ThymiosPaP Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2024 Ψάχνομαι να αγοράσω μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή από μια Βρετανική εταιρία και ο έμπορος είναι πρόθυμος να δηλώσει μια εικονική τιμή, για να μη με σκίσει το τελωνείο μας. Η βασική θεωρία λέει η τιμή αγοράς μαζί με τα έξοδα αποστολής πρέπει να είναι έως 22€; Επίσης καλό είναι να το παραλάβω μέσω ΕΛΤΑ, στον οποίο θα πληρώσω μόνο ΦΠΑ. Σωστά τα λέω;
sakisgri Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2024 6 ώρες πριν, ThymiosPaP είπε Ψάχνομαι να αγοράσω μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή από μια Βρετανική εταιρία και ο έμπορος είναι πρόθυμος να δηλώσει μια εικονική τιμή, για να μη με σκίσει το τελωνείο μας. Η βασική θεωρία λέει η τιμή αγοράς μαζί με τα έξοδα αποστολής πρέπει να είναι έως 22€; Επίσης καλό είναι να το παραλάβω μέσω ΕΛΤΑ, στον οποίο θα πληρώσω μόνο ΦΠΑ. Σωστά τα λέω; Αυτό με τα 22€ έχει καταργηθεί. Μέχρι τα 186€ με Φ.Π.Α. όταν πληρώνεις τον Φ.Π.Α στο κατάστημα (δλδ η τιμή ειναι Vat Included) και δηλωθεί μέσω της πλατφόρμας IOSS από τον πωλητή δεν θα πρέπει να περασει τελωνειο και να πληρωσεις κάτι παραπάνω. https://www.angroid.gr/android-tutorials/allages-apo-1i-ioylioy-kai-katargisi-tis-ateleias-agores-ektos-e-e-kai-teloneio-pos-tha-kano-agores-apo-kina-kai-agglia-posa-tha-pliroso-sto-teloneio Δυστυχώς έχουμε δει πως δεν τηρείται στο 100% από τα ΕΛΤΑ. Αν η τιμή ειναι μεχρι 186€ με Φ.Π.Α (Vat Included) και έρθει με τα ΕΛΤΑ και περασει τελωνειο στην Ελλαδα θα πληρωσεις μόνο τέλη εκτελωνισμού ανάλογα με τη τιμή του προϊόντος που θα δεις στο τιμοκατάλογο που έχουν τα ΕΛΤΑ στο λινκ που έβαλα πιο πάνω. Αν ειναι μεχρι 150€ χωρίς Φ.Π.Α. τοτε στα ΕΛΤΑ θα πληρωσεις τον Φ.Π.Α. και τέλη εκτελωνισμού. Αν ειναι πάνω από 150€ χωρίς Φ.Π.Α. δεν πληρώνεις Φ.Π.Α. στο κατάστημα, περνάει 100% τελωνειο και χρεώνεσαι τον Φ.Π.Α., τέλη εκτελωνισμού και δασμοί που πάνε ανάλογα με την δασμολογική κατάταξη του είδους. Μη σε τρομάζουν οι δασμοί ειναι τα λιγότερα, τις περισσότερες φορές ειναι 3,5%. Καποια προϊόντα συνήθως τεχνολογίας ειναι ατελώς και ελάχιστα παραπάνω τα %. Αν εχεις όρεξη και θες μπορεις να το ψάξεις εδώ https://www.aade.gr/dl_assets/customs/CELEX_32019R1776_EL_TXT.pdf Αν ειναι να ερθει με courier θα ειναι ασύμφορο. 2
ThymiosPaP Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 14 ώρες πριν, sakisgri είπε Αυτό με τα 22€ έχει καταργηθεί.... Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση. Αν δηλαδή χρεωθώ στο ebay τα παρακάτω: και το παραλάβω μέσω ΕΛΤΑ (θα το στείλουν με Royal Mail), οι πιθανότητες να χρεωθώ έξοδα εκτελωνισμού απο τα ΕΛΤΑ είναι μικρές. Σωστά; ΦΠΑ 24% βλέπω ότι περιλαμβάνεται. 1
aces Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 38 λεπτά πριν, ThymiosPaP είπε Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση. Αν δηλαδή χρεωθώ στο ebay τα παρακάτω: και το παραλάβω μέσω ΕΛΤΑ (θα το στείλουν με Royal Mail), οι πιθανότητες να χρεωθώ έξοδα εκτελωνισμού απο τα ΕΛΤΑ είναι μικρές. Σωστά; ΦΠΑ 24% βλέπω ότι περιλαμβάνεται. Χρεώνεσαι βάση τιμοκαταλόγου ΕΛΤΑ https://media.elta.gr/images/0/0/idiwtes/4_idika_teli_ektelonismou_gr_07_2021_2_1_.pdf η ατέλεια των 22€ έχει καταργηθεί πολλά χρόνια πριν. 2
ThymiosPaP Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, aces είπε Χρεώνεσαι βάση τιμοκαταλόγου ΕΛΤΑ https://media.elta.gr/images/0/0/idiwtes/4_idika_teli_ektelonismou_gr_07_2021_2_1_.pdf η ατέλεια των 22€ έχει καταργηθεί πολλά χρόνια πριν. Το έχω δει αυτό το pdf. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμφανίζει χρεώσεις (έστω χαμηλές) για αντικείμενα με αξία <150€ και παρακάτω αναφέρει: ∆ιευκρινίζεται ότι δεν θα εισπράττονται Τέλη Εκτελωνισµού για τα ταχυδροµικά αντικείµενα, εισαγωγές αγαθών αξίας <150 € από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία θα απελευθερώνονται άµεσα από το Τελωνείο, βάσει της ∆ιασάφησης προ άφιξης (τύπου D) Άκυρο, το κατάλαβα. Αφορά τις περιπτώσεις που δεν έχεις πληρώσει ΦΠΑ, οπότε είναι η αμοιβή των ΕΛΤΑ για τη χρέωση. Έπος! Στην περίπτωση μου βλέπω δεν θα εχω προβλημα, αρκεί να αναγράφεται κανονικά η χρέωση του ebay Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου 2024 από ThymiosPaP 1
aces Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 38 λεπτά πριν, ThymiosPaP είπε Άκυρο, το κατάλαβα. Αφορά τις περιπτώσεις που δεν έχεις πληρώσει ΦΠΑ, οπότε είναι η αμοιβή των ΕΛΤΑ για τη χρέωση. Έπος! Στην περίπτωση μου βλέπω δεν θα εχω προβλημα, αρκεί να αναγράφεται κανονικά η χρέωση του ebay Correct 1
sakisgri Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 7 ώρες πριν, ThymiosPaP είπε Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση. Αν δηλαδή χρεωθώ στο ebay τα παρακάτω: και το παραλάβω μέσω ΕΛΤΑ (θα το στείλουν με Royal Mail), οι πιθανότητες να χρεωθώ έξοδα εκτελωνισμού απο τα ΕΛΤΑ είναι μικρές. Σωστά; ΦΠΑ 24% βλέπω ότι περιλαμβάνεται. Δυστυχώς οι πιθανότητες να μη χρεωθείς ειναι μικρές. Η στα ΕΛΤΑ δεν ξέρουν να ελέγχουν αν ένα δέμα από τρίτη χώρα έχει πληρωμένο τον Φ.Π.Α. και αφού το στειλουν στο τελωνειο το βλέπουν και μετά αναγκάστηκα σε χρεώνουν έξοδα εκτελωνισμού, η το κάνουν επίτηδες. 1
ThymiosPaP Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, sakisgri είπε Δυστυχώς οι πιθανότητες να μη χρεωθείς ειναι μικρές. Η στα ΕΛΤΑ δεν ξέρουν να ελέγχουν αν ένα δέμα από τρίτη χώρα έχει πληρωμένο τον Φ.Π.Α. και αφού το στειλουν στο τελωνειο το βλέπουν και μετά αναγκάστηκα σε χρεώνουν έξοδα εκτελωνισμού, η το κάνουν επίτηδες. Ελπίζω να χρεωθώ μόνο αυτά που βλέπω στον κατάλογο, γιατί τελικά μου 'ρχεται διπλή τιμή
aces Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 16 ώρες πριν, ThymiosPaP είπε Ελπίζω να χρεωθώ μόνο αυτά που βλέπω στον κατάλογο, γιατί τελικά μου 'ρχεται διπλή τιμή Σπανια αλλα εχει τυχει να διπλο-χρεωσουν τα ΕΛΤΑ..... Κανονικα θα πρεπει να χρεωθεις οτι αναφερει ο τιμοκαταλογος ΕΛΤΑ αφου το vat ειναι ηδη πληρωμενο απο μεριας σου λιγο πριν το checkout. 1
ThymiosPaP Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 5 ώρες πριν, aces είπε Σπανια αλλα εχει τυχει να διπλο-χρεωσουν τα ΕΛΤΑ..... Κανονικα θα πρεπει να χρεωθεις οτι αναφερει ο τιμοκαταλογος ΕΛΤΑ αφου το vat ειναι ηδη πληρωμενο απο μεριας σου λιγο πριν το checkout. Ναι, έτσι είναι. Κοίτα πάντως τι μου απάντησε ο έμπορας, όταν του είπα τους προβληματισμούς μου:
aces Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, ThymiosPaP είπε Ναι, έτσι είναι. Κοίτα πάντως τι μου απάντησε ο έμπορας, όταν του είπα τους προβληματισμούς μου: Το CN22 ειναι η κωδικη ονομασια/τελωνειακη δηλωση/φόρμα για δεματα που αποστελλονται απο εξωτερικο και φαινεται και στο αυτοκολλητο https://www.postoffice.co.uk/mail/customs-forms/CN22-form-guide#:~:text=The CN22 is a customs,£270 with Royal Mail. Απλά σου ανεφερε ο εμπορος οτι το εχει συμπληρωσει οπως πρεπει το CN22 φόρμα/τελωνειακη δηλωση. Όπως τα ειπαμε θα ερθει λογικά μην ανησυχεις (χρεωση βαση τιμοκαταλογου ΕΛΤΑ χωρις vat ηδη πληρωμένο) εκτος αν τα ΕΛΤΑ κανουν "τα δικά τους" Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2024 από aces
sakisgri Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 44 λεπτά πριν, ThymiosPaP είπε Ναι, έτσι είναι. Κοίτα πάντως τι μου απάντησε ο έμπορας, όταν του είπα τους προβληματισμούς μου: Κανονικά εφόσον έχει πληρωθεί ο Φ.Π.Α. και έχουν δηλωθεί όλα κανονικά όπως θα δεις και παρακάτω Δεν πρέπει να περασει καν τελωνειο που σημαίνει δεν χρεώνεσαι και τέλη εκτελωνισμού. Δυστυχώς όμως έχουμε δει πως όταν έρχεται ένα δέμα από τρίτη χώρα κατευθείαν Ελλαδα τις περισσότερες φορές χρεώνουν τέλη εκτελωνισμού. Υπάρχουν όμως και φορές που δεν χρεώθηκε κάτι, θα έλεγα τελευταία το βλέπουμε πιο συχνά. Όταν παραλαβεις ενημέρωσε μας αν θες. Εδώ https://www.elta.gr/ektelonismos-2 γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα εισπράττονται Τέλη Εκτελωνισμού για τα αντικείμενα <150€ που θα υποβάλλονται σε σχετικές διαδικασίες εκτελωνισμού με άλλο τελωνειακό παραστατικό από αυτό της προάφιξης, (πχ απορρίπτονται από το σύστημα της ΑΑΔΕ με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, άφιξη από τη χώρα αποστολής με μη πλήρη μηνύματα ΙΤΜΑΤΤ κλπ) ή με παραστατικό προ-άφιξης που επιλέγονται για έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές κλπ), εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο (πχ Εμπορικά δείγματα, υποκείμενα σε περιορισμούς και απαγορεύσεις), καθώς και περιπτώσεις καθεστώτος εισαγωγής ΙΟSS που κατά τον έλεγχο από τις τελωνειακές Αρχές προκύψει άλλη αξία από τη δηλωθείσα, για τα οποία θα απαιτούνται επιπλέον ενέργειες και στοιχεία και χειρωνακτικός χειρισμός. Διευκρινίζεται ότι δεν θα εισπράττονται Τέλη Εκτελωνισμού για τα ταχυδρομικά αντικείμενα, εισαγωγές αγαθών από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία θα απελευθερώνονται άμεσα από το Τελωνείο, βάσει της Διασάφησης προάφιξης (τύπου D).
gousias Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Αν και μου φαίνεται για fake, μπορείτε να μου πείτε αν πιστεύετε ότι είναι κανονικό ή όχι; Γενικά ότι έχει κατάληξη .shop (χωρίς να είναι αυτό απόλυτο μάλλον) κι εφόσον έχει τιμές "πάτωμα" μάλλον πάει σε αποφυγή; https://www.calcadoportugues.shop
aces Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, gousias είπε Αν και μου φαίνεται για fake, μπορείτε να μου πείτε αν πιστεύετε ότι είναι κανονικό ή όχι; Γενικά ότι έχει κατάληξη .shop (χωρίς να είναι αυτό απόλυτο μάλλον) κι εφόσον έχει τιμές "πάτωμα" μάλλον πάει σε αποφυγή; https://www.calcadoportugues.shop Δεν εχει ουτε στοιχεια επικοινωνιας μονο μια φορμα επικοινωνιας αλλαγη γλωσσας αγνοειται...... Καλυτερα απο αλλου εκτος αν ειναι κατι πολυ φθηνό σουπερ προσφορα κ το ρισκαρεις μέχρι μαξιμουμ π.χ. 40 € Στο κατω μερος αναφερει πως υποστηριζει πληρωμες μεσω PayPal & καρτες. Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2024 από aces
BlackRose56 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ελπίζω να είμαι στο κατάλληλο thread! Περιμένω ενα δέμα το όπιο έρχεται με DHL εντός Ευρώπης, και σήμερα λαμβάνω ενημέρωση με sms οπού λέει "με την επιφύλαξη του εκτελωνισμού". Φαντάζομαι δεν γλιτώνω τελωνείο..... Υπαρχή περίπτωση να μην περάσει ? και αν ναι, θα ζητήσουν αποδείξεις κλπ? EDIT: μετά από δεύτερη αναζήτηση, βλέπω ότι ισχύει το ίδιο με της υπόλοιπα δέματα εντός Ευρώπης. Θα περιμένω αύριο να δω τι θα γίνει. Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου 2024 από BlackRose56
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα