Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υποθετικά μιλώντας, έστω ότι μου δείχνει ένα σπίτι κάποιος μεσίτης (που δεν έχει αποκλειστική εντολή) παρουσία του ιδιοκτήτη και δεν με βάζει να υπογράψω εντολή υπόδειξης.

Αν πιάσω μόνος μου τον ιδιοκτήτη για τα περαιτέρω, υπάρχει περίπτωση να προκύψει νομικό θέμα εις βάρος μου;

Επεξ/σία από Malthador
  • Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Malthador είπε

Υποθετικά μιλώντας, έστω ότι μου δείχνει ένα σπίτι κάποιος μεσίτης (που δεν έχει αποκλειστική εντολή) παρουσία του ιδιοκτήτη και δεν με βάζει να υπογράψω εντολή υπόδειξης.

Αν πιάσω μόνος μου τον ιδιοκτήτη για τα περαιτέρω, υπάρχει περίπτωση να προκύψει νομικό θέμα εις βάρος μου;

Aπο την στιγμη που δεν υπαρχει αποδεικτικο στοιχειο οτι σου το εδειξε, πως θα αξιωσει αποζημειωση; Η λογική λεει οτι δεν θα εχεις θεμα με αξιωσεις απο τον μεσιτη αν κ δεν ειμαι 100% σιγουρος.

Μερικοι βαζουν τριτα ατομα να δουν καποιο σπιτι ετσι ωστε να μπορεσουν να "βρουν" που ειναι το σπιτι και ετσι να παρακαμψουν τον μεσιτη.

Δημοσ.

Δε χρειάζεται να παρακάμψεις τον μεσίτη. Πες του απλά ότι δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις την αμοιβή του, μιας και δε του ανέθεσες το ψάξιμο, και να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη κατά πόσο είναι διατεθειμένος να αναλάβει εκείνος αυτός το κόστος προκειμένου να πάρεις το σπίτι. 

Είναι αρκετά πιθανό να δεχτει.

• Like 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Malthador είπε

ξέρουν να εξασφαλίσουν την αμοιβή τους  όταν αναλαμβάνει  ο μεσίτης ένα σπίτι βάζει τον ιδιοκτήτη να υπογράψει χαρτί που λέει ότι θα πάρει και από τον ίδιο αμοιβή άλλα και από τον αγοραστή .  απλά   μπορείς να ζητήσεις καλύτερη τιμή. 

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, Haldol said:

Δε χρειάζεται να παρακάμψεις τον μεσίτη. Πες του απλά ότι δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις την αμοιβή του, μιας και δε του ανέθεσες το ψάξιμο, και να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη κατά πόσο είναι διατεθειμένος να αναλάβει εκείνος αυτός το κόστος προκειμένου να πάρεις το σπίτι. 

Είναι αρκετά πιθανό να δεχτει.

Μα ούτως ή άλλως οι μεσίτες δεν πληρώνονται και από τα δύο μέρη; Ένα ενοίκιο εκατέρωθεν;

1 minute ago, christopher0016 said:

ξέρουν να εξασφαλίσουν την αμοιβή τους  όταν αναλαμβάνει  ο μεσίτης ένα σπίτι βάζει τον ιδιοκτήτη να υπογράψει χαρτί που λέει ότι θα πάρει και από τον ίδιο αμοιβή άλλα και από τον αγοραστή .  απλά   μπορείς να ζητήσεις καλύτερη τιμή. 

Θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης χαρτί που θα λέει ότι ο μεσίτης θα πληρωθεί από τον ενοικιαστή; Εξωπραγματικό το βρίσκω...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, Malthador είπε

Θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης χαρτί που θα λέει ότι ο μεσίτης θα πληρωθεί από τον ενοικιαστή; Εξωπραγματικό το βρίσκω...

αναφέρομαι για πώληση ακίνητου. πρόσφατα πουλήσαμε  ακίνητο ο μεσίτης μας έβαλε να υπογράψουμε ότι θα πάρει αμοιβή από εμάς άλλα και από τον αγοραστή όταν γίνουν τα συμβόλαια . έγιναν τα συμβόλαια  και  πήρε την αμοιβή του και από τους 2 .  στο αρχικό σου ποστ δεν ξεκαθαρίζεις τι θέλεις  δεν μπορούμε να μυρίζουμε τα νυχιά μας για το εάν θέλεις αγορά η ενοικίαση..

Επεξ/σία από christopher0016
Δημοσ.

Λογικά δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ πωλητή και μεσίτη έτσι ώστε να μην μπορεί να πουληθεί από άλλον εκτός του μεσίτη;

Δημοσ.

εμείς όταν αναθέσαμε το σπίτι να το νοικιάσουμε σε μεσίτη, όλες οι συναντήσεις με τους πιθανούς ενοικιαστές, έγιναν στο γραφείο του μεσίτη. Ούτε τηλέφωνα μας έδωσε από τους ενοικιαστές, αλλά ούτε και στους ενοικιαστές ήθελε να δώσει τηλέφωνά μας. ¨ηθελε να μεσολαβεί πάντα. Δεν μας ζήτησε να υπογράψουμε κανένα χαρτί, κανένα συμφωνητικό, μόνο τα κλειδιά μας πήρε για να το δείξει. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Malthador είπε

Μα ούτως ή άλλως οι μεσίτες δεν πληρώνονται και από τα δύο μέρη; Ένα ενοίκιο εκατέρωθεν;

Συνήθως ναι. Αλλά εάν ο ιδιοκτήτης ζορίζεται, ίσως να αναλάβει να πληρώσει και τα δύο ενοίκια ο ίδιος. ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν το σπίτι το χει αναθέσει σε μεσίτη ο ιδιοκτήτης τότε αυτός θα πληρώσει κ τον μεσίτη.σπάνια πλέον ζητάνε μεσιτική αμοιβή κ απο τον ενοικιαστή.

Αν πάλι εσύ ανέθεσες στον μεσίτη να σου βρει σπίτι να νοικιάσεις το θεωρώ ανήθικο να τον παρακάμψεις...κάπως πρέπει να πληρωθεί κ αυτός που έκανε όλο το ψάξιμο για σενα..

Όπως κ να χει όμως νομικό θέμα εις βάρος σου δεν παίζει αφού δεν έχετε υπογράψει κάτι.

Επεξ/σία από lovesucks
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, lovesucks είπε

Αν το σπίτι το χει αναθέσει σε μεσίτη ο ιδιοκτήτης τότε αυτός θα πληρώσει κ τον μεσίτη.σπάνια πλέον ζητάνε μεσιτική αμοιβή κ απο τον ενοικιαστή.

Αν πάλι εσύ ανέθεσες στον μεσίτη να σου βρει σπίτι να νοικιάσεις το θεωρώ ανήθικο να τον παρακάμψεις...κάπως πρέπει να πληρωθεί κ αυτός που έκανε όλο το ψάξιμο για σενα..

Όπως κ να χει όμως νομικό θέμα εις βάρος σου δεν παίζει αφού δεν έχετε υπογράψει κάτι.

Εγώ όταν είχα ρωτήσει για να δώσω για ενοικίαση ένα διαμέρισμα ο μεσίτης μου είπε ότι από μένα δεν θέλει τίποτα, μόνο από υον ενοικιαστή.

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι πρακτικές ακολουθεί ο καθένας. Επειδή στο παρελθόν είχα νοικιάσει δύο φορές το σπίτι της μητέρας μου, το έκανα μόνος μου αλλά είχα απευθυνθεί και σε μεσίτες να ρωτήσω τιμές και τι παίζει με την διαδικασία.

Υπάρχουν δύο-τρεις περιπτώσεις.

1. Ο ιδιοκτήτης βάζει τον μεσίτη να μεσολαβήσει για την αγορά/ενοικίαση του ακινήτου. Υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ ιδιοκτήτη-μεσίτη, αγγελίες βάζει μόνο ο μεσίτης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν στο γραφείο του μεσίτη, ο μεσίτης τους δείχνει το ακίνητο. Την αμοιβή του μεσίτη την πληρώνει ο ιδιοκτήτης κατόπιν της συμφωνίας, αυτός που αγοράζει/ενοικιάζει δεν εμπλέκεται πουθενά, είδε το σπίτι σε αγγελία και πήρε τηλέφωνο. 

2. Αν τώρα σπεύσει ο υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής στο μεσιτικό γραφείο και ζητήσει να ψάξει ο μεσίτης να του βρει ακίνητα από τα διαθέσιμα που έχει αναλάβει. Τότε πέραν από τον ιδιοκτήτη πληρώνει κάτι και ο ενοικιαστής/αγοραστής.

3. Υπάρχουν ορισμένοι μεσίτες που αν βάλεις μια δική σου αγγελία σε παίρνουν και σε πρίζουν στο τηλέφωνο να αναλάβουν δωρεάν να δείχνουν το σπίτι σου χωρίς καμιά αμοιβή ή υποχρέωση. Προφανώς εκεί έχουνε πληρωθεί από τον υποψήφιο αγοραστή/ενοικιαστή και το κάνουν για να πάρουν την αμοιβή τους από αυτόν και να ξεμπερδέψουν. Ορισμένοι βέβαια παίζει να εκβιάσουν τον ιδιοκτήτη να πληρώσει αν βρεθεί κάποιος που ενδιαφέρεται για το ακίνητο, εμείς δεν ασχολούμαστε ξανά με τέτοιους αν μας καλέσουν.

Στις περιπτώσεις 1 και 2, κανένας μεσίτης κατόπιν της συμφωνίας δεν δίνει τηλέφωνο στον ιδιοκτήτη να μιλήσει ο ίδιος με αυτόν που ενδιαφέρεται για το ακίνητο και να τα βρει, οπότε δεν αφήνει περιθώριο για κάτι, ακόμα και να γίνει απλά θα αξιώσει την αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη. 

1 ώρα πριν, zio10 είπε

Εγώ όταν είχα ρωτήσει για να δώσω για ενοικίαση ένα διαμέρισμα ο μεσίτης μου είπε ότι από μένα δεν θέλει τίποτα, μόνο από υον ενοικιαστή.

Εντύπωση μου κάνει, δεν είναι normal αυτό, μπορεί να αναλάβει ο άλλος να δείχνει το διαμέρισμα σε 100 πελάτες και να μην το έχει πάρει κανένας, δεν θα έχει πληρωθεί για τον κόπο του και θα περιμένει αν και όταν εμφανιστεί ενοικιαστής. Τέλος πάντων, ο κάθε επαγγελματίας καθορίζει τον τρόπο της αμοιβής του.

• Like 3
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Δεν ξέρω τι πρακτικές ακολουθεί ο καθένας. Επειδή στο παρελθόν είχα νοικιάσει δύο φορές το σπίτι της μητέρας μου, το έκανα μόνος μου αλλά είχα απευθυνθεί και σε μεσίτες να ρωτήσω τιμές και τι παίζει με την διαδικασία.

Υπάρχουν δύο-τρεις περιπτώσεις.

1. Ο ιδιοκτήτης βάζει τον μεσίτη να μεσολαβήσει για την αγορά/ενοικίαση του ακινήτου. Υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ ιδιοκτήτη-μεσίτη, αγγελίες βάζει μόνο ο μεσίτης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν στο γραφείο του μεσίτη, ο μεσίτης τους δείχνει το ακίνητο. Την αμοιβή του μεσίτη την πληρώνει ο ιδιοκτήτης κατόπιν της συμφωνίας, αυτός που αγοράζει/ενοικιάζει δεν εμπλέκεται πουθενά, είδε το σπίτι σε αγγελία και πήρε τηλέφωνο. 

2. Αν τώρα σπεύσει ο υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής στο μεσιτικό γραφείο και ζητήσει να ψάξει ο μεσίτης να του βρει ακίνητα από τα διαθέσιμα που έχει αναλάβει. Τότε πέραν από τον ιδιοκτήτη πληρώνει κάτι και ο ενοικιαστής/αγοραστής.

3. Υπάρχουν ορισμένοι μεσίτες που αν βάλεις μια δική σου αγγελία σε παίρνουν και σε πρίζουν στο τηλέφωνο να αναλάβουν δωρεάν να δείχνουν το σπίτι σου χωρίς καμιά αμοιβή ή υποχρέωση. Προφανώς εκεί έχουνε πληρωθεί από τον υποψήφιο αγοραστή/ενοικιαστή και το κάνουν για να πάρουν την αμοιβή τους από αυτόν και να ξεμπερδέψουν. Ορισμένοι βέβαια παίζει να εκβιάσουν τον ιδιοκτήτη να πληρώσει αν βρεθεί κάποιος που ενδιαφέρεται για το ακίνητο, εμείς δεν ασχολούμαστε ξανά με τέτοιους αν μας καλέσουν.

Στις περιπτώσεις 1 και 2, κανένας μεσίτης κατόπιν της συμφωνίας δεν δίνει τηλέφωνο στον ιδιοκτήτη να μιλήσει ο ίδιος με αυτόν που ενδιαφέρεται για το ακίνητο και να τα βρει, οπότε δεν αφήνει περιθώριο για κάτι, ακόμα και να γίνει απλά θα αξιώσει την αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη. 

Εντύπωση μου κάνει, δεν είναι normal αυτό, μπορεί να αναλάβει ο άλλος να δείχνει το διαμέρισμα σε 100 πελάτες και να μην το έχει πάρει κανένας, δεν θα έχει πληρωθεί για τον κόπο του και θα περιμένει αν και όταν εμφανιστεί ενοικιαστής. Τέλος πάντων, ο κάθε επαγγελματίας καθορίζει τον τρόπο της αμοιβής του.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεσίτης είναι και φίλος, αλλά δεν ξέρω αν το έκανε χαριστικά ή έχει αυτή την τακτική γενικά. 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, zio10 είπε

Αυτό συμβαίνει σπάνια όπως ανέφερε και ο Βασίλης παραπάνω.λογικά αφου ήταν γνωστός σας,σας έκανε διευκόλυνση.πλέον οι περισσότεροι όταν βλέπουν σε αγγελίες πως υπάρχει μεσίτης δεν παίρνουν καν και γ"αυτό οι περισσότεροι "διαφημίζουν" πως δεν ζητάνε κάτι απο τον πιθανό  ενοικιαστή/αγοραστή..

Τώρα για τους εκβιαστές μεσίτες που είπε κ ο Βασίλης τι να πω..παντού υπάρχουν τελικά αυτα..ειδικά σε μη σοβαρούς επαγγελματίες που απλά θέλουν να κάνουν αρπαχτές .Γνώριζα μεσίτη στην πόλη μου που ζητούσε την αμοιβή του πριν καν πουλήσει/νοικιασει οτιδήποτε.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, lovesucks said:

Γνώριζα μεσίτη στην πόλη μου που ζητούσε την αμοιβή του πριν καν πουλήσει/νοικιασει οτιδήποτε.

Πήρα ένα μεσιτικό τηλέφωνο για ένα σπίτι που με ενδιέφερε (μιλάμε για ενοικίαση πάντα) και μου λέει το εξωφρενικό «Ραντεβού κάνουμε κάθε Τετάρτη και Κυριακή και για να σας δείξω το σπίτι θέλω €100 τα οποία σε περίπτωση που το κλείσετε θα τα αφαιρέσουμε από την αμοιβή μου». Τον ρωτάω «κι αν δεν το κλείσω, θα σου δώσω €100 για ένα σπίτι που δεν μου κάνει;». Μου απάντησε ένα ξερό «ναι» και του έκλεισα το τηλέφωνο στη μούρη.

Μιλάμε για καννίβαλους, όχι αστεία.

• Like 6
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...