Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, glykeria_art είπε

Γεια σας παιδιά. Γράφω και εγώ εδώ το δικό μου μικρο "δράμα". συγχωρέστε την απουσία σωστών όρων, δεν τα ξέρω καλά, μόλις ξεκίνησα και εγώ να τα ψάχνω.

Πέθανε ο πατέρας μου και μας άφησε χρέος γύρω στα 20.000, σε 2 τράπεζες (alpha bank και eurobank)
Ξέρω ότι έχει 2 χωράφια στο χωριό,  όχι μεγάλης αξίας, "χωρισμένα" με τα 2 αδέρφια του.
Εγώ (και η οικογένεια μου, μαμά και αδερφός) θέλω να κάνω αποποίηση κληρονομιάς. 
Μπορώ, εφόσον τα χωράφια είναι και στο όνομα των αδερφών του?
Αν κάνουμε αποποίηση όλοι, αδέρφια, παιδιά, σύζυγος, κλπ, τα χρέη που πάνε?
Αν κάνω αποποίηση, δεν παίρνω το χρέος στις τράπεζες, άσχετα με το πόσο αξίζουν τα χωράφια?
Γενικά δεν έχω ιδέα τι γίνεται, βρέθηκα σε μια φάση όπου όλες οι ευθύνες πέσαν πάνω μου και δεν ξέρω τι να κάνω και ποιον να ρωτήσω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
❤️

Προφανως κανεις αποδοχη ή αποποιηση κληρονομιας, για το ποσοστο που αναλογουσε στον πατερα σου. Αν κανεις αποποιηση, ουτε εχεις λαμβανειν αλλα ουτε και δινεις τιποτα. Και τελικα εφοσον εσυ κανεις αποποιηση, τι σε νοιαζει που θα πανε τα χρεη ή τα κερδη;

Σε καθε περιπτωση, σε αυτες τις περιπτωσεις καλα τα φορουμ και το ιντερνετ για μια ελαχιστη πρωτη ιδεα εστω, αλλα μεχρις εκει. Το σωστο ειναι μια ερωτηση σε εναν συμβολαιογραφο ή σχετικο δικηγορο για οδηγιες και πληροφοριες και μαλιστα οσο το δυνατον πιο γρηγορα.

Επεξ/σία από 29gk
  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.
Στις 27/3/2019 στις 9:54 ΜΜ, glykeria_art είπε

Γεια σας παιδιά. Γράφω και εγώ εδώ το δικό μου μικρο "δράμα". συγχωρέστε την απουσία σωστών όρων, δεν τα ξέρω καλά, μόλις ξεκίνησα και εγώ να τα ψάχνω.

Πέθανε ο πατέρας μου και μας άφησε χρέος γύρω στα 20.000, σε 2 τράπεζες (alpha bank και eurobank)
Ξέρω ότι έχει 2 χωράφια στο χωριό,  όχι μεγάλης αξίας, "χωρισμένα" με τα 2 αδέρφια του.
Εγώ (και η οικογένεια μου, μαμά και αδερφός) θέλω να κάνω αποποίηση κληρονομιάς. 
Μπορώ, εφόσον τα χωράφια είναι και στο όνομα των αδερφών του?
Αν κάνουμε αποποίηση όλοι, αδέρφια, παιδιά, σύζυγος, κλπ, τα χρέη που πάνε?
Αν κάνω αποποίηση, δεν παίρνω το χρέος στις τράπεζες, άσχετα με το πόσο αξίζουν τα χωράφια?
Γενικά δεν έχω ιδέα τι γίνεται, βρέθηκα σε μια φάση όπου όλες οι ευθύνες πέσαν πάνω μου και δεν ξέρω τι να κάνω και ποιον να ρωτήσω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
❤️

Πολύ σώστα σου απάντησε ο 29gk

Τα χρέη θα πάνε στο ΔΗΜΟΣΙΟ αν κάνουν ΟΛΟΙ αποποίηση με τη σειρά,    όσοι βρίσκονται εν ζωή φυσικά.

1. ΣΥΖΥΓΟΣ - ΠΑΙΔΙΑ

2. ΕΓΓΟΝΙΑ - ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ

3. ΓΟΝΕΙΣ - ΑΔΕΛΦΙΑ

4. ΑΝΙΨΙΑ

5. ΘΕΙΟΙ - ΠΡΩΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ

Δημοσ.
Στις 30/3/2019 στις 9:54 ΠΜ, lycabettus είπε

Πολύ σώστα σου απάντησε ο 29gk

Τα χρέη θα πάνε στο ΔΗΜΟΣΙΟ αν κάνουν ΟΛΟΙ αποποίηση με τη σειρά,    όσοι βρίσκονται εν ζωή φυσικά.

1. ΣΥΖΥΓΟΣ - ΠΑΙΔΙΑ

2. ΕΓΓΟΝΙΑ - ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ

3. ΓΟΝΕΙΣ - ΑΔΕΛΦΙΑ

4. ΑΝΙΨΙΑ

5. ΘΕΙΟΙ - ΠΡΩΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ

Ο πατέρας μου πέθανε το 2010 κάναμε όλοι αποποίηση κληρονομιάς. Η κόρη μου (εγγονή του) γεννήθηκε το 2017 πρέπει να κάνει και αυτή αποποίηση? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, AnestisT είπε

Ο πατέρας μου πέθανε το 2010 κάναμε όλοι αποποίηση κληρονομιάς. Η κόρη μου (εγγονή του) γεννήθηκε το 2017 πρέπει να κάνει και αυτή αποποίηση? 

Απο την ωρα που η κορη σου δεν ζουσε οταν επρεπε να γινει αποιποιηση απο την 2η κατηγορια (εγγονια), οχι

Και θεωρητικα, αν καθε κατηγορια κανει αποποιηση την τελευταια μερα της προθεσμιας (6 μηνες), η κληρονομια μαζι με τα χρεη περνανε στο δημοσιο μετα απο 2.5 χρονια.

Επεξ/σία από overpower
Δημοσ.

Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο ας υποθέσουμε ότι είναι 10 κληρονόμοι και πέντε από αυτούς κάνουν αποποίηση οι υπολοιποι οχι, αυτοί που έκαναν αποποίηση έχουν κάποια περαιτέρω υποχρέωση, πρέπει να πληρώσουν κάτι;

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο ας υποθέσουμε ότι είναι 10 κληρονόμοι και πέντε από αυτούς κάνουν αποποίηση οι υπολοιποι οχι, αυτοί που έκαναν αποποίηση έχουν κάποια περαιτέρω υποχρέωση, πρέπει να πληρώσουν κάτι;

Το νόημα της αποποίησης αυτό ακριβώς είναι,  για να μην κληρονομήσουν ούτε το ενεργητικό ούτε το παθητικό (χρέη) της κληρονομιάς.

Δημοσ.

Για να κάνεις αποποίηση δεν πρέπει να σε ενημερώσει κάποιος ότι είναι σε εκκρεμότητα μια κληρονομιά για σένα? 

Έτσι λοιπόν ο χρόνος αυτόματης αποδοχής να μετράει απ όταν ειδοποιηθείς? 

Αν ισχύει αυτό, ποιος σε ειδοποιεί? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, sphinxgr είπε

Για να κάνεις αποποίηση δεν πρέπει να σε ενημερώσει κάποιος ότι είναι σε εκκρεμότητα μια κληρονομιά για σένα? 

Όχι, δεν ισχύει.

Αν θέλεις να κάνεις αποποίηση έχεις προθεσμία 4 μήνες από τη στιγμή που μαθαίνεις το θάνατο.

Εκτός βέβαια αν υπάρχει διαθήκη, τότε ναι έχεις 4 μήνες περιθώριο από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

Ανηλικο τεκνο εφοσον εχουν κανει πρωτα η γονεις αποποίηση, ποτε πρεπει να κανει αυτο και πως?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, spyros007 είπε

Ανηλικο τεκνο εφοσον εχουν κανει πρωτα η γονεις αποποίηση, ποτε πρεπει να κανει αυτο και πως?

Τα ανήλικα δεν μπορούν να κάνουν μόνα τους αποποίηση, την κάνουν οι γονείς τους.

Επίσης η προθεσμία αποποίησης είναι η ίδια και στους ανήλικους, 4 μήνες από τη στιγμή που κάνουν αποποίηση οι γονείς.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σιγουρος γιατι νομιζω οτι ειναι 4 μηνες απο οταν κλεισουν τα 18 οποτε, θεωρητικα περνουν και το χρεος. Για αυτο ρωτησα

33 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Τα ανήλικα δεν μπορούν να κάνουν μόνα τους αποποίηση, την κάνουν οι γονείς τους.

Επίσης η προθεσμία αποποίησης είναι η ίδια και στους ανήλικους, 4 μήνες από τη στιγμή που κάνουν αποποίηση οι γονείς.

Επεξ/σία από spyros007
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, spyros007 είπε

Σιγουρος γιατι νομιζω οτι ειναι 4 μηνες απο οταν κλεισουν τα 18 οποτε, θεωρητικα περνουν και το χρεος. Για αυτο ρωτησα

"Η αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο αποτελεί ζήτημα το οποίο απασχολεί πολλούς, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ανήλικοι καθίστανται κληρονόμοι χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι γονείς τους, θεωρώντας λανθασμένα ότι η προθεσμία αποποίησης ξεκινά με την ενηλικίωση."

https://www.siopi-law.gr/post/199-apopoiisi-klironomias-apo-aniliko

Τα λέει αναλυτικά στο link αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι φιλε το διαβασα και σε ευχαριστω πολυ .Το βασικο μου ερωτημα ειναι οτι εφοσον πληρωθηκε το μεριδιο του χρεους απο τον γονεα δεν υπαρχει κατι να παει στο ανήλικο η ενήλικο τεκνο.Τωρα οτι αφορα τον αλλο γιο της θανούσης σαφως αρχιζει αλλος κυκλος αποποιησεων μετα το θανατο του συμφωνα με το αρθρο που μου παρεθεσες.

2 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Όχι, δεν ισχύει.

Αν θέλεις να κάνεις αποποίηση έχεις προθεσμία 4 μήνες από τη στιγμή που μαθαίνεις το θάνατο.

Εκτός βέβαια αν υπάρχει διαθήκη, τότε ναι έχεις 4 μήνες περιθώριο από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί.

Η πραθεσουλα ασχετη απλώς για να ενημερωθείς

Επεξ/σία από spyros007
Δημοσ.
7 ώρες πριν, AnestisT είπε

Σαφώς όχι.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Όχι, δεν ισχύει.

Εκεί στέκομαι. Στο πως το μαθαίνεις? Υπάρχουν περιπτώσεις που είσαι κληρονόμος κάποιου που δεν έχεις καμία επαφή εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε δεν ξέρεις ότι έχει πεθάνει. Σε τέτοια περίπτωση έχει γίνει αυτόματη αποδοχή χωρίς να σου το έχει πει κανείς επίσημα? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...