Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους!!! Όπως διαβάζετε στον τίτλο, αυτό είναι το θέμα μου. Δυστυχώς στα οικονομικά βρίσκομαι στον πάτο και οι οικονομίες που έχω είναι τσίμα τσίμα για το πτυχίο. Δε ξέρω ακόμη ποιο θα δώσω ακόμη, αλλά δε σας κρύβω ότι φοβάμαι πως δε θα καταφέρω με τίποτα να κάνω προετοιμασία. Πείτε μου παρακαλώ, από που να αρχίσω, πως να διαβάσω, έστω συμβουλές για το οτιδήποτε ή ποιο πτυχίο είναι κατάλληλο να δώσω...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, andromeda00 είπε

Καλημέρα σε όλους!!! Όπως διαβάζετε στον τίτλο, αυτό είναι το θέμα μου. Δυστυχώς στα οικονομικά βρίσκομαι στον πάτο και οι οικονομίες που έχω είναι τσίμα τσίμα για το πτυχίο. Δε ξέρω ακόμη ποιο θα δώσω ακόμη, αλλά δε σας κρύβω ότι φοβάμαι πως δε θα καταφέρω με τίποτα να κάνω προετοιμασία. Πείτε μου παρακαλώ, από που να αρχίσω, πως να διαβάσω, έστω συμβουλές για το οτιδήποτε ή ποιο πτυχίο είναι κατάλληλο να δώσω...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν πραγματικά χρειάζεσαι τέτοιο χαρτί. Δηλαδή τι το θέλεις, εάν μπορείς να κάνεις την δουλειά σου δίχως αυτό και φυσικά εάν γίνεται να το αναβάλεις μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά σου.

|

Έπειτα πάμε στο θέμα του Proficiency. Θέλεις αυτό ή είναι καλύτερα να πας σε TEFL/IELTS; 

Όλα τα C2 επιπέδου πιστοποιητικά δεν είναι τα ίδια, έχουν τεράστιες διαφορές. Δυστυχώς δεν ξέρω τι παίζει τώρα στην Ελληνική αγορά για να σε κατατοπίσω.

|

Προσωπικά έδωσα μόνος και δίχως ιδιαίτερη προετοιμασία το IELTS Academic σε χώρα του εξωτερικού, αλλά χρησιμοποιούσα τα αγγλικά πολύ στην καθημερινότητα. Γίνεται και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά εξαρτάται στο πόσο το κατέχεις ήδη ή έχεις προετοιμαστεί. 

|

Οι συμβουλές προετοιμασίας είναι κλασσικές:

- Άρχισε να διαβάζεις άρθρα και βιβλία στα αγγλικά. 

- Βλέπε ταινίες δίχως υπότιτλους.

- Κατέβασε καμία εφαρμογή στο κινητό σαν το duolingo για παραπάνω εξάσκηση και εάν μπορείς βρες κάποιον να σε βοηθήσει στην συζήτηση (φίλο/η-γκόμενο-συγγενή ή ακόμη και από φόρουμ εθελοντών).

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπως αναφερθηκε και πιο πανω πρεπει να δεις πια πιστοποιηση θελεις να δωσεις. Υπαρχουν πολλες που δεν αξιζουν και ας λενε οτι ειναι επιπεδου C2. Αυτα που διαβαζα εγω κυριως ηταν Listening που ειχα παρει τα τεστ σπιτι και τα εκανα συνεχεια να συνηθηση το αυτι μου την γλωσσα. Writing: πρεπει να μαθεις τις εκφρασεις που χρησιμοποιουνται συνεχεια και να αναπτηξεις το θεμα με ωραιο τροπο και προτασεις. Και speaking που το θεωρω ευκολο, εχει καποιες εκφρασεις που μπορεις να χρησιμοποιησεις. Αυτο που δεν πιστευα οτι δεν θα τα παω καλα ηταν το  Reading and use of English το οποιο εχει grammar, vocabulary αλλα το περασα :D . Οποτε πρεπει να διαβαζεις χρονους και πολυ λεξιλογιο. Εγω το Michigan εδωσα.

Επεξ/σία από nikosmakos
  • Like 1
Δημοσ.

Μια συμβουλή για το Listening: όταν τσεκάρεις τις απαντήσεις σου και βλέπεις ότι κάποιες είναι λάθος, ΜΗΝ προσπερνάς έτσι απλά. Ξαναβάλε ν'ακούσεις το απόσπασμα στο συγκεκριμένο σημείο και δώσε προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο ομιλητής [μπορεί να είπε κάποιο δύσκολο phrasal verb, κανα idiom που δεν έπιασες κλπ.]. Θα βοηθούσε αν σημείωνες τις φράσεις που σε δυσκόλεψαν ώστε να τις ψάξεις μετά σε λεξικό [το τονίζω, σε ΛΕΞΙΚΟ και όχι σε google translate που είναι κυρίως για γέλια].

Όσον αφορά το Speaking, όσο και να μιλάς μόνη στον καθρέπτη σου δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεσαι επαφή με άλλα άτομα που ιδανικά το επίπεδο των αγγλικών τους είναι πιο πάνω απ'το δικό σου, να υπάρχει και κάποιο challenge. Μπορείς να μαζέψεις ένα ποσό και να ζητήσεις βοήθεια καθηγητή έστω και μόνο για τα προφορικά, πρέπει να κάνεις διαλόγους.

Τέλος, τα αναγνωρισμένα απο ΑΣΕΠ πιστοποιητικά επιπέδου C2 στη χώρα μας είναι αρκετά [δες τα σε ανάλογο ΦΕΚ] και για όλα μπορείς να βρεις έστω κι ένα sample test online για να δεις τις διαφορές στην διάρκεια και στη δομή τους. Πρέπει πρώτα να μας πεις όμως ΓΙΑΤΙ το θες το επίπεδο C2. Για σπουδές εξωτερικό; Για εργασία Ελλάδα ή εξωτερικό; Για κάτι άλλο; Έτσι γενικά κι αόριστα δεν γίνεται να σου πούμε για ποιό πιστοποιητικό να κάνεις προετοιμασία.

  • Thanks 1
Δημοσ.

Το proficiency του Michigan νομίζω είναι λιγάκι πιό ευκολο.  Αχρηστο βέβαια σ΄αυτή την χώρα, διότι κανένας δεν θα σου ζητήσει να το δεί, κανένας δεν θα το υπολογίσει (ουτε μισθολογικά), και μπορεί και να σε ρωτάνε άγνωστες λέξεις και οι εργοδότες σου μετά.  θα συμφωνήσω επομένως με τον προηγούμενο χρήστη.  ο,τι μπορεί να αποφευχθεί, ας αποφευχθεί.  καλύτερα ας ξέρεις, και ας μήν έχεις πτυχίο.  Δεν μετράνε στην αγορά εκτώς εάν είδες καμία προκήρυξη του Δημοσίου (και έχεις μέσον) 

Τώρα το IELTS είναι για εισαγωγή σε Βρετανικά πανεπιστήμια.

το TOEFEL δέν θυμάμαι για τί είναι

και τα S.A.T. για εισαγωγή σε Αμερικάνικα πανεπιστήμια

τα αγγλικά δυστυχώς,  έχουν γίνει must σαν δεύτερη γλώσσα, και η κατοχή του proficiency είναι παντελώς άχρηστη.  ακόμα και εάν δεν έχεις το δίπλωμα και έχεις ένα απλό lower, δέν νομίζω οτι στον ιδιωτικό τομέα θα έχεις κάποιο πρόβλημα.  ούτως η άλλως, εάν μιλάς και γράφεις καλά, κανείς δεν θα το ζητήσει.  και πάλι, υπάρχει και μία 40% πιθανότητα να ρωτάει άγνωστες λέξεις  σε εσένα ο μελλοντικός εργοδότης σου... Στην Ελλάδα βρίσκεσαι.

 

εγώ πάντως έχω δεί και ανθρώπους να μεταναστεύουν στην Αγγλία που να μην μιλάνε καθόλου σχεδόν Αγγλικά

για να λές για proficiency, κάτι θα ξέρεις να μιλάς και να γράφεις..  διαλέγεις και παίρνεις..

για αγγλικά δέν μου έχει μείνει κανένα Βιβλίο, ήταν σημειωμένα και τα πέταξα.  έχω όμως σε ηλεκτρονική μορφή βιβλίο διδασκαλίας (του μαθητή) Γαλλικών και Νορβιγικών εάν σου χρειαστεί τίποτα.  έχω Και ένα βιβλίο εκμάθησης Ισπανικών σε φυσική μορφή.  τα αγγλικά μαθαίνονται πάντα ευκολότερα..

Για εκμάθηση πάρα πολλών γλωσσών βοηθάει πάρα πολύ σήμερα το απλό κατέβασμα μίας εφαρμογής (της γλώσσας που θέλουμε να μάθουμε) στο κινητό μας η στην ταμπλέτα μας, εάν είναι android.  καλύτερα πρώτα να μάθεις την διαφορά μεταξύ του ζητάω και του απαιτώ.  στην Ελλάδα σήμερα, δέν ζητουν απλά καλή γνώση Αγγλικών, την απαιτούν (για αυτό και τα έχουν και εξεταζόμενα στο σχολείο -ούτε εκεί τους νοιάζει εάν έχεις poficency) πήγαινε μάθε καλύτερα Κινέζικα, τα οποία τα ζητούν (και τα πληρώνουν, αφού δέν βρίσκουν με ευκολία και τόσους να ξέρουν να τα μιλούν)   Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να πείσεις στην Ελλάδα οτι κατέχεις καλούτσικα Αγγλικά, όπως το να τους πείς οτι έζησες για ένα διάστημα στο εξωτερικό, αυτό τους μειώνει την ψυχολογική προδιάθεση να μήν σε προσλάβει κάποιος (στην Ελλάδα) στην δουλειά του λόγω κακής γνώσης (αλλά μήν το παρακάνεις στο εφέ και μείνεις και απλήρωτη στο τέλος...)

ο,τι και να ξέρεις, ο καθένας θα δεί αυτό που θέλει να δεί.  έχω δεί Εχω δεί τελειόφοιτο της Αγγλικής φιλολογίας να μήν καταλαβαίνει οτι είναι διαφορετικό να έχεις βγάλει το Λύκειο στην Ελλάδα, και διαφορετικό να το έχεις βγάλει στην Αμερική.  (στην προφορά και στις εκφράσεις)

Εγώ, παιδιά, για πλάκα πήγα να δώσω το Proficiency προετοιμάστηκα, στο περίπου ένα με ενάμισι μήνα το πολύ για το Proficiency   φυσικά και το πήρα.  Listening εκανα με ένα φιλαράκι μου   Ελληνοαμερικάνο.  ακόμα μιλάμε (αυτός καλά έκανε και επέστρεψε Αμερική)  Αυτός προσπαθούσε να μάθει Ελληνικά, ενώσω εγώ μάθαινα άριστα τα Αγγλικά μου..

  είναι πολύ καλύτερα να έχεις μπροστά σου κάποιον που δέν ξέρει άλλη γλώσσα (όπως την Ελληνική) και όταν δέν καταλαβαίνεις μία λέξη να του ζητάς να την επαναλάβει. απο κασέτες είναι πολλάκις δυσκολότερο να μάθεις μία γλώσσα. 

Μήπως να βρείς κάποιο Naitive English Speaker που να θέλει να μάθει Ελληνικά, αυτό θα  σε έσωζε τώρα. απλή ανταλλαγή πολιτισμών με απλά λόγια.  Βέβαια, αυτός που επωφελείται, είναι αυτός που ξέρει περισσότερα.  Είναι πολύ πιο δύσκολο να διδάξεις και κάποιον που δεν μπορεί να μιλήσει καθόλου,  όπως όταν εγώ προσπαθούσα να μιλήσω Ελληνικά με αυτό το φιλαράκι μου.  για να μου πει μια πρόταση στα Ελληνικά περνούσε ένα δεκάλεπτο. ήταν αυτονόητο που του μιλούσα Αγγλικά. 

ποιό είναι ένα Forum εθελωντών, θα με ενδιέφερε...

Δημοσ.

Για Cambridge μπορώ να πω μόνο, τα υπόλοιπα δεν τα έχω αγγίξει καν. Έχουν περάσει και αρκετά χρόνια, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα ίδια ακόμα.

Δες πού δεν είσαι δυνατή για να δώσεις βάρος. Εγώ πχ σε reading - writing ήμουν οκ, listening έτσι κι έτσι, και στο speaking δεν το είχα καθόλου, μόνο και μόνο επειδή δεν το εξασκούσα. Χρειάστηκα ένα 6μηνο φροντιστήριο που έκανα μόνο αυτά τα 2 για να πάρω μπρος.

Τα υπόλοιπα μπορείς κάπως να τα υποκαταστήσεις - με ταινίες, βιβλία, να αγοράσεις μόνο τα βιβλία των φροντιστηρίων κλπ. Το speaking όμως θέλει και εξάσκηση και κάποιον που να είναι σε θέση να σε διορθώνει, οπότε μάλλον δύσκολο να αποφύγεις το φροντιστήριο αν δεν το έχεις ήδη. 

Για το αν χρειάζεται: Αναλόγως πού θα πέσεις - ή που θα πέσει το βιογραφικό σου. Στην ίδια φάση με σένα το είχα πάρει κι όταν ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά μόνο με πτυχίο και proficiency, χωρίς σχετική εμπειρία κλπ, όσες φορές προχώρησε παραπέρα πιστεύω ότι έπαιξε κι αυτό το ρόλο του (όχι βέβαια ότι μόλις το δει ο εργοδότης θα βγει να σε αγκαλιάσει με δάκρυα χαράς). Αφού έχεις το χρόνο κι αν σε παίρνει οικονομικά, κάντο κι ας μη σου χρειαστεί ποτέ.

Αν το σκέφτεσαι για μετανάστευση, μεταπτυχιακό στο εξωτερικό κλπ, οι επιλογές περιορίζονται (τα Cambridge, Michigan, κρατικό κατά βάση είναι άχρηστα εκτός συνόρων).

Εννοείται βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση το επίπεδό σου θα πρέπει να ανταποκρίνεται σ' αυτό που δηλώνει το όποιο χαρτί (ήθελα να 'ξερα, όλα αυτά τα παιδάκια που τα ξεπατώνουν για να πάρουν proficiency στα 14, όταν θα βγουν για δουλειά στα 23-24 τι στο διάολο θα θυμούνται ακόμα...)

  • Like 1
Δημοσ.

Πήρα το Cambridge Proficiency στα 17 μου..έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε...

Γενικά έχω καλή σχέση με την αγγλική γλώσσα. Τότε, που δεν ήταν τόσο αυτονόητο ότι σε δουλειές θα τα χρειαστείς, εγώ ήθελα πολύ να τα μάθω, μου άρεσαν και σαν γλώσσα και τα "έπαιρνα" και εύκολα. Παρόλα αυτά όταν πήγα να δώσω μου φάνηκαν απρόσμενα δύσκολα.. ειδικά η συνέντευξη μεγάλο μανίκι. Τελικά τα κατάφερα με την πρώτη.

Κάμποσα χρόνια μετά έμαθα από γνωστούς μου ότι η εξέταση συνολικά είχε δυσκολέψει κι άλλο με την πάροδο των ετών. Σήμερα δε ξέρω σε τι επίπεδο είναι.

Το πρόβλημα με τα "αγγλικά" που ακούμε συνήθως σε ταινίες ή ακόμα και συζητήσεις, είναι πως είναι συνήθως american english και αν το αυτί έχει συνηθίσει σε αυτά και την προφορά τους μετά αν ξεκινήσει να σου μιλάει στο προφορικό ο εξεταστής νομίζεις ότι μιλάει άλλη γλώσσα...

Για να σου απαντήσω...εγώ δε θα πήγαινα να δώσω μόνος, ή θα έκανα -έστω- μια πολύ αξιόλογη προετοιμασία. Είναι και στον άνθρωπο.

Από εκεί και πέρα.... Σαν έγγραφο ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ. Δε θα στο ζητήσει κανείς ποτέ, εκτός κανά δημόσιο ίσως. Κατά +90% αγγλικά θα ΜΑΘΕΙΣ μόνο με την τριβή -κυρίως- σε επαγγελματικό επίπεδο..Καθημερινές αλληλογραφίες, συναναστροφή με αγγλόφωνους σε περιβάλλον εργασίας πάλι κλπ.. Μέχρι τότε πιθανότατα απλά θα καταλαβαίνεις τα περισσότερα από όσα ακούς και θα δυσκολεύεσαι πολύ -έως πάρα πολύ- να συντάξεις γραπτά και κυρίως να εκφραστείς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...