Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειμαι αρχαριος στα κυκλωματα και θελω μια βοηθεια. Θελω να φτιαξω ενα  απλο κυκλωμα στο οποιο οταν περναει ρευμα με την καταλληλη συνδεσμολογια να μην αναβει ενα led (πχ ή οτιδηποτε αλλο συνδεσω) και οταν χαθει η επαφη τοτε να αναβει. Κατεληξα οτι χρειαζομαι ενα μικρο ρελε. Οι ερωτησεις που εχω ειναι οι εξης. Αν παρω ενα ρελε των 12V και συνδεσω μια μπαταρια των 9V θα δουλευει κανονικα ; επισης πρεπει τα ακρα της μπαταριας να συνδεθουν με τον ηλεκτρομαγνητη; και αν ναι , δεν κανει βραχυκυκλωμα ή υπαρχει η απαραιτητη αντισταση ωστε να μην γινεται κατι τετοιο και να υπαρχει μονο το μαγνητικο φαινομενο;...τελος, στο ρελε το οποιο εχει 4 επαφες ποιες δυο ειναι αυτες που καταληγουν  στο πηνιο ωστε να συνδεσω την μπαταρια; (αν οντως ισχυουν τα παραπανω) 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Τσικ είπε

Ειμαι αρχαριος στα κυκλωματα και θελω μια βοηθεια. Θελω να φτιαξω ενα  απλο κυκλωμα στο οποιο οταν περναει ρευμα με την καταλληλη συνδεσμολογια να μην αναβει ενα led (πχ ή οτιδηποτε αλλο συνδεσω) και οταν χαθει η επαφη τοτε να αναβει. Κατεληξα οτι χρειαζομαι ενα μικρο ρελε. Οι ερωτησεις που εχω ειναι οι εξης. Αν παρω ενα ρελε των 12V και συνδεσω μια μπαταρια των 9V θα δουλευει κανονικα ; επισης πρεπει τα ακρα της μπαταριας να συνδεθουν με τον ηλεκτρομαγνητη; και αν ναι , δεν κανει βραχυκυκλωμα ή υπαρχει η απαραιτητη αντισταση ωστε να μην γινεται κατι τετοιο και να υπαρχει μονο το μαγνητικο φαινομενο;...τελος, στο ρελε το οποιο εχει 4 επαφες ποιες δυο ειναι αυτες που καταληγουν  στο πηνιο ωστε να συνδεσω την μπαταρια; (αν οντως ισχυουν τα παραπανω) 

αυτό που ζητάς είναι απλό και πανεύκολο να γίνει Όμως όσο και αρχάριος να είσαι στα κυκλώματα βλέπω από τις απορίες σου ότι δεν ξέρεις και βασικά της θεωρίας Θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον που να ξέρει και να στο φτιάξει  και να παρακολουθήσεις και την κατασκευή για να να σου λυθούν και οι όποιες απορίες σου

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Τσικ είπε

Αν παρω ενα ρελε των 12V και συνδεσω μια μπαταρια των 9V θα δουλευει κανονικα ;

Για μικρά φορτία δέν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά οπως αναφέρθηκε υπάρχουν και ρελέ των 9 Volt

7 ώρες πριν, Τσικ είπε

επισης πρεπει τα ακρα της μπαταριας να συνδεθουν με τον ηλεκτρομαγνητη; και αν ναι , δεν κανει βραχυκυκλωμα ή υπαρχει η απαραιτητη αντισταση ωστε να μην γινεται κατι τετοιο και να υπαρχει μονο το μαγνητικο φαινομενο;

Δεν προκαλείται βραχυκύκλωμα. Η ωμική αντίσταση που έχει το ίδιο το πηνίο περιορίζει το ρεύμα.

7 ώρες πριν, Τσικ είπε

τελος, στο ρελε το οποιο εχει 4 επαφες ποιες δυο ειναι αυτες που καταληγουν  στο πηνιο ωστε να συνδεσω την μπαταρια; (αν οντως ισχυουν τα παραπανω) 

Υπάρχουν ρελέ με 4 ποδαράκια (ο όρος "επαφές" χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές επαφές εσωτερικά) οπου τα δύο είναι για το πηνίο και τα άλλα δύο για τη μία επαφή, συνήθως normally open.

Εφόσον θέλεις το led να ανάβει όταν κόβεται η παροχή, χρειάζεσαι ρελέ με επαφή normally closed. Αυτά συνήθως έχουν 5 ποδαράκια

τα ρελέ έχουν στο πλάι ή στο κάτω μέρος τους το σχεδιάγραμμα που δείχνει ποιά είναι τα ποδαράκια του πηνίου και ποιά των επαφών

srd9vdcslc-songle-relay-t739v-5pins.jpg.65249b855dca6f2b33c1c685e34ca839.jpg

Αν δεν το έχει είναι εύκολο να το βρείς με ένα πολύμετρο.

Και κάτι που δέν ρωτάς αλλά είναι σημαντικό, χρειάζεται ανάστροφα πολωμένη δίοδος παράλληλα με τα ποδαράκια του πηνίου.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, SatBrain είπε

καλησπερα φιλε, υπαρχουν 9v rele αφου θες να δουλευει με 9v μπαταρια

το γνωριζω απλα ρωταω σε περιπτωση που αποφασισω στο μελλον να αλλαξω την παροχη μεσα καποιας τροφοδοσιας απο 220v εναλλασομενου σε 12v συνεχες ωστε να μην χρησιμοποιω μπαταριας. 

2 ώρες πριν, hp8 είπε

αυτό που ζητάς είναι απλό και πανεύκολο να γίνει Όμως όσο και αρχάριος να είσαι στα κυκλώματα βλέπω από τις απορίες σου ότι δεν ξέρεις και βασικά της θεωρίας Θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον που να ξέρει και να στο φτιάξει  και να παρακολουθήσεις και την κατασκευή για να να σου λυθούν και οι όποιες απορίες σου

προφανως και δεν τα γνωριζω, το ανεφερα και στην αρχη και γι αυτο απευθυνομαι και σε φορουμ. Το θεμα ειναι να το κανω μονος μου ωστε να μπορω να καταλαβω κυριως το "γιατι" κανω καπου λαθος αλλιως αν απλα μου δείξουν δεν θα εχω κατακτησει την γνωση. εκτος απο αυτο αν απλα ηθελα κατι ετοιμο θα το αγοραζα χωρις πολλα πολλα. Παρολλα αυτα η ιδεα σου δεν ειναι κακη

1 ώρα πριν, Fubar.gr είπε

Για μικρά φορτία δέν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά οπως αναφέρθηκε υπάρχουν και ρελέ των 9 Volt

Δεν προκαλείται βραχυκύκλωμα. Η ωμική αντίσταση που έχει το ίδιο το πηνίο περιορίζει το ρεύμα.

Υπάρχουν ρελέ με 4 ποδαράκια (ο όρος "επαφές" χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές επαφές εσωτερικά) οπου τα δύο είναι για το πηνίο και τα άλλα δύο για τη μία επαφή, συνήθως normally open.

Εφόσον θέλεις το led να ανάβει όταν κόβεται η παροχή, χρειάζεσαι ρελέ με επαφή normally closed. Αυτά συνήθως έχουν 5 ποδαράκια

τα ρελέ έχουν στο πλάι ή στο κάτω μέρος τους το σχεδιάγραμμα που δείχνει ποιά είναι τα ποδαράκια του πηνίου και ποιά των επαφών

srd9vdcslc-songle-relay-t739v-5pins.jpg.65249b855dca6f2b33c1c685e34ca839.jpg

Αν δεν το έχει είναι εύκολο να το βρείς με ένα πολύμετρο.

Και κάτι που δέν ρωτάς αλλά είναι σημαντικό, χρειάζεται ανάστροφα πολωμένη δίοδος παράλληλα με τα ποδαράκια του πηνίου.

Πολυ διαφωτιστική απάντηση. Σχετικά με τα volts ρωτάω σε περίπτωση που αποφασίσω στο μέλλον να αλλάξω την παροχή μέσω κάποιου μετατροπέα από 220v εναλλασομενου σε 12v συνεχές ώστε να μην χρησιμοποιώ μπαταρίες (σαν πιο φτηνή λύση και εφόσον έχω ήδη αυτό τον μετατροπέα) δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα ήταν καλό. Σχετικά με την δίοδο θα ρωτούσα γιατί κάπου το είχα διαβάσει οπότε ευχαριστώ για την υπενθύμιση. επειδή όπως έχεις καταλάβει δεν ξέρω τα βασικά τι ακριβώς εννοείς με τον όρο ανάστροφα πολωμενη?  απο κάτω θα έχω το σχήμα όπως εγώ το φαντάστηκα ότι θα δουλέψει (ας υποθέσουμε ότι συνδέεται σε μπαζερ και οχι σε λεντ καθώς δεν έχω βάλει την απαραίτητη αντίσταση.

69601655_2273251526056881_1118885830111264768_n.jpg

Δημοσ.

Κατα αυτή τη φορά:

relay.png.333973126028fa4cb8db80b5f1a1a1cd.png

Αν συνδεθεί απο την άλλη φορά θα λειτουργεί σα βραχυκύκλωμα και θα καεί αμέσως μόλις δώσεις τάση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Τσικ είπε

Το θεμα ειναι να το κανω μονος μου ωστε να μπορω να καταλαβω κυριως το "γιατι" κανω καπου λαθος αλλιως αν απλα μου δείξουν δεν θα εχω κατακτησει την γνωση

αυτό θα μπορούσε να σε καλύψει Τροποποιήθηκε από μια δίκη μου κατασκευή για να έχεις  μια άποψη Να ξέρεις ότι αν τροφοδοτείς για πολλές ώρες το πηνίο θα αδειάζει η μπαταρία  Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις να κάνεις

Όταν κοπεί η παροχή προς το πηνίο αλλάζει η επαφή και ανάβει το λεντ
 Όταν ο διακόπτης τροφοδοτήσει το πηνίο αλλαζει η επαφη και δεν ανάβει
 Πρέπει να βρεις τις σωστες επαφές του ρελε 

1402847557_.png.2c6606607504343c678328aadd1639ac.png

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.

Θελω να φτιαξω ενα συναγερμο στην εξωπορτα που οταν ανοιγει να χανεται η επαφη και να χτυπαει ενα μπαζερ. αυτο σημαινει οτι οντως το πηνιο θα τραβαει ρευμα για πολλες ωρες. γι αυτο θεωρησα καλυτερη ιδεα να δουλεψω με εναν ανορθωτη ωστε να μην χρειαζομαι μπαταριες...ισως πιο μετα να το κανω να δουλευει με κανενα πανελακι. εχετε καμια καλυτερη ιδεα για να μην καταναλωνει τοσο? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, nvel είπε

κάπως αδύνατο...

Πρέπει να βρεις τις σωστες επαφές του ρελε  (μαλλον το προσπερασες η δεν διαβασες τι ζηταει στο αρχικο post)

15 λεπτά πριν, Τσικ είπε

Θελω να φτιαξω ενα συναγερμο στην εξωπορτα που οταν ανοιγει να χανεται η επαφη και να χτυπαει ενα μπαζερ.

άρα καλά σκέφτηκα ότι θα αδειάζει η μπαταρία  Θα πρέπει να ενεργοποιείς το ρελε όταν δώσει εντολή ο διακοπτης που θα βάλεις στην πόρτα Λογικά θέλεις το αντίθετο από αυτό που σκέφτηκες αρχικά Άρα ενεργοποιείς το πηνίο και κτυπά το buzzer Αν μπορείς να το κάνεις οκ Αλλιώς πεσμου να στο στείλω σε πμ τροποποιημενο Τώρα  που το σκέφτομαι θα μπορούσες να πάρεις ένα ασύρματο κουδούνι 4 -7 € και να βάλεις τον δέκτη στο σπίτι και το Μπουτάν - διακοπτη στην πόρτα Έχουν εμβέλεια από 50-100 μέτρα

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, hp8 είπε

Άρα ενεργοποιείς το πηνίο και κτυπά το buzzer

αυτη ηταν η αρχικη μου ιδεα, αλλα δεν χρειαστηκα ρελε. Ειχα απλα μια επαφη που την παρεμποριζε ενα πλαστικο (ο διακοπτης μου) , το οποιο κατα το ανοιγμα της πορτας εφευγε και εκανε επαφη με αποτελεσμα να χτυπαει. απλα στην πραξη ηταν πολυ χαζο καθως θα επρεπε να επανατοποθετω το πλαστικο. οποτε θεωρησα οτι αν του εδινα συνεχομενα ρευμα η ολη διαδικασια θα ηταν αυτοματοποιημενη . Αν εχεις καμια καλυτερη ιδεα θα ηθελα να μου την στειλεις  με το τροποποιημενο που ανεφερες.

Επεξ/σία από Τσικ
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, hp8 είπε

Πρέπει να βρεις τις σωστες επαφές του ρελε  (μαλλον το προσπερασες η δεν διαβασες τι ζηταει στο αρχικο post)

και εσύ πρέπει να μάθεις τον τρόπο που πολώνονται οι δίοδοι ή να χρησιμοποιείς λαμπάκια πυράκτωσης

Δημοσ.
Μόλις τώρα, nvel είπε

και εσύ πρέπει να μάθεις τον τρόπο που πολώνονται οι δίοδοι ή να χρησιμοποιείς λαμπάκια πυράκτωσης

η δίοδος που έχω βάλει  αφορά το πηνίο και το σχέδιο είναι παράδειγμα Τώρα αν έχεις να δείξεις κάτι σχεδιασετο Γιατι μεχρι τωρα δεν υπήρχε εικόνα του τι θέλει να κάνει αφ ενός αφ εταίρου δεν πρότεινες και κάτι Μονο μπλα - μπλα 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Τσικ είπε

Θελω να φτιαξω ενα συναγερμο στην εξωπορτα που οταν ανοιγει να χανεται η επαφη και να χτυπαει ενα μπαζερ. αυτο σημαινει οτι οντως το πηνιο θα τραβαει ρευμα για πολλες ωρες. γι αυτο θεωρησα καλυτερη ιδεα να δουλεψω με εναν ανορθωτη ωστε να μην χρειαζομαι μπαταριες...ισως πιο μετα να το κανω να δουλευει με κανενα πανελακι. εχετε καμια καλυτερη ιδεα για να μην καταναλωνει τοσο? 

Μαγνητική επαφή στην πόρτα με επαφή NC και NO: https://www.emimikos.gr/Sentek-BS-2012C-WHITE/

Αν το buzzer καταναλώνει μέχρι 200 mA τότε δέν χρειάζεται κάτι άλλο. Το κύκλωμα είναι ανοιχτό όταν η πόρτα είναι κλειστή και δέν καταναλώνει τίποτα. Η επαφή κλείνει όταν ανοίξει η πόρτα και τότε ενεργοποιείται το buzzer.

buzz1.JPG.95b73be3e73eec2c92cd27d66895d904.JPG

Αν η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη απο 200 mA τότε αυτή η συνδεσμολογία:

buzz2.JPG.c60444df8e21f34ef71dcca22c3dedf1.JPG

Αυτό επίσης δέν καταναλώνει τίποτα όσο η πόρτα είναι κλειστή. Το Q1 και η τιμή της R1 θα εξαρτηθούν απο το πόση είναι η κατανάλωση του buzzer.

Δημοσ.

πολυ καλο. ακριβως αυτο εψαχνα απλα δεν ηξερα οτι υπηρχε μαγνητικη επαφη που λειτουργει αναποδα γι αυτο κατεληξα στο ρελε. σχετικα με την ενταση δεν γνωριζω ακομα , οποτε οταν μαθω (αν ειναι >0,2 Α ) θα ανατρεξω στο δευτερο σχημα. το Q1 τι ακριβως ειναι (ναι ειμαι τοσο ασχετος).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...