Halidin Karahus Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2019 📌Καλησπέρα σας, Σε έναν χρόνο μπαίνω σε πανεπιστήμιο και θέλω να ασχοληθώ με την πληροφορική (web developer, software engineer, game programmer). Έχω μπερδευτεί πολύ δεν ξέρω ποια από από της δυο σχόλες να ακολουθήσω Πληροφορική Θεσσαλονίκης ή Εφαρμοσμένης πληροφορικής Θεσσαλονίκης. ❓Ποια σχολή θα πρέπει να ακολουθήσω για αυτά που θέλω, θα μπορέσω να έχω μια καλή δουλειά εδώ στην Ελλάδα ?❓ Ευχαριστώ.✔️
c4tt3l Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Με μια ματιά εδώ τα παιδιά λένε ότι στην εφαρμοσμένη θα τραβήξεις αρκετά με τα μαθήματα μιας και η σχολή φαίνεται να είναι μισό πληροφορική και μισό οικονομικά. Δεν νομίζω ότι με βάση αυτά που λες πως θες να ασχοληθείς θα είναι αυτή η κατάσταση και το καλύτερο σου. Εδώ από την άλλη αναφέρουν ακριβώς αυτό το δίλημμα που έχεις και εσύ, αλλά η συζήτηση μετά από λίγο βγαίνει λίγο εκτός θέματος. Σαν γνώμη μου έχω ότι κοιτώντας το πρόγραμμα σπουδών της πληροφορικής θεσσαλονίκης, ίσως εκεί να χρειαστεί να πας. Και λέω "χρειαστεί" γιατί τα web developer/software enginneer/game programmer στην πραγματικότητα είναι τρία αρκετά διαφορετικά πράγματα και το να τα αναφέρεις έτσι μαζί σημαίνει ότι δεν έχεις κατασταλάξει ακόμα κάπου σε αυτά. Δεν λέω ότι δεν μπορείς να τα κάνεις και τα τρία, λέω ότι μάλλον δεν θα βρεις κατάλληλη σχολή για να ασχοληθείς μόνο ή περισσότερο με αυτά. Στην πληροφορική θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ακολουθούν το κλασσικό πρόγραμμα κάθε σχολής πληροφορικής στην χώρα και αν περάσεις εκεί ίσως σε ιντριγκάρει κάποιο από όσα ανέφερες ή και κάτι άλλο και το ακολουθήσεις (αν και για το game programmer δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς). 1
panos4tw Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Εχω τελειωσει Εφαρμοσμενη Πληροφορικη στο ΠΑΜΑΚ πριν 10 χρονια περιπου. Ειναι μια σχετικα ευκολη σχολη κατα τη γνωμη μου που οντως εχει αρκετα μαθηματα που ξεφευγουν απο την στενη εννοια της πληροφορικης, οπως μαρκετινγκ, οικονομικα, λογιστικα. Αν βλεπεις τον εαυτο σου ως τον κλασσικο developer που θελει να κανει καθαρα τεχνικη καριερα, θεωρητικα η Πληροφορικη Θεσνικης ειναι η καταλληλη σχολη. Αν βλεπεις τον εαυτο σου ως καποιον που θα χρησιμοποιησει την πληροφορικη για να λυσει προβληματα ειτε ως developer ειτε ως συμβουλος (ή κατι άλλο), τοτε θεωρητικα η Εφαρμοσμενη Πληφορορικη ειναι η καταλληλη σχολη. Στην πραξη οποια και να διαλεξεις ειναι καλη επιλογη και θα σου επιτρεψει να διεκδηκησεις μια καλη δουλεια στην Ελλαδα . Χωρις να γνωριζω τιποτα για την Πληροφορικη Θεσνικης, θα ξαναδιαλεγα εφαρμοσμενη γιατι ειναι ενα νοικοκυρεμενο εκπαιδευτικο ιδρυμα. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2019 από panos4tw 1
Halidin Karahus Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, c4tt3l είπε Με μια ματιά εδώ τα παιδιά λένε ότι στην εφαρμοσμένη θα τραβήξεις αρκετά με τα μαθήματα μιας και η σχολή φαίνεται να είναι μισό πληροφορική και μισό οικονομικά. Δεν νομίζω ότι με βάση αυτά που λες πως θες να ασχοληθείς θα είναι αυτή η κατάσταση και το καλύτερο σου. Εδώ από την άλλη αναφέρουν ακριβώς αυτό το δίλημμα που έχεις και εσύ, αλλά η συζήτηση μετά από λίγο βγαίνει λίγο εκτός θέματος. Σαν γνώμη μου έχω ότι κοιτώντας το πρόγραμμα σπουδών της πληροφορικής θεσσαλονίκης, ίσως εκεί να χρειαστεί να πας. Και λέω "χρειαστεί" γιατί τα web developer/software enginneer/game programmer στην πραγματικότητα είναι τρία αρκετά διαφορετικά πράγματα και το να τα αναφέρεις έτσι μαζί σημαίνει ότι δεν έχεις κατασταλάξει ακόμα κάπου σε αυτά. Δεν λέω ότι δεν μπορείς να τα κάνεις και τα τρία, λέω ότι μάλλον δεν θα βρεις κατάλληλη σχολή για να ασχοληθείς μόνο ή περισσότερο με αυτά. Στην πληροφορική θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ακολουθούν το κλασσικό πρόγραμμα κάθε σχολής πληροφορικής στην χώρα και αν περάσεις εκεί ίσως σε ιντριγκάρει κάποιο από όσα ανέφερες ή και κάτι άλλο και το ακολουθήσεις (αν και για το game programmer δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς). Δεν λέω και τα τρία μαζί αλλά κάτι από αυτά τα τρία με ενδιαφέρει περισσότερο. Με τον όρο game programmer εννοώ game develpoper π.χ να δουλεύω σε μια εταιρία που φτιάχνουν games. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2019 από Halidin Karahus
Stamer Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Το software engineer σε οδηγεί περισσότερο στο game development. Το ίδιο πράγμα είναι στην ουσία, απλά τα games είναι εξειδίκευση περισσότερο 1
Halidin Karahus Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Επίσης έχω μπερδευτεί και με ένα άλλο θέμα . Στο φροντιστήριο που πηγαίνω τώρα ανοίγει ενα καινούργιο τμήμα ΑΟΘ και ΑΕΠΠ προετοιμασία για 3 λυκείου (εγώ είμαι δευτέρα λυκείου ). Στο φροντιστήριο κάνω φυσική κατεύθυνσης και τώρα που αποφάσισα ότι θα πάω οικονομικά δεν ξέρω αν πρέπει να να βγάλω το μάθημα η όχι διότι δεν θα μου χρειαστεί του χρόνου και το μάθημα είναι 3 ώρες άρα καταντάει λίγο κουραστικό .
tsioulak Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 9 λεπτά πριν, Halidin Karahus είπε Επίσης έχω μπερδευτεί και με ένα άλλο θέμα . Στο φροντιστήριο που πηγαίνω τώρα ανοίγει ενα καινούργιο τμήμα ΑΟΘ και ΑΕΠΠ προετοιμασία για 3 λυκείου (εγώ είμαι δευτέρα λυκείου ). Στο φροντιστήριο κάνω φυσική κατεύθυνσης και τώρα που αποφάσισα ότι θα πάω οικονομικά δεν ξέρω αν πρέπει να να βγάλω το μάθημα η όχι διότι δεν θα μου χρειαστεί του χρόνου και το μάθημα είναι 3 ώρες άρα καταντάει λίγο κουραστικό . Πρωτον, το υπουργειο ακομη συζητα αλλαγες, οποτε ουδεις γνωριζει με 100% σιγουρια σε ποια μαθηματα και σε ποια υλη θα εξεταστειτε του χρονου. Δευτερον, με τα μεχρι τωρα δεδομενα ναι δεν σου χρειαζεται η φυσικη κατευθυνσης, εφοσον δεν επιθυμεις να την δωσεις ως 5ο μαθημα ετσι ωστε να εχεις προσβαση στο αντιστοιχο πεδιο. 1
Halidin Karahus Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 4 λεπτά πριν, tsioulak είπε Πρωτον, το υπουργειο ακομη συζητα αλλαγες, οποτε ουδεις γνωριζει με 100% σιγουρια σε ποια μαθηματα και σε ποια υλη θα εξεταστειτε του χρονου. Δευτερον, με τα μεχρι τωρα δεδομενα ναι δεν σου χρειαζεται η φυσικη κατευθυνσης, εφοσον δεν επιθυμεις να την δωσεις ως 5ο μαθημα ετσι ωστε να εχεις προσβαση στο αντιστοιχο πεδιο. Aρα πια θα ήταν η καλύτερη επιλογή να συνεχίσω να κάνω φυσική και χημεία διότι κάνω και χημεία η να ξεκινήσω ΑΟΘ και ΑΕΠΠ ;
tsioulak Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Πρεπει να δω τα πεδια για να σιγουρευτω αλλα αν θυμαμαι καλα, θα σε ελεγα να κανεις αοθ και αεππ, να αφησεις την χημεια και να κρατησεις την φυσικη μονο αν θελεις να εχεις ανοιχτες τις πολυτεχνικες σχολες. Τα παραπανω με τα μεχρι τωρα δεδομενα, απο Δευτερα μπορει να μας τα εχει αλλαξει το υπουργειο. ΥΓ. Εκανα ελεγχο στα τμηματα ανα πεδιο, αν θελεις να εχεις την επιλογη να μπεις και στο πολυτεχνειο αλλα και στα τμηματα πληροφορικης τοτε πρεπει να παραμεινεις στην ομαδα προσανατολισμου θετικων σπουδων και να εξεταστεις πανελλαδικα στα μαθηματικα, φυσικη, χημεια και εκθεση. Αν μπεις στην ομαδα προσανατολισμου οικονομιας και πληροφορικης (και εξεταστεις στα μαθηματικα, αοθ, αεππ και εκθεση) τοτε θα εχεις προσβαση στα τμηματα πληροφορικης αλλα οχι στο πολυτεχνειο. ΥΓ2. Ναι οσο χαζο και να ακουγεται, αν θελεις να εχεις προσβαση σε ολα τα τμηματα πληροφορικης (ΑΕΙ, ΤΕΙ και πολυτεχνειο) ΔΕΝ μπορεις να εξεταστεις στην πληροφορικη. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2019 από tsioulak 1
c4tt3l Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Δεν θέλω με κανέναν τρόπο να είμαι ο κλασικός μαλέας κάθε τέτοιου θρεντ εδώ πέρα με αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι για να ρωτάς εκ των προτέρων και να έχεις τέτοιο ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό, πρέπει να ξέρεις ότι ανεξάρτητα από το τι θες να κάνεις και να ασχοληθείς μέσα στην πληροφορική, η σχολή θα σου μάθει με το ζόρι το 5% από αυτό που θα χρειαστείς ή θα θελήσεις να εξερευνήσεις μόνος σου. Τα μαθήματα και οι εργασίες που θα σε απασχολήσουν στις σπουδές σου θα κυμαίνονται σχεδόν πάντα σε πολύ βασικά θέματα που στην αγορά εργασίας είναι κάτι αντίστοιχο του lower στα αγγλικά. Π.χ. σίγουρα θα ασχοληθείς με την C και μια άλλη αντικειμενοστρεφή γλώσσα (C++, Java, Python), αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν θες να βγεις στην αγορά ή θες να φτιάξεις κάτι προσωπικό για την φάση θα πρέπει να μάθεις μόνος σου πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι θα τολμήσει να ακουμπήσει η σχολή. Γιατί δεν ξέρω κάποιο τμήμα ΑΕΙ στην χώρα τώρα που να έχει κάποιο σοβαρό μάθημα με game development, το web development είναι αυτό που λένε "όρεξη να 'χεις να μαθαίνεις" και το software engineering είναι κάτι παίζει να συνηθίσεις να ακούς αλλά ζήτημα να "δεις" κάτι σοβαρό πάνω σε αυτό. Ελπίζω πραγματικά η καύλα που έχεις τώρα για την πληροφορική να παραμείνει μέσα σε όλο αυτό, όπου κι αν περάσεις τελικά. 2
Halidin Karahus Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 11 λεπτά πριν, c4tt3l είπε Δεν θέλω με κανέναν τρόπο να είμαι ο κλασικός μαλέας κάθε τέτοιου θρεντ εδώ πέρα με αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι για να ρωτάς εκ των προτέρων και να έχεις τέτοιο ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό, πρέπει να ξέρεις ότι ανεξάρτητα από το τι θες να κάνεις και να ασχοληθείς μέσα στην πληροφορική, η σχολή θα σου μάθει με το ζόρι το 5% από αυτό που θα χρειαστείς ή θα θελήσεις να εξερευνήσεις μόνος σου. Τα μαθήματα και οι εργασίες που θα σε απασχολήσουν στις σπουδές σου θα κυμαίνονται σχεδόν πάντα σε πολύ βασικά θέματα που στην αγορά εργασίας είναι κάτι αντίστοιχο του lower στα αγγλικά. Π.χ. σίγουρα θα ασχοληθείς με την C και μια άλλη αντικειμενοστρεφή γλώσσα (C++, Java, Python), αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν θες να βγεις στην αγορά ή θες να φτιάξεις κάτι προσωπικό για την φάση θα πρέπει να μάθεις μόνος σου πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι θα τολμήσει να ακουμπήσει η σχολή. Γιατί δεν ξέρω κάποιο τμήμα ΑΕΙ στην χώρα τώρα που να έχει κάποιο σοβαρό μάθημα με game development, το web development είναι αυτό που λένε "όρεξη να 'χεις να μαθαίνεις" και το software engineering είναι κάτι παίζει να συνηθίσεις να ακούς αλλά ζήτημα να "δεις" κάτι σοβαρό πάνω σε αυτό. Ελπίζω πραγματικά η καύλα που έχεις τώρα για την πληροφορική να παραμείνει μέσα σε όλο αυτό, όπου κι αν περάσεις τελικά. Γουστάρω πολύ την φάση με την πληροφορική ,προγραμματισμο κλπ και όλη μου έλεγαν να πάω για πληροφορική και η καθηγητές μου στο φροντιστήριο αυτό μου έλεγαν, άλλα τώρα αυτό που είπες το είχα ακούσει και από άλλου και με ξενέρωσε λιγάκι. Αρχικά σκεφτόμουν ει μουν ανάμεσα σε σχόλες υγείας η πληροφορική και τώρα τελευταία αποφάσισα να πάω για πληροφορική άλλα είμαι ακόμη αρκετά μπερδεμένος και πρέπει να αποφασίσω άλλα αυτό που λες και εσύ με μπερδεύει πολύ και με ξενερώνει.
c4tt3l Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Ίσως να βοηθούσε αν φανταζόσουν τι θα ήθελες να ξέρεις ή να κάνεις ας πούμε σε πέντε χρόνια από τώρα, μετά από τη σχολή και όλα αυτά. Όταν θα έχεις μεγαλώσει και ωριμάσει με την σειρά σου. Αν γουστάρεις τον προγραμματισμό και τα γύρω γύρω δεν βρίσκω τον λόγο να αμφιταλαντεύεσαι για την επιλογή σπουδών. Στο κάτω κάτω της γραφής (και βγάλε έξω τώρα τις καριέρες, τα λεφτά για τα φροντιστήρια και την φαμίλια σου) δεν πρόκειται να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου αν δεν ακολουθήσεις αυτό που έρχεται πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου. Θα μου πεις μικρό παιδί είσαι ακόμα για τέτοια. Και δίκιο θα έχεις. Για αυτό είναι δύσκολο να σου πει κάποιος το οτιδήποτε για το μέλλον σου, γιατί πρόκειται για κάτι ολοκληρωτικά δικό σου. Εγώ θα σου πω μονάχα να συνεχίσεις να δουλεύεις και να ονειρεύεσαι σε αυτό που επιθυμείς και αν αυτό ταυτίζεται με τις σπουδές σου τότε έπιασες το λόττο. Μην σε αποθαρρύνουν οι μακρινές ακόμα απαιτήσεις σε μια "περίεργη" αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Κάνε ό,τι κάνει αυτή τη στιγμή εσένα πιο χαρούμενο άτομο. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2019 από c4tt3l 1
Halidin Karahus Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 7 λεπτά πριν, c4tt3l είπε Ίσως να βοηθούσε αν φανταζόσουν τι θα ήθελες να ξέρεις ή να κάνεις ας πούμε σε πέντε χρόνια από τώρα, μετά από τη σχολή και όλα αυτά. Όταν θα έχεις μεγαλώσει και ωριμάσει με την σειρά σου. Αν γουστάρεις τον προγραμματισμό και τα γύρω γύρω δεν βρίσκω τον λόγο να αμφιταλαντεύεσαι για την επιλογή σπουδών. Στο κάτω κάτω της γραφής (και βγάλε έξω τώρα τις καριέρες, τα λεφτά για τα φροντιστήρια και την φαμίλια σου) δεν πρόκειται να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου αν δεν ακολουθήσεις αυτό που έρχεται πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου. Θα μου πεις μικρό παιδί είσαι ακόμα για τέτοια. Και δίκιο θα έχεις. Για αυτό είναι δύσκολο να σου πει κάποιος το οτιδήποτε για το μέλλον σου, γιατί πρόκειται για κάτι ολοκληρωτικά δικό σου. Εγώ θα σου πω μονάχα να συνεχίσεις να δουλεύεις και να ονειρεύεσαι σε αυτό που επιθυμείς και αν αυτό ταυτίζεται με τις σπουδές σου τότε έπιασες το λόττο. Μην σε αποθαρρύνουν οι μακρινές ακόμα απαιτήσεις σε μια "περίεργη" αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Κάνε ό,τι κάνει αυτή τη στιγμή εσένα χαρούμενο άτομο. Ναι πολύ σωστά αυτά που λέτε. Αυτό που φοβάμαι όμως είναι ότι ας πούμε πέρασα πληροφορική τελείωσα και στο τέλος δεν μπορώ να δουλέψω πουθενά στην Ελλάδα διότι θέλουν άριστες γνώσεις παραπάνω από αυτά που έμαθα στην σχολή και αυτά που έμαθα μόνος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα