mp123 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 4 λεπτά πριν, paylidis είπε Το τραβάς στο άκρο. Έδω ο φίλος πάει να τον φάει και είναι προφανές, δεν έχει καμία σχέση με εργατικό ατύχημα. Αν και στα θεματα με τα αυτοκινητα εχουμε εντελος αλλες αποψεις εδω θα συμφωνισω μαζι σου.
Fortistis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 12 λεπτά πριν, paylidis είπε Το τραβάς στο άκρο. Έδω ο φίλος πάει να τον φάει και είναι προφανές, δεν έχει καμία σχέση με εργατικό ατύχημα. Θα μπορούσε απλά να πει Πως θα γίνει να πάρει αναρρωτική άδεια που είναι το πιο σωστό στην υπόθεση του, όχι πως να το περάσει εργατικό ατύχημα... Εάν σύμφωνα με την νομοθεσία είναι εργατικό ατύχημα, τότε γιατί να μην ακολουθήσει το γράμμα του νόμου; Γιατί να κάνει ό,τι νομίζει, όχι όπως ορίζει το κράτος αλλά όπως εκείνος ή κάποιοι σε ένα forum πιστεύουν ότι είναι σωστότερο; Δεν θέλω να μπω στα "γιατί και πώς", αλλά εφόσον υπάρχει ένας ΚΑΝΟΝΑΣ του κράτους, γιατί να τον παραβιάσει; Και το παράδοξο είναι πως όσοι κόπτονται για το πώς ξέπεσε η Ελλάδα, οι ίδιοι ακριβώς προτρέπουν να μην ακολουθείται επακριβώς ό,τι ορίζεται από την νομοθεσία. Να τονίσω ότι το εάν ήταν ή όχι εργατικό ατύχημα, δεν είναι δουλειά άλλων να το κρίνουν, παραμόνο των ειδικών λειτουργών του κράτους ή του αντίστοιχου κλάδου. Δηλαδή, το να κόπτονται μερικοί να κρίνουν εάν ήταν ή όχι εργατικό ατύχημα, είναι ακριβώς η ίδια νοοτροπία με το να παρακινούν να μην ακολουθηθεί η νομοθεσία κατά γράμμα. Αντί να αφήσουν τον μηχανισμό να λειτουργήσει (ήτοι, να αποφασίσουν οι ειδικοί), σηκώνουν δικό τους μπαϊράκι και κάνουν ό,τι τους καπνίσει (ήτοι, άσχετοι με το αντικείμενο κρίνουν, αποφαίνονται και χαρακτηρίζουν).
paylidis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 λεπτό πριν, Fortistis είπε Εάν σύμφωνα με την νομοθεσία είναι εργατικό ατύχημα, τότε γιατί να μην ακολουθήσει το γράμμα του νόμου; Γιατί να κάνει ό,τι νομίζει, όχι όπως ορίζει το κράτος αλλά όπως εκείνος ή κάποιοι σε ένα forum πιστεύουν ότι είναι σωστότερο; Δεν θέλω να μπω στα "γιατί και πώς", αλλά εφόσον υπάρχει ένας ΚΑΝΟΝΑΣ του κράτους, γιατί να τον παραβιάσει; Και το παράδοξο είναι πως όσοι κόπτονται για το πώς ξέπεσε η Ελλάδα, οι ίδιοι ακριβώς προτρέπουν να μην ακολουθείται επακριβώς ό,τι ορίζεται από την νομοθεσία. Γιατί πολύ απλά αν το περάσει ως εργατικό θα αναζητήσουν ευθύνες στον εργοδότη ο οποίος δε φέρει καμία ευθύνη για τον τουρίστα που έπεσε πάνω στον ts. Αν ο ts δηλαδή έκανε σούζες κάθε μεσημέρι μετά τη δουλειά και έπεφτε πάλι εργατικό θα το έλεγες;; Ο νόμος έχει και ψιλά γράμματα και παραθυράκια. Το πιο πιθανό είναι επίσης αν το περάσει εργατικό μόλις επιστρέψει και σε κατάλληλο χρόνο να τον στείλει ο εργοδότης βόλτα από τον ΟΑΕΔ. Θα έχει άδικο; και τα λέω αυτά επειδή έχω πάθει στο παρελθόν εργατικό ατύχημα (και μέσα στο χώρο εργασίας μου μάλιστα και με εν μέρει ευθύνη του εργοδοτη) ευτυχως όχι τόσο σοβαρό και έχω μια εικόνα της κατάστασης πέρα από το ότι πιστεύει ο καθένας σε ένα φόρουμ και του τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία. 3
Fortistis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, paylidis είπε Γιατί πολύ απλά αν το περάσει ως εργατικό θα αναζητήσουν ευθύνες στον εργοδότη ο οποίος δε φέρει καμία ευθύνη για τον τουρίστα που έπεσε πάνω στον ts. Αν ο ts δηλαδή έκανε σούζες κάθε μεσημέρι μετά τη δουλειά και έπεφτε πάλι εργατικό θα το έλεγες;; Ο νόμος έχει και ψιλά γράμματα και παραθυράκια. Το πιο πιθανό είναι επίσης αν το περάσει εργατικό μόλις επιστρέψει και σε κατάλληλο χρόνο να τον στείλει ο εργοδότης βόλτα από τον ΟΑΕΔ. Θα έχει άδικο; και τα λέω αυτά επειδή έχω πάθει στο παρελθόν εργατικό ατύχημα (και μέσα στο χώρο εργασίας μου μάλιστα και με εν μέρει ευθύνη του εργοδοτη) ευτυχως όχι τόσο σοβαρό και έχω μια εικόνα της κατάστασης πέρα από το ότι πιστεύει ο καθένας σε ένα φόρουμ και του τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία. Δηλαδή, όχι μόνο γνωρίζεις τι και πώς έκανε ο TS (π.χ. σούζες) και τα παραθυράκια του νόμου, αλλά γνωρίζεις και τι γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή, και γνώσεις πραγματογνώμονα (τι έκανε το TS, σούζες κτλ) και γνώσεις νομικού (παραθυράκια νόμου, τι θα "πάθει" ο εργοδότης). Όλα αυτά, επειδή: 2 λεπτά πριν, paylidis είπε αι τα λέω αυτά επειδή έχω πάθει στο παρελθόν εργατικό ατύχημα Προφανώς είσαι οδηγός και δουλεύεις σε ταξί. 1
zio10 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, logokrimenos είπε Εργατικό ατύχημα πιάνεται. Θα πρέπει να κάνει αναγγελία ο εργοδότης στο ΙΚΑ αν δεν κάνω λάθος. Φτιάχνει μια φόρμα που γράφεις πως εγινε το ατύχημα και το πας στο ΙΚΑ. Σε εμάς το κάνουν ακόμα και αν κάποιος πέσει σπίτι του και χτυπήσει. Νομίζω οτι έχεις το χρονικό περιθώριο να το δηλώσετε. Δεν κυνηγάς τον εργοδότη σε καμία περίπτωση με αυτό, ούτε θα έχει κάποιο θέμα με επιθεώρηση εργασίας αφου δεν έγινε κάποιο ατύχημα στον χώρο εργασίας. Για πες καμιά πληροφορία παραπάνω! Καλά σοβαρά τώρα δεν θέλει κάποιο χαρτί από αστυνομία κλπ; Ts περαστικά. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από zio10
Fortistis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Κατά τα άλλα, φταίνε οι άλλοι που η Ελλάδα σου έφτασε στα μνημόνια. Το ότι ο καθένας γνωρίζει καλύτερα από ειδικούς και ο καθένας προτείνει το να μην ακολουθηθεί ο νόμος επειδή "Εγώ τα έχω πάθει και γνωρίζω" είναι κάτι το φυσιολογικό. 1
k_w_t Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Η διαφορα ειναι στο οικονομικο σκελος σε μεγαλης διαρκειας αναρρωτική αδεια.. Σε απλη αδεια λαμβανεις οτι σου δινει το ΙΚΑ . Στο εργατικο ο εργοδοτης σου καταβαλει την διαφορα μεχρι να συμπληρωθει ο μηνιαιος σου μισθος... Πχ εχεις μισθο 520€ το ΙΚΑ σου δινει 470€ και τα υπολοιπα 50€ ο εργοδοτης... Σε χαμηλομισθους ειναι τσαμπα ταλαιπωρια το τρεξιμο... Αλλα εαν πχ ο μισθος σου ειναι 800€ και το ΙΚΑ σου δινει 500€ τοτε το δηλωνεις και σου δινει τα αλλα 300€ ο εργοδοτης. Συν οτι στο εργατικο εχει διαφορετικες εισφορες ο εργοδοτης απο οτι εαν εισαι σε μακρα αναρρωτικη αδεια. ΥΓ Το εργατικο ατυχημα πρεπει να δηλωθει απο τον εργοδοτη εντος 5 ημερων εαν θυμαμαι καλα.
phanispal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 29 λεπτά πριν, paylidis είπε Το τραβάς στο άκρο. Έδω ο φίλος πάει να τον φάει και είναι προφανές, δεν έχει καμία σχέση με εργατικό ατύχημα. Θα μπορούσε απλά να πει Πως θα γίνει να πάρει αναρρωτική άδεια που είναι το πιο σωστό στην υπόθεση του, όχι πως να το περάσει εργατικό ατύχημα... Πρώτον, εστίασα στο συγκεκριμένο κομμάτι που έκανα παράθεση, απλά επειδή μου χτύπησε άσχημα. Δεύτερον, δε βλέπω πού είναι το προφανές ότι πάει να τον φάει. Απλά το έψαξε και όπως λέει και ο Fortistis, είναι θέμα νόμου. Και μιας και πιάσαμε τους νόμους, αναρωτιέμαι, με δύο μετρά και δύο σταθμά θέλουμε να εφαρμόζονται;
Curtis76 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Οτι προφανες θελει βλεπει ο καθενας ..... για μενα προφανες ειναι οτι ή εισαι εργοδοτης που νομιζει οτι δινει δουλεια ή εισαι εργατης που νομιζει οτι του δινουν ψωμι να φαει και ότι οτι εργαζεται..... τι δε καταλαβαινεις απο τον νομο δηλαδη...... εσυ δηλδη θες να οδηγησει και να τρακαρει γιατι εσκασε η μπαταρια του εταιρικου τηλεφωνου και μονο??? Αν δε μπορεις να σεβεσαι τον ts μη γραφεις ασε τους αλλους να βοηθησουν και προπατνως μην αγχωνεσαι
phanispal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Εγώ καταλαβαίνω τι λέει, δε μπορώ να πω ότι διαφωνώ, απλά εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας. Ο εργοδότης δεν (πρέπει να) το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Δε γνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιος νόμος;
Curtis76 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, paylidis είπε Γιατί πολύ απλά αν το περάσει ως εργατικό θα αναζητήσουν ευθύνες στον εργοδότη ο οποίος δε φέρει καμία ευθύνη για τον τουρίστα που έπεσε πάνω στον ts. Αν ο ts δηλαδή έκανε σούζες κάθε μεσημέρι μετά τη δουλειά και έπεφτε πάλι εργατικό θα το έλεγες;; Ο νόμος έχει και ψιλά γράμματα και παραθυράκια. Το πιο πιθανό είναι επίσης αν το περάσει εργατικό μόλις επιστρέψει και σε κατάλληλο χρόνο να τον στείλει ο εργοδότης βόλτα από τον ΟΑΕΔ. Θα έχει άδικο; και τα λέω αυτά επειδή έχω πάθει στο παρελθόν εργατικό ατύχημα (και μέσα στο χώρο εργασίας μου μάλιστα και με εν μέρει ευθύνη του εργοδοτη) ευτυχως όχι τόσο σοβαρό και έχω μια εικόνα της κατάστασης πέρα από το ότι πιστεύει ο καθένας σε ένα φόρουμ και του τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία. Καλα επισης αν ο εργοδοτης κανει κατι τετοιο, ειναι πιθανο την αλλη μερα να μη μπορει να ανοιξει το μαγαζακι του αλλα μην αγχωνομαστε με τετοια ακομα.
vagos789 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Οι νομοι για το εργατικο ατυχημα ειναι ιδιαιτερως αυστηροι για τους ιδιωτες Σκεφτειτε οτι για καθε λαθος που κανει ενας χειριστης μηχανηματος και τραυματιζεται,η πρωτη δουλεια της αστυνομιας ειναι να φυλακισει τον διευθυντη της επιχειρησης
paylidis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, Fortistis είπε Δηλαδή, όχι μόνο γνωρίζεις τι και πώς έκανε ο TS (π.χ. σούζες) και τα παραθυράκια του νόμου, αλλά γνωρίζεις και τι γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή, και γνώσεις πραγματογνώμονα (τι έκανε το TS, σούζες κτλ) και γνώσεις νομικού (παραθυράκια νόμου, τι θα "πάθει" ο εργοδότης). Όλα αυτά, επειδή: Προφανώς είσαι οδηγός και δουλεύεις σε ταξί. Μπράβο γάτας είσαι. Όχι τότε δούλευα σε μεγάλη εταιρεία κατασκευαστική και είχα επισημάνει κιολας πολλές φορές παθογένειες σε μηχανήματα - πρακτικές και την ώρα επίβλεψης έργου είχαμε εγώ και συνάδελφος ατύχημα από παρακείμενο μηχάνημα που παρουσίασε βλάβη. Μείναμε 40 μέρες εκτός δουλειάς και άλλους δυο μήνες εκτός εργοταξίων και πήραμε και αποζημίωση από την εταιρεία οίκιωθελως πέρα από τα νόμιμα και τουλάχιστον αυστηροποίησαν τους ελέγχους και πρόσεχαν πλέον τις υποδείξεις των μηχανικών (μέχρι Τούλαχιστον και την ώρα που έφυγα 2-3 χρόνια αργότερα στην αρχή της κρίσης ήταν οκ...). Πίστεψε με όμως αν πήγαινα και τους έλεγα τράκαρα είναι εργατικό ατύχημα ακόμα θα γελάγαμε Εν πάσει περίπτωση οτι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό ο ts ας τα ζυγίσει και ας πράξει. Αλλά μην ανοίξει θέμα μετά από μερικούς μήνες «με απέλυσε εκδικητικά» γιατί πάλι θα μπω να κράξω 22 λεπτά πριν, Curtis76 είπε Καλα επισης αν ο εργοδοτης κανει κατι τετοιο, ειναι πιθανο την αλλη μερα να μη μπορει να ανοιξει το μαγαζακι του αλλα μην αγχωνομαστε με τετοια ακομα. Ας κατουρήσουμε και λίγο Ε, δε βλάπτει... 1 1
phanispal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Απ' την άλλη, δεν καταλαβαίνω και τι νόημα έχει ακριβώς αυτός ο νόμος. Πρέπει να αγωνιά ο εργοδότης αν θα πάθει κάποιο ατύχημα ο υπάλληλός του ερχόμενος ή σχολώντας απ' τη δουλειά; Γιατί να είναι υπεύθυνος ο εργοδότης για το τι θα κάνει ο υπάλληλος μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τη δουλειά; Κι αν το σπίτι του είναι 5 λεπτά απόσταση και δεν πάει σπίτι του και πάθει κάτι στη βόλτα γιατί να ευθύνεται ο εργοδότης, απλά επειδή έγινε μέσα στη μία ώρα; Και αν δεχτούμε ότι έτσι πρέπει να είναι και τελείωσε, τι μπορεί να κάνει ο εργοδότης για να καλύψει τον κώλο του; Κι αν βρει τρόπους να τον καλύψει, θα είναι σύμφωνος ο υπάλληλος; Φαντάζομαι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα εξετάζονται όλα τα στοιχεία και δε θα μπαγλαρώνουν απευθείας τον εργοδότη, αλλά μήπως γενικά ο νόμος είναι αρχαίος; Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από phanispal 1 1
vanni Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Ως εργατικό ατύχημα ορίζεται κάθε βίαιο συμβάν σε εργαζόμενο που συμβαίνει κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής. Εργατικό ατύχημα θεωρείται επίσης, βάσει αποφάσεως του Αρείου Πάγου, και κάθε ατύχημα που συμβαίνει καθ’ οδόν προς την εργασία του εργαζόμενου ή κατά την επιστροφή του από την εργασία στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση που ως συνήθως το ατύχημα προέρχεται από κάποιο τροχαίο συμβάν, θεωρείται βέβαια εργατικό ως προς τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά την έρευνα του συμβάντος αυτού την διενεργεί η τροχαία. Όταν συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα ερευνάται αν ο παθών πήγαινε στο σπίτι του ή στην εργασία του από τον συντομότερο δρόμο. Και ως συνήθως λέμε ότι μια ώρα πριν την εργασία του και μια ώρα μετά την εργασία του, αν συμβεί οποιοδήποτε συμβάν σε εργαζόμενο – είτε τροχαίο είτε πτώση – σε αυτό το χρονικό διάστημα θεωρείται εργατικό, εφόσον ο τόπος του συμβάντος είναι στην κατεύθυνση του σπιτιού του ή της δουλειάς του. Δηλαδή η φιλοσοφία είναι ότι ο εργαζόμενος έκανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο όχι επειδή το ήθελε αυτός αλλά εξαιτίας της εργασίας του, όπως αναφέρεται και στον ορισμό του εργατικού ατυχήματος. Όταν συμβεί εργατικό ατύχημα θα πρέπει αυτό να αναγγελθεί στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας εντός 24 ωρών, στις Αστυνομικές Αρχές και στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου. 4 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις