
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, sipiak1992 είπε

ναι φιλε, για δωσε ινφο τι παιρνουμε γιατι ακουγονται πολλα και δεν βγαζω ακρη... 

απο αυτα που εμαθα απο συναδελφους η δυο πρωτες ωρες μεχρι να συμπληρωθει το 8ωρο πανε σαν απλες χωρις καμια προσαυξηση και απο κει και υστερα εχουμε υπερεργασια και υπερωρια κανονικα

την προηγούμενη εβδομάδα με πήραν εμένα, δεν έχω ιδέα.. Πως κάνει μπαμ όμως ότι δουλεύουμε στην ίδια επιχείρηση😏😎

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, theofanis20 είπε

την προηγούμενη εβδομάδα με πήραν εμένα, δεν έχω ιδέα.. Πως κάνει μπαμ όμως ότι δουλεύουμε στην ίδια επιχείρηση😏😎

στον ξηρο σε ποια ζωνη εισαι? 

εγω ειμαι ζωνη 9 στα ψυγεια εχω ενα μηνα που ξεκινησα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, theofanis20 είπε

ζωνη 1 στα απορρυπαντικά

καταλαβα... εκει πρεπει να πεφτει το χειροτερο σεξακι😂😂....εμεις μεσο ορο στο 10ωρο ειμαστε απο τοτε που μπηκα αλλα αποτι ακουω μεσα ειναι χειροτερα καθεστε περισσοτερο

Δημοσ.

Εκανα 7 συνεχόμενες βάρδιες.3-8ωρα,3-6ωρα και την 7η ημέρα 10ωρο.Σύνολο 52 ώρες.Μετά μου δίνει 1 ημέρα ρεπό (36 ώρες).

Πληρώνει όλα τα νόμιμα(Δώρα,άδειες,επίδομα καλοκαιριού) αλλά σχεδόν αποκλείω να πληρώνει υπερεργασίες.

Επίσης άκουσα απο άνθρωπο που γνωρίζει κάποια πράγματα πως πλέον δεν πληρώνουν ταυτόχρονα προσαύξηση νύχτας και αργίας.Πχ. αν έχω νυχτερινή βάρδια Σάββατο προς Κυριακή δικαιούμαι προσαύξηση νύχτας , +25% και αργίας +75%=+100%.Δηλαδή τα 20€ γίνονται 40.

Δεν ξέρω αν ισχύει και ποιές απο τις 2 προσαυξήσεις αφαιρούν.

Δημοσ.
Στις 17/8/2018 στις 11:48 ΠΜ, logistoulis είπε

Η επιθεώρηση μου έχει πει ότι στον 5νθημερο για κάθε βδομάδα πάντα μέχρι τις 40 ώρες πληρώνεται κανονικό ωρομισθιο οι επόμενες 5 υπερεργασία και μετά υπερωρία.

Μου είπε επίσης ότι σε μια εργάσιμη να μην έχω κάποιον να δουλεύει πάνω από 11 ώρες  , δηλαδή 8 ώρες απλό ωρομισθιο, μια ώρα υπερεργασία και 2 ώρες υπερωρία, παραπάνω δεν επιτρέπεται.

Η υπερεργασία πρακτικά δεν έχει περιορισμούς, οι υπερωρίες έχουν, δεν μπορείς να είσαι συνέχεια σε αυτό το καθεστώς

Τι δουλειά κάνεις?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ασχετο αλλα σημερα εμαθα ότι οι υπρερωρίες που εκανα τόσο καιρό ήταν μη δηλωμένες στην επιθεωρηση. Οπότε και λαμβανα 80% προσαυξηση. :)

Από εδώ και περα (01/09/2018) μας είπαν ότι υποχρεωτικά οι υπερωρίες πρεπει να είναι δηλωμένες και καταχωρημένες στην επιθεωρηση εργασία. Οπότε θα πρεπει αν είναι υπολογισμένες από πριν και όχι "εχει δουλεια ας κατσω λίγο πραπάνω" και κυριως ως δηλωμένη.... η προσαυξηση θα είναι 40%. Κρίμα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...