Προς το περιεχόμενο

Απορία σχετικά με κανάλια μνήμης και ταχύτητα


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να φτιάξω ένα dev/gaming build και έχω σχεδόν όλα τα κομμάτια εκτός από μνήμες. Ποιο συγκεκριμένα, από mobo/cpu έχω πάρει τα εξής:

CPU: AMD Ryzen 9 3900X

Mobo: Gigabyte aorus master x570

Η απορία μου τώρα έχει να κάνει με τις μνήμες. Χρειάζομαι 64 GB λόγω δουλειάς (δουλεύω με πολλά Virtual Machines ταυτόχρονα) και προβληματίστηκα αρκετά μέχρι να βρω ποιες μνήμες θα βάλω, και ακόμα δεν είμαι σίγουρος. Στο manual,  CPU και motherboard υποστηρίζουν Dual Channel memory. Έκανα λοιπόν παραγγελία τις συγκεκριμένες μνήμες: G.SKILL Trident Z DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V 64GB (4x16GB) F4-3200C14Q-64GTZ (https://www.gskill.com/specification/165/168/1536225390/F4-3200C14Q-64GTZ-Specification) οι οποίες σύμφωνα με το επίσημο site δουλεύουν σαν Dual/Quad Channel Kit και έχουν το τσιπάκι της Samsung (B-die).

Διαβάζοντας περισσότερα άρθρα σχετικά με την CPU και τις μνήμες, βρήκα το εξής: https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-3000-cpus-memory-recommendations-asrock,39756.html το οποίο αναφέρει ότι όταν είναι επάνω στην mobo όλα τα DIMMάκια (4), η ταχύτητα πέφτει σε  DDR4-2667.

Υπάρχει περίπτωση με overclocking (δεδομένου ότι είναι και b-die chip) να μπορέσω να κάνω overclock τις μνήμες σε 3200? Θα πρέπει να πειράξω και τα ρολόγια της CPU?

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!

 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τέτοια ποσότητα μνήμης έπρεπε να περιμένεις για Threadripper.

4 Dual Rank DIIMMs δεν τα διαχειρίζεται και τόσο αποτελεσματικά ο IMC των Desktop Ryzen. Τα 3200 θα τα πιάσεις, απλά θεωρώ (από την εμπειρία που είχα με Ryzen 2000) ότι θα έχεις κάποια πτώση επιδόσεων σε σχέση με 2x16GB DIMMs στην ίδια ταχύτητα.

Παίζει βέβαια να κάνω λάθος και στους R3000 να φρόντισαν το συγκεκριμένο θέμα ή συγκεκριμένα στους 3900x και 3950x, λόγω σχεδίασης, να λειτουργούν σωστά τα 4 memory ranks/channel.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση @mpokwsths . Το έψαξα λίγο redit οι περισσότεροι λένε ότι δουλεύει ΟΚ αλλά δεν αναφέρουν speed.

Σίγουρα θα ήταν καλύτερα με Threadripper αλλά χρειαζόμουν το PC σχετικά άμεσα..

Αν πιάσει 3200 θα είμαι ευχαριστημένος. Επίσης επειδή το τελευταίο PC που "έχτισα" ήταν 10+ χρόνια πίσω και έχω ξεχάσει τα πάντα, το XMP δουλεύει μόνο με Intel CPU ή έχει να κάνει με το BIOS της mobo?

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μιλούσαμε για 2x16GB θα σου έλεγα ότι το XMP θα δούλευε 100%.

Θεωρητικά εφόσον είναι στη λίστα της G.Skill η μητρική σου δε θα υπάρχει πρόβλημα με το XMP αλλά με 4x16GB όλα είναι πιθανά. Ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποια μικρορύθμιση στο BIOS.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...