Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν νομίζω να υπάρχει επίσημο θέμα για κάτι τέτοιο, αν και θα είναι της μοδώς φαντάζομαι..

Έχω έναν συνάδελφο, ο οποίος είναι τέρμα καλό και ξηγημένο παλικάρι, και με αυτά που μου είπε χθες τυχαία, μου σηκώθηκε η τρίχα και σκέφτηκα να έρθω εδώ να ζητήσω τα φώτα σας, μήπως και..

Επί του θέματος λοιπόν :

Του χρωστάει ο παλιός του εργοδότης 7.000€, όλα νόμιμα, όλα φαίνονται. Δεν μιλήσαμε ΠΟΛΥ αλλά μπορώ να τον ρωτήσω ό,τι θα χρειαζόταν να μάθουμε.

Έχουν περάσει 2 έτη περίπου, και όχι μόνο δεν βρίσκει άκρη αλλά απ' ότι φαίνεται τα παράτησε κιόλας, και θα του αφήσει τον ιδρώτα του μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει.

Έχει μιλήσει με δικηγόρο λέει, και είχαν κάνει τις σχετικές κινήσεις - να το δηλώσουν στο δικαστήριο κτλπ - και ο δικηγόρος του είπε πως μπορεί να πάρει πάνω από 5 έτη η δίκη, και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να παραγραφούν κιόλας, κάτι το οποίο το ακούω και δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτα. Δεν νομίζω να είναι δυνατόν να παραγραφεί κάτι, αν δεν έχει καν γίνει η δίκη, ειδικά για τέτοιες συμφωνίες. Πείτε μου σας παρακαλώ αν κάνω λάθος.

Δεν υπάρχει κάποιος χειροπιαστός τρόπος, με συγκεκριμένα βήματα (έψαξα google, δεν βρήκα κάτι τόσο συγκεκριμένο), για να βγάλει άκρη χωρίς δικηγόρους, έξοδα και πενταετείς αναμονές; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει προστασία για τα εργασιακά;

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λογικά πριν φτάσει κάποιος να χρωστάει στο προσωπικό του τέτοια νούμερα, έχειδημιουργήσει  πολύ μεγαλύτερες οφειλές σε δημόσιο, ταμεία ή/και τράπεζες. Όλοι αυτοί έχουν να λαμβάνουν πριν τους απλήρωτους εργαζομένους.

Ας το ψάξει περισσότερο με κάποιον εργατολόγο, αλλά δεν νομίζω ότι στο τέλος θα κερδίσει κάτι εκτός από ταλαιπωρία.

Επεξ/σία από Malthador
Δημοσ.

Εφοσον το δηλωσαν σε δικαστηριο και μιλαμε για πρωην εργοδοτη,υποθετω οτι αυτο σημαινει πτωχευση, οποτε ισχυουν τα οσα λεει o/η Malthador

Ο επιχειρηματιας φαληρισε και δεν υπαρχει μια

Δημοσ.
38 minutes ago, Malthador said:

... οφειλές σε δημόσιο, ταμεία ή/και τράπεζες. Όλοι αυτοί έχουν να λαμβάνουν πριν τους απλήρωτους εργαζομένους.

Δεν ισχύει αυτό που λες.

Παλαιότερα είχε προτεραιότητα το ΙΚΑ, μετά το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και μετά ιδιώτες πιστωτές (και οι τράπεζες).

Αυτό άλλαξε το 2013 επί Στουρνάρα, αλλά αντιστράφηκε το ΙΚΑ, οπότε έγινε Δημόσιο > ΙΚΑ > Εργαζόμενοι > Ιδιώτες.

http://www.kathimerini.gr/486667/article/oikonomia/epixeirhseis/prohgoyntai-oi-apaithseis-toy-dhmosioy-se-periptwsh-ptwxeyshs

Τον Ιανουάριο συζητήθηκε να ανέβουν σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, έστω και με ποσοστό επί των οφειλών, αλλά δεν ξέρω αν ψηφίστηκε τελικά:

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/190264/proteraiotita-stous-ergazomenous-se-periptosi-ptoxefsis

• Confused 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Zaytsev είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες.

Παλαιότερα είχε προτεραιότητα το ΙΚΑ, μετά το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και μετά ιδιώτες πιστωτές (και οι τράπεζες).

Αυτό άλλαξε το 2013 επί Στουρνάρα, αλλά αντιστράφηκε το ΙΚΑ, οπότε έγινε Δημόσιο > ΙΚΑ > Εργαζόμενοι > Ιδιώτες.

http://www.kathimerini.gr/486667/article/oikonomia/epixeirhseis/prohgoyntai-oi-apaithseis-toy-dhmosioy-se-periptwsh-ptwxeyshs

Τον Ιανουάριο συζητήθηκε να ανέβουν σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, έστω και με ποσοστό επί των οφειλών, αλλά δεν ξέρω αν ψηφίστηκε τελικά:

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/190264/proteraiotita-stous-ergazomenous-se-periptosi-ptoxefsis

πρωτες στη σειρα ειναι τραπεζες με δικαιωμα στο 60% της πτωχευτικης περιουσιας, δευτερο ειναι το δημοσιο (και τα ταμεια) με δικαιωμα στο 25%, μετα οι εργαζομενοι με δικαιωμα στο 10% και τελευταιοι οι ιδιωτες (προμηθευτες κλπ) με δικαιωμα στο 5%

υπηρχε μια προταση/εξαγγελια απο την Αχτζιογλου οτι θα περνουσαν πρωτοι, και πανω απο τις τραπεζες, οι εργαζομενοι για τους πρωτους 6 απληρωτους μηνες (συνολικο ταβανι καπου κατω απο 10,000 ευρω/εργαζομενο) ... αλλα η Αχτζιογλου εχει τη ταση να εξαγγελει διαφορα. Προς το παρον δεν εχει ψηφιστει τιποτα τετοιο.

• Thanks 1
Δημοσ.
3 minutes ago, fredd0 said:

πρωτες στη σειρα ειναι τραπεζες με δικαιωμα στο 60% της πτωχευτικης περιουσιας, δευτερο ειναι το δημοσιο (και τα ταμεια) με δικαιωμα στο 25%, μετα οι εργαζομενοι με δικαιωμα στο 10% και τελευταιοι οι ιδιωτες (προμηθευτες κλπ) με δικαιωμα στο 5%

υπηρχε μια προταση/εξαγγελια απο την Αχτζιογλου οτι θα περνουσαν πρωτοι, και πανω απο τις τραπεζες, οι εργαζομενοι για τους πρωτους 6 απληρωτους μηνες (συνολικο ταβανι καπου κατω απο 10,000 ευρω/εργαζομενο) ... αλλα η Αχτζιογλου εχει τη ταση να εξαγγελει διαφορα. Προς το παρον δεν εχει ψηφιστει τιποτα τετοιο.

Καλά όλα αυτά. Πηγή έχουμε; Γιατί αυτά που έβαλα παραπάνω, λένε άλλα.

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιστεύω ότι καλύπτεται από αυτά τα άρθρα του αστικού κώδικα

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/astikos-kodikas/arthro-260-astikos-kodikas-diakopi-anagnorisi

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/astikos-kodikas/arthro-261-astikos-kodikas-askisi-agogis

Καλύτερα να το δει με το δικηγόρο του και ίσως με κάποιον άλλο. Ότι θα πάρει χρόνο θα πάρει.

Επεξ/σία από Hazuki
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Zaytsev είπε

Καλά όλα αυτά. Πηγή έχουμε; Γιατί αυτά που έβαλα παραπάνω, λένε άλλα.

https://ergasianews.gr/2016/04/15/ptochefsi-eterias-ergazomeni-dikeomata-nomothesia/

δε λενε "αλλα" απλα δε διαβασες το ενα αρθρο που εβαλες, γιατι γραφει τα ακολουθα

"Επισημαίνεται ότι σήμερα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα πολιτικής δικονομίας, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών είναι η ακόλουθη: Προηγούνται οι τράπεζες με δικαίωμα στο 60% της πτωχευτικής περιουσίας, ακολουθεί το δημόσιο, δηλαδή, η εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία με το 25%, στη συνέχεια είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούνται πτωχευτικοί πιστωτές με ποσοστό 10% επί της πτωχευτικής περιουσίας και, τέλος, με το υπόλοιπο 5% ολοκληρώνεται η σειρά των ακολουθών πιστωτών οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οι διάφοροι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης."

Επεξ/σία από fredd0
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δυστυχώς δύσκολα τα πράγματα, η αδερφή ενός φίλου ήταν απλήρωτη και της χρωστούσε ο εργοδότης, έκαναν επίσχεση και μετά πήγαν δικαστικώς, τα δικαστήρια έπαιρναν αναβολές συνεχώς, κάποια στιγμή έγινε δικαστήριο και είπε ο δικηγόρος του εργοδότη οτι θα τους καταβάλλει τα οφειλόμενα αλλά σε δόσεις με συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής, ως πρώτη ημέρα καταβολής ήταν πάλι μετά από μήνες, τα λεφτά δεν μπήκανε και ο δικηγόρος της κοπέλας είπε οτι έπρεπε να γίνουν πάλι προσφυγές με τις γνωστές αναβολές και καθυστερήσεις, στο μεταξύ η εταιρεία είχε κλείσει και άνοιξε άλλη, τελικά τα παράτησαν....

Δημοσ.

Από φίλη δικηγόρο, τα 5 έτη ισχύουν αν δεν κάνεις τίποτα. Αν κάνεις αγωγή τότε παύει η διαγραφή και περιμένεις την απόφαση του δικαστηρίου για να πάρεις τα λεφτά σου.

Δημοσ.

Πάντως η ηττοπάθεια ορισμένων σπάει κόκαλα. Έτσι μπράβο ρε παιδιά, δουλέψτε τσάμπα! Σε λίγο θα πληρώνετε κιόλας για να μπορείτε να δουλέψετε. Κακά τα ψέματα, όπως πάει κάποιος στην ώρα του για δουλειά, έτσι πρέπει να πέφτει κ το χρήμα. Όταν μπεις ένα μήνα μέσα το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να ψάχνεις για άλλη δουλειά. Το δεύτερο είναι να μην πηγαίνεις στην ώρα σου ή να φεύγεις πιο νωρίς, κι αν σου πουν τίποτα να τους πεις "ευέλικτη πληρωμή, ευέλικτο ωράριο". Μετά τον δεύτερο μήνα (αν δε σε απολύσει ο καλός σου εργοδότης που σου κάνει την τιμή να μη σε πληρώνει), αφού πρώτα κάνεις μια καταγγελία στο ΣΕΠΕ ότι δεν πληρώνεσαι ,δεν εμφανίζεσαι καθόλου για δουλειά κι αν γίνεται τις πιο κρίσιμες μέρες (πχ. απογραφές, όταν λείπουν με αναρρωτική άλλοι, όταν λείπει γενικότερα κάποιος) κοινώς παίρνεις άδεια από τη σημαία.  Αν τώρα δε μπορείτε να τα κάνετε αυτά επειδή και καλά έχετε ανάγκες, και νομίζετε ότι θα έχετε να λαβαίνετε, σας αξίζουν όχι αυτές οι εργασιακές συνθήκες άλλα οι χειρότερες που έρχονται. Γιατί είμαι τόσο απόλυτος  κ μπορεί μαλάκας για μερικούς; Γιατί όταν ήμουν τυπικός με στιγμάτιζαν ως τεμπέλη οι "συνάδελφοι" οι δουλευταράδες , που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να γκρινιάζουν για τις σκατοδουλειές, και ούτε το βασικότερο τους δικαίωμα δε ξέρουν να υπερασπίζονται το οποίο είναι οι αποζημίωσή τους για το χρόνο τους. Καλά να πάθει όποιος ανέχεται τέτοιες καταστάσεις, γιατί με την ανοχή του όχι απλά τους σιγοντάρει άλλα τους ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ να πάνε τη λαμογιά ακόμη παραπέρα. 

• Like 8
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, De@th L0rd είπε

Πάντως η ηττοπάθεια ορισμένων σπάει κόκαλα. Έτσι μπράβο ρε παιδιά, δουλέψτε τσάμπα! Σε λίγο θα πληρώνετε κιόλας για να μπορείτε να δουλέψετε. Κακά τα ψέματα, όπως πάει κάποιος στην ώρα του για δουλειά, έτσι πρέπει να πέφτει κ το χρήμα. Όταν μπεις ένα μήνα μέσα το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να ψάχνεις για άλλη δουλειά. Το δεύτερο είναι να μην πηγαίνεις στην ώρα σου ή να φεύγεις πιο νωρίς, κι αν σου πουν τίποτα να τους πεις "ευέλικτη πληρωμή, ευέλικτο ωράριο". Μετά τον δεύτερο μήνα (αν δε σε απολύσει ο καλός σου εργοδότης που σου κάνει την τιμή να μη σε πληρώνει), αφού πρώτα κάνεις μια καταγγελία στο ΣΕΠΕ ότι δεν πληρώνεσαι ,δεν εμφανίζεσαι καθόλου για δουλειά κι αν γίνεται τις πιο κρίσιμες μέρες (πχ. απογραφές, όταν λείπουν με αναρρωτική άλλοι, όταν λείπει γενικότερα κάποιος) κοινώς παίρνεις άδεια από τη σημαία.  Αν τώρα δε μπορείτε να τα κάνετε αυτά επειδή και καλά έχετε ανάγκες, και νομίζετε ότι θα έχετε να λαβαίνετε, σας αξίζουν όχι αυτές οι εργασιακές συνθήκες άλλα οι χειρότερες που έρχονται. Γιατί είμαι τόσο απόλυτος  κ μπορεί μαλάκας για μερικούς; Γιατί όταν ήμουν τυπικός με στιγμάτιζαν ως τεμπέλη οι "συνάδελφοι" οι δουλευταράδες , που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να γκρινιάζουν για τις σκατοδουλειές, και ούτε το βασικότερο τους δικαίωμα δε ξέρουν να υπερασπίζονται το οποίο είναι οι αποζημίωσή τους για το χρόνο τους. Καλά να πάθει όποιος ανέχεται τέτοιες καταστάσεις, γιατί με την ανοχή του όχι απλά τους σιγοντάρει άλλα τους ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ να πάνε τη λαμογιά ακόμη παραπέρα. 

Μη τσιμπας φιλε. Απλα ορισμένοι λένε αυτα που έχουν μελετήσει ότι μπορουν να κανουν στο προσωπικο τους τις δυσκολες ώρες/. Δεν είναι ολοι εργαζομενοι όσοι γραφουν εδω... υπαρχουν και αφεντικουλιδες.. Ας δωσω λοιπον και μια δυσμενή εξεληξη για να αγχώνονται... Προσωπικα αν ειχα παθει κατι τετοιο.... ο τυπος δε θα κοιμοταν ησυχος.... 

(αγχώθηκε κανείς??)

Επεξ/σία από Curtis76
Δημοσ.

Μου αρέσει που κάποιοι λένε "έχω ανάγκη" και δουλεύουν τσάμπα. 7.000 ευρώ, είναι περίπου 7 μήνες απλήρωτος χονδρικά. Δε θα μιλήσω για έξοδα μετακίνησης κλπ.

Κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω.

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, JiovanniGeorgeo είπε

Δεν νομίζω να υπάρχει επίσημο θέμα για κάτι τέτοιο, αν και θα είναι της μοδώς φαντάζομαι..

Έχω έναν συνάδελφο, ο οποίος είναι τέρμα καλό και ξηγημένο παλικάρι, και με αυτά που μου είπε χθες τυχαία, μου σηκώθηκε η τρίχα και σκέφτηκα να έρθω εδώ να ζητήσω τα φώτα σας, μήπως και..

Επί του θέματος λοιπόν :

Του χρωστάει ο παλιός του εργοδότης 7.000€, όλα νόμιμα, όλα φαίνονται. Δεν μιλήσαμε ΠΟΛΥ αλλά μπορώ να τον ρωτήσω ό,τι θα χρειαζόταν να μάθουμε.

Έχουν περάσει 2 έτη περίπου, και όχι μόνο δεν βρίσκει άκρη αλλά απ' ότι φαίνεται τα παράτησε κιόλας, και θα του αφήσει τον ιδρώτα του μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει.

Έχει μιλήσει με δικηγόρο λέει, και είχαν κάνει τις σχετικές κινήσεις - να το δηλώσουν στο δικαστήριο κτλπ - και ο δικηγόρος του είπε πως μπορεί να πάρει πάνω από 5 έτη η δίκη, και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να παραγραφούν κιόλας, κάτι το οποίο το ακούω και δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτα. Δεν νομίζω να είναι δυνατόν να παραγραφεί κάτι, αν δεν έχει καν γίνει η δίκη, ειδικά για τέτοιες συμφωνίες. Πείτε μου σας παρακαλώ αν κάνω λάθος.

Δεν υπάρχει κάποιος χειροπιαστός τρόπος, με συγκεκριμένα βήματα (έψαξα google, δεν βρήκα κάτι τόσο συγκεκριμένο), για να βγάλει άκρη χωρίς δικηγόρους, έξοδα και πενταετείς αναμονές; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει προστασία για τα εργασιακά;

Ο δικηγόρος που βρήκε μάλλον δεν είναι και ο,τι καλύτερο για να μην πω κάτι πιο χοντρό...

Με λίγα λόγια ναι μπορεί να τρέχεις αλλά αυτά δεν τα αφήνεις, για την ιστορία εγώ έκανα περίπου δύο χρόνια να πάρω ένα ανάλογο ποσό δικαστικά αλλά το πήρα μια χαρά, η δικαιοσύνη δουλεύει για απλούς ανθρώπους και απλά θέματα.

Και είχα και σωστούς δικηγόρους που πήγαν στο δικαστήριο και τους τελείωσαν τους άλλους γιατί στη δική μου περίπτωση ήταν λίγο μπλεγμένο το ζήτημα, δεν ήταν στανταρακι ότι θα κέρδιζα, αν είναι φως φανάρι να μην το σκέφτεται καθόλου

4 ώρες πριν, Hazuki είπε

Από φίλη δικηγόρο, τα 5 έτη ισχύουν αν δεν κάνεις τίποτα. Αν κάνεις αγωγή τότε παύει η διαγραφή και περιμένεις την απόφαση του δικαστηρίου για να πάρεις τα λεφτά σου.

Σωστά αν δεν κινηθείς νομικά στα 5 χρόνια πάει, αλλά αν κινηθείς ακόμα και αν πάρει 10 δεν έχει θέμα

Ίσα ίσα έχει ο άλλος γιατί σκάει ο τόκος και το ποσό φουσκώνει αρκετά

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...