Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 247
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Το καταλαβαίνεις όμως ότι ο όρος δεν είναι "παράνομος και καταχρηστικός" από την στιγμή που υπάρχει στο "default" συμφωνητικό/συμβόλαιο που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών/ενοικιαστών, αλλιώς θα τον είχαν βγάλει μιας και σίγουρα θα το είχε πάει κάποιος δικαστικώς τόσα χρόνια...

ακομα και η αστυνομια θελει ενταλμα για να μπει σπιτι σου, τι σε κανει να πιστευεις οτι μπορει ενας ξενος με ενα ιδιωτικο συμφωνητικο?

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Το καταλαβαίνεις όμως ότι ο όρος δεν είναι "παράνομος και καταχρηστικός" από την στιγμή που υπάρχει στο "default" συμφωνητικό/συμβόλαιο που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών/ενοικιαστών, αλλιώς θα τον είχαν βγάλει μιας και σίγουρα θα το είχε πάει κάποιος δικαστικώς τόσα χρόνια...

Το οτι πολλοι υπογραφουν χωρις να διαβαζουν ειναι αλλο θεμα...

Η αδερφη μου οταν εκανε το συμβολαιο και της ειχαν τετοιο ορο δεν τον δεχτηκε απλα..

Ξαναφτιαξαν το συμβολαιο χωρις αυτον το ορο...

Οταν την ρωτησε γιατι ο ιδιοκτητης,του απαντησε απλα οτι ειμαι γυναικα που μενει μονη της και δεν το δεχομαι...

• Like 2
Δημοσ.

Οι βασικές πηγές υποχρεώσεων στο αστικό δίκαιο είναι: α) απευθείας από συγκεκριμένη διάταξη νόμου, β) από τη  συμφωνία των μερών , γ) από την καλή πίστη (νομοθετικά αναγνωρισμένη γενική αρχή του δικαίου, η οποία έχει δικαίωμα να αλλοιώνει ή και να καταργεί τις συμφωνίες των μερών αν αντίκεινται σε αυτήν), δ) έθιμο συμπληρωματικό και όχι καταργητικό του νόμου.

Ως προς το (α) δεν γνωρίζω κάποια τέτοια διάταξη και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει. 

Ως προς το (β) όπως σωστά ειπώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών συμφωνητικών προβλέπει κάτι, άλλες φορές με γενικές ρήτρες του τύπου " ο μισθωτής οφείλει να ανέχεται επίσκεψη του εκμισθωτή μετά ενδιαφερόμενων προς αγορά του ακινήτου κλπ " κι άλλες φορές με ειδικότερες προβλέψεις πχ συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Ακόμη κι αν είναι αόριστη η σχετική συμφωνία (δεν καθορίζονται ημέρες και ώρες) λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό της υποχρέωσης από την καλή πίστη. 

Ως προς το (γ) τώρα, έχουμε την καλή πίστη, μαζί με τα συναλλακτικά ήθη του οικείου τομέα δραστηριότητας, δηλαδή των μισθώσεων ακινήτων. Οπωσδήποτε προκύπτει τέτοια υποχρέωση, ακόμη και εν σιωπή των μερών, διότι πολύ απλά έχουμε μια διαρκή σχέση (μίνιμουμ τρία έτη) στο διάστημα της οποίας αφενός βέβαια ο μισθωτής έχει δικαίωμα να κατοικεί και να χρησιμοποιεί το σπίτι σύμφωνα με το νόμο, τη συμφωνία και την καλή πίστη κι αφετέρου ο εκμισθωτής - ιδιοκτήτης ουδόλως εμποδίζεται να πωλήσει το σπίτι (εκτός αν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά στο μισθωτήριο, κάτι που δεν έχω δει ποτέ μου). Συνεπώς επιβάλλεται εύλογος περιορισμός στα δικαιώματα του ενοικιαστή, ο οποίος πρέπει να ανέχεται τέτοιες επισκέψεις εντός της οικίας του, πάντοτε παρουσία του ή άλλων (ενήλικων) προσώπων της οικογενείας του και σε ώρες που δεν θίγουν τα κοινωνικά ήθη κλπ. Το ποιές ακριβώς ώρες οφείλει να δέχεται, πόσο συχνά και ποιές μέρες, αν δεν έχει συμφωνηθεί με το μισθωτήριο, είναι θέμα κρίσης και ως τέτοιο σε περίπτωση διαφωνίας υπάρχουν και τα Δικαστήρια. Αλλά βέβαια δεν μπορεί ο μισθωτής να πει "όχι κύριε ιδιοκτήτη, εγώ δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ, κάθε μέρα όλη μέρα και δεν σε δέχομαι ποτέ". Αν πει κάτι τέτοιο, τότε θεωρώ ότι υπάρχει κακόπιστη συμπεριφορά και παραβίαση των όρων της σύμβασης μίσθωσης, η οποία αν κριθεί ουσιώδης (και είναι πολύ πιθανό να κριθεί ως τέτοια) τότε επισύρει ακόμη και την έξωση του ενοικιαστή, ακόμη κι αν αυτός είναι τυπικός ως προς την καταβολή του ενοικίου. 

Τέλος, θα μπορούσε να υποστηριχθεί και εθιμική θεμελίωση του δικαιώματος επίσκεψης σε εύλογη ημέρα και ώρα, δεδομένου ότι είναι η απολύτως κρατούσα κοινωνική συνήθεια σε όλες τις μισθώσεις. 

Εν ολίγοις, γράφω όλα αυτά τελείως πρόχειρα και από μνήμης, για να σας πω με απλά λόγια ότι υπάρχουν εύλογα συμφέροντα και των δύο μερών και θα πρέπει να καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια συνεννόησης. Πρακτικές του τύπου : α) το ακίνητο είναι δικό μου, είμαι ο ιδιοκτήτης του και θα το βλέπω ότι ώρα θέλω και όποια μέρα θέλω, ή β) είμαι ενοικιαστής, πληρώνω και η κατοικία μου είναι απαραβίαστη, δεν σου ανοίγω ποτέ και δεν με νοιάζει αν θες να πωλήσεις το ακίνητο, είναι αμφότερες καταδικαστέες και από το Δίκαιο και από την κρατούσα κοινωνική ηθική. 

• Like 6
  • Thanks 4
  • Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, Lezantas26 said:

ακομα και η αστυνομια θελει ενταλμα για να μπει σπιτι σου, τι σε κανει να πιστευεις οτι μπορει ενας ξενος με ενα ιδιωτικο συμφωνητικο?

Σύμφωνα με τον paredwse σε αυτόφωρο αδίκημα δεν χρειάζεται ενταλμα 😛

Κατα τα άλλα δεν ξέρω τι γίνεται αν ταμπουρωθεί ο άλλος και δεν τον αφήνει να κάνει ούτε την "προβλεπόμενη" επίσκεψη κι αν είναι λόγος για "σπάσιμο συμβολαίου" από την στιγμή που το έχει υπογράψει.

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ThReSh είπε

Σύμφωνα με τον paredwse σε αυτόφωρο αδίκημα δεν χρειάζεται ενταλμα 😛

δεν ξερω απ αυτα, εγω μαι καθαρος :P

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, k_w_t said:

Το οτι πολλοι υπογραφουν χωρις να διαβαζουν ειναι αλλο θεμα...

Η αδερφη μου οταν εκανε το συμβολαιο και της ειχαν τετοιο ορο δεν τον δεχτηκε απλα..

Ξαναφτιαξαν το συμβολαιο χωρις αυτον το ορο...

Οταν την ρωτησε γιατι ο ιδιοκτητης,του απαντησε απλα οτι ειμαι γυναικα που μενει μονη της και δεν το δεχομαι...

Σε  αυτή την περίπτωση απλά έπεσε σε ιδιοκτήτη που δεν τον πείραζε, σε άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης μπορούσε απλα να πει "next!"

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.
Μόλις τώρα, ThReSh είπε

Σε  αυτή την περίπτωση απλά έπεσε σε ιδιοκτήτη που δεν τον πείραζε, σε άλλα ο ιδιοκτήτης μπορούσε απλα να πει "next!"

Αμα ειναι τοσο... σκληρος γιατι δεν κανει και μια εξωση αργοτερα ? Να του μεινει ξενοικιαστο το σπιτι , οταν θα τον κλασουν οι αγοραστες, να πληρωνει τζαμπα ενφια ? 😆

• Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, bluesattack said:

Αμα ειναι τοσο... σκληρος γιατι δεν κανει και μια εξωση αργοτερα ? Να του μεινει ξενοικιαστο το σπιτι , οταν θα τον κλασουν οι αγοραστες, να πληρωνει τζαμπα ενφια ? 😆

Έξωση για ποιο πράγμα? 

Δημοσ.

Να οριστε την βρηκα την λυση.Αν ειναι δυστροπος ο ενοικιαστης στις επισκεψεις, εξωση.Και ξενοικιαστο.Να πιανει αραχνες 😆

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 minutes ago, bluesattack said:

.Και ξενοικιαστο.Να πιανει αραχνες 😆

Σε ένα ιδανικό σύμπαν που θα είχαμε πλατφόρμα αξιολόγησης ενοικιαστών/ιδιοκτητών. Τώρα καλή τύχη να μάθεις εσύ ο άγνωστος ότι ο Χ ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης έκανε κάτι.

Μια χαρά ξαναβρίσκει σπίτι και το λαμόγιο ενοικιαστής που πιστολιάζει κι ενοικιαστή ο ιδιοκτήτης που δεν φτιάχνει τίποτα κτλπ κτλπ.

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.

Αφου τετοια μλκ δεν θα την υπεγραφα, να ερχεται ο καθενας αργοσχολος να χαζευει την κρεβατοκαμαρα μου.Και να ηταν κανα συμβολαιο με 500 σελιδες παει στο καλο.

Και ας ελεγε next ο ..ανενδοτος επιχειρηματιας 

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας μην την υπέγραφες, νόμιζεις ότι έχουν ολοι την ίδια γνώμη για τον συγκεκριμένο όρο? Η συντριπτική πλειοψηφία την υπογράφει...

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.

Καλα , θα μου πεις, αλλοι αφηνουν και κλειδια στο σπιτονοικοκυρη για μια ωρα αναγκης.Συμφωνω δεν ειμαιστε ολοι το ιδιο 😆

Και να σου πω κατι.Δεν εχει και ιδιαιτερο νοημα η επισκεψη.Κανονικα ο ιδιοκτητης/μεσιτης πρεπει να εχει αναλυτικες φωτογραφιες ολου του (ξενοικιαστου) χωρου  , και της παραμικρης λεπτομερειας .

Δεν μπορει να περναει ο καθε αργοσχολος για να βλεπει πως φαινεται το σπιτι...με επιπλα μεσα (του ενοικιαστη)  η απλα για να περναει την ωρα του οταν βαριεται την βολτα στα μαγαζια

Δημοσ.

Ρε παιδια ποσο πιο απλο μπορει να γινει ?

Καλε μου ενοικιαστη βρες ενα αλλο σπιτι τωρα που εληξε το συμβολαιο γιατι το πουλαω.

Φευγει ο νοικαρης σουλουπωνεις το διαμερισμα το βαφεις  και ειναι και αδειο να φαινεται πιο μεγαλο....

Απλα μερικοι ιδιοκτητες θελουν και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο..... (μην χασουν κανενα ενοικιο εννοω)

• Like 4
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...