pante85 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Καλημερα σε ολους θα ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με τι αντλια θερμοτητας να βαλω? Νομιζω εχω πιστει σχετικα με το οτι ειναι ο ποιο οικονομικος τροπος θερμανσης (εχω κ νυχτερινο ρευμα) αλλα εχω μπερδευτει σχετικα με το τι να βαλω μεσαιων ή υψηλων θερμοκρασιων? Μενω στη Κρητη δλδ οχι θερμοκρασιες μειον το χειμωνα το σπιτι ειναι 200τμ μονοκατοικια με 2πλα τζαμια και θερμομονωση στην ταρατσα. Τα σωματα ειναι τα κλασικα του πετρελαιου και η μελετη που ειχε κανει ο μηχανικος πριν 20 χρονια εβγαλε οτι εχω 25000 θερμιδες απωλιες. Την αντλια τη θελω μονο γ θερμανση αλλα των μεσαιων θερμοκρασιν φτανουν μεχρι 65 βαθμους ενω των υψηλων μεχρι 80 βαθμους. Ο μηχανικος που ηρθε μου ειπε οτι των μεσαιωνμε καλυπτει κ θα εχω κ περισσοτερη οικονομια αλλα με προβληματιζει διοτι αμα βαλω την αντλια και τα σωματα ειναι χλιαρα? Αυτα εχουν μαθει να δουλευουν σε ποιο ψηλες θερμοκρασιες λογο του λεβητα πετρελαιου . Η γνωμη των ειδικων στο forum θα με βοηθησει ή καποιον που εχει βαλει ηδη
AristidisZ Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 12 λεπτά πριν, pante85 είπε Ο μηχανικος που ηρθε μου ειπε οτι των μεσαιωνμε καλυπτει κ θα εχω κ περισσοτερη οικονομια αλλα με προβληματιζει διοτι αμα βαλω την αντλια και τα σωματα ειναι χλιαρα? Αυτα εχουν μαθει να δουλευουν σε ποιο ψηλες θερμοκρασιες λογο του λεβητα πετρελαιου . Καλά δε "μαθαίνει" το σώμα να λειτουργεί, ανάλογα με τις θερμοκρασία εισόδου του νερού, θα αποδώσει κάποιες θερμίδες Δε νομίζω να μπορούμε να σε βοηθήσουμε από εδώ, ο μηχανικός σου (οφείλει να) ξέρει τι απώλειες έχει το σπίτι και αν σε καλύπτει...
Ultimategr Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Υψηλων θερμοκρασιων θα πρεπει να βαλεις εφοσον εχεις τα κλασικα σωματα καλοριφερ,μεσαιων θα πρεπει να εχεις fan coils.To σωστο ειναι να γινει μελετη για να υπολογιστουν οι απωλεις για να δεις ποσα kwatt αντλια θα πρεπει να βαλεις.
haris_216 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) @ts Για αρχή, και αφού ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι τεχνικός αλλά ούτε έχω και αντλία θερμότητας (την απέρριψα μετά από σχετικό ψάξιμο για ένα διαμέρισμα που με ενδιέφερε), θα σου έλεγα να κοιτάξεις σε τι θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος τώρα ο λέβητάς σου και ο κυκλοφορητής του. Αν τώρα ο λέβητάς σου είναι ρυθμισμένος στους 75 καταλαβαίνεις ότι με την αντλία των 65 θα περιμένεις λιγότερα αποτελέσματα (ειδικά αν έχεις μεγάλους χώρους με σώματα σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους). Και γιατί η αρχική θερμοκρασία είναι διαφορετική αλλά και για ένα άλλο λόγο που ίσως να μην έχεις σκεφτεί. Αν τα σώματα είναι συνδεδεμένα απευθείας με την παροχή το καθένα (πχ σε κάποιο κολεκτέρ) τότε τα πράγματα είναι σχετικά οκ. Αν το ένα παίρνει 65, τόσο θα παίρνει και το άλλο. Αν όμως (πιο συνηθισμένο) είναι ανά 2-3-4 σε σειρά (δηλαδή το νερό περνάει από το πρώτο μετά πάει στο δεύτερο και ύστερα στο τρίτο) τότε το 2ο ή 3ο στη σειρά θα παίρνει πιο χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση ο πρώτος μηχανολόγος λογικά θα το είχε υπολογίσει και θα είχε πει "δίνω 75 στο πρώτο σώμα, που θα βγάλει 70 στο δεύτερο το οποίο τελικά θα δώσει 65 στο τρίτο, κλπ (τυχαία νούμερα, μην τα πάρεις κατά γράμμα). Αν τώρα εσύ πας σε αυτή τη διάταξη να δώσεις 65 στο πρώτο, τότε το δεύτερο θα πάρει 60 και το τρίτο θα πάει...γεια μας. Γενικά μιλώντας μπορεί οι αντλίες να θεωρούνται οι πιο οικονομικές αλλά το αν η οικονομία αυτή θα είναι μικρή ή μεγάλη και αν τελικά θα αποσβέσει την αρκετά μεγάλη τιμή αγοράς (και πότε) έχει να κάνει με: 1) Μιλάμε για συμβατικά σώματα, fan coil ή ενδοδαπέδια (η ενδοδαπέδια είναι το καλύτερο σενάριο) 2) Μιλάμε χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών (εδώ δεν τίθεται θέμα άποψης αλλά τι χρειάζεται η εγκατάσταση) 3) Αν είναι μόνο για θέρμανση ή και για ψύξη (το καλύτερο σενάριο είναι το 2ο υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνται στον χώρο κλιματιστικά για την ψύξη και άρα έχουμε όφελος και από την εξάλειψη αυτών) Επεξ/σία 16 Οκτωβρίου 2018 από haris_216 1
gregdel Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 @haris_216 δεν μπορεί μια κλασική εγκατάσταση θέρμανσης να χρησιμοποιηθεί και για ψύξη. Πρέπει να προβλεφθεί από την αρχή καθώς για την ψύξη απαιτούνται μονωμένες σωλήνωσεις παντού και fan coil καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα γεμίσει ο τόπος νερά. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι δροσισμός, δηλαδή προσαγωγή νερού στους 20 περίπου βαθμούς για την αποφυγή συμπυκνωμάτων. Γενικά μια εγκατάσταση θέρμανσης τείνει κατά την μελέτη να είναι υπερδιαστασιολογημένη, ειδικά όσον αφορά στον λέβητα. Όπως ανέφεραν οι προηγούμενοι το ιδανικό είναι να γίνει έλεγχος από κάποιον μηχανικό που θα κάνει αποτύπωση των σωμάτων και πιθανό επανυπολογισμό των θερμικών απωλειών (μπορείς λογικά να κρατήσεις τους υπολογισμούς της μελέτης}. Πιθανώς αυτό που είπε ο μηχανικός λόγω εμπειρίας να είναι σωστό, αλλά αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρος καλό θα είναι να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος. Ειδικά στην περίπτωση που ανέφερε ο @haris_216, αν υπάρχει μονοσωλήνιο σύστημα.
pante85 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστω παιδια για την απαντηση Η μελετη που εχω απο το μηχανικο που ειχε βαλει τοτε τα σωματα κ το λεβητα πετρελαιου ειναι στις 25000 θερμιδες απωλειων. Την ειδε κ ιδιος ξανα μετρησαμε κ τους χωρους ξανα κ τς καλοριφερ και μου προτεινε αντλια μεσαιων θερμοκρασιων στα 17 kw monoblock . Εγω την θελω μονο γ θερμανση. Ψυξη εχω air κ ζεστο νερο απο το ηλιακο. Στην κρητη δεν πεφτουμε κατω απο τους 0 βαθμους το χειμανα μονο στα χωρια στην ενδοχωρα. Γενικα μου λενε οτι των υψηλων θερμοκρασιων ειναι γ πολλη ποιο κρυα κλιματα απο οτι της ελλαδας και εαν τη βαλω μονο ρευμα παραπανω θ καιω. Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερεις ποιον να πιστεψεις κ δυστυχως ειναι μια επενδηση που πρεπει ν προσεξεις μην πανε τσαμπα τα λεφτα
nvel Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 αφού είδε μηχανικός την εγκατάσταση και εκτίμησε ότι τα σώματα που έχεις επαρκούν σε νερό μέσης θερμοκρασίας μόνο η αντίθετη γνώμη ενός άλλου μηχανικού που θα δει και αυτός την εγκατάσταση μετρά και όχι οι γνώμες μη μηχανικών (ή μηχανικών) από μακριά
koufs Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 ασχολήθηκα και διάβασα άπειρες ώρες πριν βάλω τη δική μου αντλία θερμότητας σε διαμέρισμα στο χαλάνδρι, απλά για το λόγο ότι άκουγα τόσα αντιφατικά πράματα, που δεν μπορούσα να αποφασίσω - ένας μηχανικός είναι απαραίτητος για να υπολογίσει απώλειες και τι χρειάζεσαι, αλλά από τη δική μου ενασχόληση, κατάλαβα, ότι κάποιοι δεν κατέχουν καλά το θέμα αντλίες θερμότητας, δεν είναι κακό, στη σημερινή εποχή της υπερεξεικίκευσης, κανείς δεν ξέρει τα πάντα - στην περίπτωσή μου, κάποιοι ορκιζόντουσαν ότι δεν μπορώ με αντλία χαμηλών θερμοκρασιών και κλασσικά σώματα να ζεσταθώ, άλλοι λέγανε ότι γίνεται - έβαλα σε διαμέρισμα 125 τμ χαλάνδρι, σε προϋπάρχοντα σώματα καλοριφέρ για πετρέλαιο, αντλία χαμηλών-μέσων θερμοκρασιών και ζεσταίνομαι μια χαρά. η αντλία τις κρύες μέρες του χειμώνα (περίπου 4 μήνες) δουλεύει 24/7 και για ένα μήνα φθινόπωρο και ένα μνα άνοιξη, ορισμένες ώρες της ημέρας - η θερμοκρασία του νερού στα σώματα είναι ορισμένη στους 31 βαθμούς όταν έξω έχει 20 και στους 51 βαθμούς όταν έξω έχει 0, και ανάλογα στα ενδιάμεσα, πχ στους 10 το νερό έχει θερμοκρασία 41 βαθμούς, - με τα παραπάνω και 24ωρη λειτουργία, το σπίτι με τα καλοριφέρ του πετρελαίου, σταδιακά αυξάνει θερμοκρασία, οπότε τις περισσότερες 'ωρες της ημέρας, το νερό έχει ακόμη χαηλότερη θερμοκρασία (κατά 1 έως 3 βαθμούς) - προφανώς τα παραπάνω δεν θα ισχύουν σε όλους, εξαρτάται πόσο υπερδιαστασιολογημένα είναι τα καλοριφέρ (που συνήθως είναι), μόνωση και άλλους παράγοντες εκεί μπαίνει ο μηχανικός που πρέπει να ξέρει και να αφιερώσει χρόνο να υπολογίσει - γιατί οι αντλίες είναι οικονομικές σε ένα στενό εύρο λειτουργία, χρειάζεται πολύ προσεκτική επιλογή αντλίας και πολύ καλό σετάρισμα μετά αν ξεφύγεις το πλεονέκτημα χάνεται εύκολα, - και να ξέρεις, ούτε πολύ μεγαλύτερη ούτε πολύ μικρότερη αντλία θα κάνει δουλειά οικονομικά - στη δική μου περίπτωση, αν άλλαζα τα καλοριφέρ με ακόμη μεγαλύτερα, θα πετύχαινα ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, γιατί θα δούλευα με ακόμη μικρότερες θερμοκρασίες νερού, αλλά υπολόγισα ότι το όφελος είναι πολύ μικρό για να αξίζει τον κόπο - θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, απλά βρες κάποιον που να ξέρει - στην πολύωρη ενασχόλησή μου βρήκα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, που λέγανε για ποιο λόγο στη αγγλία που έχει ήπιο σχετικά κλίμα, οι νατλίες έχουν χειρότερη ετήσια απόδοση, από ότι στις σκανδιαναυικές χώρες που έχουν πολύ χειρότερο κρύο, και ο λόγος είναι η πολύ μικρότερη εμπειρία που έχουν στην επιλογή και το σετάρισμά τους στην αγγλία 2
pante85 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστω παιδια ειμαστε στο ιδιο σκεπτικο οποτε θα πω στο μηχανικο να μου κανει τη μελετη να μου καταθεσει τη προταση του να μου την υπογραψει και ελπιζω ν δουλεψει για να μην κυνηγιομαστε μετα ευχαριστω κ παλι
AristidisZ Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 30 λεπτά πριν, pante85 είπε Ευχαριστω παιδια ειμαστε στο ιδιο σκεπτικο οποτε θα πω στο μηχανικο να μου κανει τη μελετη να μου καταθεσει τη προταση του να μου την υπογραψει και ελπιζω ν δουλεψει για να μην κυνηγιομαστε μετα ευχαριστω κ παλι Κανείς μηχανικός που σέβεται τον εαυτό του δε θα υπογράψει ότι "τα σώματα κάνουν", να ξέρεις Γενικά όλα τα συστήματα διαστασιολογούνται υπό κάποιες παραδοχές Αν λοιπόν εγώ ήμουν στη θέση του συναδέλφου, θα σου έλεγα ότι π.χ. με αυτό το μηχάνημα, μπορείς να επιτύχεις 21 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία όταν έξω έχει 3 / 5 / 7 ή whatever τέλος πάντων...
koufs Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 1 ώρα πριν, AristidisZ είπε Κανείς μηχανικός που σέβεται τον εαυτό του δε θα υπογράψει ότι "τα σώματα κάνουν", να ξέρεις Γενικά όλα τα συστήματα διαστασιολογούνται υπό κάποιες παραδοχές Αν λοιπόν εγώ ήμουν στη θέση του συναδέλφου, θα σου έλεγα ότι π.χ. με αυτό το μηχάνημα, μπορείς να επιτύχεις 21 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία όταν έξω έχει 3 / 5 / 7 ή whatever τέλος πάντων... τι εννοείς; στην δική μου περίπτωση "κάνανε" και περισσέψανε, πως το αποκλείιεις χωρίς μελέτη; - άλλωστε μιλάμε για κρήτη όχι για κοζάνη
AristidisZ Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2018 8 λεπτά πριν, koufs είπε τι εννοείς; στην δική μου περίπτωση "κάνανε" και περισσέψανε, πως το αποκλείιεις χωρίς μελέτη; - άλλωστε μιλάμε για κρήτη όχι για κοζάνη Νομίζω δε κατάλαβες αυτό που έγραψα Όλα κάνουν υπό κάποιες συνθήκες, και όλα δε κάνουν υπό κάποιες άλλες
Προτεινόμενες αναρτήσεις