Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ερωτικός μετανάστης στην Θεσσαλονίκη από το 2006, πλέον με 3 παιδιά. Μικρές αποστάσεις, άλλες ταχύτητες και ρυθμός ζωής, άλλη νοοτροπία ανθρώπων, μέτρια μεταφορικά μέσα, ελαχιστες συναυλιες, θέατρα κτλ. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι ζω στην Αθήνα των 80ς. Έλα ζήσε για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά κάνε την μετάβαση.

• Like 1
  • Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Πώς θα κοινωνικοποιηθείς για δικό σου κύκλο χωρίς να δουλεύεις;

Κι εμένα με απασχολεί πολύ αυτό, που αν πάω θεσσαλονίκη για μόνιμα, θα πάω χωρίς (απαραίτητα) εργασία.

Θα είναι κάπως δύσκολο πιστεύω, ούτε για μένα ξέρω! 

Πιστεύω με την μηχανή να γνωρίσω κάνα άλλο άτομο που ψήνει καμία βόλτα.  Γενικά θα ψαχτω με καμία δραστηριοτητα μιας και τα πρωινά θα έχω άπλετο χρόνο.

Επεξ/σία από riet
Αλαγη γνωμης.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φαγητό 101:

Προσοχή οταν παραγγέλνεις πιτόγυρο:

1) Ενας Σαλονικιότικος γυρος = 2 ή 3 Αθηναϊκά σουβλάκια. Μην παραγγείλεις 5 πιτόγυρα μαζί, όσο μερακλης και αν νομίζεις οτι είσαι,  θα τα πετάξεις ή θα πάθεις έμφραγμα

2) Βάζουν πάντα Κέτσαπ και Μουστάρδα (μπλιαχ). Αν ζητήσεις π.χ. απ όλα + τζατζίκι, θα σου βάλουν το τζατζίκι, αλλά θάχει και κετσαπ -μουστάρδα. Αν δεν τα γουστάρεις, πρέπει να το ζητήσεις πολύ ξεκάθαρα.

Επίσης στην θεσσαλονίκη (και όχι μόνο), αλλό η σφολιάτα, αλλο το μπουγατσόφυλο, άλλο η κουρού κτλ. Για τον Αθηναίο που έχει συνηθήσει να λέει τα πάντα σουβλάκι η τυρόπιτα και ξεμπέρδεψε, αυτό το 'σχέδιο' δεν πάιζει πλέον. Η εντύπωση οτι τα λένε όλα μπουγάτσες είναι γελοιότητα: Αυτό που συμβαίνει είναι οτι στην θεσσαλονίκη μπορείς να βρεις σε ένα μαγαζί 3 διαφόρετικά 'φαγώσιμα' με φύλλο μπουγάτσας αλλά με διαφορετική γέμιση το καθένα. Αν βάλεις στο μάτι καμιά χωριάτικη με σπανάκι, και ζητήσεις 'Μπουγάτσα με σπανάκι', θα φανείς ηλίθιος ή εξυπνάκιας, ή και τα 2.

Οι 'σαλάτες' ή 'σως' (τζατζικι, τυροκεφτερη κτλ) λέγονται 'αλοιφες'. I know, κανένας δεν είναι τέλειος.

Οπως οι Νότιοι καταχρηστικά έχουν ονομάσει τα πάντα σουβλάκια και τυρόπιτες, οι Θεσσαλονικείς αντίστοιχα έχουν ξεφτυλίσει το θέμα ονομάζοντας 'Σαντουιτς' και 'Τοστ', πράγματα που δεν θα περίμενες. Γενικά ετοιμάσου για εκπλήξεις.

Ενοικιο

Αν παίζεις στα 450 για νοικι, αυτό δεν σε πολύ-απασχολεί, αλλα το γραφω σαν γενικό κανόνα:

Υπάρχουν πάρα πολλές πολυκατοικίες που είναι παλιές, έχουν κακοτεχνίες, και σε μερικες εξαιρετικές περιπτώσεις χτίστηκαν χωρίς ασανσέρ ή χωρίς θέρμανση. Η μισή Θεσσαλονίκη χτίστηκε επι χούντας απο αυτοαποκαλούμενους 'μηχανικούς' χώρίς καν να χουν κάποιο σχετικό δίπλωμα, που κάναν καφρίλες επειδή τους 'έπαιρνε'. Πολλές απο αυτές τις καφρίλες φτιάχτηκαν μετά, αλλά όχι πάντα με αξιοπρεπές αποτέλεσμα (π.χ. ασανσερ που πρέπει να στριμωχτεις στην γωνία και να βγάλεις όλο τον αέρα απο τα πνευμόνια σου για να κλείσει η πόρτα. Και κάθε 3 μήνες χαλάει) Όταν πας να νοικιάσεις, δες οπωσδήποτε το σπίτι από κοντά, και να σαι προσεκτικός για λεπτομέρειες, ειδικά οτι έχει σχέση με μόνωση, θέρμανση, παρκινγκ, πίεση νερού, internet, κατσαρίδες.

Προτίμησε γενικά αέριο αντί για πετρέλαιο (πολύ πιο φτηνό), και μην διανοηθείς να πάς σε σπίτι χωρίς A/C

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Καταρχήν το που θα νοικιάσεις δεν θα πρέπει να εξαρτάται και από το που θα δουλεύει η κοπελιά; Οι περιοχές που αναφέρθηκαν είναι όντως οι καλύτερες (Κωνσταντινοπολίτικα, για μένα top, Κ. Τούμπα, Καλαμαριά). Σαν Θεσσαλονικιός έφαγα και εγώ το κέντρο με το κουτάλι όταν ήμουν μικρότερος. Πλέον δεν πατάω καν. Κινούμαι αποκλειστικά στα πέριξ. Όπως αναφέρθηκε και από άλλους, τα ΜΜΜ είναι πραγματικά τσισάθλια. Η διασκέδαση βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά σε εστίαση και bars. Δεν μπορώ να καταλάβω πόσα bars δηλαδή πρέπει να έχει μια πόλη για να θεωρηθεί κομπλε. Έχει για όλα τα γούστα και σε όλες τις περιοχές. Οι παραστάσεις που παίζονται Αθήνα ανεβαίνουν και εδώ επομένως αν σου γυαλίσει καμία πας και τη βλέπεις. Στις συναυλίες όντως πάσχει η πόλη και η Αθήνα είναι μονόδρομος τις περισσότερες φορές. Πάντως Anathema, Scorpions και Archive που γούσταρα να δω, τους είδα Θεσσαλονίκη. Για τον Όζαρο κατέβηκα Μαλακάσα. Φέτος θα μας κάνουν την τιμή οι Madrugada και οι Dropkick Murphys. Στα μπουζούκια τους βλέπεις όλους. 

Η σαντηνΧαλκιδικήδενέχει είναι δίπλα, το ίδιο όμως και οι Αμμόλοφοι. Λίγο πιο μακρυά και η Θεσσαλία έχει να δώσει πράγματα. Το Πάϊκο έχει να προσφέρει πολλά, λίγο αδικημένο στις προτιμήσεις των χειμερινών εξορμήσεων. Τα Πόζαρ φανταστικά. Καιμακτσαλάν, Νυμφαίο, Μέτσοβο ότι πρέπει για τετραήμερα. Τα Ζαγοροχώρια λίγο πιο μακριά, τα σπάνε. Νομοί Κοζάνης, Καστοριάς και Ξάνθης έχουν κρυφές χάρες. Ψάχνοντας τις βρίσκεις. Σόφια 4 ώρες οδικώς στο χαλαρό. Ακόμη και τα πέριξ στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν να σου πουν κάτι.

Από τη στιγμή που θα κάνεις το βήμα, μην μπαίνεις σε ανούσιες συγκρίσεις. Κάθε πόλη με τα καλά και τα κακά της. Έλα αισιόδοξος και ανοικτός στις προκλήσεις και δεν θα χάσεις. Στην Αθήνα μπορεί να είναι 10 φορές καλύτερα αλλά δεν θα μένεις στην Αθήνα. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, riet είπε

Θα είναι κάπως δύσκολο πιστεύω, ούτε για μένα ξέρω! 

Πιστεύω με την μηχανή να γνωρίσω κάνα άλλο άτομο που ψήνει καμία βόλτα.  Γενικά θα ψαχτω με καμία δραστηριοτητα μιας και τα πρωινά θα έχω άπλετο χρόνο.

Ό,τι αντιμετωπίζει η κοπέλα σου στην Αθήνα, θα το αντιμετωπίσεις κι εσύ στη Θεσσαλονίκη.

Για κείνη είναι πιο δύσκολα γιατί μένει μόνη της 6 μήνες μακριά από φίλους και συγγενείς.

Εσύ ίσως το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα, αν είσαι και κοινωνικός τύπος που κάνει εύκολα παρέες, σίγουρα θα δημιουργήσεις έναν κύκλο.

Αλλά επειδή θα λείπεις 6 μήνες δεν ξέρω κατά πόσο θα παραμένουν ζωντανές αυτές οι φιλίες, αν είναι έξω από τον κύκλο της κοπέλας σου!

Αν νοσταλγείς την Αθήνα όταν ταξιδεύεις θα την νοσταλγείς και στη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα άλλα για διασκέδαση, κόσμο, περιβάλλον κ.λπ. είναι για μένα δευτερεύοντα.

Μένουμε 17 χρόνια Αθήνα και δεν έχουμε κανένα παράπονο, αλλά ακόμη λέμε "το σπίτι στη Θεσσαλονίκη", γιατί υποσυνείδητα δεν το έχουμε αποδεχτεί ότι δεν μένουμε εκεί!

Αλλά σύντομα σκοπεύουμε να επιστρέψουμε! 

Επεξ/σία από SB_1957
  • Like 1
Δημοσ.

Και μια συμβουλη απο μενα:προσοχη με τη μηχανη, εχουμε τη κακια συνηθεια να μην βγαζουμε φλας ή να το βγαζουμε δυο μετρα απο τη στροφη... Το ιδιο ισχυει και για τα αλαρμ.... Οποτε να εισαι προσεκτικος

Επισης θα σε συμβουλευα να κανεις μερικες προβες με τη μηχανη στον δρομο καμιας μανδρας ωστε να εισαι προετοιμασμενος για το ελβετικο τυρι που εχουμε για δρομους(λακουβες, τρυπες, μπαλωματα κλπ) 😂

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, ΛεναΛενα είπε

Και μια συμβουλη απο μενα:προσοχη με τη μηχανη, εχουμε τη κακια συνηθεια να μην βγαζουμε φλας ή να το βγαζουμε δυο μετρα απο τη στροφη... Το ιδιο ισχυει και για τα αλαρμ.... Οποτε να εισαι προσεκτικος

Επισης θα σε συμβουλευα να κανεις μερικες προβες με τη μηχανη στον δρομο καμιας μανδρας ωστε να εισαι προετοιμασμενος για το ελβετικο τυρι που εχουμε για δρομους(λακουβες, τρυπες, μπαλωματα κλπ) 😂

Μην στεναχωριεσαι στην αθηνα τα ιδια και πολυ χειροτερα ειναι και απο οδηγημα και απο δρομους...

• Like 1
Δημοσ.

Χμμμ, να σου πω, αυτο μου το τονισε ενα φιλαρακι απο Πειραια, οτι εμεις οι Θεσσαλονικεις ειμαστε σκραπες στην οδηγηση, και ειναι αληθεια... Πηγα μερικες μερες Αθηνα, δεν ειδα πολλους να μην βγαζουν φλας... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, ΛεναΛενα είπε

Χμμμ, να σου πω, αυτο μου το τονισε ενα φιλαρακι απο Πειραια, οτι εμεις οι Θεσσαλονικεις ειμαστε σκραπες στην οδηγηση, και ειναι αληθεια... Πηγα μερικες μερες Αθηνα, δεν ειδα πολλους να μην βγαζουν φλας... 

Αν επεσες σε καρακομπλεξικο με την "επαρχια" και οχι εστω κ λιγο αντικειμενικο, αυτο θα σου πει(μπορει ο ιδιος να ειναι σκραπας και να του φαινονται ετσι οι αλλοι).Εζησε ο φιλος σου και στις δυο πολεις για να εχει εμπειρια(οχι επισκεψη λιγων ημερων);Εγω θα σου πω οτι πχ  το κοκκινο το εχουν σαν βαθυ πορτοκαλι στην αθηνα και σε συνδυασμο με τις ταχυτητες που αναπτυσσουν, ειναι κανονας για μενα να μην ξεκιναω με πρασινο αν δεν περασουν 1-2 δευτερολεπτα.Μην πω για τους "επαγγελματιες" οδηγους...Πολεις ειναι και πανω κατω τα ιδια σκατα θα ειναι. Αν μιλαμε για πραγματικα κακους οδηγους οι δεκα ποντοι μου πηγαινουν στους κρητικους και το εννιαρι στους αρτινους( ολα αυτα απο προσωπικη εμπειρια και οχι ακουσα,ειδα μια φορα,κτλ).

Επεξ/σία από chsam
Δημοσ.

Δεν μου εδωσε την εντυπωση του κομπλεξικου αλλα του παθοντα.. τι να πω.... Τεσπα... Αυτο με τα φαναρια το προσεξα... What gives?????? Ατομο με αχρωματοψια τα διαλεξε? Συγνωμη για το off-topic op!! 

Δημοσ.

Το καλοκαίρι είναι ωραία τον χειμώνα έτσι και έτσι.  Αν αγαπάς και σε αγαπάει η κοπέλα σου τότε όπου και να πάτε και να μείνετε θα είναι ωραία. Τώρα θα είσαι μακριά από γονείς και φίλους... 

Δημοσ.

λεφτά να έχεις και όπου να είσαι είναι καλά.

Ολόκληρο θέμα για μετάβαση από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη. Δηλαδή αν ήταν να πας σε καμιά κωμόπολη θα αυτοκτονούσες;

Θέμα συνήθειας είναι όλα.

Δημοσ.
55 λεπτά πριν, chsam είπε

Μην στεναχωριεσαι στην αθηνα τα ιδια και πολυ χειροτερα ειναι και απο οδηγημα και απο δρομους...

Δηλαδή η Αττική οδός είναι σαν τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης ;

Δημοσ.

Υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν σε άλλες πόλεις και ζούν μόνοι τους οπουδήποτε.Αναγκαστικά προσαρμόζεσαι.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, turbakiasss είπε

Εγώ έχω κατέβει αρκετές φορές με αεροπλάνο και πλέον που θα ανοίξει η διπλή γραμμή για το τρένο νομίζω θα αρχίσω να το τιμάω. Αν τα εισιτήρια με αεροπλάνο πήγαινε έλα είναι μέχρι 80ευρώ συμφέρει αρκετά αλλιώς βλέπεις εναλλακτικούς τρόπους. Αν κάθεσαι όμως 6 μήνες, νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικό να κατεβαίνεις πχ μια φορά το μήνα Αθήνα για 4-5 μέρες καθημερινές. Εγώ μόνο ΠΣΚ μπορώ λόγω δουλειάς και αργίες.

Για το ποδήλατο έχεις απόλυτο δίκιο, αρκετά φλατ πόλυ οπότε βολεύει πολύ.

Γιατί δεν πας με αυτοκίνητο ; 4 ώρες είναι πλέον 

1 λεπτό πριν, Fotia είπε

Υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν σε άλλες πόλεις και ζούν μόνοι τους οπουδήποτε.Αναγκαστικά προσαρμόζεσαι.

Καλά φίλε υπάρχουν και αυτοί που ζουν στην φυλακή αναγκαστικά . Δεν είναι αυτό επιχείρημα 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...