hdonoblepsias Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Με αφορμή στα σχόλια ενός άρθρου, θέλω να το πάω λίγο παραπέρα και να ρωτήσω κάτι που έχω απορία εδώ και χρόνια. Τι ορίζεται ως αθέμιτος ανταγωνισμός; (το άρθρο δεν μιλάει για κάτι τέτοιο, απλά επειδή λένε κάποιοι, οτι η google θέλει να προωθήσει τις διαφημίσεις της κλπ). Σε έναν δικό της browser είναι κακό αυτό; Επειδή θυμάμαι και μια διαμάχη που είχε η microsoft παλιά, για όσους θυμούνται, όταν στα win98 (αν θυμάμαι καλά), την είχε σύρει η Netscape στα δικαστήρια, επειδή ενσωμάτωσε στα windows , τον internet explorer και πλέον κανείς δεν έμπαινε στην διαδικασία να κατεβάσει άλλον browser. Αυτό γιατί να είναι κακό; Να το πάω αλλιώς. Έστω οτι σε ένα μέρος με πολλά ελληνάδικα, μπαρ κλπ, ανοίγουν ένα μαγαζί οι ιδιοκτήτες της panik records, και πουν "εδώ μέσα θα παίζουμε μονο τραγούδια της δισκογραφικής μας". Ειναι λογικό να γυρίσουν οι καλλιτέχνες άλλων δισκογραφικών και να πουν "Μα καλά τα δικά τους τραγούδια θέλουν να προωθήσουν"; Άλλο παράδειγμα (πάει πιο πολύ στο παράδειγμα με την microsoft): Μια αυτοκινητοβιομηχανία, φτιάχνει ένα αμάξι που πουλάει τρελά και αποφασίζει να ενσωματώσει και ένα ΔΙΚΟ ΤΗΣ στερεοφωνικό. Είναι λογικό να βγει η Pioneer και η Alpine και να μηνύσει την αυτοκινητοβιομηχανία, γιατί το έκανε αυτό; Δικό της είναι το αμάξι και ότι γουστάρει κάνει. Ας φτιάξουν και οι άλλες αμάξια. Δεν θέλω να γίνει flame το θέμα, απλά μου φαίνεται λίγο παράλογο όλο αυτό...
TechnoState Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καταλαβαίνω τι εννοείς αν κ λίγο τραβηγμένα απο τα μαλλιά τα παραδείγματα σου. @telis.... Αυτό το λές κ θεμιτό ανταγωνισμο Απο την στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται κατοχηρωμενα λογότυπα (έστω παραποιημένα, που όμως παραπέμπουν σε κάποιο σήμα κατατεθέν) πατενταρισμενη τεχνολογία η παραπλάνηση, πιστεύω δεν υφίσταται κάτι τέτοιο... μπορεί κ λάθος μου (προσωπική άποψη) Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2019 από TechnoState
flienky Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 28 λεπτά πριν, hdonoblepsias είπε Με αφορμή στα σχόλια ενός άρθρου, θέλω να το πάω λίγο παραπέρα και να ρωτήσω κάτι που έχω απορία εδώ και χρόνια. Τι ορίζεται ως αθέμιτος ανταγωνισμός; (το άρθρο δεν μιλάει για κάτι τέτοιο, απλά επειδή λένε κάποιοι, οτι η google θέλει να προωθήσει τις διαφημίσεις της κλπ). Σε έναν δικό της browser είναι κακό αυτό; Επειδή θυμάμαι και μια διαμάχη που είχε η microsoft παλιά, για όσους θυμούνται, όταν στα win98 (αν θυμάμαι καλά), την είχε σύρει η Netscape στα δικαστήρια, επειδή ενσωμάτωσε στα windows , τον internet explorer και πλέον κανείς δεν έμπαινε στην διαδικασία να κατεβάσει άλλον browser. Αυτό γιατί να είναι κακό; Να το πάω αλλιώς. Έστω οτι σε ένα μέρος με πολλά ελληνάδικα, μπαρ κλπ, ανοίγουν ένα μαγαζί οι ιδιοκτήτες της panik records, και πουν "εδώ μέσα θα παίζουμε μονο τραγούδια της δισκογραφικής μας". Ειναι λογικό να γυρίσουν οι καλλιτέχνες άλλων δισκογραφικών και να πουν "Μα καλά τα δικά τους τραγούδια θέλουν να προωθήσουν"; Άλλο παράδειγμα (πάει πιο πολύ στο παράδειγμα με την microsoft): Μια αυτοκινητοβιομηχανία, φτιάχνει ένα αμάξι που πουλάει τρελά και αποφασίζει να ενσωματώσει και ένα ΔΙΚΟ ΤΗΣ στερεοφωνικό. Είναι λογικό να βγει η Pioneer και η Alpine και να μηνύσει την αυτοκινητοβιομηχανία, γιατί το έκανε αυτό; Δικό της είναι το αμάξι και ότι γουστάρει κάνει. Ας φτιάξουν και οι άλλες αμάξια. Δεν θέλω να γίνει flame το θέμα, απλά μου φαίνεται λίγο παράλογο όλο αυτό... Αυριο η Aegean αγοράζει το αεροδρομιο βενιζελου και αρχίζει να χρεώνει τους ανταγωνιστές 1000 ευρω για κάθε επιβάτη. Η φαρμακευτικη Χ, αγοράζει ολα τα φαρμακεια κοντα σου, και πουλάει όλα τα φαρμακα της σε κανονικη τιμή ενώ των ανταγωνιστών σε 100πλασια. Το σουπερμαρκετ σου πουλάει τα φασον δικά της προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας στην κανονική τιμή, ενώ τα προϊόντα τρίτων σε 100πλασια τιμή. Σαν καταναλωτής θα σου άρεσε να χρειάζεσαι να αντιμετωπίσεις την παραπάνω κατάσταση;
TechnoState Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) ....xaxaxa ....Σιγά μην πάρει το πουλο η fraport, αυτή ήρθε για να μας κατσικωθει....θα πει στην Aegean: Δεν πουλάμε κυρά μου! .... Συμβαίνει με καλλυντικά (πχ korres, apivita) αλλά επειδή υπάρχει ανταγωνισμός η αγορά αυτο-ρυθμιζεται (τα the body shop στην Ελλάδα, έχασαν το τρένο)... εάν θέλει να επιβιώσει η επιχείρηση αλλά κ να αναπτυχθεί. Επίσης η επιτροπή ανταγωνισμού (υποθετικά, εαν η Βιανεξ/τυχαίο όνομα, μπορούσε να το κάνει) δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο ..... Συμβαίνει κ αυτό (πχ προϊόντα ελομας, μαρατα) κ όντως είναι φθηνότερα. Αλλά κ πάλι η αγορά αυτο-ρυθμιζεται κ επειδή υπάρχει ανταγωνισμός αλλά κ κυνήγι κερδοφορίας οι επιχειρήσεις (super market) θέλουν ποικιλία κ επιλογές. Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2019 από TechnoState
hdonoblepsias Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Σε αυτά που γράφεις όμως (σε όλα) δεν μου δίνεις εναλλακτική, παρά μόνο αν την πληρώσω. Στα παραδειγματά μου, έχεις εναλλακτικές. Δηλαδή τα παραδειγματά σου είναι απόλυτα. Δες παρακάτω τι εννοώ... 5 λεπτά πριν, flienky είπε Αυριο η Aegean αγοράζει το αεροδρομιο βενιζελου και αρχίζει να χρεώνει τους ανταγωνιστές 1000 ευρω για κάθε επιβάτη. Άυριο η Aegean ΦΤΙΑΧΝΕΙ δικό της αεροδρόμιο ΜΟΝΟ για τα δικά της αεροπλάνα. Το ελευθέριος βενιζέλος εξακολουθεί να δουλεύει όπως δούλευε. Η φαρμακευτικη Χ, αγοράζει ολα τα φαρμακεια κοντα σου, και πουλάει όλα τα φαρμακα της σε κανονικη τιμή ενώ των ανταγωνιστών σε 100πλασια. Η φαρμακευτική Χ ΑΝΟΙΓΕΙ δικά της φαρμακεία και πουλάει τα δικά της φάρμακα ΜΟΝΟ. Το Depon θα το βρεις στο διπλανό φαρμακείο. Το σουπερμαρκετ σου πουλάει τα φασον δικά της προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας στην κανονική τιμή, ενώ τα προϊόντα τρίτων σε 100πλασια τιμή. Το σουπερμάρκετ Χ πουλάει τα δικά του προιόντα ΜΟΝΟ πάμφθηνα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Δίπλα όμως υπάρχει ο Βασιλόπουλος οπού μπορείς να πάρεις μακαρόνια Μισκο. Σαν καταναλωτής θα σου άρεσε να χρειάζεσαι να αντιμετωπίσεις την παραπάνω κατάσταση; Αυτό εννοώ. Σόρρυ αν δεν το έθεσα σωστά το πρώτο ποστ.
flienky Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Γιατί μπορεί σε 5 με 10 χρόνια ή κάθε εταιρία από αυτές να έχει τόσο μεγάλο market power, όπου οι ανταγωνιστές αύριο μεθαύριο να κλείσουν. Τότε τι θα κάνεις; Θα έχει μείνει μόνο αυτή η εταιρία που θα τσεκουρώνει προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν ανήκουν στο brand της. Από τα παραδείγματα που είπες όλα μπορούν να γινουν, πχ η Aegean Μπορει να εχει αεροδρόμιο μονο για τα δικά της αεροπλάνα, αλλά δεν μπορεί να χρεώνει τις αλλες αεροπορικές περισσότερο από οσο θα χρέωνε την ίδια. Το παράδειγμα με την Microsoft ήταν λάθος λίγο. Η ίδια είχε ήδη κυριαρχήσει τον χώρο των λειτουργικών συστημάτων στους υπολογιστές οπότε πολύ απλά για να προωθήσει τον δικό της browser έκανε πιο δύσκολο να εγκαταστήσεις άλλης εταιρίας. Αυτό είναι λάθος, γτ χρησιμοποίησε την δύναμη που είχε από έναν άλλον χώρο για να κερδίσει share στους browsers. Αυτό ειναι κακό για τον καταναλωτή. --- Άλλο παράδειγμα, ειναι παράνομο να πουλάς κάτω του κόστους, γτ εκμεταλλεύεσαι την τεράστια ρευστότητα που έχεις, ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν μόνο από εσένα και όχι από τον ανταγωνιστή, άρα ο ανταγωνιστής σε λίγο καιρό θα κλείσει (αφου του εχεις παρει όλους τους πελάτες), άρα θα μείνεις μόνο εσυ χωρις να εχεις καποιον ανταγωνιστή, αρα χρεώνεις τους καταναλωτές όσο θες. Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2019 από flienky
defacer Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 35 minutes ago, hdonoblepsias said: Σε αυτά που γράφεις όμως (σε όλα) δεν μου δίνεις εναλλακτική, παρά μόνο αν την πληρώσω. Στα παραδειγματά μου, έχεις εναλλακτικές. Δηλαδή τα παραδειγματά σου είναι απόλυτα. Δες παρακάτω τι εννοώ... Αυτό εννοώ. Σόρρυ αν δεν το έθεσα σωστά το πρώτο ποστ. Αυτό που πρέπει να βάλεις στην εξίσωση, είναι πως η "Aegean" δεν έχει κάποιο default δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, επειδή η Aegean δεν υπάρχει. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε εμείς για να αναφερθούμε στην "τάδε επιχείρηση", όπου επιχείρηση είναι επίσης κάτι που δεν έχει δικαιώματα εκτός από αυτά που αποφασίζει ο νομοθέτης όταν συντάσσει τη νομοθεσία που λέει τι είναι επιχείρηση (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κλπ). Ο νομοθέτης λοιπόν, χέστηκε αν η Aegean το έφτιαξε το αεροδρόμιο ή αν το αγόρασε ή αν το εμφάνισε το τζίνι του λυχναριού. Το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ενδιαφέρεται ο νομοθέτης είναι, αν η κατάσταση που περιγράφουμε εξυπηρετεί γενικότερα ή αν φανερά διαστρεβλώνει την αγορά προς ώφελος συγκεκριμένου παίκτη και μόνο. Αν το περίπτερο πουλάει την κόλα ακριβά, μπορείς να πάρεις από άλλο. Αν η Aegean το κάνει αυτό, η εναλλακτική ποια είναι; Να προσγειώνεται ο κόσμος στην Πάτρα; Είναι φανερό ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν εκτός από την Aegean, στην οποία δε χρωστάμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει, εμείς την εφηύραμε. Οπότε ο νομοθέτης "πρέπει" να το απαγορεύσει. Και κάπως έτσι συνέλαβε κάποιος κάπου στον πλανήτη για πρώτη φορά την ιδέα του να εφεύρει κάτι που ονομάζεται "αθέμιτος ανταγωνισμός". Επεξ/σία 11 Ιανουαρίου 2019 από defacer
hdonoblepsias Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Παιδιά να ξεκαθαρίσω οτι και εγώ μαζί σας είμαι. Δεν είμαι επιχείρηση. Καταναλωτής είμαι και θέλω το καλύτερο για τους καταναλωτές, άρα και για μένα. Απλά λέω, γιατί πρέπει να λογοδοτήσει μια εταιρεία, όταν στο "σπίτι" της σπονσοράρει τα προιόντα της. Η microsoft πχ γα....θηκε και έφτιαξε ένα λειτουργικό που καλώς ή κακώς μπήκε σε όλα τα σπίτια. Στο δικό της πρόγραμμα δεν είναι δικαιωμά της τι browser θα βάλει? Αν άυριο το πρωί, αποφασίσει να απαγορεύσει σε όλους τους άλλους browser να μπορούν να γίνουν εγκατάσταση, παρα μόνο στον edge. Και όταν τους ρωτήσουν γιατί το κάνατε αυτό; να απαντήσουν "έτσι γουστάραμε, ας φτιάξουν και οι άλλοι λειτουργικό με απήχηση σαν τα windows και ας βάλουν τον δικό τους browser μέσα". Που είναι το παράνομο? (ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ). Υ.Γ. Να ξανατονίσω, είμαι υπέρ των πολλών επιλογών και όχι του μονοπωλείου, γιατί αυτό ρίχνει τις τιμές, βελτιώνει τις ποιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας κλπ. Επεξ/σία 11 Ιανουαρίου 2019 από hdonoblepsias
παπι Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 Οι νομοι και οι δικαστικες αποφάσεις προσαρμόζονται και προς τα δυο μερη. Για αυτο εχεις αυτα τα παράδοξα οπως αυτο που αναφέρεσαι.
bluesattack Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, hdonoblepsias είπε Παιδιά να ξεκαθαρίσω οτι και εγώ μαζί σας είμαι. Δεν είμαι επιχείρηση. Καταναλωτής είμαι και θέλω το καλύτερο για τους καταναλωτές, άρα και για μένα. Απλά λέω, γιατί πρέπει να λογοδοτήσει μια εταιρεία, όταν στο "σπίτι" της σπονσοράρει τα προιόντα της. Η microsoft πχ γα....θηκε και έφτιαξε ένα λειτουργικό που καλώς ή κακώς μπήκε σε όλα τα σπίτια. Στο δικό της πρόγραμμα δεν είναι δικαιωμά της τι browser θα βάλει? Αν άυριο το πρωί, αποφασίσει να απαγορεύσει σε όλους τους άλλους browser να μπορούν να γίνουν εγκατάσταση, παρα μόνο στον edge. Και όταν τους ρωτήσουν γιατί το κάνατε αυτό; να απαντήσουν "έτσι γουστάραμε, ας φτιάξουν και οι άλλοι λειτουργικό με απήχηση σαν τα windows και ας βάλουν τον δικό τους browser μέσα". Που είναι το παράνομο? (ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ). Υ.Γ. Να ξανατονίσω, είμαι υπέρ των πολλών επιλογών και όχι του μονοπωλείου, γιατί αυτό ρίχνει τις τιμές, βελτιώνει τις ποιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας κλπ. Παρανομο ειναι οταν... ψηφιστει ενας νομος και αποδειχθει στο δικαστηριο οτι ειναι παρανομο .Αλλιως ειναι νομιμο .Απλα πραγματα Εχουμε δηλαδη ενα καρο επιχειρησεις μαζι με το δημοσιο (που συχνα λειτουργει ως επιχειρηματιας ) που διεκδικουν ενα μεριδιο της καταναλωτικης πιτας , τσακωνονται και καποια στιγμη βγαινει μια αποφαση που εξυπηρετει καποιους.Καπου καπου μπλεκει και ο καταναλωτης στην εξισωση , μεσω της ''δημοσιας κατακραυγης '' (δηλαδη της διαμορφωσης του εκλογικου αποτελεσματος ) συνηθως οταν προκειται για θεματα υγειας ,η οταν βεβηλωνουν βιαια στο πορτοφολακι του (αλλιως δεν του καιγεται καρφι, αυτος να περναει καλα και οι υπολοιποι να παν να ..😆) Επεξ/σία 11 Ιανουαρίου 2019 από bluesattack
mary Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2019 13 ώρες πριν, TechnoState είπε [....] .... Συμβαίνει με καλλυντικά (πχ korres, apivita) αλλά επειδή υπάρχει ανταγωνισμός η αγορά αυτο-ρυθμιζεται (τα the body shop στην Ελλάδα, έχασαν το τρένο)... εάν θέλει να επιβιώσει η επιχείρηση αλλά κ να αναπτυχθεί. [...] Το εξηγείς λίγο αυτό με τα body shop;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα