Ntouris3 Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να κάνουμε μία συζήτηση όσων αφορά την λεισμανίαση. Θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά ερωτήματα καθώς και την προσωπική μου εμπειρία: 1) Θεωρείτε τον εμβολιασμό απαραίτητο ή προτημάτε την προστασία με εντομοαποθητικά αντικείμενα κτλ; 2) Μιας και οι σκνύπες δεν είναι κουνούπια, σε τί περιοχές μπορεί να υπάρχουν σε μεγάλο πληθυσμό; Προσωπικά έχω εμπειρία με δύο σκυλιά: Ο πρώτος ήταν ένας Ελληνικός ποιμενικός. Δεν γνωρίζω το αρχικό του όνομα , γι'αυτό τον έλεγα Πούλη (από το παππούλης, λεπτομέριες παρακάτω). Απ'ότι έμαθα , το αφεντικό του τον παράτησε όταν πρόσεξε ότι ήταν άρρωστος. Πρέπει να περιπλανιώταν επί 6 μήνες τουλάχιστον αδέσποτος. Είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει όρεξη (ίσως και δύναμη) να περιπατήσει, ήταν μες στην πυτιρίδα , ανάσαινε βαριά . Τον ονομάσαμε Παππούλη γιατί έμοιαζε γέρικος και σίγουρα άνω των 10 χρονών. Τότε μία καθηγήτρια του Λυκείου τον ανέλαβε . Η ίδια ασχολείται με σκυλιά γι'αυτό και μέσα σε 1-2 μήνες του πρόσφερε μερικά φάρμακα (του τα δίναμε εγώ και η αδερφή μου μερικές φορές) και τον έστειλε σε ένα μέρος όπου έλαβε την κατάλληλη θεραπεία. Στο τέλος (μετά από 2-3 μήνες θεραπείας) το έσκασε από εκεί και αφού ήταν στους δρόμους για μέρες , τον βρήκαν και τον επέστρεψαν στα "πάτρια εδάφη". Από τότε εγώ και άλλες δύο κοπέλλες σε συνεργασία με την καθηγήτρια που ανέφερα νωρίτερα, φροντήζαμε για την φαρμακευτική του αγωγή επί 5 μήνες. Με τον καιρό ήταν εκπληκτική η αλλαγή του , αφού τελικά έμοιαζε με σκύλο περίπου 5 χρονών , άρχισε ξανά να τρέχει , να γαυγίζει και να παίζει με τα υπόλοιπα αδέσποτα. Κατάλαβα επίσης ότι τον είχα ξαναδεί 2-3 χρόνια πριν . Ήταν βέβαια απίστευτα φοβητσιάρης , του πήρε σχεδόν 2 μήνες να μας συνηθίσει. Τότε αυτά τα Χριστούγεννα χάσαμε τα ίχνη του . Το πτώμα του βρέθηκε τον Φεβρουάριο , πιθανώς πέθανε από φόλα ή τον χτύπησε όχημα. Επίσης πιθανό είναι να είχε πεθάνει πριν την Πρωτοχρονιά, όμως λόγω του κρύου και του χιονιά να κρύφτηκε-διατηρήθηκε το σώμα του τόσο καιρό. :/ Η δεύτερη περίπτωση αφορά μία φίλη του Πούλη, την Μπέκυ , την οποία γνωρίζω από τότε που ήταν 6 μηνών (έχει κοντά 2 χρόνια). Αγαπώ πολύ αυτό το σκυλί , όμως αργίσαμε να καταλάβουμε ότι έπασχε κι αυτή, αφού δεν εμφάνισε όλα τα συμπτώματα που είχε ο Πούλης. Όταν έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να μας προλάβει ενώ περπατούσαμε με κανονικό ρυθμό, η ίδια καθηγήτρια την ανέλαβε προσωπικά και την έχει ακόμη στο κτήμα της όπου έχει αναρρώσει πλήρως και ζει μαζί με άλλα 5 σκυλιά. Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο και τα διαβάσατε όλα αυτά! Επεξ/σία 8 Μαΐου 2019 από Ntouris3
margaritagr Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Θεωρώ τον εμβολιασμό fail γιατί δεν παρέχει πλήρη προστασία και έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλα σκυλιά Οι σκνιπες προτιμούν περιοχές με έντονη υγρασία, λιμνάζοντα ύδατα και πολυ πράσινο 3
Invader Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Αν έχει παχυ τρίχωμα μόνο κολλάρο και κανα spray.Αν όχι να το κάνεις. 1
noFEARgr Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Δημοσ. 8 Μαΐου 2019 Eχει πολλες παρενεργιες το εμβολιο , καλυτερα ενα καλο κολαρο. 2
apostolispd Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Το εμβόλιο δεν εγγυάται 100% την ανοσία στο καλαζάρ, οπότε, και να το κάνεις, κολάρο και αμπούλα ή σπρέι συνεχίζουν να είναι απαραίτητα. Αν θες και κάτι παραπάνω, προτείνω σιτρονέλα. Τώρα για το εμβόλιο, αν πρέπει να γίνει ή όχι, μεγάλη ιστορία που ούτε οι κτηνίατροι δεν έχουν καταλήξει. Εγώ δεν το έχω κάνει μέχρι να καταλήξουν σε κάτι πιο σίγουρο. 1
dazed Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Το συγκεκριμενο εμβολιο εχει προκαλεσει προβληματα υγειας (μεχρι και θανατο εχω ακουσει απο σκυλογονεις γνωστους στη γειτονια) οποτε δεν το πλησιαζω καν. Αντιπαρασιτικο κολαρο, αμπουλες και ψεκασμα με σιτρονελα προτεινω. 2
Super Moderators billdanos Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Super Moderators Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Παιδιά για αυτά τα θέματα πρέπει να ρωτάτε μόνο τους κτηνιατρους που παρακολουθούν το ζώο σας. Προφανώς και κάθε εμβολιασμός έχει ένα ρίσκο αλλά πλεον το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί για αρκετά χρόνια. Σε καμία περίπτωση πάντως ούτε και αυτό μπορεί να προστατέψει 100% το ζώο (ο σκύλος του κτηνιάτρου μου κόλλησε και πέθανε από Καλαζαρ ενώ ήταν εμβολιασμένος...) και παίζουν πολλά πράγματα ρόλο σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε για την προστασία (η γεωγραφική περιοχή που μένετε, αν ο σκύλος είναι σε εξωτερικούς χώρους, αν έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα, κλπ κλπ). Το πιο σημαντικό από όλα είναι η πρόληψη μιας και η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Να κάνετε μια φορά το χρόνο το ειδικό τεστ μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου (Οκτώβριο). 3
vagos789 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Μεγαλυτερα ζωα και ζωα που ειναι διαρκως εξω (κηποι,χωραφια) διατρεχουν μεγαλυτερο κινδυνο και εκει πρεπει να γινει το εμβολιο Για τους υπολοιπους ισχυουν τα γνωστα,αμπουλα,κολαρο και ο θεος βοηθος 2
apostolispd Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 29 λεπτά πριν, billdanos είπε Παιδιά για αυτά τα θέματα πρέπει να ρωτάτε μόνο τους κτηνιατρους που παρακολουθούν το ζώο σας. Σωστά, αλλά και οι ίδιοι οι κτηνίατροι δεν έχουν καταλήξει. Ένα γκάλοπ να κάνεις για το εμβόλιο θα ακούσεις και το ναι και το όχι. Προσωπικά αν έβλεπα να το συνιστούν όλοι θα το έκανα.
draculias Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) Καλημέρα και χρόνια πολλά, Θα επαναλάβω και εγώ τα ίδια συμφωνώντας με τα προαναφερθέντα, κάνοντας και 1-2 σχόλια. Πολύ σωστά αναφέρθηκε ότι πρέπει να λαμβάνονται και άλλες παράμετροι όπως αν ζει ο σκύλος εντός/εκτός σπιτιού/αυλή με/χωρίς γρασίδι, επαφή με άλλα ζώα, γενικότερα αν επικρατεί υγρασία και φαρμακευτική επιμέλεια από τον ιδιοκτήτη. Για το εμβόλιο σύμφωνα με την κτηνίατρο μου (όπως και πολλοί άλλοι - έντιμοι και επαγγελματίες πάνω απ' όλα - συνάδελφοί της συμμερίζονται την ίδια άποψη) έχει αμφιλεγόμενη δράση. Προσωπικά δεν το έκανα ποτέ σε κανένα σκύλο μου, ούτε σκοπεύω στο μέλλον με τα τωρινές συνθήκες/δεδομένα που ισχύουν ακόμα σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο. ΑΝ ήταν περίπτωση τύπου "πληρώνεις για το εμβόλιο και στην χειρότερη δεν θα πιάσει χωρίς περαιτέρω επιπλοκές" τότε δεν θα είχα λόγο να μην προχωρήσω στον εμβολιασμό του καλύτερου φίλου... Επίσης να αναφέρω η συστηματική χρήση Α) αντιπαρασιτικού κολάρου και αμπούλες και Β) σιτρονέλας είναι καλά μέτρα αλλά όχι και τα δύο, ή το ένα ή το άλλο. Κατά την γνώμη μου το ψέκασμα με σιτρονέλα είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά προϋποθέτει καθημερινό ψέκασμα, οπότε το έχω εγκαταλείψει σαν σενάριο (2 σκυλιά και 2 μικρά παιδιά, πολυτέλεια χρόνου 0) Πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει ένα αντιπαρασιτικό που έχει ακουστεί αρκετά με δράση/προστασία 7μηνη για όλα σε κολάρο και σκέφτομαι να το δοκιμάσω (ο σκύλος μου ) το Seresto, υψηλή τιμή (γύρω στα 36-40ευρώ). Επίσης είχα δοκιμάσει στο παρελθόν και το Bravecto μια χαρά δουλειά κάνει. Για τα υπόλοιπα εμβόλια τα ετήσια εννοείται πως πρέπει να τηρούνται. Σχετικά με τα ερωτήματά σου Ntouris3: 1) προσωπικά είμαι εναντίον του συγκεκριμένου εμβολιασμού, υπέρ των μέτρων που προανέφερα και 2) ναι, υγρασία και γρασίδι είναι δυστυχώς ο "παράδεισος" των πετούμενων γενικότερα, οπότε προσοχή. Τέλος, ένα μπράβο (όχι πως το χρειάζεστε, αλλά θέλω να το πω) για την ενασχόληση και το ανθρώπινο ενδιαφέρον σας για τι μικρές αυτές ψυχές και την ζωή και χαρά που τους προσφέρατε/προσφέρετε. Επεξ/σία 9 Μαΐου 2019 από draculias 2
vagos789 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 10 λεπτά πριν, draculias είπε Bravecto Προσοχη στο εξης,το Bravecto δεν ειναι απωθητικο Δρα ΑΦΟΥ τσιμπηθει το ζωο Ειναι καλο για να μην γεμιζει ζωυφια,αλλα δεν αποτρεπει το δαγκωμα 1
draculias Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Έχεις δίκιο, το είχαμε πάρει σε περίοδο που είχε παρουσιάσει κάτι το σκυλί μας, κάναμε αιματολογικές, αλλά παρόλα αυτά το πήρε σαν προληπτική δράση, τελικά δεν είχε τίποτε και δεν επέδρασε κάπως.
vagos789 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Το bravecto το δινω στο σκυλο μου για ~9 μηνες το χρονο,ειναι χρησιμο,αλλα οχι γι αυτη τη δουλεια.
apostolispd Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 3 ώρες πριν, draculias είπε συστηματική χρήση Α) αντιπαρασιτικού κολάρου και αμπούλες και Β) σιτρονέλας είναι καλά μέτρα αλλά όχι και τα δύο, ή το ένα ή το άλλο. Δεν το ήξερα και τα κάνω και τα 2. Θα το τσεκάρω με τον κτηνίατρο. Ευχαριστώ.
margaritagr Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Δημοσ. 9 Μαΐου 2019 Εγώ βάζω scalibor και advantix αμπουλα κάθε 40 μέρες. Όταν είχαμε πάει Πήλιο που έχει πολλές σκνιπες ψεκαζα κ με σιτρονελα
Προτεινόμενες αναρτήσεις