Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Vanessa99 είπε

Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα!!🎆 Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τις ώρες ύπνου. Είναι καλύτερα (πιο ξεκούραστο?)  να κοιμάται κάποιος 12-6 ή 2-8 πχ? Με το 12-6 δε μπορούσα να σηκωθώ το πρωί (για αυτό και το δοκίμασα για λίγο- και ρωτάω τώρα :P ) και με το 2-8 ξυπνάω κάπως κουρασμένη:(:unsure:

Η απάντηση είναι "Κιρκάδιος ρυθμός" ή Κιρκαδικός. Είναι κυκλικός ρυθμός με κύκλο 24 ώρες.

Έχει σχέση με την ορμόνη μελατονίνη η οποία αρχίζει να εγκρίνεται γύρω στις 9 μμ και δημιουργεί χαλάρωση που σε στέλνει για ύπνο. Ο βαθύτερος ύπνος στον άνθρωπο είναι γύρω στις μία με δύο την νύκτα. και για κάνα δύο - τρείς ώρες. Για να το πιάσεις αυτό χρειάζεται να πας για ύπνο γύρω στις 10:30 με 11 μμ τον χειμώνα και το πολύ μέχρι τις 12μμ το καλοκαίρι...   Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είσαι κουρασμένη το πρωί όταν πας για 'ύπνο στις 2μμ.  Με άλλα λόγια 8 ώρες ύπνου 10:30 με 06:30   το πρωί είναι πολύ καλύτερος και παραγωγικότερος ύπνος από τον ύπνο 01:30-09:30...

Επίσης το διάβασμα πριν τον ύπνο (όχι την νύκτα και να πας για ύπνο στις 3) είναι καλύτερο να γίνεται πριν τον ύπνο...

Καλό διάβασμα, καλή επιτυχία... :-)

περισσότερα:

https://el.wikipedia.org/wiki/Κιρκάδιος_ρυθμός

https://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm

και αλλού...

• Like 1
  • Thanks 2
  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγορασα 4 μπουκαλακια μελατονινη απο τα Lidl, χωρις συνταγη γιατρου, εκανα λαθος; Υπαρχει περιπτωση να με βλαψει οταν τα σταματησω; Δηλαδη να μην εχω μελατονινη καθολου και να εξαρτηθω απο αυτο.

Καθε μερα θελει ή οποτε θελω; 1g μεταλονινη

Επεξ/σία από Zerg13
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Zerg13 είπε

Αγορασα 4 μπουκαλακια μελατονινη απο τα Lidl, χωρις συνταγη γιατρου, εκανα λαθος; Υπαρχει περιπτωση να με βλαψει οταν τα σταματησω; Δηλαδη να μην εχω μελατονινη καθολου και να εξαρτηθω απο αυτο.

Καθε μερα θελει ή οποτε θελω; 1g μεταλονινη

η μελατονινη ειναι μη εθιστικη τωρα απο εκει κ περα αν πινεις καθε μερα για χρονια πχ αρχιζει και το συνηθ ο οργανισμος και το ζηταει!δεν ειναι εθιστικο!

σε βοηθαει η τσαμπα τα λεφτα?δεν κοιμασαι καλα?η δεν κοιμασαι ευκολα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Dynamics είπε

η μελατονινη ειναι μη εθιστικη τωρα απο εκει κ περα αν πινεις καθε μερα για χρονια πχ αρχιζει και το συνηθ ο οργανισμος και το ζηταει!δεν ειναι εθιστικο!

σε βοηθαει η τσαμπα τα λεφτα?δεν κοιμασαι καλα?η δεν κοιμασαι ευκολα?

Μην περιμενεις να ταβλιαστεις σαν το ηρεμιστικο. Βοηθαει στον ευκολο υπνο. Στον καλο υπνο οχι. Θελει μιση ωρα να δρασει. Και να μην εισαι τσιτωμενος. Δεν μετανιωσα για την αγορα μου αν δεν με πειραξουν και οταν τα σταματησω γινω βρικολακας

Επεξ/σία από Zerg13
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Zerg13 είπε

Μην περιμενεις να ταβλιαστεις σαν το ηρεμιστικο. Βοηθαει στον ευκολο υπνο. Στον καλο υπνο οχι. Θελει μιση ωρα να δρασει. Και να μην εισαι τσιτωμενος. Δεν μετανιωσα για την αγορα μου αν δεν με πειραξουν και οταν τα σταματησω γινω βρικολακας

καλυτερα που δεν τα πηρα τοτε :p την βγαζω με αταραξ εως τωρα :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, Dynamics είπε

καλυτερα που δεν τα πηρα τοτε 😛 την βγαζω με αταραξ εως τωρα :P 

Δεν ειμαι ειδικος, μια δοκιμη δεν βλαπτει. Παρε 1 ειχε ενα ευτελες ποσο στα Lidl, δυσκολα θα βρεις περασε βδομαδα, οχι απιθανο.

(Στις οδηγιες χρησης νομιζω διαβασα το καταστελει το στρες.)

https://www.skroutz.gr/c/2519/eidika_sympliromata.html?keyphrase=μελατονινη

εδω καλυτερα ^^ για σενα θα ελεγα 3mg :) αυστηρως. να παραλυσεις

https://www.skroutz.gr/s/3420772/Now-Foods-Melatonin-3mg-60-κάψουλες.html

Επεξ/σία από Zerg13
Δημοσ.

Εγώ μπορεί να κοιμηθώ 12 τα μεσάνυχτα και να ξυπνήσω 11-12 το μεσημέρι εάν δεν δουλεύω πρωί. Από μικρός κοιμάμαι πάρα πολλές ώρες. Τώρα πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχω υπερθυρεοειδισμό ο οποίος συνδέεται με τα ανωτέρω... 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, kogba είπε

Ύπνος... μια πονεμένη ιστορία...ειδικά όταν έχεις κυλιόμενα ωράρια.  Καλές γιορτές και υγεία, εγώ πάω για δουλειά τώρα.

Πολύ σωστά. Εκεί δυστυχώς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ώρες ύπνου κ όταν συνηθίζουμε ένα συγκεκριμένο ωράριο ξεκούρασης, την επόμενη βδομάδα πρέπει να συνηθίσουμε άλλο ωράριο και είναι σκότωμα. 

• Like 2
Δημοσ.

Μονο στον στρατο εκτιμας το πολυτιμο αυτο πραγμα τον υπνο.Οσο σπαστο ωραριο και να εχεις στην πολιτικη ζωη σου οσο λιγο και αν κοιμασαι,το κοιμαμαι 10 ξυπναω 2 ξανακοιμαμαι 4 ξαναξυπναω 6 πραγματικα δεν παλευεται.Καθεσαι πολυ μεν,δεν κοιμασαι/μπορεις να κοιμηθεις δε.

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ λόγω κυλιόμενου ωραρίου κοιμάμαι ένα μήνα 12 με 7 το πρωί περίπου και τον άλλο μήνα 6 το πρωί με 1 το μεσημέρι. Και στις δύο περιπτώσεις πάνω κάτω επτά ώρες ύπνου. 

Δεν νιώθω καμία διαφορά. Αυτά περί ωραρίου νομίζω είναι λίγο πλασεμπο 

Δημοσ.
5 hours ago, georgeγ said:

Off topic

Κατά λάθος πάτησα πανω στο ψευδώνυμο αυτού vanesa που έκανε την αρχική ερώτηση και βγάζει μήνυμά ότι "ο χρήστης έχει αποκλειστεί"

Τι επαιξε? :blink:

Δεν έχω ιδέα, still here thoB)

Καλημέρα καλημέρα (από τη Βανέσα-  ) 6:15 ξύπνημα σήμερα και 12:30 ύπνος χθες. Αν και δε κοιμήθηκα πολύ λόγω αλλαγής ωραρίου (εννοώ αφού έπεσα για ύπνο), παραδόξως, μπόρεσα να ξυπνήσω! Yayy άντε να δω την αλλαγή να αποδωσω λιγοο καλύτερα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, costacurta είπε

Εγώ λόγω κυλιόμενου ωραρίου κοιμάμαι ένα μήνα 12 με 7 το πρωί περίπου και τον άλλο μήνα 6 το πρωί με 1 το μεσημέρι. Και στις δύο περιπτώσεις πάνω κάτω επτά ώρες ύπνου. 

Δεν νιώθω καμία διαφορά. Αυτά περί ωραρίου νομίζω είναι λίγο πλασεμπο 

Εγω εχω κυλιόμενο ανά βδομάδα. Μια βρομαδα πρωί μια απόγευμα μια νύχτα. Αν ήταν ανά μήνα θα ήταν πολύ καλύτερα. Με το εβδομαδιαίο κυλιόμενο δεν προλαβαίνεις να συνηθίσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. 

Επεξ/σία από lek88
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εσεις με το κυλιομενο θελετε κατι επειγοντως, εδωσα Links παραπανω. Ισως οχι καθε μερα αλλα την πρωτη μερα αλλαγης.

εγω χωρις κυλιομενο και τα παιρνω.

Επεξ/σία από Zerg13
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Vanessa99 είπε

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! Φέτος, δίνω 3η φορά πανελλήνιες στοχεύοντας σε πολύ υψηλή σχολή. Φέτος έγραψα καλά, (όχι αρκετά όμως) και διάβαζα κυρίως βράδυ. Τώρα όμως μου λένε πως έτσι δε θα έχω διαύγεια όταν θα είναι να γράψω κτλ κτλ και με έχουν αγχώσει πάρα πολύ σχετικά με αυτό

Επειδή κ εγώ είχα γράψει πολύ καλά στις Πανελλήνιες και σε σχετικά μεγάλη ηλικία αφού αν μπεις στη δουλειά δύσκολα υπάρχει γυρισμος παρά μόνο αν το έχεις όνειρο και με budget στην άκρη, θα σου πω το πρόγραμμα μου.

1) Ύπνος 22:00-05:45

2) Το αργότερο 06:15 πρωινό τρέξιμο για ξύπνημα και... υγεία : )

3) 06:45 Μπάνιο και μετά καλό πρωινό

4) 07:30 Ξεκινάμε διάβασμα.

Θα εντυπωσιαστεις με το πόσο διάβασμα κανείς μέχρι τις 12:00 νομίζοντας πως θα είναι 17:00. Μετά όλη η μέρα δική σου.

Κλεισε εντελώς το router / κινητό όσο διαβάζεις (εγώ είχα κόψει και τη σύνδεση μου μιας και δε φημίζομαι για το πόσο εύκολα κάνω χωρίς τεχνολογία). Χρησιμοποίησε και ένα καλό ξυπνητήρι (χρησιμοποιώ το I Can't Wake Up σε Android, μπορεί να σε ξυπνάει από δικές σου playlist για να μη ξυπνάς άγαρμπα, διαδικτυακό ραδιόφωνο ή απλά... να σου βάζει μαθηματικές ασκήσεις τις οποίες αν δε λύσεις δε θα σταματήσει να χτυπάει, τι καλύτερο;!).

Επεξ/σία από xaerialtwistx
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...