Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτή τη στιγμή μένω με την οικογένεια μου σε ιδιόκτητο σπίτι. Ένα ποσοστό του σπιτιού είναι δικό μου, οπότε σε θέμα τεκμηρίων με βαραίνει ένα Χ ποσοστό από ολόκληρο το τεκμήριο του σπιτιού.

Σε κάποιους μήνες απ ότι φαίνεται θα μετακομίσω σε άλλη πόλη και αναγκαστικά θα νοικιάσω εκεί σπίτι.

Το πρόβλημα μου είναι τι γίνεται με το τεκμήριο κατοικίας σε ενοικιαζόμενο σπίτι. Δηλαδή αν νοικιάσω ένα σπίτι με τεκμήριο πχ 7000€, αυτό το τεκμήριο βαραίνει εμένα; Εκτός αυτού θα προστεθεί και το τεκμήριο από το σπίτι που μένω τώρα; Αν το σπίτι που μένω τώρα έμενε κενό ξέρω ότι δε μετράει τεκμήριο. Αλλά τώρα τι γίνεται;

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι γίνεται με τα τεκμήρια σε αυτή την περίπτωση

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Δημοσ.

Το τεκμήριο για το ενοικιαζόμενο έχει να κάνει με τα τμ του και το που είναι (για το 2ο δεν είμαι και 100% βέβαιος)

Το ιδιόκτητο σου αν μείνει κενό ή ενοικιαστεί δε θα σου βγάλει τεκμήριο 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, AristidisZ είπε

Το τεκμήριο για το ενοικιαζόμενο έχει να κάνει με τα τμ του και το που είναι (για το 2ο δεν είμαι και 100% βέβαιος)

Το ιδιόκτητο σου αν μείνει κενό ή ενοικιαστεί δε θα σου βγάλει τεκμήριο 

ναι οκ αυτά.

αλλά το τεκμήριο του ενοικιαζόμενου θα επιβαρύνει εμένα στο 100%, πως υπολογίζεται;

στο ιδιόκτητο θα εξακολουθούν να μένουν οι δικοί μου. θα θεωρείται δευτερεύουσα κατοικία;

αυτά προσπαθώ να καταλάβω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, JoooJ είπε

Αυτή τη στιγμή μένω με την οικογένεια μου σε ιδιόκτητο σπίτι. Ένα ποσοστό του σπιτιού είναι δικό μου, οπότε σε θέμα τεκμηρίων με βαραίνει ένα Χ ποσοστό από ολόκληρο το τεκμήριο του σπιτιού.

Σε κάποιους μήνες απ ότι φαίνεται θα μετακομίσω σε άλλη πόλη και αναγκαστικά θα νοικιάσω εκεί σπίτι.

Το πρόβλημα μου είναι τι γίνεται με το τεκμήριο κατοικίας σε ενοικιαζόμενο σπίτι. Δηλαδή αν νοικιάσω ένα σπίτι με τεκμήριο πχ 7000€, αυτό το τεκμήριο βαραίνει εμένα; Εκτός αυτού θα προστεθεί και το τεκμήριο από το σπίτι που μένω τώρα; Αν το σπίτι που μένω τώρα έμενε κενό ξέρω ότι δε μετράει τεκμήριο. Αλλά τώρα τι γίνεται;

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι γίνεται με τα τεκμήρια σε αυτή την περίπτωση

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Λάθος το έχεις καταλάβει, το τεκμήριο κατοικίας δεν αφορά την ιδιοκτησία, αλλά τη χρήση.

12 λεπτά πριν, JoooJ είπε

στο ιδιόκτητο θα εξακολουθούν να μένουν οι δικοί μου. θα θεωρείται δευτερεύουσα κατοικία;

Εξαρτάται πως ακριβώς θα το δηλώσεις στην εφορία, αν το δηλώσεις ως δευτερεύουσα κατοικία σου και τους δικούς σου ως φιλοξενούμενους θα επιβαρύνει εσένα το τεκμήριο, αν το δηλώσουν οι δικοί σου ως κατοικία τους θα επιβαρύνει αυτούς το τεκμήριο.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, JoooJ είπε

ναι οκ αυτά.

αλλά το τεκμήριο του ενοικιαζόμενου θα επιβαρύνει εμένα στο 100%, πως υπολογίζεται;

Δες εδώ

https://insuranceworld.gr/45801/eidiseis/oikonomia-politikoi/ypologismos-antikimenikon-dapanon-diaviosis-tekmiria-gia-forologiko-etos-2017/

Σου λέει τι τεκμήριο έχει η κύρια και η δευτερεύουσα κατοικία σου 

Στο δικό σου σπίτι, αν οι δικοί σου δηλώσουν ότι το χρησιμοποιούν αυτοί το σπίτι (έστω και ως παραχώρηση), από ότι καταλαβαίνω τα τεκμήρια βαρύνουν αυτούς, όχι εσένα

Edit: το ίδιο γράφαμε με τον @Joshua21

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 1
Δημοσ.

θα διαβάσω το link μήπως βγάλω άκρη και θα επιστρέψω. Αλλά απ ότι λέτε, το σίγουρο είναι ότι αν νοικιάσω σπίτι τότε το τεκμήριο του σπιτιού με επιβαρύνει στο 100%.

σωστά;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, JoooJ είπε

θα διαβάσω το link μήπως βγάλω άκρη και θα επιστρέψω. Αλλά απ ότι λέτε, το σίγουρο είναι ότι αν νοικιάσω σπίτι τότε το τεκμήριο του σπιτιού με επιβαρύνει στο 100%.

σωστά;

Μιλάς για το ενοικιαζόμενο, έτσι δεν είναι ; 

Ναι, βαρύνει τον ενοικιαστή

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, JoooJ είπε

σωστά;

Ένα πράγμα χρειάζεται μόνο να ξέρεις, το έγραψα και παραπάνω, το τεκμήριο κατοικίας αφορά χρήση και όχι ιδιοκτησία. Αυτός που το χρησιμοποιεί(και το δηλώνει εννοείται) επιβαρύνεται με τεκμήριο, άσχετα αν είναι ιδιοκτήτης, αν το μισθώνει ή αν του έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε

Ένα πράγμα χρειάζεται μόνο να ξέρεις, το έγραψα και παραπάνω, το τεκμήριο κατοικίας αφορά χρήση και όχι ιδιοκτησία. Αυτός που το χρησιμοποιεί(και το δηλώνει εννοείται) επιβαρύνεται με τεκμήριο, άσχετα αν είναι ιδιοκτήτης, αν το νοικιάζει ή αν του έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

οκ, το εμπέδωσα αυτό.

άρα γι αυτό δηλώνουν πολλοί φιλοξενούμενοι, για να μη χρεωθούν τεκμήρια, αλλά θα τα χρεωθεί κάποιος άλλος.

οπότε στο σπίτι που μένω τώρα, το δικό μου ποσοστό του τεκμηρίου ας πούμε θα χρεωθεί σε ποιον;

αν εγώ πχ έχω το 40%, η μάνα μου το 30% και ο πατέρας μου το 30% τότε θα μοιραστούν το δικό μου 40% και θα χρεωθούν πλέον το 50% του τεκμηρίου ο καθένας;

4 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Μιλάς για το ενοικιαζόμενο, έτσι δεν είναι ; 

Ναι, βαρύνει τον ενοικιαστή

ναι αυτό εννοούσα.

Κλάφτα τότε. Εμ πληρώνεις ενοίκιο, έχεις και το τεκμήριο που πολύ πιθανό να σου ανεβάσει το φόρο

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, JoooJ είπε

οκ, το εμπέδωσα αυτό.

άρα γι αυτό δηλώνουν πολλοί φιλοξενούμενοι, για να μη χρεωθούν τεκμήρια, αλλά θα τα χρεωθεί κάποιος άλλος.

οπότε στο σπίτι που μένω τώρα, το δικό μου ποσοστό του τεκμηρίου ας πούμε θα χρεωθεί σε ποιον;

αν εγώ πχ έχω το 40%, η μάνα μου το 30% και ο πατέρας μου το 30% τότε θα μοιραστούν το δικό μου 40% και θα χρεωθούν πλέον το 50% του τεκμηρίου ο καθένας;

Αμ δεν το εμπέδωσες, κάθε άλλο, αν το είχες εμπεδώσει δεν θα έβαζες τα ποσοστά ιδιοκτησίας στην εξίσωση μια και δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Το σπίτι που μένεις τώρα επιβαρύνει με τεκμήριο αυτόν που το δηλώνει ως κατοικία του. Αν το δηλώνεις εσύ ως δική σου κατοικία τότε επιβαρύνεσαι εσύ με τεκμήριο, άσχετα αν σου ανήκει το 0 ή το 40 ή το 100%. Αν το δηλώνουν οι γονείς σου ως κατοικία τους τότε επιβαρύνονται αυτοί με τεκμήριο. Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να το πω, τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι άσχετα με το τεκμήριο.

10 λεπτά πριν, JoooJ είπε

ναι αυτό εννοούσα.

Κλάφτα τότε. Εμ πληρώνεις ενοίκιο, έχεις και το τεκμήριο που πολύ πιθανό να σου ανεβάσει το φόρο

Γιατί, στην πραγματικότητα ισχύει κάτι διαφορετικό? Το σπίτι που θα νοικιάσεις δεν σε επιβαρύνει εκτός από το ενοίκιο και με ένα κάρο έξοδα ακόμα? Τον φόρο δεν θα στον ανεβάσει, εκτός βέβαια αν δηλώνεις πολύ λιγότερα από αυτά που φαίνεται να ξοδεύεις.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αμ δεν το εμπέδωσες, κάθε άλλο, αν το είχες εμπεδώσει δεν θα έβαζες τα ποσοστά ιδιοκτησίας στην εξίσωση μια και δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Το σπίτι που μένεις τώρα επιβαρύνει με τεκμήριο αυτόν που το δηλώνει ως κατοικία του. Αν το δηλώνεις εσύ ως δική σου κατοικία τότε επιβαρύνεσαι εσύ με τεκμήριο, άσχετα αν σου ανήκει το 0 ή το 40 ή το 100%. Αν το δηλώνουν οι γονείς σου ως κατοικία τους τότε επιβαρύνονται αυτοί με τεκμήριο. Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να το πω, τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι άσχετα με το τεκμήριο.

δεν είμαι σίγουρος, θα το κοιτάξω και θα επιστρέψω στη συζήτηση αλλά νομίζω ότι...

(τυχαία νούμερα, δε θυμάμαι απ έξω πόσο είναι ακριβώς)

αν το σπίτι που μένω τώρα έχει τεκμήριο ας πούμε 10,000€ κι εγώ έχω το 60% τότε στη φορολογική μου έχω τεκμήριο κατοικίας 6000€ (που αντιστοιχεί στο 60%)

διότι αν σ ένα σπίτι μένουν 2 άτομα, λογικό δεν είναι το τεκμήριο να πάει /2;

προφανώς  θα πάει /2 αλλά ασχέτως αν ο ένας έχει το 10% και ο άλλος το 90%

στην περίπτωση μας, έχει ο καθένας σχεδόν το 1/3 και μας πέφτει το 1/3 του τεκμηρίου.

Για να μη λέω βλακείες όμως θα δω ακριβώς τα νούμερα και θα γράψω

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, JoooJ είπε

Για να βοηθήσω στο θέμα της συνιδιοκτησίας.

Το σπίτι που θα μένουν πλέον μόνο οι δικοί σου αλλά έχεις κι εσύ ποσοστό, θα το βάζεις στο Ε2 αλλά ως δωρεάν παραχώρηση στους γονείς σου, όπου θα αναφέρεις το ποσοστό σου, αλλά επειδή είναι γονείς σου στο ενοίκιο θα βάζεις μηδέν και δεν θα φορολογείσαι γιατί είναι δεκτή η δωρεάν παραχώρηση από παιδί σε γονιό και το αντίστροφο.

Τώρα για το φόρο, αν, όπως αναφέρθηκε, δηλώνεις εισόδημα κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, που βγαίνει αθροιστικά από τα τετραγωνικά του σπιτιού και την αντικειμενική του αξία, το αυτοκίνητο/σκάφος/ιδιωτικά σχολεία, τα έξοδα διαβίωσης δικά σου, της συζύγου και παιδιών, θα φορολογηθείς με βάση το τεκμαρτό.

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να το πω, τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι άσχετα με το τεκμήριο.

14 λεπτά πριν, JoooJ είπε

Για να μη λέω βλακείες όμως θα δω ακριβώς τα νούμερα και θα γράψω

Καμία ελπίδα.

Δημοσ.

περιπτώσεις και υπο-περιπτώσεις, οι οποίες κι αυτές έχουν υπο-περιπτώσεις πάνω στις υπο-περιπτώσεις των υπο-περιπτώσεων

γιατί κάπως πρέπει να βγάλουν λεφτά και οι λογιστές και τι πιο απλό από το να τα γ.... τη μάνα όλα και να μη μπορείς να αναπνεύσεις χωρίς τη συμβουλή λογιστή

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...