Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα τελευταία χρόνια έχει τύχει να βρεθώ σε διάφορους κύκλους ανθρώπων, όπου σχεδόν ξαφνικά κάποιοι γνωστοί μου, με συστήνουν σε άλλα πρόσωπα της εκάστοτε παρέας, με μια φιλοφρόνηση, ή οπως λεει ως επεξηγηση η wikipedia, με επαινετικό λόγο

https://el.wiktionary.org/wiki/φιλοφρόνηση

Στην αρχή δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία, αλλά αρκετές φορές ξαφνιαζόμουν, και σχεδόν δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς πως το χειρίζομαι κάθε φορά. Δηλαδή αν είναι κάτι εξαιρετικά επαινετικό, μπορεί να προπαθήσω εγώ να το μετριάσω για να μην φαίνεται υπερβολικό, ή αν ειναι κατι πιο απλό, απλώς να ευχαριστήσω για τα καλά τους λόγια.

Αυτό που σκέφτομαι όμως, είναι ότι μάλλον,  θα ήθελα να το χειρίζομαι λίγο καλύτερα. Μια σκέψη που κάνω, είναι ότι ίσως θα μπορούσα κι εγώ να πω κάπως αντανακλαστικά, μια ανάλογη κουβέντα, για το πρόσωπο που κάνει τη σύσταση για εμένα, προς το τρίτο πρόσωπο. Αυτό όμως, απαιτεί υπερβολική ταχύτητα εκ μέρους μου, και φυσικά ο λόγος που θα εκφέρω να είναι όντως εύστοχος, που σημαίνει ότι πρέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου να βρω ένα καλό highlight και μάλιστα σύντομο και να το πω. Και αυτό, είναι μάλλον μια πρόκληση, παρότι ο γραπτός μου λόγος κατά κοινή ομολογία είναι πολύ καλού επιπέδου. Όταν όμως καλείσαι υπό συνθήκες χρονικής 'πίεσης' να βρεις να πεις κάτι άμεσα και εύστοχο, εκεί δεν είμαι σίγουρος πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό.

Θα ήθελα να ακούσω από ανθρώπους που έχει τύχει να βιώσουν ανάλογα περιστατικά, πως τα χειρίστηκαν, ή πως θα ήθελαν καλύτερα να το χειριστούν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ίσως να πεις κάτι αστείο για να το ελαφρύνεις, στυλ και λίγα λες, ή πες κι άλλα.

Δεν ξέρω, δεν με έχει απασχολήσει ποτέ. Όπως μου έρθει εκείνη τη στιγμή, δε νομίζω ότι είναι θέμα που πρέπει να σε προβληματίζει προκαταβολικά και να έχεις μια συγκεκριμένη τακτική.

Επεξ/σία από zio10
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι καλό ν' ακούς τέτοια πράγματα πάντως. Αν είσαι πλούσιος σημαίνει ότι θέλουν λεφτά, αν είσαι κομμάντο σημαίνει ότι ετοιμάσου να σε στείλουν για θάνατο, αν είσαι υπάλληλος σημαίνει ότι είσαι μ@λάκας, αν είσαι γκόμενα σημαίνει ότι θέλουν να σε γ@μήσουν,  αν είσαι αφεντικό σημαίνει ότι θέλουν να σε γλύψουν και γενικά ότι και να είσαι η φιλοφρόνηση ποτέ δεν είναι θετικό πράγμα σε ποσοστό 99,9%. Όποιος αλήθεια σε αγαπάει θα προσπαθήσει να εστιάσει στα αρνητικά σου κι όχι στα θετικά σου.
Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις -για τον ευατό σου- είναι να προσβάλεις τον άλλον ίσως με μια δόση χιούμορ. 
Και μη το παίρνεις πάνω σου γιατί αυτό είναι η χειρότερη εκδοχή της ιστορίας.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
4 ώρες πριν, mindreader είπε

Τα τελευταία χρόνια έχει τύχει να βρεθώ σε διάφορους κύκλους ανθρώπων, όπου σχεδόν ξαφνικά κάποιοι γνωστοί μου, με συστήνουν σε άλλα πρόσωπα της εκάστοτε παρέας, με μια φιλοφρόνηση, ή οπως λεει ως επεξηγηση η wikipedia, με επαινετικό λόγο

https://el.wiktionary.org/wiki/φιλοφρόνηση

Στην αρχή δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία, αλλά αρκετές φορές ξαφνιαζόμουν, και σχεδόν δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς πως το χειρίζομαι κάθε φορά. Δηλαδή αν είναι κάτι εξαιρετικά επαινετικό, μπορεί να προπαθήσω εγώ να το μετριάσω για να μην φαίνεται υπερβολικό, ή αν ειναι κατι πιο απλό, απλώς να ευχαριστήσω για τα καλά τους λόγια.

Αυτό που σκέφτομαι όμως, είναι ότι μάλλον,  θα ήθελα να το χειρίζομαι λίγο καλύτερα. Μια σκέψη που κάνω, είναι ότι ίσως θα μπορούσα κι εγώ να πω κάπως αντανακλαστικά, μια ανάλογη κουβέντα, για το πρόσωπο που κάνει τη σύσταση για εμένα, προς το τρίτο πρόσωπο. Αυτό όμως, απαιτεί υπερβολική ταχύτητα εκ μέρους μου, και φυσικά ο λόγος που θα εκφέρω να είναι όντως εύστοχος, που σημαίνει ότι πρέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου να βρω ένα καλό highlight και μάλιστα σύντομο και να το πω. Και αυτό, είναι μάλλον μια πρόκληση, παρότι ο γραπτός μου λόγος κατά κοινή ομολογία είναι πολύ καλού επιπέδου. Όταν όμως καλείσαι υπό συνθήκες χρονικής 'πίεσης' να βρεις να πεις κάτι άμεσα και εύστοχο, εκεί δεν είμαι σίγουρος πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό.

Θα ήθελα να ακούσω από ανθρώπους που έχει τύχει να βιώσουν ανάλογα περιστατικά, πως τα χειρίστηκαν, ή πως θα ήθελαν καλύτερα να το χειριστούν.

Καταρχην ξεψωρισε αν ειναι φιλοφρονηση η κολακεια. Αν ειναι το δευτερο, απλα μεινε μακρια απο τετοια ατομα, μονο κακο θα σου κανουν στο μελλον

Αν ειναι το πρωο, χρησιμοποιησε καποια απο τις πιο κλασσικες εκφρασεις γι αυτες τις περιπτωσεις, οπως

- Τα παραλεει ο φιλος μας

- Με κανεις και κοκκινιζω

- Εχω πολυ δρομο ακομα για να φτασω τον .... που ε παρομοιαζεις, κλπ

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Aigeas είπε

Όποιος αλήθεια σε αγαπάει θα προσπαθήσει να εστιάσει στα αρνητικά σου κι όχι στα θετικά σου.

«Παιδιά από εδώ ο Μήτσος, κολλητάρι, μαζί μεγαλώσαμε. Καλό παιδί αλλά όταν ανοίξει το στόμα του λέει όλο μ@λ@κίες και μην τον δανείσεις ποτέ, τα έχασες τα λεφτά σου.»

Σε έχουν συστήσει ποτέ με παρόμοιο τρόπο ή το κάνεις εσύ αυτό στους φίλους σου ;;; 😄

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, dpolal είπε

«Παιδιά από εδώ ο Μήτσος, κολλητάρι, μαζί μεγαλώσαμε. Καλό παιδί αλλά όταν ανοίξει το στόμα του λέει όλο μ@λ@κίες και μην τον δανείσεις ποτέ, τα έχασες τα λεφτά σου.»

Σε έχουν συστήσει ποτέ με παρόμοιο τρόπο ή το κάνεις εσύ αυτό στους φίλους σου ;;; 😄

Στον ίδιο θα το πεις. Δεν θα τον παρουσιάσεις στην τηλεόραση για να τον ψηφίσει το τηλεοπτικό κοινό. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Aigeas είπε

Στον ίδιο θα το πεις. Δεν θα τον παρουσιάσεις στην τηλεόραση για να τον ψηφίσει το τηλεοπτικό κοινό. 

Ναί αλλά ο TS μιλάει για συστάσεις σε ξένο κόσμο, όχι γενικά για την φιλία.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, dpolal είπε

Ναί αλλά ο TS μιλάει για συστάσεις σε ξένο κόσμο, όχι γενικά για την φιλία.

Θα σου πω τι συμβαίνει. Αν πιάσεις να βάψεις ένα ολόκληρο σπίτι. Όταν το παρουσιάσεις σε κάποιον άλλον είναι στην φύση του ανθρώπινου εγκεφάλου αυτό, μόλις ρίξει μια ματιά δεν θα δει την τελειότητα. Το μάτι θα πέσει επάνω στην μικρή ατέλεια, αυτόματα. Δε πα να χεις βάψει 400 τετραγωνικά; Το μάτι θα πέσει στα 10 εκατοστά της μ@λακίας που έκανες. Στο μικρό λάθος. Που χαλάει την όλη εικόνα. Οπότε όποιος ισχυρίζεται ότι δεν λειτουργεί έτσι είναι κακοήθης by default. Είναι ψεύτικος. 
Μην τον παίρνεις στα σοβαρά. Αντιμετώπισέ το με χιούμορ και με την ανάλογη αντεπίθεση.

Δημοσ.

Κοιτάξτε, υπάρχουν 2 περιπτώσεις, στο ολο story που ανεφερα πιο πανω.

Η μία κατηγορία είναι άνθρωποι που το ξέρω από διάφορες περιστάσεις ότι όντως με εκτιμούν πάρα πολύ, και οπότε εκεί ξέρω ότι το κάνουν με την καρδιά τους και με ειλικρίνεια. Αλλά παρότι το ξέρω, σχεδόν η φιλοφρόνηση τους προς κάποιον τρίτο(άγνωστο σε μένα μέχρι εκείνη την ώρα), με πιάνει κάπως απροετοίμαστο. Βέβαια, θα μπορούσαν απλώς κινούμενοι από λόγους ευγένειας, να πουν μια απλούστερη κουβέντα, κάτι τελείως flat, αλλά τους βγαίνει να πουν και το κάτι παραπάνω μάλλον, μιας και όπως ειπα, η εκτίμηση που μου τρέφουν είναι όντως μεγάλη. Ξαφνιάζομαι όμως σχεδόν πάντα.

Η άλλη κατηγορία ανθρώπων, είναι αυτοί με τους οποίους προφανώς γνωρίζομαι μεν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να ξέρω το πόσο καλά με εκτιμούν, και τι θα μπορούσαν να πουν. Μιλάμε για κάπως ευρύτερο κυκλο λοιπον. Εκεί, οντως, εκατο τοις εκατο, ισως και να μην ξερεις τα κίνητρα τους. Ωστόσο, από ευγένεια και μόνο, όπως και να χει το πραγμα δηλαδη, -εξαλλου σε δευτερολεπτα δεν μπορεις να κανεις αναλυση προθεσεων οταν δεν τους ξερεις και τοσο καλα-, θελει παλι καποιο χειρισμο. Εδώ το ξάφνιασμά μου είναι μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι ένα απλό 'ευχαριστώ' μοιάζει αμήχανο, ενώ το να μείνεις βουβός (έτυχε κι αυτο-να μην το περιμενεις καν οτι θα ελεγαν τοσο θετικα λογια για σενα) δείχνει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία χειρισμού, της φιλοφρόνησης που προέκυψε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...