Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι υγιεινά, σε σύγκριση με άλλα. και νόστιμα και όλοι το ξέρουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα σχετικά με τα γλυκά του κουταλιού.

Για αρχή όμως, θα ήθελα να ρωτήσω: έχουν τελικά ημερομηνία λήξης τα γλυκά του κουταλιού; Η ζάχαρη, θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια (όπως και το αλάτι), ως ενας φυσικος και αποτελεσματικος τροπος συντηρησης τροφιμων. Φυσικα, στα νεοτερα χρονια, σχεδον παντου βαζουν συντηρητικα.

Ανακάλυψα κάπου ξεχασμένα στο εξοχικό σπίτι, παλιά γλυκά του κουταλιού-πολλων ειδων, και μερικα πρεπει να ειναι και δυσερευτα, όχι σπιτικά, αλλά αγορασμένα. Φυσικά δεν μπορω να τα χαρακτηρισω και ως 'βιομηχανοποιημενα'. Ειναι ολα σφραγισμένα, δεν εχουν ανοιχτει ποτε. Είδα, αν και ειναι αληθεια οτι δεν το περιμενα, οτι ειχαν καρτελακι με ημερομηνιες ληξης. Φυσικα, ολα ληγμενα, πριν πολλα πολλα χρονια...

Τελικα ομως οντως ληγουν-χαλανε τα γλυκα του κουταλιου; Τα σπιτικα; Αυτα που φτιαχνουν βιοτεχνιες-συνεταιρισμοι; Τελικα τι ισχυει;

  • Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Την ληξη την βαζουν υποχρεωτικα απο το νομο και ας μην ληγει ποτε...πχ μελι γλυκα κουταλιου αλατι...μπορεις να τα καταναλωσεις αφοβα ομως με μετρο στην ποσοτητα διοτι εχουν γλυκοζη.

  • Like 1
Δημοσ.

Αν δεν έχουν ανοιχτεί έχω την εντύπωση ότι δεν χαλάνε. Μου αρέσουν πολύ, βύσσινο, σταφύλι, σύκο και καρύδι νομίζω είναι τα αγαπημένα μου!

19 λεπτά πριν, ELTASSOS είπε

Την ληξη την βαζουν υποχρεωτικα απο το νομο και ας μην ληγει ποτε...πχ μελι γλυκα κουταλιου αλατι...μπορεις να τα καταναλωσεις αφοβα ομως με μετρο στην ποσοτητα διοτι εχουν γλυκοζη.

Δεν έχουν όλα γλυκόζη, ακόμα και από τα έτοιμα.

  • Like 2
Δημοσ.

Κι εγω αυτη την εντυπωση εχω, αυτο ηξερα παντα, οτι δεν χαλανε.

Θυμαμαι την αειμνηστη γιαγια μου, τα παλια χρονια, στο χωριο της, που δεν υπηρχε καν ηλεκτρικο ρευμα. Εκει, ηθελε να εχει παντα στο ντουλαπι της γλυκο του κουταλιου. Ολα τα αλλα γλυκα, σχεδον (εξαιρω κατι ταψιου-αλα ραβανι), ηθελαν ψυγειο! Ενω του κουταλιου, τιποτε! Απλα να ειναι σκιερο το μερος. Μου λεγε οτι θελει να εχει παντα, ωστε αν ερθει καποιος επισκεπτης, να του φτιαξει ενα καφε, να του βαλει ενα γλυκο. Σιγα μην ηξεραν πριν δεκαετιες, για ημερομηνιες ληξης σε γλυκα κουταλιου, μην πω και γενικοτερα...αμα δεν μυριζε ή δεν φαινονταν χαλασμενο, μια χαρα τα ετρωγαν, και μια χαρα ηταν...

Αλλα τωρα επεσα πανω σε μια τετοια στοιβα γλυκων κουταλιου, και προβληματίστηκα.

  • Like 3
Δημοσ.

Γλυκό κεράσι κλασικά αν και τελευταία τα έτοιμα που εχω δοκιμάσει είναι χωρίς γεύση....

Σύκο εαν δεν έχει πολύ κανέλα...

Σταφύλι είναι τέλειο

  • Like 1
Δημοσ.

Στα τυποποιημένα γλυκά (ή όσα εγώ έχω δοκιμάσει) η ημερομηνία λήξης ισχύει αν ανοιχτούν. Δεν είμαι και τόσο οπαδός τους όμως, καθώς έχουν αδιάφορη γεύση,

Τα σπιτικά αν ζαχαρώσουν ,  επανέρχονται αν τα βράσεις. Αν μουχλιάσουν, απλά πετάς το κομμάτι που έπιασε μούχλα.

Καρπούζι γλυκό, έχετε φάει ποτέ; Έχει διαδικασία να το φτιάξεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

  • Like 2
Δημοσ.

Το σπιτικό με σύκο δεν έχει αντίπαλο, αρκει να ξέρει η νοικοκυρά. 

Βύσσινο, σταφύλι επίσης ωραία. 

Αν ανοιχτούν, συνήθως πρώτα πιάνει το καπάκι μούχλα. 

  • Like 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, theoritikos είπε

Στα τυποποιημένα γλυκά (ή όσα εγώ έχω δοκιμάσει) η ημερομηνία λήξης ισχύει αν ανοιχτούν. Δεν είμαι και τόσο οπαδός τους όμως, καθώς έχουν αδιάφορη γεύση,

Τα σπιτικά αν ζαχαρώσουν ,  επανέρχονται αν τα βράσεις. Αν μουχλιάσουν, απλά πετάς το κομμάτι που έπιασε μούχλα.

Καρπούζι γλυκό, έχετε φάει ποτέ; Έχει διαδικασία να το φτιάξεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Πολύ ωραίο το καρπούζι όντως, το είχα ξεχάσει! (Η φλούδα συγκεκριμένα).

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, zio10 είπε

Κολοκύθι δεν έχω φάει.

Έχει περάσει πια η μόδα του, πολύ συνηθισμένο...

...η τάση τής εποχής στα γλυκά κουταλιού, για όσους θέλουν να είναι μέσα στα πράγματα, είναι πλέον το ραπανάκι, το σκόρδο, το χωριάτικο λουκάνικο και το χταπόδι...

...κολοκύθι γλυκό, ρε κανίβαλοι; Τρομερή έμπνευση! Παίρνεις οτιδήποτε, το βράζεις μαζί μ' ένα τενεκέ ζάχαρη και τελείωσες...

Επεξ/σία από deesnider
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρις παρεξηγηση 😋 το συκο ειναι κορυφη. Μετα μελιτζανακι με καρυδι, περγαμοντο, κερασι.τι να λεμε τωρα ολα ωραια ειναι. Οχι τα τυποποιημενα. Αυτα που ειναι απο συνετερισμους φυσικα. Ειδικα με παγωτο ζαχαροπλαστειου καραμελα και λιγο καλο γλυκο κουταλιου απο πανω. δεν υπαρχει καλυτερο. 

Επεξ/σία από mp123
  • Like 3
Δημοσ.

Εγω ψηφιζω κιτρο αντε και νεραντζι.Μερικες φορες αν ειναι μεγαλο κομματι το πλενω να φυγει το πολυ σιροπι.

Δημοσ.

Εγώ είμαι λάτρης του γλυκού βύσινου.

Κάθε καλοκαίρι θα πάρω 4-5 κιλά βύσινο από mart (πρώην makro - το lidl δεν φέρνει):D και θα το φτιάξω με τον παραδοσιακό τρόπο.Ίση ποσότητα φρούτου ίση ζάχαρη λίγη βανίλια , ένα φύλλο αμπαρόριζα ή λίγο τζίντζερ για άρωμα.

Καλό σφράγισμα σε γυάλινα σε γιάλινα βαζάκια με το κλασικό αναποδογύρισμα και στο ντουλάπι.Αν δεν ανοιχτούν δεν παθαίνουν τίποτε.Έχει τύχει να ανοίξω και μετά από δύο χρόνια και ήταν μια χαρά.Τώρα αν έχουν λήξει αυτά που βρήκες πριν 4-5-6- χρόνια τι να πούμε.Προσωπικά δεν θα τα έτρωγα.

  • Like 1
  • Thanks 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...