chsam Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Αν διαβασεις την οποιαδηποτε συσκευασια απορρυπαντικου θα δεις τι περιεχει και τα σηματα προειδοποιησης ή το τηλεφωνο του κεντρου δηλητηριασεων.Τωρα αν θεωρεις οτι ειναι ασφαλη για ζωντανο οργανισμο.......Υ.Γ. κανεις δεν λεει οτι ειναι απολυτως ασφαλη η χρηση απορρυπαντικων, αλλα αλλο να φορας ρουχα πλυμενα και αλλο να το καταπινεις... 1
ManFromEarth Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, markoliaz είπε εγω δεν εχω iq ανθρωπου...αλλα υπερανθρωπου, παρολα αυτα θα απαντησω μονο μετα τις δικες σας αποψεις! if you talk the talk, walk the walk καλη συνεχεια Επεξ/σία 10 Δεκεμβρίου 2018 από ManFromEarth
guido Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Αν δεν βγαινει γκριζο το νερο αλλά κατι μεταξυ πρασινου και κιτρινου κάνει να το ρίξω στα φυτα;
papoys1 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Έτσι τα κάνουμε όλα μπάχαλο και μετά γκρινιάζουμε γιατί τα κλειδώνουν. 1 1
Thulogur Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Μήπως να περιμέναμε να απαντήσει κανένας γεωπόνος ; λεω γω τώρα, μπορεί και ειναι ενα τσακ πιο σχετικός με το αντικείμενο
nipoa Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 μολις ρωτησα ενα φυτο αν του αρεσει να πινει νερο απο πλυντηριο και μου ειπε ΟΧΙ
guido Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 7 λεπτά πριν, Thulogur είπε Μήπως να περιμέναμε να απαντήσει κανένας γεωπόνος ; λεω γω τώρα, μπορεί και ειναι ενα τσακ πιο σχετικός με το αντικείμενο οκ θα περιμένω. έχετε 24 ωρες, οχι παραπάνω
Lakou Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Εμείς πάντως στο χωριο που τα νερά από πλυσίματος βγαίνουν σε χώραφι το μόνο που μπορώ να με ασφάλεια να πω είναι ότι είναι καταπράσινο δεν φυτρώνουν λουλούδια όμως απλά συγκεκριμένη τύποι πρασινάδες ..... για παράδειγμα τα ακτινίδια που ειχα εκεί και μια μανταρίνια κολλωσανε..... δεν ξεράθηκαν αλλά δεν αποδίδουν πλέον... 1
Vassilis_24 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Χωρίς να έχω σχετικές γνώσεις, απ'τη στιγμή που η κοπριά κάνει καλό λίπασμα, δε βλέπω γιατί το γκρίζο νερό να μην προσδίδει κι αυτό ωφέλη στα φυτά, αν περιέχει χημικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξή τους. 3
spectaculator Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 6 λεπτά πριν, Vassilis_24 είπε Χωρίς να έχω σχετικές γνώσεις, απ'τη στιγμή που η κοπριά κάνει καλό λίπασμα, δε βλέπω γιατί το γκρίζο νερό να μην προσδίδει κι αυτό ωφέλη στα φυτά, αν περιέχει χημικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Τα απορρυπαντικά έχουν τασιενεργά συστατικά (οι ενεργές ουσίες τους) που πέρα από τοξικές, αλλάζουν και το ph του νερού. Ανάλογα με τα φυτά, μπορεί να μην αντέξουν τις τιμές του ph που θα προκαλέσουν αυτά τα νερά (απόνερα), να καταστραφούν οι ρίζες τους και να ξεραθούν.
SB_1957 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Ανακύκλωση των απόνερων: χρήσιμη για το περιβάλλον Πηγή: http://www.fytokomia.gr/permalink/11673.html ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ: Το «γκρίζο νερό» (το νερό από τα λουτρά, ντους, πλυντήριο ρούχων και το πλύσιμο των πιάτων) είναι ένας καλός τρόπος για να τα καταφέρουμε. Σαπούνια και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης είναι ακίνδυνα για τα φυτά, αλλά προσέχουμε να μη χρησιμοποιήσουμε νερό με χλωρίνη, απολυμαντικό, αποσκληρυντικά πλυντηρίου ή ισχυρότερα καθαριστικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα φυτά και τη δομή του εδάφους ή να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας αν φυτεύουμε φρούτα και λαχανικά εκεί. [Πηγή:https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG6808] Γκρίζο νερό «Γκρίζο» λέγεται το νερό που ανακυκλώνεται ύστερα από οικιακή χρήση σε νεροχύτες, μπάνια και ντους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο, εφ’ όσον έχει γίνει χρήση «βιολογικών» καθαριστικών χωρίς δυνατά χημικά απορρυπαντικά, σαπούνια και λευκαντικά. Το γκρίζο νερό δεν μπορεί να αποθηκευθεί γιατί σε λίγο θα αρχίσει να μυρίζει άσχημα, εκτός αν εγκαταστήσετε ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος. Εναλλακτική λύση είναι ο βιολογικός καθαρισμός του γκρίζου νερού. Θα βρείτε πληροφορίες στο βιβλίο των Dunnett και Clayden παρακάτω, και στο Διαδίκτυο. Πηγή: http://www.mediterraneangardensocietygreece.org/water.html 3
Getta Robo Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 14 hours ago, yannis27gr said: Εχω τη δυνατότητα να κατευθύνω το νερο απο το πλυντήριο και το ντους (το λεγόμενο γκρίζο νερο) πάνω σε καλλωπιστικά φυτά (πικροδάφνες, κισσούς). Διάβασα οτι κανει καλο στα φυτά. Το χει δοκιμάσει κανεις να μου πει αν ισχύει; φοβαμαι μήπως τα απορρυπαντικά κάψουν τα φυτά ´η το πολύ νερο τα σαπίσει. Χοντρικα οχι, δεν θα σου ελεγα να το κανεις. Ειναι πολλες οι ουσιες που ειτε μπορει να ειναι καταστροφικες για τα φυτα, οσο και για το υπολοιπο οισυστημα του εδαφους, μυκητες, βακτηρια και λοιποι μικροοργανισμοι. Ενδεχομενως με πολυ συγκεκριμενα σκευασματα, κυριως οικολογικα να μην δημιουργησεις (τοσο) μεγαλο προβλημα, αλλα και παλι. Αυτο που μπορεις να κανεις, ειναι να ποτιζεις με το νερο που εχεις βρασει μεσα φαγητα. Με προσοχη και να μην ειναι φυσικα καυτο.
chsam Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, spectaculator είπε Τα απορρυπαντικά έχουν τασιενεργά συστατικά (οι ενεργές ουσίες τους) που πέρα από τοξικές, αλλάζουν και το ph του νερού. Ανάλογα με τα φυτά, μπορεί να μην αντέξουν τις τιμές του ph που θα προκαλέσουν αυτά τα νερά (απόνερα), να καταστραφούν οι ρίζες τους και να ξεραθούν. Εξηγουμε τα αυτονοητα φιλε μου... 1 ώρα πριν, SB_1957 είπε «Γκρίζο» λέγεται το νερό που ανακυκλώνεται ύστερα από οικιακή χρήση σε νεροχύτες, μπάνια και ντους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο, εφ’ όσον έχει γίνει χρήση «βιολογικών» καθαριστικών χωρίς δυνατά χημικά απορρυπαντικά, σαπούνια και λευκαντικά. Με εμφαση στο "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ"....αλλα δυστυχως λογω κοστους η συντριπτικη πλειοψηφια χρησιμοποιει τα "απλα" (μαζι κ γω)....γι'αυτο και λεμε οχι στην χρηση για ποτισμα.Επισης πολλοι δεν καταλαβαινουν πως οτι ριχνεις στο εδαφος ισως καταληγει στον υδροφορο οριζοντα...με οτι συνεπαγεται αυτο. 2
SB_1957 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2018 6 λεπτά πριν, chsam είπε Εξηγουμε τα αυτονοητα φιλε μου... Με εμφαση στο "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ"....αλλα δυστυχως λογω κοστους η συντριπτικη πλειοψηφια χρησιμοποιει τα "απλα" (μαζι κ γω)....γι'αυτο και λεμε οχι στην χρηση για ποτισμα.Επισης πολλοι δεν καταλαβαινουν πως οτι ριχνεις στο εδαφος ισως καταληγει στον υδροφορο οριζοντα...με οτι συνεπαγεται αυτο. Τα κοινά απορρυπαντικά έχουν φώσφορο που είναι το βασικό συστατικό των λιπασμάτων. Αν δεν χρησιμοποιείς χλωρίνες και άλλα ισχυρά καθαριστικά/λευκαντικά δεν υπάρχει πρόβλημα για τα καλλωπιστικά. Για λαχανόκηπο και οπωροφόρα μόνο αν έχει προηγηθεί βιολογικός καθαρισμός. Η χρήση του γκρίζου νερού στο εξωτερικό είναι αυτονόητη και εφαρμόζεται συστηματικά δεκαετίες πριν, όταν εμείς δεν είχαμε ιδέα ούτε από βιολογικό καθαρισμό, ούτε από ανακύκλωση κ.λπ. Στα χωριά ακόμη και σήμερα τα νερά από πλυντήρια και νεροχύτες πάνε στην αυλή για να μη γεμίζουν οι βόθροι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα τα καλλωπιστικά (θάμνοι, δέντρα, λουλούδια, γκαζόν). Όσο για τον υδροφόρο ορίζοντα, οι περισσότεροι βόθροι, να μην πω όλοι, είναι απορροφητικοί. Τα νερά του πλυντηρίου/νεροχύτη κ.λπ. νομίζω ότι κάνουν την μικρότερη ζημιά σε σχέση με τους βόθρους, τα βιομηχανιά λύματα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα