Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, zio10 είπε

Το υποβρύχιο στην ίδια κατηγορία μπαίνει; 

Επ'ουδενί. (κι ας τρώγεται με το κουτάλι 😋)

5 λεπτά πριν, zio10 είπε

Σκέτη ζάχαρη είναι και ασε που δεν έχω δει πουθενά σπιτικό...

Ελα μου ντε d015.gif

1 ώρα πριν, green gordon είπε

Υποβρύχιο βανίλια ρε noobaδες.😁

green gordon κρίνεσαι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ναι είναι στήν ίδια κατηγορία,δεν είναι "σκέτη" ζάχαρη,είναι συνήθως Ζάχαρη, νερό, γλυκόζη (κάποιες φορές),γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας η μαστίχα,ενώ σε παραδοσιακές συνταγές μπαίνει λεμόνι,ξύσμα πορτοκάλι και μέλι ! :)

Υ.Γ το γλυκό αυτό έχει ιστορία και σχεδόν υπήρχε σε όλα τα Ελληνικά σπίτια ! παραδοσιακά σερβίρεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στους επισκέπτες.

Επεξ/σία από ELMastas
  • Like 2
Δημοσ.

Δεν χρειάζεται να το φτιάχνουν μόνο οι νοικοκυρές. Μπορούμε κι εμείς οι νοικοκύρηδες. Δείτε βιντεάκια, για να καταλάβετε πόσο εύκολο είναι. Η μαγειρική δεν είναι δύσκολη. Τεχνική θέλει και όρεξη. 

• Like 2
Δημοσ.

Ενοείται πως το φτιάχνει όποιος έχει όρεξη και λίγο μεράκι απλά η θέση της νοικοκυράς είναι αυτή που μαγειρεύει στο σπίτι και φτιάχνει και τα γλυκά γιαυτό είπα πιο πάνω καλό θα ήταν,να το μάθουνε και οι σημερινές νοικοκυρές 🍴

Δημοσ.
Μόλις τώρα, ELMastas είπε

Ενοείται πως το φτιάχνει όποιος έχει όρεξη και λίγο μεράκι απλά η θέση της νοικοκυράς είναι αυτή που μαγειρεύει στο σπίτι και φτιάχνει και τα γλυκά γιαυτό είπα πιο πάνω καλό θα ήταν,να το μάθουνε και οι σημερινές νοικοκυρές 🍴

Εγώ προσωπικά δεν ξέρω και πολλά σύγχρονα σπίτια όπου η γυναίκα μαγειρεύει και ο άντρας τρώει. Όταν όλοι δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς, όλες οι αρμοδιότητες χωρίζονται στα δύο. Μαγείρεμα, σίδερο, πλυντήρια, τα πάντα. Αυτό εννοώ. Σιγά μη θέλω γλυκό του κουταλιού και να πρέπει να περιμένω το ρεπό της γυναίκας μου για να το φάω. Σιγά'το δύσκολο, βασικά.

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, ELMastas είπε

Νομίζω ναι είναι στήν ίδια κατηγορία,δεν είναι "σκέτη" ζάχαρη,είναι συνήθως Ζάχαρη, νερό, γλυκόζη (κάποιες φορές),γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας η μαστίχα,ενώ σε παραδοσιακές συνταγές μπαίνει λεμόνι,ξύσμα πορτοκάλι και μέλι ! :)

Υ.Γ το γλυκό αυτό έχει ιστορία και σχεδόν υπήρχε σε όλα τα Ελληνικά σπίτια ! παραδοσιακά σερβίρεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στους επισκέπτες.

Έχεις δοκιμάσει σπιτικό ή έχεις ακούσει έστω να φτιάχνει κάποιος μόνος του;

Επεξ/σία από zio10
  • Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, mp123 είπε

Δεν θα το ελεγα οτι ειναι ευκολο να φτιαξεις γλυκο του κουταλιου σπιτι. Η θα λιωσει η θα ειναι αραιο παντος κατι θα εχει λαθος. Εκτος φυσικα κσι μιλαμε για τις γιαγιαδες μας στο χωριο που ηξεραν. 

Όταν το κάνεις με μεράκι και υπομονή δε λιώνει.

Δύο μυστικά τα οποία πολλοί δεν εφαρμόζουν.Βράσιμο σε δύο φάσεις μέσα σε 10 - 15 ώρες.Πρώτο για 10-15 λεπτά στο οποίο γίνεται και πάρα πολύ καλό ξάφρισμα να μην πικρίζει μετά το αφήνουμε και το ξαναβράζουμε μετά από 10-15 ώρες.Έτσι δένει πιο καλά , πιο γρήγορα , δεν λιώνει και δεν χάνει πολλά συστατικά από το βράσιμο μονομιάς που το κάνουν οι περισσότεροι για 30-40 και 45 λεπτά.

Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας καθώς και μία κουταλιά γλυκού - κουταλιού λεμόνι,ανάλογα την ποσότητα να μην ζαχαρώσει.

5 ώρες πριν, ELMastas είπε

Το καλοκαίρι όταν είμουν μικρότερος τάραζα το παγωτό με βύσσινα και κεράσια με σιρόπι,όπου τα έβρισκα,θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και καρπούζι και καρύδι γλυκά κουταλιού.

Το περισσότερο δικό μου να μην πω όλο καταναλώνεται με παγωτό φυσικά.☺️

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

παππού πήρα παγωτό από αυτό το ghoche πώς σκ%τα το λενε στην μητροπόλεως που διαφημιζόταν εδώ στο ινσομνια σαν ιερό δισκοπότηρο, σαν starlet με καρεκλα markus ikea ενα πραγμα, μετριότατο, μπορεί και να μην είχαν κατανάλωση μεσάνυχτα και βροχερή νύχτα αλλά τι με κόφτει εμένα, ή είσαι επαγγελματίας είτε όχι, και έκανε, κρατήσου, 3 ευρώ η μπάλα και καθόλου συμπαθητικοί οι πωλητές

-1 και ιγκνόρ σε όσους το εκθείαζαν

αυτα επειδη ειπες παγωτο

επί του θέματος, παγωτό καϊμάκι από γνωστό γερμανικό σούπερ μάρκετ, 3,99 το δίκιλο, πεντανόστιμο και από πάνω γλυκό βύσσινο με ολόκληρα κομμάτια και σιρόπι παραγωγης μου

όπως τα λέει ο παππούς για τις δύο φάσεις, ελέγχεις πολύ καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα, μην δίνετε σημασία σε δοσολογίες ζάχαρης στο ιντερνετ, πειραματιστείτε πρώτα σε μικρή ποσότητα, αυστηρά ζύγισμα μετά το καθαρισμα των κουκουτσιών και από όσα κομμάτια είναι σαπισμένα, γιατί θέλει μεν ώριμα φρούτα αλλά καθόλου σαπάκι μέσα, αυξομείωση αναλογίας ζάχαρης ακόμα και με το πόσο γλυκό είναι το φρούτο που θα πέσει στα χέρια σας και (προσωπική προτίμηση εδώ) ελάχιστη βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού

και μην λησμονείτε το αναποδογύρισμα των αποστειρωμένων δοχείων, δεν θα γίνει σωστή συντήρηση αλλιώς, έχει να κάνει με επίτευξη κενού αέρος

πάω να χτυπήσω μια μπαλίτσα 🤐😯

Επεξ/σία από le vent nous porterAAAA
  • Like 5
Δημοσ.

Δεν με ξεγελούν οι διαφημίσεις δεν μασάω με τίποτε.

Παλαιότερα προτιμούσα καμιά φορά το παγωτό Δωδώνη πρώτον  για τη γεύση του και δεύτερο λόγω καταγωγής.Από τότε που το αγόρασαν κάαααααααααποιοι Ιταλοί το άλλαξαν και δεν έχει κάτι περισσότερο από τα υπόλοιπα. Πιστεύω πως αυτές οι αγορές δεν είναι για να συνεχίσουν το όνομα αλλά είναι κάποιο τέχνασμα μεγάλων Ιταλικών οίκων παγωτού να αποδυναμώσουν την αγορά από κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις και να μας οδηγούν σιγά - σιγά στις δικές τους επιλογές (κάτι σαν τα μακαρόνια barilla) :D

Έχει αρκετές καλές επιλογές το γνωστό γερμανικό μαγαζάκι οι οποίες με το σπιτικό γλυκό βύσινο απογειώνεται 

Edit . Οι άλλοι κοιμούνται ακόμη οπότε αλωνίζουμε παντού.:lol::lol:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, zio10 είπε

Έχεις δοκιμάσει σπιτικό ή έχεις ακούσει έστω να φτιάχνει κάποιος μόνος του;

Ναι έχω δοκιμάσει σπιτικό αρκετές φορές (πολλά χρόνια πρίν) και μου άρεσε ^_^

Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα. 

Και μια άλλη πληροφορία που έμαθα πρόσφατα Η αρχική ονομασία του γλυκού βανίλια (αργότερα έγινε γνωστό ως "υποβρύχιο") ήταν “ζαχαροκάντιο ζυμωτή” ! και το λέγαμε πιτσιρίκια στα κάλαντα χωρίς να ξέρουμε,οτι σημαίνει αυτό το γλυκό ! 

Επεξ/σία από ELMastas
  • Like 6
  • Thanks 3
Δημοσ.

Μπορω λοιπον να σας διαβεβαιωσω, οτι τα παλια γλυκα του κουταλιου, τα...'ληγμενα', ειναι μια χαρα, και γευστικοτατα! Σαν το παλιο καλο κρασι! Οσο παλιωνει, τοσο καλυτερο γινεται!

Δημοσ.

Ελιά είναι το πιο νόστιμο και ιδιαίτερο. Αλλά δεν είναι όλα το ίδιο καλά, πρέπει να είναι γευστικές και ώριμες οι ελιές που θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν σωστή γεύση.

Πχ είχα φάει στην Αγιάσο της Λέσβου ένα ε-ξαι-ρε-τι-κο σε τοπικό καφενέ.

Μετά πήγα στην Κρήτη, τον έτερο τόπο καταγωγής μου, και το ίδιο γλυκό ήταν άνοστο και ψιλοαδιάφορο.

Ο λόγος είναι ότι στη Λέσβο αφήνουν τις ελιές να βαρύνουν - ταγκίσουν, οπότε βγάζουν τέλεια γλυκά και ελιές - έδεσμα, αλλά λάδι βαρύ και οξύ. Στην Κρήτη βγάζουν φοβερό λάδι, αλλά οι ίδιες οι κακομοίρες "λιανολιές" (λεπτο-ελιές) που έχουν βγάζουν άθλια γλυκά και γίνονται έδεσμα μόνο με ξύσματα εσπεριδοειδών ή πάστωμα ("αλατσολιές").

Το Κάστανο που πήρα φέτος από τοπικό παραγωγό στο Πήλιο δε με τρέλανε καθόλου. Το μέλι Καστανιάς, πολύ.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...